Vakantie Cuba | hoogtepunten, beste reistijd & meer | Sawadee

Achtergrond Cuba

Cubanen houden van muziek en dans. De melodieën hoor je in de clubs, bars restaurants en op de hoeken van de straat. Daarnaast wordt de moderne dans omarmd. Tijdens een vakantie in Cuba zul je de vele stijlen van het land ontdekken.

Cultuur

Met Spaanse, Afrikaanse en Creoolse invloeden is Cuba de thuisbasis van een fascinerende cultuur. Dit is duidelijk in de muziek, dans en eten van het volk te zien. Ze delen dit ook graag met hun gasten.

Het is algemeen bekend dat Cubanen van muziek en dans houden met Afro-Cubaanse ritmes. Klassieke melodieën doordringen de sfeer van clubs, bars, restaurants en straathoeken. De moderne kunst wordt hier omarmd, met ballet, moderne dans en film. Havana is tegenwoordig de thuisbasis van vele internationaal erkende films, literaire en muziekfestivals.

Wonen in een communistisch land betekent voor de Cubanen dat zij niet alle luxe items hebben zoals wij die gewend zijn. Er zijn veel voedingsmiddelen en producten niet beschikbaar. Desondanks worden speciale evenementen zoals verjaardagen, feestdagen en huwelijken gevierd met verve, speciale voeding, muziek en dans. Deze liefde voor het leven is ook te zien in de straat feesten, festivals en feesten die het hele jaar door gevierd worden. Koffie, sigaren en rum is voor iedereen te krijgen en de mensen dansen met de klanken van trompetten en gitaren. Je zal op vakantie gecharmeerd raken van Cuba met hun aanstekelijke manier van leven en cultuur.

Dansen op straat in Cuba

Geschiedenis

In de geschiedenis van Cuba spelen twee figuren een grote rol: Fidel Castro en Che Guevara. Hun macht en invloed was van cruciaal belang voor de Cubaanse revolutie in 1959. Castro zette politieke tegenstanders uit de administratie om controle te krijgen over alle kranten, radio- en televisiestations. De relatie tussen de Verenigde Staten en Cuba werd onmiddellijk gespannen. Een handelsembargo werd ingevoerd na de mislukte invasie in de Varkensbaai.

De Cubaanse rakettencrisis van 1962 voerde de spanningen tussen de VS en Cuba verder op. Dit is tot op de dag van vandaag merkbaar.
Naast Fidel Castro speelde Che Guevara ook een belangrijke, politieke rol. Hij heeft een zeer belangrijke plaats in de Cubaanse geschiedenis. Die van revolutionair, auteur, arts en militair leider. Guevara speelde tot aan zijn dood in 1967 een centrale rol in de guerrilla campagne in de aanloop naar de Cubaanse Revolutie, in de verdediging van de Varkensbaai en in de diplomatieke betrekkingen tussen Cuba en de Sovjet-Unie.

Het Communisme

Tijdens de Cubaanse revolutie van 1953 tot 1959 werd de macht van dictator Batista omver geworpen. Geholpen door een trouwe troep rebellen, waaronder de beroemde Che Guevara, kwamen Fidel Castro en zijn broer Raúl in 1959 aan de macht. Gesteund door de toenmalige USSR werd Cuba in rap tempo een socialistische staat.

In 1961 probeerde de V.S. het land via de varkensbaai (of Playa Girón) binnen te dringen om het regime van Castro omver te werpen. Nadat dit mislukte sneed de V.S. alle diplomatieke banden met het eiland door. Het Cubaanse regime legde grote restricties op aan de Cubaanse bevolking. Zo kunnen Cubanen het land niet vrij uit reizen en kwam er een grote controle op de media.

Cuba straten

Afrikaanse roots

Omdat veel Afrikanen als slaaf naar Cuba werden verscheept kent het eiland een grote Afro-caribische cultuur. Het Santeria is een Afrocubaanse religie met voodoo elementen uit de West-Afrikaanse Yorubacultuur. Ook de dansstijlen in Cuba zijn een mengelmoes van verschillende culturen. De danzon ontstond als voorloper van de latere son en salsa. Het was een mengeling van Franse barokke muziek en traditionele Afrikaanse ritmes.

In ieder dorp en in elke stad op Cuba vind je een Casa de La Musica of een Casa de la Trova. In deze muziek- en danscentra kun je je hart ophalen aan de typisch Cubaanse klanken.

Religie op Cuba

In de Precolumbiaanse tijd werd Cuba bewoond door de indianenvolken de Taino en de Ciboney. Het eiland was vernoemd naar hun belangrijkste godheid. Van de naam van deze godheid is ook het woord 'cubanacan' afgeleid, wat 'centrale plaats' betekent.
Hoewel de Spanjaarden vanaf de 15e eeuw het katholicisme in Cuba brachten werd deze religie na de revolutie verboden. 

Toen in 1961 de invasie in de Varkensbaai was voorkomen werden alle bezittingen van religieuze instellingen, voornamelijk van de Rooms Katholieke kerk, genationaliseerd. Het Cubaanse regime kondigde een atheïstische staat af; religie werd als 'opium voor het volk' beschouwd. Daarom werden alle katholieke missionarissen, maar ook de bisschop, van het eiland verbannen. Heden ten dage is de belijdenis van het katholieke geloof weer toegestaan.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Cuba

Reisverhalen

 • Is er een alternatief voor Cuba?

  Cuba, 28-09-17

  Al een aantal jaren werk ik als reisbegeleidster in Latijns-Amerika en schrijf graag blogs over mijn favoriete continent. Wat een geschiedenis, heerlijke muziek, lieve mensen en een prachtige natu...

  Lees verder
 • 8 redenen om nu naar het authentieke Cuba te gaan

  Cuba, 07-10-15

  Wil jij ook zo graag proeven van het echte Cuba? De koloniale sfeer met prachtige oude gebouwen, de kleurrijke oldtimers, swingende salsa en karakteristieke mannen met sigaren. Decennia lang wa...

  Lees verder

Hoogtepunten Cuba

Cuba heeft vele hoogtepunten die je kunt bezoeken tijdens een vakantie op het eiland. Hieronder hebben we er een aantal voor je uitgelicht.

Havana

Een bruisende stad met een rijke geschiedenis. Het land maakt grote veranderingen door en dit zal te zien zijn in het straatbeeld. Op dit moment is Oud Havana (Havana Vieja) bijna volledig auto vrij. Hierdoor is het prachtig om een wandeling te maken door het oude gedeelte.
In Havana kan je een bezoek brengen aan de sigarenfabriek. De Cubaanse sigaren zijn wereldberoemd. Je kan hier met eigen ogen zien hoe de sigaren met de hand gerold worden.

Trinidad

Een historische stad met huizen in alle kleuren van de regenboog. Het is één van de mooiste plekken van Cuba.
Het straatbeeld is indrukwekkend, je kan hier makkelijk een paar uur rondlopen. Trinidad heeft leuke kleine steegjes en koloniale gebouwen.
Je kan Trinidad omschrijven als een groot museum. Het is een stad met historie.

Overnachten op vakantie in Cuba kan in een Casa Particulare. Je overnacht hier bij lokale particulieren. Dit zijn populaire accommodaties omdat je op deze manier het lokale leven kan ontdekken

Cuba dorp Trinidad

Varadero

Zon, zee en strand zijn de kenmerken van Varadero. Dit is één van de mooiste badplaatsen van Cuba. Het zand is zeer fijn en wit, uitstekend om van te genieten.
Als je van het strand af wilt kan je tijdens je vakantie een jeepsafari reserveren. Hier maak je o.a. een uitstap naar Mantazaz. Deze stad is koloniaal en ligt ongeveer op een half uur rijden.

Kasteel San Felipe del Morro

Dit kasteel is een 16-eeuws Spaans fort dat naast de hoofdstad San Juan ligt. Het kasteel ligt op een strategische plaats aan de ingang van de baai. 

Dit imposante fort werd gebouwd tussen 1589 en 1630 bij de ingang van de haven van Havana. Al meer dan een eeuw heeft het fort talrijke aanvallen van Franse, Nederlandse en Engelse kapers doorstaan. Je hebt bovenop het kasteel een fantastisch uitzicht over de zee en de stad.

Cuba El Morro kasteel

In één oogopslag 

 • Koloniale gebouwen en klassieke oldtimers in het bruisende centrum van Havana 
 • Overblijfselen uit de verschillende periodes van Cuba's roerige geschiedenis; van oude spaanse forten tot de beroemde Varkensbaai
 • Uitgestrekte suiker- en tabaksplantages 
 • Muziek en dans, zon, zee en strand.

Beste Reistijd Cuba

De temperaturen in Cuba liggen het hele jaar overdag gemiddeld tussen de 25 en 34 graden. Daardoor is Cuba een ideale bestemming voor mensen die gek zijn op warm weer. Omdat er altijd een redelijke wind staat, wordt de gevoelstemperatuur getemperd en kan het van november tot en met mei in de avonden zelfs fris aanvoelen. De warmste maanden zijn juni, juli en augustus. De regenbuien die vallen in het regenseizoen zijn vaak maar van korte duur en belemmeren een vakantie in het land niet.

Seizoenen in Cuba

 • Juni, juli en augustus - warm seizoen
 • November tot april - droog seizoen
 • Mei tot oktober - regenseizoen

Havana

De hoofdstad van Cuba is Havana. Er wonen in totaal 2.2 miljoen inwoners, wat het direct de grootste stad maakt van het land. Havana is een karaktervolle en kleurrijke stad met een grote verscheidenheid aan (koloniale) gebouwen. In de stad heerst een savanne klimaat. November tot en met april is de beste reistijd.

image

Reistips Cuba

Top 5 ervaringen van Cuba

Dansen in Cuba, Cubanen halen veel plezier uit het dansen. Van open-air straatfeesten tot jazz clubs, je kan genieten van de aanstekelijke beats en het levendige nachtleven van Cuba.

Ontmoet de sigarenrollers. Je kunt Cuba niet verlaten zonder met eigen ogen gezien te hebben hoe zij sigaren rollen. De medewerkers rollen sigaren volledig met de hand. Hiervoor hebben zij verschillende vormen en gecreëerd. De sigaren zijn over de hele wereld bekend.

Cuba is de thuisbasis van vele koffieplantages en de Cubanen weten hoe je een goede kop koffie kan maken. Een geweldige manier om Havana te leren kennen is om te genieten van zo'n kop koffie in een café of een koffie bar. 

Kleurrijke straatbeelden, fotografen kunnen genieten van de levendige street art en zanderige graffiti in de buurten. Van vervaagde muurschilderingen tot moderne stencils. Er zijn genoeg mogelijkheden om prachtige shots te maken.

Get Your Game On, schaken en domino is populair in Cuba. Kijk locals spelen in het park, koffiehuis of bar. Het honkbal seizoen loopt van oktober tot april, dit is leuk om een keer mee te maken. Je ziet hier tussen de lokale bevolking te genieten.

Wat maakt Cuba zo speciaal?

 • Sigaren:  Het cliché is waar, sigaren zijn overal in Cuba. Zorg ervoor dat u authentieke sigaren koopt bij erkende verkopers. Het beste is om rechtstreeks van de fabriek te kopen. Op een vakantie in Cuba kom je hier zeker langs.
 • Koffie: Cubaanse koffie is van topkwaliteit! We raden je dan ook zeker aan om dit uit te proberen bij een drink gelegenheid.
 • Muziek staat op 1 in Cuba. Je kan hier gemakkelijk handgemaakte muziek instrumenten kopen en prachtige cd’s.

De natuur van Cuba

Cuba is een archipel; het bestaat uit meerdere eilanden met een subtropisch klimaat. Het kent dan ook het hele jaar door een heerlijke temperatuur.  Perfect voor een lekkere vakantie door Cuba. Hoewel ze steeds meer wordt bedreigd door de opkomende landbouw heeft Cuba nog altijd een stuk oorspronkelijk regenwoud.

Over het zuidoosten van het eiland loopt de grote bergketen de Sierra Maestra. Deze bergen hebben tijdens de revolutie een belangrijke rol gespeeld. De rebellen hielden zich hier schuil tijdens hun acties tegen het regime.

Cuba tabak landbouw

Tijdens een vakantie door Cuba zul je veel uitgestrekte landbouwgrond tegenkomen. Veel van de plantages zijn begroeid met suiker; Cuba's belangrijkste exportproduct. Daarnaast wordt veel tabak verbouwd, voor de al even beroemde Cubaanse sigaren. De hoge koningspalm is de nationale boom van Cuba. Je ziet de palm overal in het landschap verrijzen. Deze boom mag niet zomaar gekapt worden zonder toestemming van de staat.

Naar boven