Vakantie China | hoogtepunten, beste reistijd & meer | Sawadee

Achtergrond Vakantie China

De Chinese Muur en het Terracota leger

Je kan je goed verbeelden hoe China zich eeuwen heeft kunnen afzonderen van de buitenwereld als je over de Chinese Muur wandelt. Verken de hutongs (oude wijken) in Beijing bij voorkeur op de fiets. Er zijn écht een miljoen fietsen in Beijing en jij bent er dan één van. Het wereldberoemde Terracottaleger wordt uiteraard niet overgeslagen. Net als ons hebben alle beelden een eigen uniek gezicht.

uitzicht over bergen in China


Wist je dat...

 • In China in 2000 ca. 85 miljoen mensen boven de 15 jaar analfabeet waren of nauwelijks konden lezen en schrijven.
 • Er in China een 2000 jaar oud leger van ca. 8000 terracotta soldaten en paarden ontdekt is door een paar boeren die in 1974 een put aan het graven waren?
 • Het land een zeer gevarieerde vegetatie heeft met ca. 32.000 hogere plantensoorten?
 • Er sinds september 2002 vrijheid is voor het hebben van een tweede kind? Voor die tijd gold, vanwege het streven naar een bevolkingsgroei van 0%, een een-kind-politiek.
 • De bamboe in China gezien wordt als een gelukssymbool. De plant is erg geliefd om zijn sterkte en buigzaamheid.
 • Dat ze panda's in Chengdu viagra geven om de kans op nageslacht te vergroten?

Terrasvormig landschap en veel rivieren 

Het Chinese landschap bestaat voor 35% uit bergen, voor 27% uit hoogland, voor 17% uit bekkens of woestijn, voor 8% uit heuvelachtig gebied en voor 13% uit vlaktes. Niet zo makkelijk om doorheen te reizen dus. Maar vaak zijn de zwaarste reizen het het meest waard! Het landschap is terrasvormig van opbouw en kent in totaal ca. 5000 rivieren die bijna allemaal uitmonden in de Stille Oceaan of de Indische Oceaan. De Gele Rivier is een van de bekendste rivieren in China. De rivier is berucht om de overstromingen die veroorzaakt worden door de grootschalige ontbossing in het binnenland, waardoor de waterhuishouding in het stroomgebied van de rivier moeilijk te beheersen is.

Taal en bevolking

Ga je op vakantie naar China dan doe je er goed aan om een boekje mee te nemen met wat Chinese tekens. De meest gesproken officiële taal in China, gesproken door ongeveer drie kwart van de Chinese bevolking, is het Mandarijn. Ook elke provincie heeft daarnaast zijn eigen dialect. Naast de verschillende dialecten worden ook andere talen gesproken in China, de bekendste tweede taal is het Kantonees. Ongeveer een vijfde deel van de wereldbevolking woont in China. Ruim 91 procent van de totale Chinese bevolking is Han-Chinees. De rest van de Chinezen behoort tot een van de 55 nationale minderheidsgroeperingen. De grootste bevolkingsconcentraties bevinden zich in de kustgebieden en in de vruchtbare valleien van Gele River en de Yangzi Jian, de Noord-Chinese laagvlakte, de Zuid-Chinese kuststrook en het löss plateau van Midden-China. 

De lange geschiedenis van China

Tijdens je vakantie door China zal je kennis maken met de uitgebreide geschiedenis van het land. Dit maakt dat China zeer aantrekkelijk is voor mensen die een vakantie willen maken. Er zijn veel verschillende dynastieën aan de macht geweest en belangrijke filosofische werken geschreven. De moderne geschiedenis van de Volksrepubliek China begon in 1949 met het aan de macht komen van Mao Zedong, die het land tot een communistische, dictatoriale staat maakte. 


China Beijing tempel

In de periode 1958-1959 volgde de campagne "Grote Sprong Voorwaarts", waarbij het de bedoeling was om de industrie en de landbouw in korte tijd op een veel hoger plan te brengen. Door economische en administratieve desorganisatie mislukte dit echter, met als gevolg een vreselijke hongersnood. In 1966 werden jongeren in een massacampagne opgeroepen om een nieuw China op te bouwen, een periode die bekend staat als de Grote Proletarische Culturele Revolutie. Mao's doel was om zijn ideologie in stand te houden en hij dacht dit te doen onder andere door intellectuelen boerenarbeid te laten verrichten. Veel mensen werden naar het platteland getransporteerd en tot zware arbeid verplicht in slechte omstandigheden. Dit leidde tot vele doden.

In de periode 1973-1986 ontwikkelde de politiek zich in twee richtingen. De sociaaleconomische situatie kwam weer op het normale niveau van voor de "Grote Sprong Voorwaarts" en het onderwijs en de cultuur behielden de conservatieve lijn van Mao. Eind jaren '80 volgden vele studentendemonstraties, met als dieptepunt een bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede. Na vele stormachtige ontwikkelingen en dramatische gebeurtenissen is China tegenwoordig een staat die gedeeltelijk sterk gemoderniseerd is en nu op economisch en politiek vlak een belangrijke rol in de wereld speelt.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van China

Reisverhalen

 • Buitenlandse toeristen weer welkom in China

  China, 28-03-23

  Op 15 maart heeft China na drie jaar de grenzen heropend voor buitenlandse toeristen. Voor het eerst sinds 2020 is het weer mogelijk om een Chinees toeristenvisum aan de vragen. Voor een reis naar ...

  Lees verder
 • China cultuur: wat je moet weten op rondreis

  China, 04-12-22

  China: deze grootmacht beschikt over vele jaren geschreven geschiedenis en een rijke, diepgaande cultuur. De Chinese bevolking is grotendeels inheems en hecht veel belang aan oude tradities en gebr...

  Lees verder
 • Een bezoek aan het Terracotta leger

  China, 20-01-19

  Toen een aantal boeren in 1974 een put aan het graven waren in Xi’An, hadden ze geen idee dat ze daarbij de grootste archeologische vondst uit de geschiedenis hadden gedaan. Het Terracotta leger. D...

  Lees verder
 • China reisverslag: Op ontdekkingsreis van Beijing naar Hong Kong

  China, 28-12-17

  Ilse Apeldoorn ontdekt tijdens haar reis de mooiste hoogtepunten van China. Ze vertelt over het veelzijdige Beijing, het indrukwekkende Terracottaleger, de reusachtige Chinese muur én een spin...  ...

  Lees verder
 • Beijing: 5 hoogtepunten die je niet mag missen!

  China, 13-12-17

  Beijing kent een boeiende mix van moderne en traditionele architectuur. Deze miljoenenstad heeft zo veel te bieden, dat het kan voorkomen dat je niet weet waar je moet beginnen. Zorg er in ieder ge...

  Lees verder
 • Wat te doen in Beijing? de beste reistips en hoogtepunten!

  China, 24-10-16

  Iris Piers en Leslie Dopper hebben hun banen opgezegd en tassen gepakt om de wereld over te reizen. Voor Sawadee Reizen schrijven ze hun mooiste ervaringen op. Bij een bezoek aan China brengt ...

  Lees verder

Hoogtepunten Vakantie China

Een gevarieerde en actieve vakantie door China biedt, naast imposante bouwwerken, mensenmassa's en miljoenensteden, ook overweldigende natuur èn lekker eten. Per trein, bus, vliegtuig, fiets en te voet doorkruis je fascinerend China. Je wandelt over de Chinese Muur en reist per trein via Xi'an naar de indrukwekkende stadspoorten van Dali. Deze vakantie in China sluit je af in het bruisende Hong Kong.

Natuur in China

Wat klimaat betreft is China een land van contrasten. Van een tropisch klimaat in het zuidwesten tot een woestijnklimaat in het noordwesten. Deze contrasten uiten zich in een zeer gevarieerd Chinees landschap.

De bergen bij Yangshou

De omgeving van Yangshuo lijkt op een traditionele Chinese pentekening. Ten noorden van Chengdu ligt een adembenemend landschap van meren, watervallen en bossen. In deze helderblauwe meren liggen de restanten van bomen die honderden jaren geleden in het water zijn gevallen. Door de grote hoeveelheid kalk zijn deze nog goed bewaard gebleven. Per fiets of te voet kun je de mooie omgeving van Yangshuo verkennen. Er is genoeg te doen in Yangshuo. Je kunt een kookcursus volgen, leren kalligraferen of op een van de vele terrasjes genieten van het heerlijke eten.

Yangshou


Het natuurschoon van Yunnan

In de provincie Yunnan is tal van bijzonder natuurschoon te ontdekken. De grootste rivieren van China zijn hier te vinden. De Gele Rivier en de Yangtze rivier, gescheiden door het Qinling-gebergte. Tijdens een cruise op de Yangtze-rivier heb je kans om rivierdolfijnen en krokodillen te zien. Ook Haba Snow Mountain en Blue Moon Valley in deze provincie zijn prachtig. Een bezoek aan dit laatstgenoemde gebied staat garant voor adembenemende panorama's over bergen en meren, helderblauw water, besneeuwde bergtoppen en kalkterrassen. Een meerdaagse wandeltocht over de Tiger Leaping kloof is ook zeer de moeite waard. De Tiger Leaping kloof ligt in een beschermd natuurgebied dat op de World Heritage lijst van UNESCO staat. Gedurende de wandeltocht zie of hoor je constant de krachtige Golden Sands rivier, een belangrijke zijrivier van de Yangtze rivier. Vanaf de berghellingen waar je wandelt kijk je neer op deze snelstromende rivier.

Karstgebergte

Het karstgebergte rond Guilin en Yangshuo wordt beschouwd als een van de meest bijzondere en kenmerkende landschappen van het land. Dit kalkstenen gebergte is maar liefst 360 miljoen jaar oud. Laat je verrassen door dit landschap van rotsformaties, grotten en groene bergen bekleed met bomen en struikgewas. Ook voor een fietstocht langs prachtige rijstterrassen, een tocht over de rivier op een bamboevlot of voor de beroemde lichtshow op het water van regisseur Zhang Yimou ben je hier op de goede plek. De bergen in de omgeving worden feeëriek verlicht en het hele dal lijkt op een filmdecor. Honderden bamboevlotten met fakkels, lichtjes en decorstukken komen voorbij.

Longji rijstterassen, de rug van de draak

Ga tijdens je vakantie naar de rijstterrassen van Longji - dat betekent 'Rug van de Draak'. Deze adembenemende groene rijstterassen worden soms wel het achtste wereldwonder genoemd! Hier kun je wandelen in de typisch Chinese natuur en maak je kennis met de mensen uit de omliggende dorpen.

Longji rijstterrassen

Bijzondere steden in China

Wolkenkrabbers, tempels, interessante musea en het Plein van de Hemelse Vrede. Chinese steden staan vol met nieuwe maar ook oude bezienswaardigheden.

Beijing

Een cultuurliefhebber mag de hoofdstad van China zeker niet overslaan. Op het grote Tian'anmen plein (Plein van de Hemelse Vrede) in Beijing laten Chinese toeristen zich onder het wakend oog van Mao fotograferen. Dit plein is het grootste openbare plein ter wereld. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de toegangspoort van de Verboden Stad. Op loopafstand van het plein liggen de straten Dazhalan en Liulichang. Hier zijn veel winkels, galeries met antiek en goede restaurants. Een specialiteit die in vele gespecialiseerde restaurants wordt geserveerd, is de beroemde Peking eend. Een wandeltocht over de nabij gelegen Chinese Muur geeft prachtige uitzichten over het kilometers lange fascinerende bouwwerk. Geen wonder dat China zich eeuwen heeft kunnen afzonderen van de buitenwereld. 

Beijing Verboden Stad


Shanghai

Een van de meest Westerse steden van China biedt tal van mogelijkheden voor toeristen. Waan je in Parijs in de French Concession Area, een van oorsprong Franse wijk vol boetiekjes en gezellige koffietentjes; loop langs de rivier in het toeristische centrum van de stad; bezichtig de prachtige Jade Buddha tempel of bezoek Pudong, het zakencentrum van Shanhai vol wolkenkrabbers. Vanaf de voor publiek toegankelijke wolkenkrabbers kun je genieten van een fantastisch uitzicht over de stad. Door het goede metronetwerk kun je al deze plekken in een handomdraai bezoeken. 

Hong Kong

De naam Hong Kong betekent "geurige haven", de naam is afgeleid van de handel in geurige wierook die in Hong Kong plaatsvond. Hong Kong is een metropool waar ontzettend veel te doen is. Je kunt de hedendaagse drukte van de stad in gaan en de vele bezienswaardigheden bezoeken zoals Boeddha- tempels en het Hong Kong Space Museum of zoek de rust en natuur op één van de 26 eilanden van Hong Kong op. Je zult hier je ogen uitkijken!

Hong Kong


Bekijk onze reizen naar China per reissoort:

Beste reistijd Vakantie China

In China reizen we door meerdere klimaatzones, die per seizoen sterk verschillend zijn. Over het algemeen geldt dat tussen juni en september de meeste regen valt. In het noorden stijgen de temperaturen in deze periode tot boven de 30 °C. In de lente en herfst zijn de temperaturen lager, zo tussen de 20 en 30 °C. ‘s Avonds koelt het wel flink af. In november kan het al flink koud worden in het noorden. In de hooglanden is het het hele jaar door een stuk koeler. Bij mooi weer kan het overdag erg aangenaam zijn, met temperaturen van 15 tot 20 °C, echter koelt het in de avonden weer flink af. Het zuiden is het hele jaar door zacht met in het voor- en najaar maximum temperaturen tussen 20 en 28 °C. In de zomer kan het, mede door de regen, vochtig warm zijn met temperaturen tot zeker 32 °C.

Beste reistijd: Hoewel het moeilijk is een ideale reisperiode aan te wijzen, kan gezegd worden dat het in de lente en de herfst het aangenaamst is. Echter, ook in de zomer is China prima te bereizen.

Klimaatgrafiek Beijing

image

Reistips Vakantie China 

In China is van alles te beleven. Of je nou houdt van stedentripjes en cultuur, een actieve natuurreis, lekker eten of een combinatie van het bovenstaande: China biedt het allemaal. Hieronder alvast enkele reistips.

Xiahe / Labrang klooster

Xiahe is gelegen in een mooie vallei in Amdo, een gebied dat eeuwenlang deel uitmaakte van Tibet. De culturele en religieuze invloed van Tibet is nog steeds erg groot. De bevolking bestaat voor ruim de helft uit Tibetanen. Een deel gaat gekleed in donkerrode monnikspij en is bewoner van het machtige Labrang klooster dat het middelpunt vormt van het dorp. Het klooster is het grootste complex van de Gelugpaof Geelkap-sekte buiten de Tibetaanse hoofdstad Lhasa. Om het Labrang klooster loopt de pelgrimsroute, een pad van drie kilometer waarlangs maar liefst 1174 gebedsmolens in beweging gebracht kunnen worden. Je kunt ook een rondleiding krijgen van een monnik die je van alles kan vertellen over het klooster. Het klooster trekt veel pelgrims, monniken uit nabijgelegen kloosters en Tibetaanse steppebewoners.

Labrang klooster


Fietsen in China

Verken Beijing zeker een dag op de fiets. Er zijn echt een miljoen fietsen in Beijing en jij zit er op één. Ook de rest van China kan geweldig doorkruist worden per fiets; Rij langs de Grote Buddha van Leshan, een groot Boeddhabeeld van 71 meter hoog, gehouwen uit de rode bergsteen van de heuvel Lingyuan; Fiets over een prachtige oude route langs de Duliu Jiang rivier; Of geniet onder het fietsen van schitterende vergezichten vanaf de Leishan berg. Fietsen in China is een onvergetelijke ervaring.

Lijiang en Dali

Lijiang en Dali zijn erg populair onder Chinese toeristen en natuurlijk niet voor niets. Beide plaatsen kenmerken zich door knusse straten, sierlijke bouwwerken en een mooie natuurlijke omgeving. In Longji lijken de rijstterrassen oneindig. Beklim de terrassen en je snapt waarom sommige mensen het een achtste wereldwonder noemen.

Longji


Een verrassend lekkere wandeling

Food trails zijn inmiddels erg populair. Laat je door een gids meenemen tijdens een tocht door de gezellige straatjes en de keuken van Shanghai. Terwijl je door parken en traditionele wijken loopt maak je op een unieke manier kennis met de keuken van Shanghai. Op verschillende plekken zal gestopt worden, en maak je onder begeleiding van een gids kennis met verschillende lokale gerechten en gebruiken. Ook in andere grote steden zijn deze tours mogelijk.

Terracottaleger

Bezoek het Terracottaleger, ooit vervaardigd om het grafcomplex van keizer Qin Shihuang te bewaken. In 214 voor Christus zijn de beelden aan de keizer bij zijn dood meegegeven als grafgiften. Later is het Terracottaleger geleidelijk aan bedekt met een drie meter dikke zandlaag. Het Terracottaleger is één van de grootste archeologische vondsten van de 20e eeuw. Alle beelden hebben net als mensen eigen unieke gelaatstrekken.

Terracottaleger


Het icoon van China

China roept automatisch een associatie met panda's op. Deze zwartwitte beren zijn te vinden in het centrale deel van China. Het leefgebied van deze bedreigde diersoort is steeds kleiner geworden, maar ze komen nog voor in de provincies Gansu, Sichuan en Shanxi. De panda leeft vrijwel uitsluitend van bamboe. Hoeveel ze daarvan eten ontdek je bij het panda onderzoekscentrum in Chengdu. Het zal je hierna niet verbazen dat panda een vertaling is van bamboe-eter. Vergeet ook je camera niet, want wie wil nu niet op de foto met deze ogenschijnlijke knuffelberen?

De Chinese Muur en het Plein van de Hemelse Vrede

Een bezoek aan de Chinese Muur mag je tijdens een vakantie door China niet aan je voorbij laten gaan. Het eerste stuk dateert van de 7e eeuw v. Chr., waarna tijdens de diverse dynastieën de muur telkens een stuk werd uitgebreid. De laatste hand aan de muur werd gelegd rond 1500, ten tijde van de Ming-dynastie. Naast de Chinese Muur kun je in China ook niet om het Plein van de Hemelse Vrede heen. Op dit grootste plein ter wereld, 880 meter lang en 500 meter breed, kunnen meer dan een miljoen mensen samenkomen. De poort van het plein is het staatssymbool van de Volksrepubliek.

Chinese Muur
Naar boven