Vakantie Galápagos | Hoogtepunten en beste reistijd | Sawadee

Achtergrond Galápagos

Ontstaan van de Galápagoseilanden 

Tijdens je vakantie over de Galápagoseilanden zul je ontdekken dat de eiland zijn ontstaan door grote vulkaanuitbarstingen, enkele miljoenen jaren geleden. Nog steeds zijn de vulkanen niet uitgewerkt. Doordat het een vulkanisch gebied is, is de grond zeer vruchtbaar. Helaas valt er alleen te weinig neerslag om iets te laten groeien. De plantenwereld is in tegenstelling tot de dierenwereld wat eentonig. Voornamelijk de jonge eilanden zijn nog niet zo begroeid. In 1978 werden de Galápagoseilanden vanwege de bijzondere dieren en plantensoorten als een van de eerste natuurgebieden op de wereld tot Wereld Erfgoed verklaard.

Galapagos

De belangrijkste Galápagos eilanden:

 • Isabela: Het grootste eiland van de archipel met maar liefst vijf vulkanen.
 • Santa Cruz: Beginpunt van veel cruises rond de eilanden. Vrijwel alle bewoners werken in het toerisme.
 • Fernandina: Dit eiland is veel in het nieuws vanwege diverse spectaculaire vulkaanuitbarstingen. Bij aankomst op het eiland is er een warm onthaal van zeeleguanen
 • San Salvador/Santiago: Het landschap is hier meer divers dan op andere eilanden. Je komt hier de Sally Lightfootkrabbetjes tegen en ook de indrukwekkende Galápagospelsrob huist hier.
 • San Cristóbal: In het noordelijke Punta Pitt wonen alle soorten Jan-van-gents en bij Los Galápagos komen nog een aantal reuzenschildpadden voor. 
 • Floreana/Santa Maria: Punta Cormorant heeft een mysterieuze groenkleurig strand dat haar kleur te danken heeft aan het mineraal olivijn. Bij de duivelskroon, Corona del Diablo, kun je prima snorkelen. 
 • Marchena: Alhoewel het niet mogelijk is om aan land te gaan bij Marchena, vormt de kust een uitstekende duiklocatie Española: Hier zijn twee bezoekersplaatsen: Bahía Gardner met haar hagelwitte zandstrand en Isla Gardner, een klein eilandje waar je goed kunt snorkelen, én aan de andere kant Punta Suarez.
 • Pinta: Pinta is het eiland waar de reuzenschildpad Lonesome George oorspronkelijk vandaan komt. Pinta staat geen bezoekers toe, met uitzondering van onderzoekers.
Zeehonden


Geschiedenis van de Galápagoseilanden

De Galápagoseilanden zijn een groep eilanden in de Stille Oceaan en zijn zeer geschikt voor een onvergetelijke vakantie. De Galápagoseilanden behoren tot Ecuador. De Galápagoseilanden werden bij toeval ontdekt door Tomas de Berlanga uit Panama in 1535 toen hij door mist per ongeluk strandde op de Galápagos. In 1835 gingen de eerste mensen op wonen op de Galápagos. In de jaren 50 vond Thor Heyerdahl aardewerkscherven op de eilanden die volgens hem van oermensen zouden zijn. Ecuador annexeerde de Galápagoseilanden op 12 februari 1832.


Wist je dat?

 • De Galápagos het meest actieve vulkaangebied van de wereld is?
 • Sommige Indianenstammen vroeger dachten dat de aarde gedragen werd op de rug van een reuzenschildpad?
 • Charles Darwin zijn evolutietheorie heeft opgesteld na een studie van de dieren op de Galápagoseilanden in 1835?

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Galapagos

Reisverhalen

 • Bijzondere dieren op Galapagos

  Galapagos, 10-02-19

  De Galapagoseilanden is een eilandengroep in de Stille Oceaan, ter hoogte van de evenaar. De natuurlijke rijkdom van deze prachtige eilanden is ontzettend groot. Sterker nog: veel van de dieren die...

  Lees verder
 • De Galapagos in beeld: Op reis door een unieke wereld

  Galapagos, 02-08-18

  De nacht voordat we vlogen, voelde het weer alsof ik 8 jaar was en bijna jarig was. Mijn droom werd werkelijkheid. Op naar de Galapagos eilanden, een van de meest unieke plekken ter wereld... Aank...

  Lees verder

Hoogtepunten Galápagos

De Galápagos eilanden zijn een waar paradijs op aarde. Schitterende natuur en een uniek ecosysteem zorgt ervoor dat een vakantie hier een onvergetelijke ervaring is. Hieronder hebben we enkele hoogtepunten kort uitgelicht waar je minder vaak wat over hoort, maar die zeker niet vergeten moeten worden. Elk eiland hier is speciaal op zijn eigen manier en een hoogtepunt op zich.

Bachas Beach 

Een van de stranden van de Galápagos eilanden is Bachas Beach. De naam Bachas verwijst naar het Engelse woord ‘barge’, wat boot of schuit betekent. Na de Tweede Wereldoorlog hebben de Amerikanen hier namelijk 2 ‘barges’ achtergelaten. Deze zijn uiteindelijk op het strand belandt en door de elementen aangetast. Uiteraard vind je hier ook vele diersoorten. Zo is op het Bachas Beach een broedplaats voor zeeschildpadden, flamingo’s, zwart-nek stelten en regenwulpen.

Bachas Beach


Muro de las Lagrimas

De meeste mensen bezoeken de Galápagos eilanden voor de prachtige natuur en de unieke diersoorten die er te vinden zijn. Het is een waar paradijs met dieren die je nergens anders in de wereld tegenkomt. Er zijn echter mensen geweest die dit niet als paradijs zagen. Muro de las Lagrimas betekent de muur van tranen. Het eiland Isabella werd vroeger als strafkolonie gebruikt en de gevangenen hier moesten een handgemaakte muur bouwen. Tijdens de bouw van de muur zijn vele gevangen overleden door de extreme condities waar ze in moesten werken. Vandaar de naam ‘muur van tranen’.

Charles Darwins onderzoekscentrum

De Galápagos eilanden hebben een uniek ecosysteem en het is belangrijk dat dit behouden blijft. Het Charles Darwins onderzoekscentrum doet dan ook onderzoek naar het behoud van dit ecosysteem en de unieke diersoorten die er op de Galápagos eilanden te vinden zijn. Het onderzoekscentrum wordt ieder jaar door veel toeristen bezocht. Je kunt hier met je eigen ogen zien hoe de natuur zich op de Galápagos eilanden heeft ontwikkeld. Verder leer je hier hoe de bekende Charles Darwin deze informatie heeft gebruikt om zijn evolutie theorie te ontwikkelen.

Charles Darwins onderzoekscentrum


Bekijk onze reizen naar de Galapagoseilanden per reissoort:

Beste reistijd Galápagos

De Galápagos eilanden behoren tot Equador en liggen een eind uit de kust van het vaste land. De eilandengroep kent een warm- en natter klimaat. De Galápagos eilanden zijn bekend vanwege de unieke en veelzijdige flora en fauna. De complete eilandengroep staat op de werelderfgoedlijst. Het hele jaar is het een droombestemming, maar iedere periode heeft zijn eigen bijzonderheden. 

Seizoenen

 • December t/m mei – zomer
 • Juni t/m november – winter

In de zomer is het vaak warm en bestaat de kans op buien. Dit heeft als voordeel dat de eilanden langzaam groener worden. Voor veel landdieren is dit het begin van het paringsseizoen. In de winter is het vaak koeler en droog. Zeevogels beginnen dan aan hun broedseizoen. De temperatuur daalt langzaam naar de 20 á 25 graden. Voor onze begrippen is dit natuurlijk nog steeds aangenaam. Een beste reistijd voor de Galápagos eilanden is lastig te definiëren. Het maakt niet uit in welke periode je gaat. Op vakantie gaan hier is een unieke ervaring!

image

Reistips Galápagos

Het ecosysteem op de Galápagos eilanden is uniek en beschermd. Dit houdt in dat de reizen hier veelal onder begeleiding zijn volgens een vooraf opgesteld programma waardoor er niet veel tijd is voor eigen invulling. Gelukkig is er genoeg te zien en te beleven waardoor je je geen moment verveelt. Een vakantie over de Galápagos eilanden begint en eindigt vaak met een bezoek aan twee grote steden van Ecuador, namelijk Quito en Guayaquil. 

Quito

Een vakantie naar de Galápagos eilanden begint vaak in de hoofdstad van Ecuador, Quito. Vanaf hier vlieg je naar de eilanden waar je gelukkig tijd hebt om de stad te ontdekken. Quito ligt op een hoogte van 2850 meter waardoor de lucht een stuk ijler is. Er wordt aangeraden om het rustig aan te doen vanwege de kans op hoogteziekte. Het oude stadscentrum van Quito wordt ook wel de ‘Schatkamer van de Amerika’s’ genoemd vanwege de rijkdom aan architectuur en cultureel erfgoed. Samen met de Poolse stad Krakow werd Quito de eerste stad die opgenomen werd op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Quito


Guayaquil

Een vakantie over de Galápagos eilanden eindigt vaak in de grootste stad van Ecuador, Guayaquil. Er wordt hard gewerkt om van Guayaquil een grote toeristische stad te maken. Een redelijk recent voorbeeld daarvan is Malecón 2000. Dit is een 2,5 kilometer lange boulevard waar allerlei musea, restaurants, winkelcentra en tuinen te vinden zijn. De oudste wijk van de stad, Las Penas, is ook zeker een bezoek waard. De buurt is meerdere malen in een brand verloren gegaan maar werd telkens weer herbouwd. In Las Penas vind je allerlei karakteristieke gekleurde huisjes, winkels en cafés. 

Guayaquil
Naar boven