Vakantie Argentinië | inspiratie, beste reistijd & meer | Sawadee

Achtergrond van Argentinië

Afwisselend landschap, flora en fauna

Argentinië biedt een verscheidenheid aan landschappen. Een vakantie in het land staat dan ook garant voor veel afwisseling. In het noorden van het land vind je de vruchtbare vlaktes van de pampa's (het Inca-woord voor vlakte), in het zuiden vind je er de plateaus van Patagonië en de rotsformaties van het Andesgebergte bevinden zich in het westen op de grens met Chili. 

Verken de verschillende klimaten van Argentinië met een vakantie. Argentinië kent een (sub)tropisch klimaat in het noorden, een hooggebergte klimaat in de bergen en een woestijnklimaat in het zuiden. Kenmerkend voor het klimaat van land zijn de winden: in het zuiden waait de Pampero, vaak met krachtige rukwinden, terwijl in het noorden de warme en vochtige Zonda om zich heen blaast. 

Wie aan Argentinië denkt, denkt vast ook aan de lama's. En inderdaad, in het land leven vele lama-achtigen. De vicuña bijvoorbeeld is familie van de lama, maar kleiner en ranker van gestalte en met een zachtere vacht. Het is de leverancier van 's werelds zachtste wol. En ook de Alpaca kom je tegen in Argentinië.

Salta


Wist je dit over Argentinië?

 • Ushaia de meest zuidelijk gelegen stad ter wereld is? De stad ligt in de provincie Vuurland.
 • De Argentijnen echte vleeseters zijn? Vooral rundvlees is erg populair.
 • Argentijnen de hele dag door mate drinken? Dit is een soort thee gemaakt van een plant met dezelfde naam.

Geschiedenis van Argentinië, Evita Péron en dwaze moeders

Tijdens je vakantie door Argentinië wordt je meegenomen op langs de veelzijdige Argentijnse geschiedenis. De naam 'Argentinië' is afgeleid van het Latijnse woord voor zilver: argentum, een edelmetaal dat een belangrijke rol speelde in de opkomst van het Europese kolonialisme.

Argentinië was lange tijd in handen van de Spanjaarden. Nadat het land in 1816 haar onafhankelijkheid had veroverd op de Spanjaarden, groeide Argentinië in rap tempo uit tot een economische grootmacht. Het land moderniseerde snel, kreeg een goed werkend spoornet en exporteerde veel van haar producten, zoals rundvlees en wol naar Europa. Zeer snel vestigden honderdduizenden immigranten uit onder meer Ierland, Baskenland en Duitsland zich in Argentinië. Deze economische expansie ging ten koste van de lokale indiaanse bevolking; in 1879 werd een groot deel van hen uitgeroeid en werd hun land ingenomen voor landbouw en veeteelt.

Tijdens WO2 verdiepte legerofficier Péron zich in het nationaalsocialisme dat in Italië en Duitsland haar hoogtijdagen kende. Péron werd na een rumoerige politieke strijd uiteindelijk staatshoofd van Argentinië. Hij werd hierbij geholpen door de radio-omroepster Eva Péron, zijn latere vrouw. Hoewel de Pérons een totalitair bewind voerden wisten zij Argentinië wel verder tot bloei te brengen. Er werden sociale wetten voor arbeiders opgesteld en de stem van vakbonden werd gehoord. Mede dankzij presidentsvrouw Evita kreeg het regime grote steun van het buitenland. 

Het Plaza Mayo (Mei plein) speelde en speelt een belangrijke rol in de Argentijnse geschiedenis. Op dit plein demonstreerden de Argentijnen voor de bevrijding van Péron toen deze gevangen was in de politieke strijd om de macht. Het Plaza Mayo staat echter vooral bekend om de 'dwaze moeders' die er elke week verzamelen om aandacht te vragen voor hun verdwenen zonen en echtgenoten. Deze 'desaparecidos' verdwenen tijdens het schrikbewind van president Videla in de jaren '70 en '80 in wat bekend staat als de Vuile Oorlog.  Gelukkig behoren deze rumoerige tijden tot het verleden. Heden ten dage is Argentinië een stabiel en veilig land met een goede economie.

Smeltkroes van bevolkingen  

Wanneer je een vakantie maakt door Argentinië maakt leer je dat de Argentijnse bevolking bestaat uit een smeltkroes van voornamelijk Europese en Latijns-Amerikaanse volkeren. De oorspronkelijke indiaanse bevolking is nagenoeg verdwenen; het aantal indianen wordt op 300.000 à 340.000 geschat, en dat aantal neemt nog voortdurend af. In totaal leven er nog zo'n 15 indianenvolken in het land.  Het grootste deel van de Argentijnse bevolking is katholiek. Echter, het land kent ook een grote joodse gemeenschap - de grootste van Latijns-Amerika.   

De Voertaal in Argentinië is Spaans. Daarnaast wordt een mengelmoes van talen gesproken die door de immigranten het land is ingebracht. Er bestaan nog enkele indianentalen, zoals het Quechua, de eeuwenoude taal van de Inca´s. Een groot deel van de bevolking die deze taal spreekt woont in de provincie Santiago del Estero. Onderwijzend personeel in deze provincie moet dan ook tweetalig zijn om kinderen die voor het eerst naar school de nodige opvang te geven. Dus neem je vertaal boekje mee voor je vakantie door Argentinië.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Argentinië

Reisverhalen

 • Highlights en bezienswaardigheden van Buenos Aires

  Argentinië, 04-01-18

  Als reisbegeleider voor Sawadee werkte ik jaren in Latijns-Amerika. Tussen mijn reizen door spendeerde ik heel graag mijn vrije tijd in een van mijn lievelingssteden - Buenos Aires. Er is in deze s...

  Lees verder

Vakantie Argentinië: de hoogtepunten 

Om je alvast in de stemming te brengen voor een vakantie naar Argentinië hebben we hieronder een paar van de hoogtepunten voor je uitgelicht.

Purmamarca, de 7 kleurenberg 

Vlakbij de stad Purmamarca vind je Cerro de los Siete Colores, oftewel de 7 kleurenberg. Deze unieke kleurencombinatie wordt veroorzaakt door de verschillende soorten steen. Elke kleur/steen is gevormd tijdens een andere periode wat voor het kleurverschil heeft gezorgd. De lokale legende heeft echter een andere verklaring. Vroeger zouden de bergen kleurloos zijn geweest. De kinderen uit de stad Purmamarca vonden dit niet kunnen, terwijl de volwassenen het gewoon accepteerden. Vervolgens hebben de kinderen elke dag een deel een andere kleur geschilderd. De 7e dag wordt gezien als een feestdag aangezien dit de dag was dat de volwassenen erachter kwamen dat de kinderen de oorzaak van het gekleurde gebergte waren.

Purmamarca


Córdoba 

Met bijna 1,5 miljoen inwoners is Córdoba de tweede grootste stad van Argentinië. De stad is gesticht in 1537 en was één van de eerste Spaanse koloniale hoofdsteden in Argentinië. Deze lange geschiedenis heeft ervoor gezorgd dat er veel historische monumenten in Córdoba te vinden zijn. De Universidad Nacional de Córdoba is zelfs de oudste universiteit van Zuid-Amerika. Andere bezienswaardigheden zijn de Cabildo (het koloniale bestuursgebouw) en het Plaza San Martín waaraan de kerk van de jezusgemeenschap zich bevindt. Deze is binnenin prachtig versierd.

Bekijk onze reizen per reissoort:

Beste reistijd vakantie Argentinië

De seizoenen in Argentinië zijn omgedraaid in vergelijking met die van Nederland. Dat betekent dat het in Argentinië zomer is als het bij ons winter is. Aangezien Argentinië een lang uitgerekt land is heeft het te maken met verschillende weertypes en beste reisperioden. Wij focussen ons nu op het noorden van het land waar de meeste rondreizen heen gaan. Wil je naar het zuiden van Argentinië dan raden we je aan om bij onze Patagonië reizen te kijken.

De Seizoenen

 • Lente    : 1 september tot 30 november
 • Zomer   : 1 december tot 28/29 februari
 • Herfst   : 1 maart tot 31 mei
 • Winter   : 1 juni tot 31 augustus

Het weer in Buenos Aires

Buenos Aires is de hoofdstad van Argentinië en ook direct de grootste stad. Er heerst een gematigd klimaat met een duidelijk verschil tussen de seizoenen. Het hele jaar door valt er regen, met een piek in de zomermaanden. De zomers zijn er warm en de winters milder door de ligging aan het water. 

Het klimaat in de zuidelijke regio van Patagonië

Patagonië ligt in het uiterste puntje van het Zuid-Amerikaanse continent en is verdeeld over Argentinië en Chili. Het gebied is ongeveer vijftien keer groter dan Nederland en is een van de meest bijzondere toeristische bestemmingen van heel Zuid-Amerika. De overweldigende natuur en de uitgestrektheid van het gebied, maakt Patagonië tot een betoverende bestemming. Het klimaat is onder te verdelen in drie klimaatsoorten, namelijk: een gematigd zeeklimaat, koel zeeklimaat en ijsklimaat. Ten oosten van het Andesgebergte liggen gebieden in de regenschaduw, waardoor het er erg droog is. Er is uitsluitend toendrabegroeiing. Hoe zuidelijker je gaat, des te kouder het wordt. Op het meest zuidelijke punt heerst koel zeeklimaat en een arctisch klimaat. De zomers zijn koel, waardoor de gletsjers langzaam smelten. De winters zijn erg koud.  

image

Reistips vakantie Argentinië

Tijdens je vakantie door Argentinië heb je enkele vrije dagen om zelf in te delen. Hieronder hebben we enkele reistips voor tijdens deze vrije dagen voor je opgesteld.

Buenos Aires tijdens je vakantie in Argentinië

De hoofdstad van Argentinië staat bekend om de tango, de voetbalclub Boca Juniors en de kleurrijke wijk La Boca. Buenos Aires wordt ook wel het ‘Parijs van Zuid-Amerika’ genoemd. Terwijl je hier rond loopt ontdek je al snel waarom. De parken hier zijn ontworpen naar Parijs’ model en het uitgaansleven is ontzettend populair. Vooral de wijken La Boca en San Telmo zijn populaire bezienswaardigheden. San Telmo is de bakermat van de tango en een ideale plek om te shoppen, te eten en natuurlijk van het nachtleven te genieten. Daarnaast is de wijk Palermo een echte aanrader.

La Boca Buenos Aires


Het koloniale Salta

In de 16e eeuw werd de koloniale stad Salta gesticht. Terwijl je hier tussen de koloniale gebouwen en over de geplaveide straten wandelt heb je het gevoel dat je in Spanje bent. Salta is een ideale plek om even te genieten van wat vrije tijd, er valt namelijk genoeg te ontdekken. Zo zijn er een aantal interessante musea te bezichtigen, waaronder het archeologisch museum waar 3 mummies te zien zijn. Een andere grote bezienswaardigheid van de stad is de kathedraal van Salta. Deze roze koloniale kerk ligt in het centrum van de stad en is zowel van binnen als buiten prachtig om te zien. 

Cafayate

Vlakbij de plaats Salta vind je de regio Cafayate. De streek is niet alleen bekend om het ‘Grand Canyon'-achtige natuurschoon, maar ook omdat hier de beste wijnen van Argentinië vandaan komen. In Cafayate heb je tijdens je vakantie de mogelijkheid om een wijn bodega te bezoeken. Een bodega is de Spaanse benaming voor een plaats waar iets opgeslagen kan worden, in dit geval Argentijnse wijn. Met een beetje geluk kom je in het gebied vicuña’s tegen. De vicuña is familie van de lama en zorgt voor ’s werelds zachtste wol. 

Cafayate


Nationaal Park Los Glaciares

Het landschap van dit nationaal park kenmerkt zich door indrukwekkende gletsjers, imposante bergen en enorme bergmeren. Een hoogtepunt van het Argentijnse park is de gletsjer Perito Moreno, en voor klimmers de 3405 meter hoge berg Fitz Roy. Spectaculair is een wandeling over de mooie gletsjer. Met spikes onder je schoenen kun je al glibberend dit avontuur aangaan, genietend van watervalletjes onder het ijs, diepblauwe kloven en de schittering van de ijsmassa die voor je ligt. Het park is ideaal voor wandelaars, en biedt prachtige uitzichten en avontuurlijke wandeltochten.
Naar boven