Achtergrond Georgië
De bevolking wordt dan ook vaak als zeer vriendelijk en gastvrij gezien. Het landschap van Georgië is zeer afwisselend. In het noorden kan je in de bergen skiën en in het zuiden in de Zwarte Zee zwemmen. Bij de grens met Azerbeidzjan bevindt zich zelfs een woestijn lijkend steppegebied.
Wist je dat?
- Georgië geografisch gezien op twee continenten ligt? Het grootste gedeelte ligt in Azië en maar een klein deel in Europa.
- De mensen in Georgië het land Sakartvelo noemen?
- Ongeveer 85% van de bevolking christen is?

Geschiedenis van Georgië
Georgië kent een ontzettend lange en onrustige geschiedenis. De eerste sporen van menselijke resten stammen uit de prehistorie. Eén van de oudste verbonden van Georgische stammen is Colchis. De Colchiscultuur was voornamelijk langs de kust te vinden tussen 1800 en 1700 V. Chr. Colchis kwam rond 720 V. Chr. in handen van de Perzen. In 66 V. Chr. namen de Romeinen de macht over.
In het oosten van Georgië was de invloed van de Romeinen aanzienlijk minder waardoor vele Perzische invloeden bewaard waren gebleven. Dit gebied was in de eerste eeuwen van onze jaartelling een voortdurend strijdtoneel tussen Romeinen en andere volken. In de eerste helft van de vijfde eeuw werd de dreiging van de Perzen weer steeds sterker. Enkele oorlogen volgden maar het lukte uiteindelijk om de Perzen uit Georgië te houden. Aan het einde van de 5e eeuw ontstond er een onafhankelijk Georgisch koninkrijk.
In de 6e eeuw werd dit koninkrijk uiteindelijk toch overwonnen door de Perzen. De Bagrationi dynastie nam in de 8ste eeuw het heft in handen. Alle verschillende vorstendommen werden onder één heerser gebracht en het territorium van Georgië breidde zich uit met een deel van Perzië en Armenië. In de 13e eeuw brachten de Mongolen een einde aan het Georgische koninkrijk. Vanaf de 15e eeuw bestond Georgië alleen nog maar uit wat elkaar bestrijdende koninkrijkjes.
De 18e eeuw staat in het teken van interne burgeroorlogen en strijd tegen de Turken en Perzen die delen van Georgië in handen hadden. Er werd besloten om een verbond te sluiten met Rusland, Georgië kwam daarmee onder bescherming van de Russen te staan. Rusland verdreef stap voor stap de Perzen uit Georgië om deze gebieden later zelf in te lijven. Er waren veel protesten tegen de inlijving maar deze werden bloedig onderdrukt. Nadat in 1881 alle Georgische uitingen werden verboden groeide de nationalistische beweging.
In 1917 werd er besloten om Georgië af te scheiden van Rusland. Op dat moment werd er echter nog steeds gevochten tegen de Turken en Georgië had de hulp van de Duitsers nodig om te voorkomen dat het land alsnog door de Turken werd bezet. In 1918 werd uiteindelijk de onafhankelijkheid van Georgië uitgeroepen. Dit duurde echter niet lang want in 1921 viel de hoofdstad weer in Russische handen.
Na de Tweede Wereldoorlog groeide de economie, maar de terreur van de Russische overheersers ging gewoon door. Het duurde tot 1991 voordat Georgië weer onafhankelijk was. In datzelfde jaar werd de eerste president van de republiek Georgië door het volk gekozen.
Reisverhalen
-
7 redenen voor een reis naar Georgië
Georgië, 10-09-23Misschien heb je nog niet eerder aan een vakantie in Georgië gedacht, of juist wel door het 18de seizoen van Wie is de Mol? Maar één ding is zeker, na het lezen van dit blog zal je Georgië hoog ...
Lees verder
Hoogtepunten Georgië
Tbilisi
De hoofdstad van Georgië is een mengelmoes van culturen met mensen van verschillende afkomst. In de stad zelf zijn meerdere bezienswaardigheden zoals de Sionikikathedraal, de Sameba Kathedraal en kasteel Narikala. De laatste is in de 4e eeuw gebouwd op een hoog punt in de stad vanaf waar je een mooi zicht hebt over Tbilisi. Ondanks dat Tbilisi een oude stad is met een Euraziatisch centrum zijn er ook hypermoderne gebouwen te vinden. Deze afwisseling van oud en nieuw maakt Tbilisi tot een unieke stad.

Nationaal Park Kazbegi
Het nationale park Kazbegi ligt in een bergachtig gebied waarvan het laagste deel op 1.400 meter boven zeespiegel ligt terwijl het hoogste deel zich op 4.100 meter bevindt. Het gebied kent een grote biodiversiteit, imposante natuur en veel cultuur-historische monumenten. Enkele voorbeelden hiervan zijn de veertiende-eeuwse Sameba tempel, de tiende-eeuwse Garbanikerk, de Sionibasiliek, de Akhaltsikhebasiliek en het zeventiende-eeuwse Snokasteel.

Ruïnes van Uplistsikhe
Vanaf ongeveer de 10e eeuw v. Chr. begonnen de bewoners van Uplistsikhe grotten uit te hakken in de rotsen. Dit maakt de grottenstad Uplistsikhe één van de oudste nederzettingen van Georgië. De stad diende als belangrijk politiek, economisch en religieus centrum totdat het in de 13e eeuw werd verwoest door de Mongolen. De grotten waarin de mensen vroeger leefden hebben fraai versierde plafonddecoraties. Informatievoorziening ontbreekt voor het grootste deel in Uplistsikhe waardoor je je eigen fantasie moet gebruiken om te bepalen waar welke grot voor diende.
Ushguli
In Europa’s hoogst bewoonde gebied lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. De kleine gemeente Ushguli ligt hoog verscholen in de bergen van Svanet waardoor het moeilijk te bereiken is. Ushguli bestaat uit 4 dorpen waar zo’n 200 mensen wonen. In de dorpen zijn een aantal unieke architectonische en historische monumenten te vinden. Oude verdedigingstorens worden afgewisseld door kerken met schitterende fresco’s. Ushguli is spectaculair gelegen met op de achtergrond de hoogste berg van Georgië, de Skhara.

Bekijk onze reizen naar Georgië per reissoort:
Beste reistijd Georgië
Door de grote hoogteverschillen kent Georgië verschillende klimaatzones. Het westen van het land heeft een vochtig subtropisch klimaat waarbij de zomers warm zijn en de winters mild. In de bergen is er sprake van een hooggebergteklimaat, de winters zijn hier zeer koud en in de zomer wordt het nooit echt warm.
Reisadvies
Het grootste gedeelte van Georgië is gemakkelijk het gehele jaar door te bezoeken. De beste periodes om dit te doen echter zijn in het voor- en najaar. In de zomer kan het aan de kust en in de dalen warm zijn, gelukkig komt de temperatuur niet ver boven de 30 graden. In de hoger gelegen gebieden is het koeler waardoor het in de zomer ook mogelijk is om in Georgië op wandelvakantie te gaan.

Reistips Georgië
Een wandelvakantie door Georgië is een onvergetelijke ervaring. Onderweg passeer je letterlijk een aantal hoogtepunten van Europa. Om deze toch al onvergetelijke vakantie nog mooier te maken raden we onderstaande reistips aan.
Zwavelrijke warmwaterbronnen in Tbilisi
Na een wandelvakantie door het schitterende Georgië kan je heerlijk relaxen in één van de bekendste bezienswaardigheden van de hoofdstad Tbilisi. Deze warmwaterbronnen hebben zelfs voor de naam van de stad gezorgd, ‘Tbili’ betekent namelijk ‘warm’. De warmwaterbronnen in Tbilisi bestaan uit een aantal kleine koepels met daarin allerlei verschillende kleine baden van verschillende soorten. Door velen worden de bronnen als geneeskrachtig beschouwd. Of dit ook werkelijk zo is weten we niet maar je komt hier in ieder geval goed tot rust.

Gergeti Drievuldigheidskerk in Stepantsminda
Met een prachtig zicht op de Kazbegi is de Gergeti Drievuldigheidskerk misschien wel de mooist gelegen kerk ter wereld. Deze Georgisch-orthodoxe kerk ligt op een hoogte van 2.170 meter. Het complex bestaat uit een koepelkerk met een klokkentoren uit de 14e eeuw en een bijgebouw dat in de 15e eeuw eraan werd gebouwd. De Drievuldigheidskerk wordt ook wel Tsminda Sameba genoemd. De legende luidt dat er een rund werd geslacht voor een adelaar, waar deze het bot zou opeten zou een kerk worden gebouwd. Op een top bij de Gergeti at de adelaar het bot open dus werd hier de Tsminda Sameba gebouwd.
