Vakantie Canada | hoogtepunten & beste reistijd | Sawadee

Achtergrond van Canada

Canada is een gigantisch land met enorm veel bossen, bergen, kraakheldere meren en wildleven. De Rocky Mountains zijn een grote trekpleister met prachtige routes zoals de Icefields Parkway van Jasper in het noorden naar Banff in het zuiden van de bergen. Via bochtige wegen kom je langs de meest schitterende uitzichten. Naast deze overweldigende natuur kent Canada ook aantrekkelijke steden zoals Vancouver. Deze stad aan de westkust wordt omringd door beboste bergen en de zandstranden van Vancouver Island. Het zeewater is er relatief warm en de stad kent dan ook een zeer gematigd klimaat. 

Bevolking

In Canada leven er 34,8 miljoen mensen in een strook van 200 kilometer langs de grens met de Verenigde Staten. De oorspronkelijke bevolking bestaat uit Inuit en indianen. De eerste groepen immigranten uit Europa waren Engels- en Franstaligen. Canada is een land met veel verschillende nationaliteiten, er zijn ook verschillende plaatsen waar Nederlanders neerstreken na de Tweede Wereldoorlog. 

Lake Peyto


Geschiedenis 

Leer tijdens je vakantie door Canada wat over de geschiedenis van dit grote land. Hoewel er tegenwoordig nauwelijks nog Indianen in Canada wonen, vormen zij toch een belangrijk onderdeel van de Canadese geschiedenis. Zo zijn zij degenen die het land zijn naam hebben gegeven. De naam 'Canada' is afgeleid van het woord 'Kanata', wat 'nederzetting' betekent in de taal van de Indianen.Verder is het land vooral gevormd door de verschillende kolonisaties, eerst door de Fransen en later door de Engelsen. Canada is in 1534 officieel ontdekt door de Franse ontdekkingsreiziger Jacques Cartier. Onder leiding van Samuel de Champlain stichtten de Fransen de steden Québec en Montréal. In 1663 werd Canada officieel omgedoopt tot Nieuw-Frankrijk.Begin 1700 drongen ook de Engelsen Canada binnen. In 1763 hadden ze alle Franse gebieden veroverd. Op 1 juli 1867 werd Canada een Confederatie volgens de British North American Act. Elke provincie kreeg een vorm van zelfbestuur, maar de absolute macht lag bij het Britse koninkrijk. In 1931 kreeg Canada zelfbestuur in het Britse Gemenebest. In 1982 kreeg het land een eigen grondwet, de Canada Bill. Vanaf dat moment is Canada een onafhankelijk land.

Wist je dat ... 

 • Je in Canada nog echte wilde dieren tegen kunt komen? In de Rocky Mountains kun je zomaar tegen een beer aanlopen, en aan de westkust kun je tussen de fjorden walvissen zien zwemmen. 
 • Canada maar liefst 7% van de totale oppervlakte van de aarde beslaat? Met een oppervlakte van 9.958.319 vierkante kilometer is Canada het op één na grootste land ter wereld. 
 • Van de circa 32 miljoen inwoners meer dan 90% immigrant is of nakomeling van een immigrant? De grootste groepen zijn uiteraard de Britten en Fransen, maar ook wonen er veel Italianen, Duitsers en Nederlanders in Canada.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Canada

Reisverhalen

 • De top 5 nationale parken van Canada

  Canada, 24-04-23

  Canada is een fantastisch vakantieland, mede omdat het er barst van de prachtige nationale parken. Of je nu op zoek bent naar adembenemende uitzichten, avontuurlijke activiteiten of gewoon een rust...

  Lees verder
 • Canada heft alle inreisbeperkingen op

  Canada, 02-10-22

  De Canadese regering heeft besloten alle inreisbeperkingen omtrent Covid-19 op te heffen. De vaccinatie-, quarantaine- en testverplichting is per 1 oktober afgeschaft voor alle binnenkomende toeris...

  Lees verder
 • 7 Hoogtepunten van West-Canada

  Canada, 11-08-21

  Canada, een bestemming die bij menigeen op zijn of haar bucketlist staat. En dat is niet voor niets. Een rondreis door het westen van Canada heeft je namelijk heel wat te bieden. Denk aan kraakheld...

  Lees verder

Hoogtepunten van Canada

Vancouver 

Vancouver is geweldig mooi gelegen aan de kust met in het noorden een haven aan de oceaan en in het zuiden een brede rivier. Op de achtergrond zie je de besneeuwde bergen. Deze relaxte stad leent zich prima om per fiets te verkennen. Onderweg kun je een kijkje nemen bij de totempalen of een bezoek brengen aan het Aquarium. Op Granville Island is een grote markt met de lekkerste verse waar. Het historische Gastown is een oud en gezellig deel met winkels, cafeetjes en restaurants. 

Vancouver


Vancouver Island 

Dit eiland voor Vancouver heeft veel te bieden. Je vindt er prachtige natuur, wilde dieren, dolfijnen, walvissen en orka’s voor de kust. Naast deze overweldigende natuur ligt hier de stad Victoria; een charmante plaats met veel Britse invloeden. Je kan hier een bezoek brengen aan de Engelse tuinen of genieten van een high tea. Wie houdt van actie kan een walvisexcursie doen op zoek naar grijze walvissen of orka’s. 

Wells Gray Provincial Park 

Het merenrijke Wells Gray park is een enorm park vol met wilde dieren. Er zijn hier vele buitenactiviteiten mogelijk zoals wandeltochten en kanoën over een van de meren. Deze meren zijn zo helder en schoon dat je er makkelijk uit kunt drinken. Een andere mogelijkheid is om dit park te paard te verkennen. In de natuurgebieden van Canada leven veel wilde dieren, zo kan je beren, herten en elanden spotten. 

Wells Gray


Banff Nationaal Park 

De weg van Jasper naar Banff Nationaal Park staat bekend als een van de mooiste routes ter wereld. Je rijdt over kronkelende wegen tussen gigantische bergen. Langs de weg groeien dennen en heb je een grote kans om beren te zien. In Banff kan je de Athabasca Gletsjer zien die tot vlakbij de weg reikt. In het stadje Banff zijn er cafés, winkels en uitgaansmogelijkheden. 

Dawson 

In de 19e eeuw was deze plaats bruisend vanwege de goudvondst. Inmiddels is het een stadje met bijzondere oude gebouwen en een rijke historie. Waan je in oude tijden door een bezoek te brengen aan een saloon of gokhal. Je vindt hier veel informatie over het tijdperk van de Goldrush.

Dawson

West-Canada: Vancouver en de Rocky Mountains

Vancouver geldt als een van de meest aantrekkelijke steden ter wereld om in te leven en deze moet je ook zeker aandoen tijdens je vakantie. De stad wordt aan de ene kant begrensd door de beboste bergen van de Coastal Mountains en aan de andere kant door de prachtige zandstranden van het Vancouver Island. Dankzij de Japanse Golfstroom is het zeewater relatief warm en geniet Vancouver een zeer gematigd klimaat, waar de temperatuur in januari zelden onder het vriespunt komt. De Rocky Mountains zijn wellicht de grootste trekpleister van Canada. De Icefields Parkway is een bekende route van Jasper in het noorden naar Banff in het zuiden van de Rockies. Deze route staat bekend om zijn schitterende uitzichten. Na elke bocht zie je als het ware een nieuwe ansichtkaart. Een zeer aantrekkelijke plek voor mensen die graag door Canada willen rondreizen. Daarnaast kun je in de Rocky Mountains tal van sportieve activiteiten ondernemen.

Oost-Canada: Québec en Ontario

Québec is de enige stad in Canada die nog officieel Franstalig is. De stad wordt gekenmerkt door zijn oude stadsmuren en het imposante Château Frontenac. Het oude centrum van Québec staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad heeft een onmiskenbaar Europese uitstraling, die uniek is voor Noord-Amerika. De provincie Ontario ligt in het hart van Canada. Deze regio staat bekend om zijn duizenden meren, prachtige natuurparken en de wereldsteden Toronto en Ottawa. De meest bekende toeristische trekpleister van Ontario zijn echter de Niagara Falls. De Niagara Falls behoren tot de bekendste watervallen ter wereld. Ze zijn een befaamde honeymoon bestemming. Jaarlijks komen maar liefst 14 miljoen mensen dit wonder bekijken.

Niagara Falls


Bekijk onze reizen per reissoort:

Beste reistijd voor vakantie in Canada

Canada is erg groot en kent klimatologische verschillen. Langs de westkust kent het land namelijk een luchtstroom die relatief warm is. Hierdoor is het klimaat langs de westkust te vergelijken met dat van Nederland. Van het oosten naar het zuiden stroomt de koele Labradorstroom. Hierdoor is de temperatuur in het oosten van Canada een stuk lager dan in het westen. Een andere belangrijke factor voor het klimaat in Canada zijn de Rocky Mountains. Deze vormen een blokkade voor de warme luchtstromen vanaf zee, waardoor die lucht het achterland niet kan bereiken. Aan de andere kant van het gebergte wordt de koude lucht vanaf het land geblokkeerd, waardoor deze niet richting zee stroomt.

Alaska en het noorden van Canada kennen eigenlijk maar één reistijd, en dat is tijdens de zomermaanden en gedurende de vroege herfst. Kamperen en rondreizen tijdens de koude wintermaanden kan weliswaar, maar het krijgt dan meer het karakter van een zware expeditie. 's Zomers zijn de dagen lang en kan het zelfs behoorlijk warm zijn met temperaturen boven de 30 graden, met name in het zuiden. Logischerwijs geldt: hoe noordelijker hoe kouder. Het eind van de zomer en de herfst zijn de regenmaanden. Insecten, en dan met name muggen, kunnen een probleem zijn in de zomer. Neem goed muggenspul mee, of koop ter plekke iets sterkers wat de lokale bevolking zelf ook gebruikt wanneer ze de natuur in gaan. 

Vancouver

Vancouver heeft een zeer mild klimaat met warme, regenachtige winters en niet te hete, droge zomers. In de Rockies zijn de winters koud met heel veel sneeuw: ideaal voor de wintersport maar niet voor onze reizen waarbij we ook kamperen. In het voorjaar zijn de nachten fris maar dagen mild. De zomers zijn echter warm en zeer aangenaam. 

Quebec

Quebec is een van de dichtstbevolkte gebieden van Canada. In het gebied ligt Montreal en omdat Quebec een grote oppervlakte heeft zijn er behoorlijke temperatuurverschillen. In het zuiden heerst een landklimaat met vier seizoenen waarvan de zomer warm is en de winter koud. In de winter valt er veel regen en sneeuw. De regio in het midden heeft langere winters en korte koele zomers. In het noorden heerst een Arctisch klimaat. De winters zijn hier erg koud en er zijn permanent bevroren gebieden. In het noorden duurt de winter gemiddeld acht maanden en in het zuiden maar vijf maanden. Het temperatuurverschil tussen Noord- en Zuid-Quebec kan oplopen tot wel 25 graden. 

image
image
Toronto

Reistips Canada

Hieronder vind je enkele reistips die je kunt gebruiken voor tijdens je vakantie naar Canada.

Mountaintrail van West Gray 

Een niet al te zware wandeling is de Trophy Mountain Trail: je loopt ongeveer vier uur langs alpenweides, oude naaldbossen, beekjes en rotsen naar een prachtig bergmeer. Je kunt de wandeling zelf nog wat zwaarder maken door af te sluiten met de beklimming van een bergtop met prachtige uitzichten over de Skyline Ridge. 

Mount Whistler 

In Jasper National Park is het mogelijk om de Mount Whistler te beklimmen. Deze berg dankt zijn naam aan de fluitende geluiden die marmotten maken. De top van de berg is 2464 meter hoog en de beklimming is een aardige klus. Wie dit teveel van het goede vindt kan gebruik maken van Jasper Tramway, die je tot anderhalve kilometer onder de top brengt. 

Mount Whistler


Yoho 

In het Yoho National Park is veel te beleven. Maak een wandeling door de spectaculaire berglandschappen of bewonder de Wapta watervallen. Tijdens een wandeling van 4 uur loop je van de Takakkaw watervallen naar de Twin watervallen, tijdens deze tocht kom je maar liefst 4 indrukwekkende watervallen tegen. Een echte aanrader wanneer je een bezoek brengt aan Yoho NP.

Yoho


Glacier National Park

Eén van de spectaculaire ongerepte natuurgebieden is het Glacier nationaal park. Het park staat bekend om de vele gletsjers, tegenwoordig bevinden zich er nog ongeveer 50 gletsjers. De omgeving hier is ideaal om een wandeltocht te ondernemen. Onderweg is de kans groot dat je meerdere wilde dieren tegenkomt, zoals berggeiten maar ook de grizzly beer zou je kunnen tegenkomen.

Tofino 

Tofino zelf is maar een klein plaatsje, het trekt echter ieder jaar vele toeristen. De grote bezienswaardigheid hier zijn walvissen. Vanuit Tofino is het mogelijk om een bootexcursie te boeken om deze magnifieke dieren in hun natuurlijke habitat te observeren. Als je wel wilde dieren wil spotten maar niet het water op wil dan is het ook mogelijk om hier een berenexcursie te maken.

Walvis - Tofino
Naar boven