Vaak op pad met Sawadee

Vaak op pad met Sawadee


Mari?lle Impens Naam:Mariëlle Impens
Bestemmingen:Ecuador, Namibië, Laos/Cambodja, Algerije, Sundan Eilanden(Indonesië), Costa Rica, Mongolië
Gemiddeld reis ik per jaar: 2 á 3 keer
Favoriete bestemming: Elke bestemming heeft wel zijn charme... maar Algerije heeft wel een speciaal plekje gekregen.
Favoriete reisbegeleiders: Frank Janssens en Dauren Hidalgo
Mijn volgende bestemming: Kiezen tussen Ladakh, Everest Basecamp of zeilreis Spitsbergen

Theo Molenaar
Naam: Theo Molenaar
Bestemmingen: Tunesië, Egypte, Ethiopië, Sikkim en Bhutan, Ladakh, Japan, Georgië, Togo en Benin
Gemiddeld reis ik per jaar: Ongeveer drie maanden
Favoriete bestemming: China
Favoriete reisbegeleider: Daniel Dieraert
Mijn volgende bestemming: Trans Midden Amerika met Sawadee
Mijn Blog/Dagboek/filmpjes/Foto's: Reisfoto's, Reisfilmpjes, Reisverhalen

Gerdien Langenbarg Naam: Gerdien Langenbarg
Bestemmingen: Argentinië/Bolivia/Peru, Ethiopië, Costa Rica, Laos/Cambodja, Rondreis China, Centraal Azië, Sulawesi, Syrië/Jordanië
Gemiddeld reis ik per jaar: Eén korte & één lange reis
Favoriete bestemming: Ethiopië
Favoriete reisbegeleider: Ageeth W. & Ruben S.
Mijn volgende bestemming: Spitsbergen

En zo ervaren zij hun reizen...

Wat voor gevoel geeft reizen jou?
Mariëlle: Het is mijn grootste passie. De overweldigende natuur in de wereld te mogen zien en het ontmoeten van andere culturen. Prachtig! Veel kippenvelmomenten en ook veel momenten dat ik niet terug naar huis wil.
Theo: Het is voor mij al een geweldig gevoel onderweg te zijn, in die zin is de reis niet slechts een middel maar ook een belangrijk deel van de ervaring. Ik voel me al blij op Schiphol, net zoals ik de lust voel in te stappen als ik op Amsterdam CS loop en er een internationale trein wordt omgeroepen.
De verwachting, het uitzien naar het nieuwe en onbekende zorgen altijd voor een zekere opwinding. Ook gedurende de reis is de tijd in bussen en treinen een belangrijk deel van de ervaring. En als het goed is, dan is er op reis dat bijna constante gevoel van verwondering en nieuwsgierigheid naar meer onbekends.
Gerdien: Spannend, kriebels, het nieuwe en onbekende, behalve cultuur, natuur, architectuur, fauna en flora ook de slaapplekken en het eten. Gezelligheid, opwindend, ontmoetingen en inspiratie voor m'n schilderijen.
 
Wat is de meest avontuurlijke gebeurtenis geweest tijdens jouw reizen?
Mariëlle: Raften op een geweldige snelstromende rivier in Nepal! Echt een adrenaline kick op niveau 4/5!
Theo: Een bustocht over een 5200 meter hoge pas. Afgronden, en biddende en brakende monniken. De bus glijdt zonder passagiers door de modder en op het einde verdwijnt de weg in een rivier.
Gerdien: Raften in Costa Rica en in Tanzania klauteren naar een waterval via de rotsen langs een rivier.
Ethiopie Ikensaleh
Welke vaardigheden heb je geleerd op de verschillende bestemmingen?
Mariëlle: Ik leerde er nog flexibeler te worden dan ik al was.
Theo: Een zeker vermogen om ook na veel tegenslag onverstoorbaar te blijven zitten en te geloven in een goede afloop. Geduld en improvisatievermogen, omgaan met verschillende soorten mensen uit diverse culturen.
Gerdien: Beter digitaal fotograferen, minder (voor) oordelen te hebben en het vergroten van mijn interesse in geschiedenis. En ik heb mezelf beter leren kenen.
 
Wat is het engste moment geweest tijdens jouw reizen?
Mariëlle: Mijn eerste reis naar een exotische bestemming (Thailand) was in 1996. Ik vond de grote spinnen toen vreselijk. Ik ga daar nu beter mee om, heb ik mezelf ertoe gedwongen om dit soort reizen te kunnen blijven maken.
Gerdien: Een zandstorm..!
India Touareg
Wat was er zo bijzonder op jouw eerste Sawadee reis, dat je besloot nogmaals met ons te reizen?
Mariëlle: Ik zag erg op tegen reizen met een groep, want ik had altijd op eigen gelegenheid met een partner gereisd. Ik was bang dat ik mijn vrijheid zou missen en het moeilijk zou vinden me aan te passen. Deze groep, tijdens mijn Ecuador reis, viel me echter ongelooflijk mee, het was een prachtige reis en we hadden een erg goeie reisbegeleider. Ik besloot daarom mijn vooroordeel overboord te gooien!
Theo: Ik was, zoals velen met mij, onder de indruk van Daniel, mijn reisbegeleider; van zijn kennis, (taal)vaardigheid en vooral van zijn omgang met mensen. De reis was verder goed georganiseerd, bevatte een aansprekende mix van lopen, individueel en samen, cultuur, natuur, en de groep was niet te groot.
Gerdien: Het was prima georganiseerd, problemen werden goed opgelost. Er was aardige en kundige reisleiding en een gids onderweg voor uitleg.
 
Heb je nog interessante mensen ontmoet tijdens je reizen met Sawadee?
Mariëlle: Ik heb allerlei mensen ontmoet, met een aantal groepsgenoten heb ik nog steeds geregeld contact. Ik hoef ook niet met iedereen vriendjes te worden, maar met sommige had ik een erg goede klik.
Theo: Ik heb mensen ontmoet waarmee het prettig reizen was. Over het algemeen waren er in een groep altijd wel een paar personen met wie ik het echt goed kon vinden en had ik met de rest weliswaar niet echt een band, maar wel een goede omgang. Ik heb een paar goede vrienden aan mijn reizen overgehouden, een paar kennissen die ik af en toe zie en enkele (inmiddels ex-) relaties. Mijn Facebook telt op dit moment een stuk of 10 'reisvrienden', maar daar zit ik nog niet zo lang op.
Gerdien: Interessante mensen met dezelfde interesses, geen zeurpieten en goed voorbereid.
Ik heb wel eens mensen thuis genodigd en ben ook wel eens in België bij groepsgenoten geweest, maar het blijft in de praktijk bij mailen.
Japan Zingduinen
Vind je dat Sawadee ernaar streeft een duurzame reisorganisatie te zijn?
Mariëlle: Ja zeker!
Theo: Absoluut. Het steunen van lokale initiatieven, het werken met lokale gidsen, homestays, de informatie, de manier van werken van de reisleiders en de kleine groepen zijn enkele van de aspecten die Sawadee onderscheiden als duurzame reisorganisatie.
Gerdien: Zeker, soms wel eens te..
 
Wat zijn de voordelen van reizen in een groep ten opzichte van individueel reizen?
Mariëlle: Als je in een korte tijd veel wilt zien, dan is reizen in een groep handiger. Als je zelf niets wilt regelen, dan is reizen in een groep ook handiger. Ik reis pas de laatste 4 jaar met Sawadee, dus in een groep.
Theo: Ik heb beide gedaan en doe nog steeds beide. Een belangrijk aspect is de logistiek. Zo had ik individueel nooit de Togo en Benin reis, met kamperen op het platteland, voor elkaar gekregen. Taalbarri?res vormen soms een probleem en reserveringen voor treinen en bussen kosten tijd en soms uitzoekwerk. Daarnaast speelt ook het sociale aspect een rol in de keuze voor een individuele reis of een groepsreis. Alleen eten en de hele dag met jezelf optrekken is niet altijd even plezierig. Soms vind je gemakkelijk medereizigers, soms is dat lastiger. Evenals het logistieke aspect is dat afhankelijk van de bestemming.
Gerdien: Er zijn veel verschillen tussen individueel reizen en reizen in een groep. Als je met een groep reist, hoef je vrij weinig te regelen. Daarnaast is het veiliger, je heb een optimale tijdsbenutting, je komt op de prachtigste plekken van de wereld en maakt gebruik van veel verschillende vervoersvormen. Je verblijft op plekken die je anders misschien wel nooit gevonden had, zoals een speciale kampeerplek of een homestay. Met een groep reizen, betekent meer mensen in je directe omgeving en dus meer kennis van bijvoorbeeld vogels of de geschiedenis van een land. En natuurlijk is het ontzettend gezellig!