Vakantie Bolivia | hoogtepunten, beste reistijd & meer | Sawadee

Achtergrond Bolivia

Een korte geschiedenis

De geschiedenis van Bolivia gaat zo’n tienduizenden jaren terug in de tijd. Aangenomen wordt dat de eerste oorspronkelijke bewoners zich zo rond 12.000 voor Chr. in het Andes vestigden. Zij hadden een nomadisch bestaan en leefden voornamelijk van het jagen. Verder is er over deze tijd tot aan een paar duizend jaar voor Chr. weinig bekend over de bevolkingsgroepen en hun leefwijze. De eerste cultuur waar meer over bekend is, is de Tiwanaku-cultuur. Door gevonden beschilderde keramieken en weefkunst, kan men er vanuit gaan dat ze toen al heel gevorderd waren met hun landbouwmethodes. Hierdoor was er genoeg eten en steeg de macht en kennis enorm door de jaren heen. Hun kennis van astronomie, architectuur en politiek werd dan ook door de volkeren die erna kwamen overgenomen en nog meer uitgebreid. 

Aymara & Uros

Voor de kolonisatie van de Europeanen kwam eerst de tijd van de Aymara, waar je nog steeds veel van terugvindt in Bolivia, en natuurlijk de tijd van de Inca’s. Tegelijkertijd met de Aymara bevolking vond je op de Altiplano ook de Uros cultuur. Deze twee culturen kun je beiden nog terugvinden vandaag de dag rondom en in het Titicacameer. Uiteraard leeft men niet meer zo als toen, maar de talen die ze spreken stammen wel nog uit die tijd. 

Het Inca-tijdperk in Bolivia

Met de opkomst van het Inca-tijdperk in Bolivia werd ook de Quechua taal steeds belangrijker en is in het huidige Bolivia nog steeds, net als het Aymara, een officiële taal. Hoewel je over de Inca periode meer kunt vinden, was het aantal jaren dat zij aan de macht waren niet heel lang in vergelijking met de vorige bevolkingsgroepen. Door onderlinge conflicten werd het rijk langzaam zwakker en was het in de 16e eeuw makkelijker te veroveren door het Spaanse rijk. 

Kolonisatie & onafhankelijkheid

Onder het gezag van de Europeanen had de inheemse bevolking het heel zwaar. De erbarmelijke omstandigheden en de meegenomen Europese ziektes zorgden voor veel sterfgevallen. Het einde van de Boliviaanse onafhankelijkheidsoorlog en het uitroepen van de Reupublica de Bolivar, betekende niet het einde van de onderdrukking en oorlogen in het land. In de periode na de onafhankelijkheid volgden nog steeds veel oorlogen, staatsgrepen en gebiedsverlies. Zo verloor Bolivia haar connectie met de zee aan het buurland Chili. De handel die ze vandaag de dag via zee willen drijven, dient dus altijd via een van de buurlanden te gaan en dat is verre van ideaal. 
Je kunt wel zeggen dat de geschiedenis van Bolivia wordt gekenmerkt door politieke instabiliteit, onderdrukking, exploitatie, oorlogen en economische ellende. Om heel eerlijk te zijn niet alleen de geschiedenis, maar ook het huidige Bolivia wordt hierdoor gekenmerkt. Na de omstreden verkiezingen in 2019 treedt de toenmalige president Morales af en waren de nieuwe verkiezingen in mei 2020 gepland. Deze zijn door de COVID crisis uitgesteld tot november 2020.

Ondanks de bewogen geschiedenis is Bolivia enorm aan het groeien de laatste jaren als je kijkt naar onderwijs, minder analfabetisme, hogere levensverwachting en economisch. Laten we hopen dat ze deze stijgende lijn volhouden. 

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Bolivia

Reisverhalen

 • Een reis door het hart van Bolivia & Noord-Chili

  Bolivia, 30-05-18

  Als je aan Bolivia denkt, dan denk je al snel aan de Altiplano, gekleurde meren en de uitgestrekte zoutvlakte van Uyuni. Na het maken van deze reis weet ik dat Bolivia zoveel meer is dan dat en het...

  Lees verder
 • Reis mee over de Che Guevara route in Zuid-Amerika

  Bolivia, 06-02-17

  Het is alweer meer dan 50 jaar geleden dat Che Guevara overleed. Deze marxistische revolutionair liet zijn sporen na in verschillende gebieden. Zo ook in Bolivia waar er dit jaar extra aandach...

  Lees verder

Hoogtepunten vakantie Bolivia

Salar de Uyuni & de Altiplano

Er zijn maar weinig plekken ter wereld zo magisch als de witte, eindeloze zoutvlaktes van Uyuni. Met een oppervlakte van meer dan 10.000 km is dit de grootste zoutvlakte te wereld. Urenlang rijd je met een terreinwagen over het krakende zout met als enige uitzicht de witte ondergrond en felblauwe lucht. Een uitstekende locatie om de meest grappige foto’s te maken waarop je geen diepte ziet. Na het regenseizoen is het zout vaak bedekt met een laag water, waardoor het ook nog eens moeilijk is om onder en boven te onderscheiden door de prachtige weerspiegeling. Midden op de zoutvlakte vind je het eilandje Incahuasi, een kleine heuvel vol met grote cactussen vanaf waar je een adembenemend uitzicht hebt en een goed beeld krijgt van de uitgestrektheid van het gebied. De bijzondere reis van Uyuni, over de Altiplano, naar de grens met Chili voert door het ruige en desolate landschap met lieflijke hooglandmeren in een grote verscheidenheid aan kleuren. In slechts een paar dagen kom je langs woeste vulkanen, door wind en regen gevormde futuristische zandsteenformaties, geisers, eindeloze vergezichten en zie je talloze flamingo's. De omgeving verandert in korte tijd zoveel dat het lijkt alsof je in drie dagen een heel continent doorkruist.

bolivia-Incahuasi-zoutvlakte

Sucre & La Paz

Sinds een aantal jaren kun je in La Paz met de teleferico, oftewel een kabelbaan, de stad verkennen. Verbazingwekkend is het dat het armste land van Zuid-Amerika een kabelbaan heeft laten bouwen en dit heeft La Paz zeker nog aantrekkelijker gemaakt om tijdens je vakantie te bezoeken. Vanuit de kabelbaan heb je prachtige vergezichten over de stad met de besneeuwde bergtoppen op de achtergrond. Daarnaast reis je ook heel gemakkelijk van de ene kant van de stad naar de andere kant van de stad om zo verschillende hoogtepunten te bezoeken. Calle Jaén een prachtige straat waar je de koloniale architectuur het beste terug ziet. Met de kleine balkonnetjes en gekleurde huizen is dit een mooi schilderij om doorheen te lopen. Liever wat meer buiten je comfort zone? Bezoek dan ‘’El Mercado de Las Brujas de La Paz’’, oftwel de heksenmarkt van La Paz. Hier vind je veel dingen die je op andere markten niet zo snel tegen zult komen..  In de officiële hoofdstad van Bolivia, Sucre, zie je het koloniale, rijke verleden overal terug in de prachtige witte gebouwen. Dat het oude centrum op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat is dan ook geen verrassing. Om deze stad van boven te bewonderen kun je naar het Recoleta klooster lopen. Hier vind je een café waar je met een drankje bovenaan de berg een mooi uitzicht over de stad hebt. 

La-paz-kabelbaan

Titicacameer

Het grootste meer van Zuid-Amerika, het Titicacameer, is zowel vanuit Peru als vanuit Bolivia te bezoeken. Copacabana is de toegangspoort tot het meer vanaf de Boliviaanse kant en is een lieflijk klein dorpje met een relaxte sfeer. Zowel cultureel als voor de echte natuurliefhebber is het Titicacameer een zeer interessante plek. Volgens een oude inca-legende is de zonnegod in het meer ontstaan, waardoor deze plek een belangrijke rol speelt in de geschiedenis en voor de lokale bevolking. De plek waar hij werd geboren heet Isla del Sol, een eiland die je per boot kunt bezoeken. Aangezien het meer op grote hoogte ligt zul je wellicht niet meteen denken aan een flinke hike, maar een pittige wandeling naar de andere kant van het eiland is zeer de moeite waard. Hier vind je ruïnes en kun je op de top van dit geweldig blauwe meer genieten.

bolivia-Titicacameer-isla-del-sol

Potosí

De stad Potosí lijkt in eerste instantie niet de meest interessante plek om naar toe te gaan, omdat het niet als Sucre een lieflijke, bruisende stad is. Toch zou bij een reis door Bolivia deze stad absoluut niet overgeslagen mogen worden. Het is namelijk de meest belangrijke plek als je kijkt naar de geschiedenis van het land. Vandaag de dag is Bolivia het armste land van Zuid-Amerika, maar dat is zeker niet altijd zo geweest. Ooit was Potosí een van de rijkste en grootste steden van Zuid-Amerika vanwege de zilvererts die daar gewonnen werd. Toen de Spanjaarden het zilver in de Cerro Rico in Potosí hadden ontdekt, werd daar flink gebruik van gemaakt. Alles werd geëxporteerd naar Europa en tijdens de onafhankelijkheid van het land was Potosí zo goed als uitgeput. Tegenwoordig is Potosí, door plunderingen en het instorten van de tin- en zilverprijzen, een stad waar mensen onder erbarmelijke omstandigheden proberen hun inkomen bij elkaar te schrapen in uitgeputte mijnen. Desalniettemin een belangrijke plek om tijdens een vakantie in Bolivia te bezoeken.

bolivia potosi

Bekijk onze reizen naar Bolivia:

Beste reistijd vakantie Bolivia 

Tijdens een vakantie in Bolivia zul je meerdere dikke truien over elkaar afwisselen met korte broeken en t-shirts. De temperaturen lopen behoorlijk uiteen en dat heeft alles te maken met de verschillende hoogtes en het Amazone regenwoud. In het linkerdeel van Bolivia vind je de Altiplano, een hoogvlakte op ongeveer 4000 meter, welke op sommige plekken zelfs over de 5000 meter gaat. Het is hier over het algemeen helder en zonnige weer, in de droge tijd (van ongeveer mei t/m oktober). Overdag zijn er lenteachtige temperaturen en 's middags kan het zelfs behoorlijk warm worden. Na zonsondergang koelt het echter snel en zeer sterk af. 's Nachts kan de temperatuur tot onder nul zakken. Lagergelegen plaatsen zoals Santa Cruz en Sucre hebben een meer tropisch klimaat, waar het het hele jaar door warm is. Over het algemeen geldt hoe hoger gelegen, hoe kouder het in de avond en nacht is. Voor een echt warm en vochtig klimaat reis je naar het noorden van Bolivia, naar het Amazonegebied.

image
image

Reistips

Sopa de Maní 

Letterlijk vertaald betekent Sopa de Maní – pindasoep. Dit gerecht zul je wellicht eerder bij een Aziatisch land horen, maar Bolivia heeft ook een hele lekkere en compleet andere variant. Deze smakelijke soep stond eeuwen geleden al op het menu bij de oorspronkelijke Indiaanse bevolking. Hoewel ieder een eigen recept heeft kun je in de basis vaak wel dezelfde ingrediënten terugvinden. De basis bestaat uit pinda, een stukje rund, ui, wortel, erwten, bleekselderij, paprika, knoflook en aardappels. Qua kruiden voegen ze vaak peterselie, peper, zout, komijn en oregano toe. Om de soep helemaal af te maken krijg je er wat pasta in en hele dunne frietjes als garnering. Een voedzaam en erg lekker gerecht. Je kunt dit gerecht zowel als op de markt als in restaurants scoren. Indien je op de markt gaat eten kijk dan naar marktkraampjes waar het druk is. Drukte laat zien dat het eten lekker is en de hygiëne vaak beter is vanwege de hoge doorloopsnelheid. Wat mij betreft mag een Boliviaanse pindasoep niet ontbreken tijdens je vakantie in Bolivia.   

Foto’s maken 

Bolivia is een kleurrijk land en zeer fotogeniek. Niet alleen de landschappen, maar ook zeker de lokale bevolking met hun prachtige gekleurde, traditionele kleding die in veel streken anders is. Net als locals in vele andere landen vinden Bolivianen het niet prettig om gefotografeerd te worden. Ze geloven dat het slecht is voor hun ziel als zij op de foto worden gezet. Mocht je een foto willen maken van de lokale bevolking vraag het dan zeker eerst aan ze. Is je Spaans niet zo goed? Dan kom je met handen en voeten ook heel ver. Op deze manier heb je meer contact met de locals, laat je zien dat je de cultuur respecteert en ontstaan de mooiste foto’s! 


Naar boven