Vakantie Guatemala | hoogtepunten, beste reistijd & meer

Geschiedenis Guatemala

Guatemala heeft een bewogen geschiedenis en is nog niet zo heel lang geleden toegevoegd aan het wensenlijstje van vele reizigers. Het was er lang onveilig en werd daardoor vaak overslagen bij een reis door Midden-Amerika. Vandaag de dag wordt Guatemala bijna met de minuut populairder en zeer terecht. 

De geschiedenis van Guatemala gaat ver terug in de tijd. Het is een plek waar een van de eerste wereldbeschavingen leefde. Er wordt aangenomen dat de eerste bewoners hier meer dan 10.000 v. Chr. rondliepen. Echter, over het tijdperk wat zo'n 2000 jaar v. Chr. ontstond is veel meer bekend: het Maya tijdperk. De Maya's hadden een zeer ontwikkelde cultuur op het gebied van wiskunde, astronomie, landbouw, architectuur en het schrift. Deze architectuur is op veel plekken in Midden-Amerika nog terug te vinden. 

De bloeiperiode van de Maya's begon pas echt een paar honderd jaar voor Christus en duurde tot bijna 1000 na Chr. Na de inval van de Spanjaarden in 1523 kwam er langzaam maar zeker een ''einde'' aan grote Maya rijk. Toch leven er in het huidige Guatemala nog steeds Maya's en worden er nog Mayatalen gesproken.   

Na drie eeuwen kwam ook aan de Spaanse overheersing een einde en werd Guatemala als deel van het Mexicaanse keizerrijk onafhankelijk van de Spanjaarden. Twee jaar later werd het land bij de Verenigde Staten van Centraal-Amerika gevoegd totdat zij uiteindelijk in 1840 onafhankelijk werden.  
Hoewel het land onafhankelijk werd, veranderde er voor de inheemse bevolking weinig. Het enige verschil was dat zij nu door de kerk en grote landeigenaren gebruikt werden. 

In 1871 maakte Guatemala een economische bloei mee door een nieuwe liberale regering. De export van koffie, een nieuwe infrastructuur en nieuwe scholen groeiden. Helaas sneuvelde de toenmalige president in een strijd om de Centraal-Amerikaanse eenheid te herstellen en zijn opvolgers gooiden het roer weer om. De macht kwam voornamelijk bij kleine rijke families te liggen. Uiteindelijk in 1931 kwam Jorge Ubico aan de macht die het opnam voor de Indiaanse bevolking, maar werd al snel afgezet tijdens de Oktober revolutie
De 10 jaren lente, een korte periode van democratie en verbeterde infrastructuur, werd al snel weer overgenomen door onrust en politieke spanning. Het land bereikte haar absolute dieptepunt in 1982 waar onder leiding van Lucas García en Efraín Rios Montt meer dan 200.000 voornamelijk inheemse slachtoffers vielen. Deze tijd wordt ook wel de genocide van Guatemala genoemd. In de kleinere plaatsen in Guatemala vind je nog veel herinneringen aan deze genocide terug, met het doel dat men het niet vergeet en nooit meer plaats mag vinden. 


Pas in 1996 werden er Vredesakkoorden ondertekend en kwam er een einde aan de burgeroorlog. Na bijna 40 jaar keerde de rust terug in Guatemala. De armoede was echter zo groot en de gezondheidszorg had grote problemen. Veel mensen waren dakloos, ongeschoold of verdwenen. Stapje voor stapje kruipt het land economisch en in veiligheid vooruit en wordt het ook steeds populairder onder het toerisme. Onder het huidige presidentschap van Alejandro Giammattei, die in januari 2020 gekozen is, gaat het relatief goed met het land. 

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Guatemala

Reisverhalen

 • Reisbegeleider Gregory vertelt over corona in Guatemala

  Guatemala, 29-04-20

  Hey iedereen,  Eerst en vooral hoop ik dat jullie en jullie naasten allemaal in goede gezondheid verkeren. Ik ben Gregory, 28 zomers jong en...

  Lees verder
 • Guatemala - Het kleurrijke hart van de Maya-cultuur

  Guatemala, 15-07-19

  Avontuurlijk, kleurrijk en divers, dat zijn de woorden die productmanager Joeri te binnen schieten bij het beschrijven van Guatemala. Hij heeft voor Sawadee dit mooie en nog redelijk onontdekte lan...

  Lees verder
 • 6 hoogtepunten en must-sees op een reis in Guatemala

  Guatemala, 27-11-18

  Guatemala is een land in Midden-Amerika en uit ervaring kan ik zeggen dat het zeer de moeite waard is om te bezoeken. Als ik aan Guatemala denk… denk ik aan de prachtige natuur, de kleurrijke chick...

  Lees verder

Hoogtepunten Guatemala

Lago Atitlán

Het meer van Atitlán is zo’n magische plek waar je graag wat langer blijft dan gepland. Het aangename klimaat en de relaxte sfeer zorgen voor een echt thuisgevoel. Het meer wordt omringd door drie vulkanen en pittoreske dorpjes. Met de boot kun je van het ene dorpje naar het andere dorpje reizen. Sommige dorpjes zijn verbonden door wandelpaden, dus mocht je wat actievers willen dan is een wandeling zeker aan te raden. Het is hier en daar wat klimmen, maar de uitzichten zijn het dubbel en dwars waard. Strijk neer bij een van de eettentjes aan het meer of in een hangmat en geniet van de veranderende kleur van het meer en de vulkanen op de achtergrond. 


Río Dulce

Aan de Caribische kant van het land vind je een klein stadje genaamd: Río Dulce.  Onterecht wordt deze plek vanwege haar afgelegen ligging vaak overgeslagen tijdens een rondreis door Guatemala. Wie de moeite neemt om naar het oosten van Guatemala af te reizen, wordt beloond met diverse hotsprings, schattige vissershuisjes, veel natuur en een oase van rust. Per boot of kayak verplaats je je over de rivier naar nabijgelegen dorpjes, watervallen of voor het spotten van wildlife. Naast leguanen en diverse vogelsoorten kun je in dit gebied ook de zeer zeldzame manatees tegenkomen.  De echte cultuurliefhebber kan een uitstapje naar Livingston maken waar de Garifuna-gemeenschap (afstammelingen van Spaanse slaven) wonen. Afgezonderd van de rest van Guatemala wonen zij aan de Caribische kust en hebben een geheel eigen cultuur. Ook schotelen ze je misschien wel het lekkerste gerecht van heel Guatemala voor: Tapado. Een goedgevulde, heerlijke vissoep met kokosmelk. Kortom, Rio Dulce is een fantastisch stukje Guatemala dat je gezien moet hebben. 


Tikal & El Mirador

Wie geïnteresseerd is in eeuwenoude beschavingen, kan zijn hart ophalen tijdens een rondreis door Guatemala. Beide steden zijn te vinden in het noorden van het land. Echter, Tikal is een stuk makkelijker te bereiken dan El Mirador.
Tikal was een van de grootste steden van de Maya's in de klassieke periode en werd bewoond van ongeveer 400 v. Chr. tot 1000 n. Chr. Vanwege haar ligging in de jungle is de stad lang onontdekt gebleven. Pas rond 1848 werd de stad herontdekt door ontdekkingsreizigers uit Guatemala en ongeveer 100 jaar laten begon men met de eerste archeologische opgravingen. Het gebied werd in 1955 als Nationaal Park erkend en in 1979 door UNESCO als werelderfgoed verklaard.  Begin 2018 werd de omvang van de stad pas echt duidelijk met behulp van de LiDAR-radar. Je kunt het park het beste met een gids bezoeken om een beter beeld van alle gebouwen te krijgen. Verder kunnen ook de dierenliefhebbers hun camera's meenemen en o.a. brulapen, neusbeertje, agouti's en verschillende vogels bewonderen. 
Om El Mirador te bezoeken dien je een aantal dagen door de jungle heen te wandelen. Deze stad ligt nog verder verstopt in het noorden van Guatemala en werd dan ook pas rond 1926 ontdekt. Er zijn nog steeds veel mysteries rondom de stad en waarom de Maya's hem plots verlieten. Als je echt helemaal in de huid van de Maya's wilt kruipen dan is deze meerdaagse jungletocht zeker aan te raden.

Antigua

Deze voormalige hoofdstad van Guatemala is zo'n plek waar je je meteen thuis voelt. Een klein bruisend stadje vol prachtig gekleurde koloniale gebouwen, leuke restaurants en barretjes, vulkanen op de achtergrond en genoeg te doen. Een wandeling door Antigua is alsof je een museum bewandelt. Met haar lieflijke kleine gekleurde gebouwen, prachtige kerken, kleine straatjes en bloemen  is het moeilijk om niet van deze plek te houden. De stad wordt omringd door drie vulkanen, waarvan er nog één zeer actief is: Fuego. Om deze reden zul je ook alleen maar laagbouw vinden in Antigua. Iets verder weg ligt de Pacaya vulkaan die ook zeer actief is. Mocht een vuurspuwende vulkaan nog op je lijstje staan, dan is Antigua de plek om naartoe te gaan. Naast een bezoek aan de vulkaan kun je ook 's avonds vanaf je terras kleine lavawolken zien. Een absoluut spektakel die je niet mag missen tijdens een reis door Guatemala of  Midden-Amerika!

Beste reistijd Guatemala

Guatemala wordt ook wel het land van de eeuwige lente genoemd, vanwege haar aangename klimaat. Over het algemeen liggen de temperaturen tussen de 20 en 25 graden. Dit kan door de hoogte op verschillende plekken iets afwijken. In de regio rond Tikal is het gedurende het gehele jaar erg vochtig en warm. Het regenseizoen, dat bovendien het warmste seizoen is, valt tussen juni en november in Guatemala. In deze periode regent het vrijwel nooit de hele dag. Meestal is het 's morgens droog en valt er 's middags of 's avonds een tropische bui.In het hoogland kan het ‘s nachts wat frisser zijn (tussen de 10 en 15°C). Je kunt dus het hele jaar door prima naar Guatemala op vakantie gaan, maar de voorkeur heeft de drogere periode, die grotendeels valt tussen oktober en mei.

image

Reistips Guatemala 

Bezoek een markt

Chichicastenango

Het bezoeken van een markt in een ander land is altijd iets speciaals. De lokale bevolking van arm tot rijk komen hier samen om spullen te verkopen die ze op het land verbouwen, te lunchen of inkopen voor kleding en andere zaken te doen. De meest bekende markt van Guatemala is Chichicastenango en ligt op ongeveer 1 uur rijden van Antigua. De groente- en fruitafdeling vind je in een oude sporthal, waar de basketbalnetten nog aan de muur hangen. Verder is er een overdekt eetgedeelte en buiten vind je alles op het gebied van cd's, schoenen, kleren, souvenirs en nog veel meer. Iets verderop vind je het vlees- en visgedeelte buiten. De inheemse bevolking vind je hier in de meest prachtig gekleurde kleding. In Chichicastenango kun je niet alleen de markt bezoeken, maar is ook een bezoek aan de Santo Tomás-kerk, het museum en de begraafplaats zijn de moeite waard. Langs de muren van het museum vind je afbeeldingen die de genocide van Guatemala symboliseren. 


Santa Elena 

Als je op zoek bent naar een minder bekende markt dan kun je het beste de Santa Elena markt bezoeken. Deze plaats ligt naast het kleine dorpje Flores en is gemakkelijk per tuktuk of te voet te bereiken. De markt is zowel overdekt als buiten, waar je binnen alle kleding en huishoudelijke spullen vindt en buiten het eten en de versafdeling. Je zult hier weinig tot geen toeristen tegenkomen omdat de meeste in en rondom Flores blijven. 


Semuc Champey

Na een lange hobbelige weg over slecht wegdek ligt een waar paradijs met azuurblauwe waterplateaus verborgen. Vanwege haar slecht bereikbare plek merk je dat de omgeving niet is ingesteld op toerisme. Er zijn weinig eet- en slaapgelegenheden, maar een overweldigende natuur. Achterin de bak van een jeep is het Semuc Champey park te bereiken. Het is goed vasthouden maar de omgeving maakt de rit het dubbel en dwars waard. In het park kun je ervoor kiezen om eerst naar boven te klimmen naar El Mirador en de waterplateaus van bovenaf te bewonderen. De luchtvochtigheid, steilheid en gladheid maken het een pittige klim, maar er staat je daarna een heerlijk bad beneden te wachten. Er zijn verschillende plateaus waar je in kunt zwemmen en zelfs een kleine natuurlijke glijbaan. 

Naar boven