Vakantie Cambodja | inspiratie, beste reistijd & meer | Sawadee

Achtergrond Cambodja

Cambodja is gelegen tussen Vietnam, Laos en Thailand en grenst aan de Zuid-Chinese Zee en de Golf van Thailand. Tot voor kort was het land geen geschikte vakantiebestemming, maar de afgelopen jaren is de situatie in het land aanzienlijk verbeterd. Hierdoor is dit het perfecte moment om dit mysterieuze en mooie land te ontdekken.

Bevolking

Het grootste deel van de Cambodjaanse bevolking hoort etnisch gezien bij de Khmer. Naast Cambodjanen leven er ook verschillende andere volken in het land, waaronder Chinezen en Vietnamezen, islamitische Chams, een kleine groep Thais en een aantal bergvolkeren.

Geschiedenis

Cambodja heeft een rijke geschiedenis die wonderbaarlijke hoogtepunten en treurige dieptepunten heeft gekend.

De gouden tijd in de Cambodjaanse geschiedenis was het Khmer-tijdperk, dat begon onder het bewind van Jayavarman II in 802. Hij noemde zichzelf een god-koning en regeerde over het koninkrijk Kambu, dat grote delen van het huidige Cambodja, Thailand, Laos en Vietnam besloeg. De hoofdstad was voor lange tijd Angkor Wat, totdat het koninkrijk in 1432 ophield te bestaan door de opmars van de Thais. Vóór de ondergang van het rijk had Angkor Wat ongeveer een miljoen inwoners, in tegenstelling tot Londen waar destijds maar 40 duizend mensen woonden.

De recente geschiedenis van Cambodja is helaas een stuk minder mooi. Van 1975 tot 1979 stond Cambodja onder het regime van Pol Pot en de Rode Khmer. Het bizarre regime hanteerde een strenge ideologie waarin iedereen die anders dacht om het leven werd gebracht. Deze zwarte bladzijden uit de geschiedenis zijn nog zichtbaar, maar inmiddels krabbelt het land langzaamaan weer op.


Wist je dat...

  • De Khmerkeuken veel buitenlandse invloeden kent zoals noedels uit China en curries uit India?   
  • Het Angkorgebied op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat?   
  • De gemiddelde temperatuur het hele jaar ongeveer 30 graden is?  
  • Er in Cambodja wordt betaald met de Riel?   
  • Cambodjanen in sommige streken hun huizen op metershoge palen bouwen voor als de waterstand hoog is?

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Cambodja

Reisverhalen

Hoogtepunten Cambodja

Cambodja is een spectaculair vakantieland. Hieronder ontdek je enkele van de hoogtepunten die je onderweg gaat tegenkomen. 

Angkor Wat

Het hoogtepunt van Cambodja zijn de tempels van Angkor, de oude hoofdstad van het Khmer rijk tussen 800 en 1432. Het tempelcomplex ligt verscholen in het oerwoud en is op de fiets of met de tuktuk te bezoeken. Hier vind je één van de zeven wereldwonderen, Angkor Wat. Naast Angkor Wat zijn er genoeg andere tempels die je tijdens je vakantie kan ontdekken. Denk hierbij aan de ommuurde stad Angkor Thom en de door de natuur overgenomen tempel Ta Prohm.

Kirirom Nationaal Park

In het Kirirom Nationaal Park kun je genieten van de prachtige omgeving en de vele bedreigde diersoorten waarvoor het een thuis is. Wandel door het heuvelachtige landschap en ontdek de vele watervallen die het park kent. Tussendoor kun je even op adem komen op de picknickplaatsen en de omgeving op je in laten werken.

Phnom Penh

Phnom Penh is de hoofdstad van Cambodja en een mooie stad om te verkennen. Plan een bezoek aan het sprookjesachtige Koninklijk Paleis, de Silver Pagoda en de indrukwekkende centrale markt. Ook kan je tijdens je vakantie meer te weten komen over het treurige maar interessante verleden van Cambodja onder het bewind van de Rode Khmer. Om een goed beeld te krijgen van dit verleden is een bezoek aan de Killing Fields en het Tuol Sleng museum de moeite waard.

Kirirom Nationaal Park

Tijdens een wandeling door dit nationale park kan je genieten van de prachtige omgeving en het heuvelachtige landschap. Het park kent veel watervallen en is een thuis voor bedreigde diersoorten. Er zijn picknickplaatsen waar je even op adem kan komen en de omgeving op je in kan laten werken.

Chambok

Chambok is een dorpje waar kleinschalige toeristische initiatieven worden ondersteund door het Nederlands Comité van IUCN. Het dorpje ligt in een beschermd natuurgebied waar de bevolking op een duurzame wijze gebruik van mag maken. Ontdek hier het echte dorpsleven van Cambodja, maak kennis met de bevolking en overnacht bij een familie in het dorp. Een bezoek aan Chambok is hoe dan ook een unieke ervaring.

Bekijk onze reizen naar Cambodja per reissoort: 

Beste reistijd Cambodja

Cambodja is het hele jaar door warm en dus altijd wel geschikt voor een vakantie. De regenperiode duurt van mei tot oktober en ook in onze winter kunnen tropische buien vallen. Het regent zelden de hele dag, meestal betreft het een enorme bui die een uur of twee duurt. In de regenperiode voelt de warmte nogal drukkend aan. Tijdens deze periode is het reizen zwaarder, maar zeker mogelijk.

Beste reistijd: Het hele jaar door is Cambodja prima te bereizen, maar de ideale reistijd is van november tot en met maart. Het regent dan minder en de temperatuur is aangenaam.

image

Reistips Cambodja

Battambang

Wie op vakantie graag het platteland van Cambodja wil leren kennen kan op excursie naar het platteland. Per tuktuk verken je de pittoreske boerendorpjes en bezoek je verschillende tempels. Het is een mooie manier om de omgeving te verkennen en een beeld te krijgen van het landelijke leven in Cambodja.

Fietstocht Angkor

Een ideale manier om Angkor te ontdekken is per fiets. Samen met een Engelssprekende gids bezoek je de hoogtepunten van dit tempelcomplex en lunch je in Khmer stijl. Aanraders zijn de grootste en meest majestueuze tempels Angkor Wat en Angkor Thom, maar er zijn nog vele andere tempels die je kan bezoeken. Een leuke en bijzondere manier om Angkor te verkennen tijdens je vakantie in Cambodja.

Kampong Klaeng

Vanuit Siem Reap kun je een excursie maken naar Kampong Klaeng. Dit vissersdorp heeft huizen gebouwd op palen van wel acht meter hoog. In het droge seizoen kun je een korte boottocht en een wandeling door het dorp maken. In het regenseizoen stroomt het nabijgelegen Tonlé Sap meer vol, waardoor het water tot aan het woongedeelte van de huizen staat. Dan maak je een boottocht in het dorp tussen de huizen door en leer je de bevolking kennen.

Killing Fields

Voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van Cambodja en zich wil verdiepen in de tragedie rond de machtsperiode van de Rode Khmer kan een bezoek brengen aan een van de Killing Fields. Deze massagraven liggen ongeveer 15 kilometer buiten Phnom Penh en geven een beeld van de trieste geschiedenis van Cambodja.

Naar boven