Achtergrond van Duitsland
Onze oosterburen hebben een groot land dat zeer geschikt is voor fietsvakanties. Het land heeft een grote variatie qua landschap en biedt uitdagingen voor fietsers van elk niveau.
Culinair
Als je een fietsvakantie in dit land boekt kom je waarschijnlijk ook in aanraking met de Duitse keuken. Duitsers zijn echte vleeseters en houden daarnaast ook van brood. Een Duits ontbijt bestaat dan ook uit diverse soorten brood en hartig beleg, vaak komt hier ook nog een eitje of fruit bij. Vroeger waren de middagpauzes wat langer in Duitsland, zo kon je tijdens de lunch dus gewoon warm eten, dit komt tegenwoordig nog maar zelden voor. Bij het avond eten hoort een stuk vlees, grote kans dat dit een worst is. Bij het avondeten worden ook vaak aardappels en zuurkool geserveerd.
Wist je dat?
- Duitsland aan maar liefst 9 landen grenst? Het grenst aan Denemarken, België, Nederland, Luxemburg, Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, Tsjechië en Polen.
- Er meer dan 1500 soorten worst zijn? Je vindt hier dus niet alleen de bekende bratwurst.
- Het bekende Oktoberfest helemaal niet in oktober is? Het feest begint in september.
- Duitsland het grootste bevolkingsaantal van Europa heeft? Het land heeft zo’n 82 miljoen inwoners.

Geschiedenis
Al ver voor het begin van onze jaartelling leefden er Germaanse stammen in het huidige Duitsland. Tijdens de Romeinse tijd, rond het begin van onze jaartelling, proberen de Romeinen het Germaanse woongebied te overwinnen. Ze kwamen echter niet ver en trokken zich uiteindelijk terug tot aan de Rijn. Vanaf het jaar 200 begonnen verschillende Germaanse stammen met het aanvallen van de Romeinen, vanaf het jaar 400 konden ze dit niet meer tegen houden en hiermee kwam het West-Romeinse rijk ten einde. De Franken namen voor het grootste gedeelte de macht over in deze gebieden. Het was Karel de Grote die dit Frankische rijk weer uitbreidde.
Na de dood van Karel de Grote was er onenigheid tussen de zonen van Lodewijk de Vrome, de zoon van Karel de Grote, wat uiteindelijk leidde tot een splitsing van het rijk in 3 delen. West, Midden en Oost-Francië. Deze zonen, ook wel Karolingen genoemd, regeerde tot 911. Er was echter nooit echt sprake van macht. Het land werd constant aangevallen door verschillende volken die het land omringde. In 911 werd de eerste koning van Duitsland gekozen, Koenraad de eerste. Het oude Oost-Francië werd voor het eerst in 919 het koninkrijk der Duitsers genoemd.
Vanaf het jaar 919 begint de grote tijd van het Duitse Rijk, dit zou tot 1250 duren. Na de dood van Koenraad de 4e in 1254 kwam er een periode van onrust in het Rijk. Er was namelijk sprake van een tegenkoning genaamd Willem van Holland. Feitelijk had het Duitse Rijk dus 2 koningen, maar hier kwam in 1273 weer een einde aan. In de tijden hierna was er veel godsdienstige verdeeldheid, wat uiteindelijk tot de 30-jarige oorlog leidde. Hier kwam in 1648 een einde aan, de schade was echter al aangericht. Het land was verzwakt en verdeeld en ten tijde van Napoleon moest Duitsland veel grondgebied opgeven aan de oprukkende Fransen.
Duitsland begon na het congres van Wenen in 1815 langzaam weer een eenheid te worden. In 1849 trad de grondwet in werking en werden de Duitse landen verenigd. Tijdens de twee Wereldoorlogen stond Duitsland centraal, deze eindigden uiteindelijk in mei 1945 met een totale nederlaag. In 1949 werd de eerste president gekozen en ging de nieuwe grondwet in werking. Berlijn werd in 1989 eindelijk weer een geheel en zo kwam er ook een einde aan Oost en West Duitsland. In de tijden hierna groeit het land op economisch gebied sterk.
Reisverhalen
Hoogtepunten Duitsland
Onze oosterburen hebben een groot land tot hun beschikking. Het is dan ook niet zo gek dat het land vele hoogtepunten te bieden heeft. Een fietsvakantie Duitsland is ook uitstekend te doen, er is namelijk een grote variatie in landschap. Zo heeft het land hoge bergen voor de klimmers onder ons, maar ook mooie vlakke stukken door prachtige natuurgebieden. Hieronder hebben we een paar van de hoogtepunten van een fietsvakantie door Duitsland op een rij gezet.
Natuurgebied Zwillbrocker Venn
Vlak over de grens van Nederland kom je al één van de hoogtepunten van je fietsvakantie in Duitsland tegen, namelijk het natuurgebied Zwillbrocker Venn. Er zijn hier sporen van bewoning gevonden van maar liefst 12.000 jaar geleden. Tegenwoordig herbergt dit natuurgebied de grootste kokmeuwenkolonie van Duitsland. Bijzonder is dat dit gebied wereldwijd de meest noordelijke broedplaats van Flamingo’s is. In de winter trekken de vogels naar de wateren in het zuidwesten van Nederland.
Fietshoofdstad Münster
De stad Münster is opgericht in de 8e eeuw door Karel de Grote en heeft in de loop der tijd veel te verduren gehad. Het is meerdere malen verwoest door stadsbranden en in de Tweede Wereldoorlog is het bijna geheel platgebombardeerd. De schoonheid van de stad heeft hier echter niet onder geleden. Het grootste gedeelte van de stad is na de Tweede Wereldoorlog weer in originele staat herbouwd. Wat deze stad nu voor een fietsvakantie helemaal bijzonder maakt is het feit dat Münster is uitgeroepen tot fietshoofdstad van Europa. De stad heeft een goed ontwikkeld netwerk aan fietspaden en vele fietsroutes starten of eindigen hier. Opmerkelijk is dat er bijna 2 keer zoveel fietsen als inwoners in Münster te vinden zijn.
Het Schloß- en parkgebied Dessau-Wörlitz
Het gebied hier wordt ook wel een parklandschap genoemd, het bestaat echter uit veel meer dan parken. In het parklandschap zijn er steden, dorpen, paleizen en monumenten te vinden. De kern van het gebied, Wörlitzer park, is het eerste en grootste landschapspark in Engelse stijl in Duitsland. De Nederlandse invloed te vinden, namelijk in het dorp Oranienbaum waar ook het gelijknamige paleis te vinden is. Dit dorp is door Nederlandse ingenieurs en architecten ontworpen en gebouwd.

Cultuurstad Detmold
Detmold is de cultuur en muziek stad van het Teutoburgerwoud. De bekendste bezienswaardigheid in deze stad is het Hermanns-monument. Dit kolossale beeld, wat maar liefst 53 meter hoog is, verwijst naar de slag bij het Teutoburgerwoud. Arminius, een vorst van een Germaanse stam, leidde hier drie Romeinse legioenen in de val. Mede hierdoor wordt hij gezien als een van de eerste grondleggers van een verenigd Germaans rijk.

Beste reistijd
Doordat Duitsland zo’n groot land is heeft het te maken met veel weersverschillen. Duitsland kent een gematigd zeeklimaat, wat inhoudt dat het land relatief milde winters heeft, geen extreme zomers en er het gehele jaar kans op neerslag is.
Reistips Duitsland
Tijdens je fietsvakantie door Duitsland zijn er uiteraard een paar rustdagen. Op de fietsreis kom je al langs vele hoogtepunten, maar tijdens de rustdagen kan je de fiets ook even laten staan en meer van het land ontdekken. Hieronder hebben we een paar reistips voor je op een rij gezet.
Berlijn
Een bezoek aan Duitsland is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan de hoofdstad, Berlijn. In 1989 viel de Berlijnse muur en werd Oost herenigd met West-Berlijn. Tegenwoordig is deze verdeling nog steeds te zien en maakt de stad hier gebruik van door de verschillen tussen oud en nieuw te laten zien. Eigenlijk is de stad te groot om in één dag te bezoeken, echter als je nog even op de fiets wil stappen kan je een fietstocht onder begeleiding van een gids boeken. Op deze manier kan je nog een groot gedeelte van de stad ontdekken.
Kasteel Wernigerode
Het kasteel Wernigerode was oorspronkelijk een middeleeuw kasteel en werd voornamelijk door de Duitse keizers gebruikt tijdens de jachtreizen. In de loop der tijd is dit kasteel uitgebreid in verschillende bouwstijlen. In de 15e eeuw werd het uitgebreid in laat-gotische stijl en in de 16e eeuw werd een deel verbouwd in de stijl van de renaissance. Tijdens de 30-jarige oorlog in de 17e eeuw werd het kasteel zwaar beschadigd, maar daar is gelukkig tegenwoordig niks meer van te zien. De laatste stijlaanpassing van dit kasteel was namelijk in de 19e eeuw.

Potsdam
Deze stad is goed te bereiken vanuit Berlijn, er is namelijk een rechtstreekse verbinding. Het is lang een onbeduidend dorp geweest, maar na dat het door de adel toentertijd werd uitgekozen als verblijfplaats is het dorp snel veranderd in een prachtige stad. Zo zijn er meerdere paleizen te vinden, maar ook een wijk met woningen gebouwd in Nederlandse stijl genaamd Holländisches Viertel. Net als in Berlijn is ook in Potsdam een Brandenburger Tor te vinden, deze is zelfs 18 jaar ouder dan die in Berlijn.
Verlaten Beelitz
Dit stadje is bekend om twee dingen, asperges en het verlaten ziekenhuiscomplex. Dit complex wordt: “Heilstätten” genoemd, wat plek om te helen betekent. Het was een enorm luxe complex en de patiënten werden hier dan ook helemaal vertroeteld. Ten tijde van de twee Wereldoorlogen werd deze plek gebruikt als militair ziekenhuis. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Adolf Hitler, die toen gewoon een soldaat was, hier behandeld. In 1994 vertrok het Russische leger nadat ze zich hier hadden gevestigd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. In de jaren hierna is het gebouw niet onderhouden en ziet het complex er erg vervallen uit.
