Vakantie Griekenland | hoogtepunten en beste reistijd | Sawadee

Achtergrond van Griekenland

Een vakantie door Griekenland betekent terug gaan in de tijd. De Peloponnesos is het schiereiland ten zuiden van Athene. Hier vind je eeuwenoude cultuur op de plek waar ooit de Olympische Spelen zijn opgericht. In Athene herleeft de Griekse oudheid vanaf een dakterras op de metershoge Akropolis. Vergeet ook niet de 156 meter hoge tafelberg met de Tempel van Zeus. De ruïnes en de restanten van de tempel van het Orakel in Delphi zijn het mystieke hart van land. Naast de vele culturele  bezienswaardigheden is Griekenland ook ideaal voor een zon- en strandvakantie. Je vindt hier prachtige eilanden met brede zandstranden en een azuurblauwe zee. 


Mythen en sagen

Griekenland heeft een vooraanstaande rol gespeeld in de klassieke oudheid en is vooral bekend door zijn geschiedenis. In het oude Griekenland is de democratie als staatsvorm tot ontplooiing gekomen. Ook de Griekse mythologie stamt uit het oude Griekenland. Mythen en sagen zijn de verhalen over goden, halfgoden en het contact met hen en mensen. Het waren verklaringen voor het ontstaan van de wereld, goed en kwaad, ziekten en natuurverschijnselen. 

De bevolking

Griekenland telt bijna 11 miljoen inwoners. Twee derde daarvan woon in stedelijke gebieden en 1,5 miljoen inwoners wonen op eilanden. Het grootste gedeelte van de bevolking bestaat uit etnische Grieken en is christelijk. Er is een kleine moslimminderheid, Joden en Armeniërs. Ook wonen er andere nationaliteiten uit Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. 

Een korte geschiedenis

Enkele vondsten die gedaan zijn duiden aan dat er in de steentijd al sprake was van een tamelijk hoogwaardige beschaving in Griekenland. Veel over deze periode en de jaren daarna is er niet bekend. De Doriërs die vanuit het noorden het land binnen vielen in de periode 1200-800 V. Chr. hebben hiervoor gezorgd. Ongeveer een eeuw later keerde de rust terug in Griekenland en kon de welstand weer tot groei komen. Voornamelijk de handel groeide snel. 

Tijdens de gouden eeuw van Griekenland begonnen er twee machtsblokken zich te vormen, Athene en Sparta. Enkele bekende Griekse namen zoals Hippocrates en Pythagoras komen uit deze tijd. Mede door de samenwerking van de twee staten werd de uitbreiding van het Perzische rijk een halt toegeroepen. Beide staten eisten de overwinning op waardoor de onderlinge spanning steeg tussen Athene en Sparta. Het resulteerde uiteindelijk in een oorlog tussen de twee staten. Sparta kwam hier met hulp van de Perzen als overwinnaar uit de strijd.

Beide staten waren verzwakt door de onderlinge oorlogen en in 338 V. Chr. kwam er een einde aan de Griekse vrijheid. Macedonië nam de macht over in Griekenland. Alexander de Grote kwam in diezelfde periode aan de macht en nam het Perzische rijk over. Alexander de Grote heeft echter nooit zo’n droom van een wereldrijk kunnen realiseren, hij kwam vroeg te overlijden. Na zijn overlijden streden verschillende partijen voor de opvolging. Dit leidde tot de verdeling van 3 grote rijken, hierna volgde een korte periode van vrede. 

De Romeinen begonnen in 215 V. Chr. met het binnenvallen van Griekenland, 20 jaar later kwam er een einde aan de macht van de Macedoniërs. In 395 viel het Romeinse rijk uiteen en werd het verdeeld in een West- en Oost Romeins rijk. Griekenland kwam tot het Oost-Romeinse rijk toe te behoren, ook wel Byzantium genoemd. Tot 1456 bleef het land onderdeel van Byzantium, hierna kwam het in handen van de Turken. Tijdens de Turkse overheersing was er veel onrust in het land, de economische ontwikkeling kwam tot stilstand. De opstand tegen de Turken brak in 1821 uit, deze werd met bloed gesmoord. De wreedheid van de Turken ging niet onopgemerkt en de publieke opinie van de rest van Europa keerden zich tegen de Turken. In 1830 werd Griekenland onafhankelijk verklaard door het congres van Londen. 

Na de onafhankelijkheidsverklaring werd Griekenland een monarchie. Tijdens de Eerste Wereldoorlog steunde ze de Duitsers, totdat in 1917 de koning werd afgezet en Griekenland zich tegen de Duitsers keerden. De oorlog in 1922 tegen de Turken eindigde rampzalig voor de Grieken. Een jaar later werd de monarchie afgeschaft en werd Griekenland een republiek. Het was echter een onrustige periode en mede hierdoor werd het in 1935 weer een monarchie. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog werd Griekenland aangevallen door de Italianen en Duitsers, maar werden later bevrijd door de geallieerden. De rust keerde hier echter niet mee terug, er volgde een burgeroorlog en een lange periode van politieke onrust. In 1967 werd de monarchie opnieuw afgeschaft en werd Griekeland weer een republiek, dit is het tot op heden nog steeds.

Wist je dat…

 • De oude Griekse beschaving 6000 jaar voor Christus is ontstaan? 
 • Griekenland een heel ander alfabet heeft dan andere Europese landen? 
 • Griekenland het eerste land was met een democratisch bestuur? 
 • Sommige Griekse eilanden prachtige stranden hebben waar je lekker op kunt spelen en bijkomen? 
 • Je op een Grieks terras Mousaka en Tatziki kunt bestellen en dan een heerlijke maaltijd krijgt voorgeschoteld?
 • Athene 7000 jaar geleden al gesticht is, dit maakt Athene een van de oudste steden van Europa.
 • Griekenland is een grote producent van olijfolie, jaarlijks zo’n 300.000 ton.
 • In Griekenland schijnt de zon zo’n 250 dagen per jaar. 

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Griekenland

Reisverhalen

 • De 10 mooiste eilanden van Griekenland

  Griekenland, 01-02-23

  Paradijselijk en rauw; de Griekse eilanden. Wie dagdroomt er nou niet naar de meest begeerde vakantieoorden van Europa? Het zonovergoten land telt grofweg zo’n 6.000 eilanden. Van Kreta en Zakyntho...

  Lees verder

Hoogtepunten vakantie Griekenland

Epidaurus

Epidaurus is het best bewaarde amfi theater van Griekenland. Dit amfi theather stamt uit de 4e eeuw voor Christus. Het theater wordt nog steeds gebruikt voor festivals en muziek voorstellingen. De akoestiek is bijzonder goed in dit theater, wanneer je bovenin zit is het mogelijk om iemand op het podium te horen fluisteren.


Antisamos beach

Antisamos beach is een van de schitterende stranden van Kefalonia. Dit strand heeft een hagelwit strand met azuurblauw water. Langs het strand staat een rij van prachtige olijfbomen. Het water is kraakhelder en de sfeer is er zeer relaxed.

Zakynthos

Zakynthos is een bijzonder mooi eiland, je vind hier prachtige kalkrotsen, helder blauw water, mooie zandstranden veel groene natuur. Wat dit eiland net een stukje bijzonderder maakt dan andere Griekse eilanden zijn de Caretta-Caretta schildpadden. De Caretta schildpad behoort tot de oudste schildpadsoort ter wereld. Om deze beschermde schildpadden van dichtbij te bewonderen kun je mee op een speciale tour.


Akropolis museum

Het Akropolis museum ligt in Athene, 300 meter afstand van de berg Akropolis. Op de berg staan meerdere archeologische bezienswaardigheden als de Parthenon, de tempel van Athena Nike en het oude theater. In 2011 is het museum compleet vernieuwd, in het nieuwe museum worden originele beeldhouwwerken geëxposeerd.  

Olympia

Dit was de plek waar ooit de Olympische Spelen zijn begonnen. Nog steeds wordt hier elke vier jaar de Olympische fakkel aangestoken. De renbaan van het oude Olympia is nog steeds toegankelijk. Hier kunnen jullie een sprintje trekken om te kijken wie het snelste is. Er is hier een leuk museum met speurtocht over het hele terrein. 

Delphi

Delphi is een archeologische plaats en ligt aan de voet van de Parnassus berg. De tempel van Apollo werd in de klassieke tijd gezien als het centrum van de wereld. Hier kwam men naartoe om advies te vragen aan het orakel. De vele overblijfselen van de tempels en beelden zijn nog te bezichtigen. Naast deze bijzondere plek uit de geschiedenis is ook het uitzicht hier adembenemend. 

Athene

De hoofdstad van Griekenland is een veelzijdige stad. Ideaal te ontdekken per metro maar het leukste is om op de fiets te gaan. Onder begeleiding van een gids dwalen jullie door de autovrije steegjes van het oude centrum. Onderweg is het bijkomen in de nationale tuinen, oases in de stad, met speeltuinen en terrasjes. Bij een bezoek aan Athene hoort het beklimmen van de Akropolis, alleen al vanwege het fantastische uitzicht. Bewonder ook het Parthenon, dit monument is hét symbool van Griekenland. 

Naxos

Het eiland Naxos wordt ook wel de grootste, groenste en mooiste van de Cycladen genoemd. Dit eiland is vruchtbaar en groen en kent traditionele dorpen en oude ruïnes. De kust bestaat uit goudgele stranden. Jullie kunnen hier wandelen door het oude centrum en luieren op het strand. Het is ook leuk om het plattelandsleven te bekijken. Hier wandelen jullie langs wijn- en boomgaarden en ervaren jullie wat echt Grieks genieten is.

Thessaloniki

De op een na grootste stad van Griekenland bestaat al sinds 315 V. Chr. De stad is vernoemd naar de zus van Alexander de Grote. Door deze lange geschiedenis zijn er veel bezienswaardigheden en musea in de stad te vinden. Eén van de bekendste bezienswaardigheden van Thessaloniki is ‘de Witte Toren’. Bovenop de toren heb je een terras waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. In de avond is de toren verlicht en kan je genieten van de zonsondergang. Voor degene die al goed willen beginnen aan de wandelvakantie is er de mogelijkheid om de wijk Ano Poli te bezoeken. Deze wijk, ook wel upper town genoemd is de enige wijk die een grote brand in 1917 heeft overleefd. Hierdoor zijn er nog veel resten van de oude architectuur terug te vinden en een 4 kilometer lange muur uit het Byzantijnse tijdperk is hier een onderdeel van.

Thessaloniki


Mount Olympos

In het noorden van Griekenland bevindt zich de hoogste berg van het land, Olympos (Olympus). Met een hoogte van 2917 meter is het de hoogste berg van Griekeland. Buiten dat is de berg ook een belangrijk onderdeel van de Griekse mythologie. Olympos zou volgens de oude Grieken het huis zijn van de 12 Olympische goden. De goden hadden de berg uitgekozen als woonplaats zodat ze alle wezens op aarde in de gaten konden houden, tevens was hier de grens tussen hemel en aarde. De oude Grieken geloofden dat het verboden was om het verblijf van de goden te betreden en daarom hebben zij nooit de Olympos beklommen. Gelukkig mag dit tegenwoordig wel en kan je helemaal naar de top klimmen om daar op de ‘troon’ van Zeus te kunnen staan.

Mount Olympos


Santorini

Het Griekse eiland Santorini wordt vaak gezien als één van de mooiste eilanden ter wereld. Na een wandelvakantie over dit schitterende eiland begrijp je gelijk waarom. Santorini heeft veel bezienswaardigheden waarvan vooral de dorpen op steile kliffen liggen trekken veel bezoekers. De zonsondergang vanaf Santorini is een indrukwekkend gezicht. Het eiland is zeer geschikt voor een wandelvakantie en er zijn meerdere routes langs verschillende hoogtepunten. Zo kan je kiezen voor een route langs de steile kliffen en rotswanden. Een wandeling langs oude kerken verstopt tussen de rotsen of ga je voor de route die je door een doolhof van smalle straatjes naar de haven brengt. Een wandelvakantie naar Santorini is een aanrader voor iedere soort wandelaar.

Santorini


Thira

In de 8e eeuw V. Chr. werd de stad Thira door Doriërs uit Sparta gesticht. De ruïnes die in deze stad nu nog te bezichtigen zijn komen echter uit 300 tot 145 jaar V. Chr. Je vindt hier overblijfselen van een kerkje, baden, een gymnasium, verschillende heiligdommen en een theater. De aanwezigheid van een theater en meerdere baden betekent dat Thira een lange tijd enorme welvaart heeft gekend.

Rhodos-Stad

Rhodos is de hoofdstad van het gelijknamige eiland, de stad werd gesticht in de 5e eeuw v. Chr. door drie onafhankelijke stadstaten die het eiland hadden verdeeld, Rhodos-stad moest de samenwerking bezegelen. De stad heeft een rijke geschiedenis en meerdere volken hebben de macht overgenomen in de loop der tijd. Johannieters, Turken en Italianen hebben de macht over de stad gehad. Eén van de zeven wereldwonderen uit de oudheid was de Kolossus van Rhodos. Dit zou een reusachtig beeld zijn geweest dat over de ingang van de haven zou hebben gestaan en waar de schepen onderdoor konden varen. Er is nog veel te zien van de rijke geschiedenis van deze stad, het staat dan ook al sinds 1988 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Zo zijn er verschillende Byzantijnse kerken, Turkse Moskeeën, het grootmeesterpaleis en een amfitheater te vinden.

Rhodos-stad


Authentiek Olympos

Gelegen op het eiland Karpathos is het dorp Olympos. Het dorp is pas sinds enkele jaren via de weg te bereiken, door dit isolement heerst hier nog een echte authentieke sfeer, sommige bewoners dragen zelfs nog de originele kledingdracht.

Epta Piges

De zeven bronnen van Epta Piges zijn te vinden in een natuurpark waar het koel en bosrijk is. Hier kan je de 7 bronnen, waar het park naar vernoemd is, in een beekje zien samenkomen. Voor de mensen die wel van wat spanning houden, je kan hier door een tunnel van 200 meter lopen waarbij het water tot je enkels staat. De tunnel is erg smal en maar 1.70 meter hoog, het is dus niet voor mensen die last hebben van claustrofobie. 

Epta Piges


Bekijk onze reizen per reissoort:

Beste reistijd vakantie Griekenland

In Griekenland schijnt de zon zo’n 250 dagen per jaar. De temperatuur ligt gemiddeld tussen de 12 en 32 graden. In de maanden mei, juni en september kun je het best naar Griekenland reizen. Juli en augustus zijn ook goede maanden, dan is het wel een stukje warmer en drukker. De meeste kans op regen heb je tijdens de wintermaanden.

Doordat Griekenland bestaat uit vele eilanden en een stuk vast land lopen de klimaten hier nogal uiteen. Het is één van de zonnigste landen van Europa en dus een populair vakantieland, voornamelijk tijdens de zomervakantie.

image

Reistips vakantie Griekenland

Santorini

Volgens velen hét mooiste eiland van Griekenland. Santorini is een bijzonder eiland, het heeft een maanachtige vorm en op de randen van de kraters hebben de bewoners de huizen gebouwd. De stranden op Santorini zijn ook bijzonder, in plaats van het hagelwitte zand hebben de stranden op Santorini zwart zand. Santorini staat bekend om de prachtige zonsondergangen.


Rhodos

Rhodos is een van de populairste vakantiebestemmingen in Griekenland. Er zijn prachtige stranden, heerlijk eten en er is veel te zien van de Griekse oudheid. Bezoek de Akropolis van Lindos en de opgravingen bij Kámiros. De opgravingen aan de noordkust van Rhodos zijn verschillende resten van een oude stad. In het noordwesten van Rhodos vind je de groene heuvels van Petaloude. Deze prachtige groene heuvels staan beter bekend als de vlindervallei. Je kunt hier genieten van de mooiste vlinders die langs je fladderen.

De Griekse keuken

Wanneer je in Griekeland bent moet je natuurlijk genieten van de Griekse keuken. Grieken eten erg gevarieerd, veel vis en vlees, (feta) kaas en groenten. Grieken eten over het algemeen vrij laat, het is normaal om rond 21:00 uur te gaan avondeten. De Grieken drinken veel koffie, maar dan het liefst een Frappe (ijskoffie). 


Zeeschildpadden bij Zakynthos

Zakynthos is een waar paradijs. De stranden zijn wit en de zee azuurblauw. Het eiland is prachtig groen met een prachtig gekleurde wilde bloemen. Hier kunnen jullie genieten van het strand, de zee en het water. Op de zandstranden van Zakynthos vind je broedplaatsen van de beschermde Caretta zeeschildpad. Met een tour kan je de schildpadden van dichtbij bewonderen. 

Kayakken rond Kefalonia

Wie van actie houdt kan bij Kefalonia met een kayak de zee op. Je vaart langs hoge kliffen, schuilt in zeegrotten en bivakkeert tijdens de lunch op een verlaten strand. De tocht wordt uiteraard begeleid door een team van ervaren instructeurs en het peddelen is makkelijk voor beginnende kayakkers en kinderen. 

Het vruchtbare Lasithi plateau

Eén van de bezienswaardigheden op het eiland Kreta is het Lasithi plateau. Het land hier is door het smeltwater van de omliggende bergen erg vruchtbaar, het landschap hier is dan ook een beetje te vergelijken met de weilanden in Nederland. Als je hier bent raden we je aan om een bezoek te brengen aan de Diktigrot, volgens een verhaal uit de Griekse methodologie is dit de geboorteplaats van de oppergod Zeus.

Lasithi plateau


Wijndorp Embonas

Dit dorp staat vooral bekend om de prachtige omgeving en de wijn die er gemaakt wordt. In de omgeving kom je overal wijnvelden, olijfgaarden en dennenbossen tegen. Het dorpje biedt uitzicht op de hoogste berg van het eiland Rhodos, namelijk de berg Attaviros. De grootste wijn producent hier, Emery Winery, is ook een bezoekje waard. Veel van de wijnen hier kan je gewoon gratis proberen.

Ermoupoli

Op het Griekse eiland is de stad Ermoupoli te vinden. De stad wordt vooral gekenmerkt door de vele neoklassieken gebouwen en architectonische monumenten. Architecten uit verschillende landen hebben hier hun sporen achtergelaten. Zo heeft de Duitse architect Ernst Ziller het gemeentehuis ontworpen en het theater is te de danken aan de Italiaanse architect Pietro Sampo.

Ermoupoli


Archeologische uitstap naar Dion

De heilige stad van de Macedoniërs was de plek waar de Macedoniërs hun triomfen vierden en de goden eerden. De Romeinen hebben in latere eeuwen de stad uitgebreid, echter is deze uiteindelijk in verval geraakt. Dion werd pas weer rond de 17e eeuw herontdekt en bedekt onder vele lagen grond en struikgewas. De eerste opgravingen werden in 1928 gestart waarvan tegenwoordig er nog steeds interessante vondsten gedaan worden. Aangezien Dion een heilige stad was zijn de belangrijkste gebouwen voornamelijk tempels met beelden van de Goden.

Dion


Opgravingen van Akrotiri

De stad Akrotiri wordt vaak ‘Het Pompeï van Griekenland’ genoemd. In de 16e eeuw V. Chr. heeft een vulkaanuitbarsting de stad met een dikke laag as bedekt. Pas in 1967 werden de restanten van de stad weer ontdekt. Er wordt vermoedt dat de bewoners enige tijd hadden om de stad te verlaten. Uit de opgravingen blijkt dat Akrotiri een welvarende stad was. Er zijn hygiënische installaties in de huizen gevonden en huishoudelijke gereedschappen/schilderingen op de muren van de huizen.

Naar boven