Vakantie Alaska | hoogtepunten, beste reistijd & meer | Sawadee

Achtergrond Alaska

Alaska is ruim twee keer groter dan Texas en in het oosten grenst Alaska aan Canada. Het zuiden ligt aan de stille oceaan en het noorden aan de Noordelijke ijszee. Een groot deel van Alaska bestaat uit verschillende bergen, daarmee is de Denali de hoogste berg van Noord-Amerika. De belangrijkste rivier in het gebied is de Yukon, deze stroomt vanuit het gelijknamige gebied Yukon in Canada de Beringzee in. Alaska bestaat voor een groot deel uit beschermde natuurgebieden, voornamelijk nationale parken. Deze zijn allemaal in de handen van de federale overheid ter bescherming. Ontdek dit prachtige land tijdens een vakantie met Sawadee.

Bevolking

Alaska telt zo’n 700.000 inwoners, waarvan de meeste in de stedelijke gebieden wonen. Het is de dunbevolktste staat van Amerika. Ongeveer 16% van de inwoners stammen af van de Eskimo’s en Indianen.

Kenai Fjords nationaal park


Geschiedenis

Het gebied van Alaska werd voor het eerst bewoond door Eskimo’s en door diverse indianenstammen. Daarna werd het gebied ontdekt door de Russen. Zij vestigden een aantal nederzettingen in wat bekend stond onder de naam Russisch-Amerika. Op 30 maart 1867 werd Alaska van de Russen gekocht door de Amerikanen, zij betaalden hier zo’n 7,5 miljoen dollar voor. In die tijd dachten de Russen dat het gebied niet veel waard was maar later bleek dat er veel natuurlijke hulpbronnen zoals goud, steenkool en aardolie aanwezig waren. Alaska werd op Goede Vrijdag 1964 getroffen door een van de krachtigste aardbevingen ooit gemeten. Er kwamen hierbij zo’n 131 mensen om het leven, mede door een grote tsunami die de aardbeving had veroorzaakt. Later werd de Alaska Permanent Fund opgericht om de inwoners mee te laten delen in de opbrengsten van het delven van grondstoffen. Hierdoor kreeg de staat meer inkomsten en is het gebied vandaag de dag nog steeds welvarend.

Wist je dat?

  • De Verenigde Staten Alaska kocht in 1867 van Rusland voor 7,5 miljoen dollar?
  • Alaska 35 keer zo groot is als Nederland?
  • Alaska de grootste staat is van de Verenigde Staten?
  • Je in Alaska de grootste beren ter wereld kunt vinden?
  • Je in Alaska het noorderlicht kunt zien?

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Alaska

Reisverhalen

Hoogtepunten Alaska

Denali National Park 

Tijdens een vakantie aan het Denali National Park zal je het echte Alaska beleven. De indrukwekkende natuur verken je per bus. Deze neemt je mee langs de ongerepte en ruige gebieden van het park. Het park kent een grote hoeveelheid wilde dieren, zo vind je er zwarte beren, grizzly beren, wolven, elanden, kariboes, rendieren en verschillende soorten vogels. Met een beetje geluk (of niet) spot je een grizzly! 

Denali nationaal park


Dawson City 

Dawson City is gelegen aan de Yukon rivier in Canada, de stad staat bekend om de goudkoorts in de 19e eeuw. Deze stad had in die tijd meer dan 35.000 inwoners maar tegenwoordig zijn dat er nog maar 1300. Wandel door de stad en herbeleef de tijd van het gokken en goud. Je kunt tijdens je vakantie zelf ook goud gaan zoeken in de Bonanza Creek. 

Wrangell-St. Elias National Park

Het Wrangell-St. Elias National Park is het grootste National Park van de Verenigde Staten, deze is ook opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het park staat bekend om de enorme diversiteit aan wildleven waarvan je zeker wat gaat zien tijdens een vakantie in Alaska. Ook vind je hier de Mount Wrangell vulkaan, die nog steeds actief is. 

Wrangell-St. Elias National Park


Anchorage 

Anchorage is de grootste stad van Alaska maar niet de hoofdstad. De stad is gelegen aan de kust en heeft een vergelijkbaar klimaat als de Zweedse hoofdstad Stockholm. Op een kleine afstand van de stad is het mogelijk om op vakantie in Alaska Beluga walvissen te spotten. Anchorage stond vroeger vooral bekend om de industrie maar inmiddels is het een levendige plaats waar veel te beleven is.

Anchorage

Beste reistijd Alaska

Alaska en het noorden van Canada kennen eigenlijk maar één reistijd, en dat is tijdens de zomermaanden en vroege herfst. Kamperen en rondreizen tijdens de koude wintermaanden kan weliswaar, maar het krijgt dan meer het karakter van een zware expeditie en niet van een lekkere vakantie. 's Zomers zijn de dagen lang en kunnen soms zelfs behoorlijk warm zijn met temperaturen boven de 30 graden, met namen in het zuiden. Logischerwijs geldt: hoe noordelijker hoe kouder. Het eind van de zomer en de herfst zijn de regenmaanden.

Insecten, en dan met name muggen, kunnen een probleem zijn 's zomers. Neem goed muggenspul mee, of koop ter plekke iets sterkers wat de locals zelf ook gebruiken als ze de bush in gaan.

image

Reistips Alaska

Valdez 

Bij een vakantie in Alaska en een bezoek aan Valdez kun je verschillende wandelingen maken, wandelingen die je zullen leiden langs prachtige watervallen, ruïnes en schitterende uitzichten. Het huren van een fiets of kajak is ook mogelijk, zo zie je nog meer van het wildleven van Alaska! 

Valdez


Seward 

Vanuit Seward kun je tijdens je vakantie een dagexcursie maken per boot naar het Kenai Fjords National Park, je zult hierbij langs gletsjers en vogelkolonies varen. Wie weet kom je onderweg nog een groep zalm jagende orka’s tegen. Ook leent het gebied zich perfect voor een spectaculaire ijswandeling over de Exit gletsjer naar het Harding ijsveld.

Homer
Naar boven