Vakantie Albanië | hoogtepunten, beste reistijd & meer | Sawadee

Achtergrond Albanië

Albanië betekent letterlijk ‘Het land van de witte bergen’. Ongeveer 70% van het landschap is bergachtig, met in het noorden de Noord-Albanese Alpen. In het Korabitgebergte bevindt zich de hoogste bergtop; de Korab (2784 m). Het kustgebied van Albanië is meer vlak en vruchtbaar. Je ontdekt het allemaal op vakantie naar Albanië.

Bevolking van Albanië

De bevolking bestaat vrijwel uit alleen maar Albanezen, zelf noemen ze zich de Shqiptarë. De Albanezen kunnen onderverdeeld worden in twee groepen, rond de 12e eeuw zijn deze groepen gevormd. Beide groepen hebben hun eigen Albanese dialect. In het noordoosten vind je de Ghegen, de bergbewoners. In het zuiden van de Shkumbin-rivier de Tosken.

Geschiedenis van het land

Albanië werd ooit geregeerd door de Romeinen, Byzantijnen en Ottomanen, later werd het in 1912 onafhankelijk. In de eerste jaren van de onafhankelijkheid werd Albanië vaak lastig gevallen met milities en militaire acties van de buurlanden. Zo werd het in 1916 bezet door Oostenrijk-Hongarije in het noorden, en door de Bulgaren in het oosten van het land. Na de eerste wereldoorlog trokken veel partijen zich terug. In 1925 werd Albanië een republiek, vanaf 1928 tot 1939 was het land een koninkrijk. Na 1944 werd Albanië een staat van de Sovjet-Unie. Albanië verliet als eerste land de Sovjet-Unie in 1968 en werd bondgenoot van het communistische China. In 1992 kwam er een eind aan de Communistische Partij en werd er een democratische overheid gevormd. In 1997 brak in het land anarchie uit, maar inmiddels is de situatie in Albanië al meerdere jaren stabiel. Albanië werd in 2014 door de Europese Raad erkend als kandidaat-lidstaat. Het land moet eerst aan alle criteria voldoen voordat het echt kan toetreden.

Wist je dat…

 • Albanië al haar energie opwekt met stuwdammen? Op deze manier zijn er geen centrales nodig.
 • In Albanië 'nee' schudden ja betekent en 'ja' schudden nee betekent?
 • De Albanese taal een van de oudste talen ter wereld is?
 • Er in Albanië helemaal geen McDonalds restaurants te vinden zijn?

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Albanië

Reisverhalen

 • 6 redenen om op reis te gaan naar Albanië

  Albanië, 09-02-22

  Albanië is een land dat de afgelopen jaren steeds vaker voorkomt op lijstjes met landen die je ‘moet’ bezoeken. In 2022 speelde ook het 22e seizoen van Wie is de Mol? zich in Albanië af. In de afle...

  Lees verder
 • Reisbegeleider Leen over zijn reis door Albanië

  Albanië, 08-06-20

  Al 27 jaar zwerf ik voor Sawadee als reisbegeleider over onze prachtige aardbol. Net als jullie, dierbare reizigers, mis ik het reizen in andere landen en vooral de leuke ontmoetingen onderweg. Gel...

  Lees verder

Hoogtepunten vakantie Albanië

Albanië kent vele hoogtepunten die je tijdens een vakantie kan ontdekken. Hieronder hebben we er een aantal voor je toegelicht.

Gjirokastër, Butrint en Sarandë 

Bij de Kelcyrakloof ligt Gjirokastër, een stadje met een indrukwekkend kasteel en huizen gebouwd in Ottomaanse stijl. Verder aan de kust ligt het stadje Sarandë, dat niet ver van het Griekse eiland Corfu af ligt. Vanaf Sarandë reis je verder naar Butrint, een belangrijke archeologische plaats met veel monumenten uit de Griekse, Romeinse, Byzantijnse en Venetiaanse tijd. Hier zal je genieten van een vredige sfeer en het tjilpen van de vogels tussen de ruïnes. 

Berat - Unesco werelderfgoedlijst

Berat wordt ook wel ‘De stad met 1000 ramen’ genoemd, je zult gelijk zien waarom. De witte huizen in Ottomaanse stijl met vele ramen zijn heel typerend. Het oude centrum van de stad staat sinds 2005 op de werelderfgoedlijst van Unesco. De prachtige rivier Osum stroomt door de stad en dat levert mooie uitzichten op. 

De hoofdstad Tirana

Tirana is de hoofdstad en de grootste stad van Albanië. De stad kent verschillende hoogtepunten om tijdens je vakantie te ontdekken: Skanderbegplein, de Et'hem Bey moskee en het Historisch Museum. In het Historisch Museum, gelegen aan het Skanderbegplein kun je de geschiedenis van Albanië induiken. Bezoek de SkyTower en geniet van een prachtig uitzicht over de stad!

Beste reistijd Albanië

Door de grote geografische en topografische verschillen heeft het Albanese klimaat een onvoorspelbaar karakter. De kustvlakte heeft een Middellandse Zee-klimaat met hete zomers, zachte winters en winterregen. In het bergachtige oosten is sprake van een landklimaat met strenge, sneeuwrijke winters en met zomerregens. De beschutte bekkens hebben een milder klimaat. De maximumtemperatuur in de zomer kan wel oplopen tot 40°C. In de winter is de minimale temperatuur -5°C. De warmste plaats van Albanië is Sarandë, met meer dan 3000 uur zon per jaar en maar enkele weken ‘winterweer’ in de maanden januari en februari.

image

Reistips vakantie Albanië

Ontdek het berggebied van Llogora

Samen met een gids kun tijdens je vakantie een middagwandeling maken in het berggebied van Llogora. Ervaar hier hoe de 2000 meter hoge bergen en de witte stranden elkaar bij de kust ontmoeten. Absoluut een wandeling waard.

Maak een wandeling rondom Voskopojë

Tijdens een wandeling rondom Voskopojë kun je onderweg een bezoek brengen aan het oude schaapsherdersdorp Shipcke. Ontdek het prachtige heuvellandschap, het dennenbos, de oude huizen en geniet van een heerlijke picknick!

Adembenemend uitzicht over de Valbona Vallei

Het gebied rondom Valbona is perfect te voet te verkennen tijdens een vakantie naar Albanië. Wandel door een van de mooiste natuurgebieden die Albanië te bieden heeft en ervaar een adembenemend uitzicht op de hoogste berg van Albanië: Mount Jezerca (2694 m). Een uitstekende plek om te picknicken en kennis te maken met een familie van schaapsherders.

Naar boven