Achtergrond India
India telt ongeveer 1,2 miljard inwoners en is hiermee na China het land met het grootste bevolkingsaantal ter wereld. Ruim 72% van de bevolking woont op het platteland in een van de 600.000 dorpen.
Bevolking
Door de grootte van het land is het niet vreemd dat er een groot aantal etnische groepen in India leven. De bevolking is grofweg te onderscheiden in twee hoofdgroepen, namelijk de lichter gekleurde Indo-Ariërs en de donkerkleurige Dravidiërs. Naast de hoeveelheid aan verschillende bevolkingsgroepen, telt India ook veel verschillende talen. De meest gesproken taal is het Hindi, dat de officiële taal van de overheid van India is. Naast het Hindi zijn er nog 21 andere officiële talen en maar liefst 392 andere talen die gesproken worden in India.
Religie
India kent veel verschillende religies die een grote invloed hebben gehad op de Indiase geschiedenis en cultuur. De grootste religies die je hier zal vinden zijn het hindoeïsme, christendom, sikhisme, boeddhisme en de islam. India kent geen staatsgodsdienst en is officieel een seculier land, maar geloof is een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven voor een groot deel van de bevolking.
De geschiedenis van India
Tijdens je vakantie zal je merken dat India één van de dichtstbevolkte land van Azië is. Met meer dan 1 miljard inwoners kan het er in de steden behoorlijk vol lijken. Dat wordt echter gecompenseerd door de weidse landschappen, van de Himalaya in het noorden tot exotische stranden in het westen.
De zeer rijke geschiedenis van India gaat vele millennia terug. Vanaf de 15e eeuw ontwikkelde zich de staat en cultuur die uiteindelijk leidde tot het India dat we vandaag de dag kennen. Europese kolonisten uit Portugal, Nederland, Frankrijk en Engeland
zetten vanaf deze eeuw handelsposten op en buitten de interne conflicten van het land uit om verschillende koloniën op te richten. Tegen de 19e eeuw was India voornamelijk in handen van de Britse Oost Indische Compagnie.
De 20ste eeuw wordt gemarkeerd door de onafhankelijkheidsstrijd van India. Wie kent niet de verhalen van de vredestichter Mahatma Gandhi, die het Indiase volk in een niet-gewelddadige opstand leidde om de onafhankelijkheid van zijn land te verkrijgen. Uiteindelijk werd India in 1947 India officieel de Republiek India. Sinds deze tijd leeft een groot deel van het land in relatieve rust en vrede, maar wordt vooral het noorden geteisterd door politieke conflicten waarbij deelstaten hun onafhankelijkheid van India bevechten.
Wist je dat…
- India na China het dichtst bevolkte land ter wereld is?
- Indiase curry het bekendste nationale gerecht is?
- Er meer dan 600.000 dorpen zijn in India?
- De Indiase munt de Rupee is?
- India 22 officiële talen kent?
Reisverhalen
-
De leukste redenen om Zuid-India te bezoeken
India, 12-04-23India is een land dat bij de meeste (ervaren) reizigers niet direct op het lijstje staat. Waarom eigenlijk? Het land is prachtig, biedt qua cultuur en natuur zo ontzettend veel en daarnaast is het ...
Lees verder -
Ervaar het kleurrijke India met deze 5 Netflix aanbevelingen
India, 16-02-23India: het land van de felle kleuren, de wonderschone tempels en paleizen, de miljoenen mensen, chaotische straatjes, mystieke ceremonies en de heilige koe. India is een bestemming met vele gezicht...
Lees verder -
Aan het werk in India: Delhi, Agra en Varanasi
India, 07-01-20Jacco Holterman, onze productmanager voor India, reisde af naar Delhi, Agra en Varanasi. Naast het trainen van lokale reisbegeleiders en het inspecteren van hotels, was er ook tijd om te genieten v...
Lees verder -
7 must-eat vegetarische gerechten in India
India, 10-12-18Als je een rondreis door India maakt, zul je een aantal dingen vaak te horen krijgen. Waar kom je vandaan, wat is je naam en of je al gegeten hebt. Eten is in ieder land belangrijk, maar in India i...
Lees verder -
Hoe bereid je je voor op een reis naar India?
India, 10-12-18India is allesbehalve een standaard reisbestemming. Ze zeggen vaak: je houdt ervan, of je houdt er niet van. Met 1,4 miljard inwoners is het één van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. Het is...
Lees verder -
De ultieme reistips voor Jaipur
India, 07-08-16Iris Piers en Leslie Dopper hebben hun banen opgezegd en hun tas gepakt om de wereld over te reizen. Voor Sawadee Reizen schrijven ze hun mooiste ervaringen op.Een bezoek aan de hoogtepunten van Ja...
Lees verder -
De smaken van India
India, 27-07-16Een rondreis door India staat bij velen hoog op het wensenlijstje. De bijzondere tuk tuk’s, vriendelijke locals en kleurrijke tempels maken van India een bijzondere bestemming. Naast de bevolking, ...
Lees verder -
De natuurparken in Noord-India
India, 12-06-13Op safari in India De oren gespitst, de ogen alert op elke beweging in het hoge gras. Tijdens een safari in één van de natuurparken van Noord-India is het om de Bengaalse tijger te doen. Na urenlan...
Lees verder
Hoogtepunten India
Op zoek naar prachtige natuur, overweldigende cultuur of avontuur? India heeft het allemaal en tijdens een vakantie is er voor ieder wat wils. We hebben enkele van de vele hoogtepunten in India voor je uitgelicht.
Streken in India
Rajahastan
De indrukwekkende deelstaat Rajahastan staat bekend als de meest kleurrijke deelstaat van India en is bezaaid met forten en paleizen. Zo vind je in de blauwe stad Jodphur het imposante Meherangarh Fort dat een schitterend uitzicht over de blauwe huizen biedt. In de roze stad Jaipur vind je sprookjesachtige paleizen in de zachtroze gloed van het avondlicht. Dwaal door de steegjes van de stad en ontdek oude koopmanshuizen. Je kan in deze streek ook de woestijn trotseren op de rug van een kameel en genieten van het landschap.

Orissa
In de vrij onbekende staat Orissa zal je versteld staan van de Adivasi, de oude stammen van India. Deze stammen leven nog op een zeer traditionele manier in de ongerepte natuur, waar ze jagen met pijl en boog, de mannen lendendoeken dragen en de vrouwen zich versieren met kralenkettingen. Je kan in dit gebied bezoeken brengen aan dorpjes en weekmarkten, veel leren over de cultuur van de Adivasi en mooie wandelingen maken. Voor de reiziger die op zoek is naar authenticiteit is een bezoek aan Orissa zeker aan te raden.
Zuid-India
In het zuiden van India ontdek je een compleet andere sfeer dan in de rest van het land en kan je op veel verschillende manieren genieten tijdens een vakantie. Dwaal rond in gigantische, kleurrijke tempelcomplexen in tempelsteden zoals Madurai en Mysore, wandel langs prachtige heuvels begroeid met theeplanten in de buurt van de hillstations Munnar en Connoor of ervaar het dagelijkse leven in het tropische Kerala terwijl je door de smalle kanalen van de backwaters vaart. Mocht je de grandeur van oude beschavingen willen ervaren dan kun je terecht in de tempels van Hampi en als je op zoek bent naar ontspanning dan kun je terecht op de stranden van Varkala en Gokarna.
Ladakh
In het uiterste noorden van India ligt de regio Ladakh verscholen tussen de toppen van het Himalaya gebergte. Het is een van de meest afgelegen plekken op aarde en is een thuis voor de vriendelijke Ladakhi’s, een van oorsprong Tibetaans volk. Het gebied is voor een groot deel van het jaar afgesloten van de buitenwereld en wordt door de vele kloosters, kleurige gebedsvlagen en indrukwekkende berglandschappen ook wel Klein-Tibet genoemd. Tijdens een vakantie kom je langs kleine dorpjes in groene valleien en spectaculaire kloosters gelegen in de bergen.
Het koninkrijk Bhutan
Mocht je meer willen ontdekken van de indrukwekkende Himalaya dan kan je een bezoek brengen aan het mythische koninkrijk Bhutan. Dit kleine landje ligt tussen de bergen en staat onder de bevolking bekend als het land van de draak. Tijdens een vakantie bezoek je de imposante kloosters van Paro en Thimphu, gebouwd op de steile hellingen van de bergen. Daarnaast maak je prachtige wandeltochten door de Bumthangvallei en door het nauwelijks bezochte oosten van Bhutan. Je volgt het spoor van boeddhistische stoepa’s en wandelt door dichtbegroeide bossen van dorp naar dorp.

Imposante Bouwwerken
Taj Mahal
De Taj Mahal is een van de zeven wereldwonderen en is niet weg te denken uit India. Dit bouwwerk zal door zijn grootte en vormen een grote indruk op je nalaten en is vooral met zonsopgang en zonsondergang prachtig om te zien door de mysterieuze roze gloed die het krijgt. Op een vakantie door India is een bezoek aan de Taj Mahal dan ook zeer aan te raden.

Khajuraho
Het indrukwekkende tempelcomplex Khajuraho is een van de grootste attracties van India en staat bekend om de erotische afbeeldingen uit de Kamasutra waarmee de tempels zijn versierd. Het westerse complex is het grootst en de versiersels zullen je versteld doen staan van de thema’s passie, erotiek en dans. Het complex staat sinds 1986 op de werelderfgoedlijst van Unesco en is te voet of met de fiets te bezoeken.
Natuurparken
Bandhavgarh
Bandhavgarh staat bekend als een van de mooiste natuurparken uit India en bestaat uit een prachtige mix van uitgestrekte velden, rotsformaties en tropisch regenwoud. Je kan met een jeep het natuurpark in om te genieten van de prachtige landschappen en de vele bijzondere dieren die hier leven. Zo zijn er herten, langoer apen, meer dan 150 verschillende soorten vogels en zelfs tijgers.
Nationaal Park Chitwan
Het nationale park van Chitwan in Nepal is in 1973 opgericht en een prachtige plek om wilde dieren te zien, zoals krokodillen, apenkolonies, beren en vele vogelsoorten. Met veel geluk kun je zelfs de zeldzame Bengaalse tijger spotten. Daarnaast staat het park bekend om zijn neushoorns, waarvan er ongeveer 400 in het park leven.

Steden van India
Delhi
In wereldstad Delhi proef je meteen de Indiase sfeer en maak je kennis met de verschillende culturen in deze stad. Zo blokkeren heilige koeien de weg, zijn er overal thee- en eetstalletjes te vinden en de talloze motortaxi’s natuurlijk niet te vergeten. In deze ommuurde stad is veel te zien, bijvoorbeeld Humayuns Mausoleum, een van de eerste moskeeën gebouwd in Afghaanse stijl. Wie Delhi bezoekt kan natuurlijk niet anders dan proeven van de overheerlijke keuken in een van de vele toprestaurants.

Jaipur
Jaipur is de hoofdstad van Rajasthan, ook wel de ‘roze stad’ genoemd. Hoewel ik de stad meer oranje dan roze vond, draagt het de naam niet voor niets: de oude stad is namelijk gebouwd van roze/oranje kleurig zandsteen en omringd met ook zo’n gekleurde stadsmuur. Via grote open poorten kom je binnen de stadsmuren en daar is het druk en chaotisch. Het leeft er op z’n Indisch: er zijn riksja’s, fruitkramen, juweliers, naaiateliers, houten karren met etenswaren en smalle steegjes met honderden kleine winkeltjes waar allerlei stoffen en tapijten worden verkocht. Ook zijn er een paar bijzondere bezienswaardigheden te zien. Het City Palace bijvoorbeeld, het huis van de koninklijke familie van Jaipur. Of de Hawa Mahal: een gebouw met een heleboel kleine raampjes, verdeeld over 5 verdiepingen. Hier stonden haremvrouwen lang geleden het dagelijks leven te aanschouwen, zonder zelf gezien te worden.
Ook buiten de stadsmuren vind je iets interessants: het Amber-fort is absoluut de plek waar je moet zijn. Dit enorme fort, zo’n 10 km buiten de stad, is in de 16e eeuw gebouwd en is groot genoeg om je een paar uurtjes rond te laten leiden met een gids of audio tour. Behalve de interessante geschiedenis en prachtige architectuur, biedt het je prachtige uitzichten en door het enorme complex kom je ook nog een beetje aan je beweging toe!
Jodhpur
Waar Jaipur de ‘roze’ stad wordt genoemd, wordt Jodhpur de blauwe stad genoemd. In deze stad zijn vooral in het oude centrum veel blauwe gebouwen te vinden. Omdat de stad in 1500 op een strategisch gunstige plek lag, groeide het uit tot een enorm handelscentrum voor allerlei producten. Tegenwoordig zie je daar nog veel oude gebouwen, een prachtige stadsmuur en een enorm fort van terug. Het fort en bijbehorende tuinen kun je een bezoek brengen. Ook kijk je vanuit daar uit over de hele stad en je kunt zelfs vanuit het fort ziplinen waarbij je over de stad uitkijkt. Het centrum van Jodhpur biedt allerlei smalle, knusse steegjes met winkeltjes en eettentjes. Je hebt het ene leuke pandje nog niet gezien, of je loopt alweer tegen iets anders moois op. De meeste restaurantjes bieden hun dakterras aan voor een prachtig uitzicht over de stad. Vooral ’s avonds wanneer het fort mooi verlicht is, is het aan te raden om het dak op te zoeken!
Jaisalmer
Jaisalmer is dé plek om de woestijn te verkennen. Per voet, jeep of nog beter: per kameel! Vanuit dit plaatsje, waar je ook wederom een prachtig fort vindt, vertrek je voor een safari door de woestijn. Kamelentochten zijn er in allerlei soorten en maten, maar meestal trek je voor meerdere dagen de woestijn in, waar er voor je gekookt wordt en waar je slaapt bij een kampvuur. Perfect voor de echte avonturier. Mijn tocht duurde 2 dagen waarbij ik een nacht in de woestijn sliep. Het leuke vind ik dat je weer met hele primitieve dingen bezig bent. Zorgen dat er eten wordt gemaakt (ok, dat wordt in veel gevallen voor je gedaan), het vuur aanhouden voor de warmte ’s avonds, je behoefte midden in de natuur doen, en genieten van een prachtige sterrenhemel. Avontuur ten top!Bhaktapur
Deze stad, niet ver van Kathmandu gelegen, wordt door veel mensen gezien als de mooiste stad van Nepal. De stad bestaat uit aaneengeschakelde pleinen waar grote tempels op staan, zoals de 30 meter hoge Nyatapola tempel. Met 5 verdiepingen is dit de hoogte tempel van Nepal. Tegen de avond, als de toeristen de pleinen verlaten, komen de kinderen uit de stad spelen en krijgt het zijn eigen authentieke sfeer terug.
Rishikesh
Rishikesh wordt beschouwd als het spirituele centrum van India. Er hangt een mystieke sfeer in deze plaats. De stad is bezaaid met centra waar de leer van spiritualiteit beoefend wordt, de ashrams. Bezoekers komen hier naartoe om zich te richten op bezinning, gebed, yoga en meditatie. In deze stad zijn er tal van activiteiten te doen. Je kan wandelen in de mooie omgeving, tempels bezoeken of neem een kijkje bij de Ganges.
Mongoolse hoofdstad Agra
Ten tijde van de Mongols was Agra de hoofdstad, tegenwoordig staat het vooral bekend als de plaats waar één van de huidige wereldwonderen de Taj Mahal staat. Een bezoek aan India is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan de Taj Mahal, maar de oude hoofdstad heeft nog meer te bieden. Zo heb je bijvoorbeeld het Agra fort, een vesting gebouwd door de toenmalige Mongoolse keizer of de tombe van Itimad ud-Daulah ook wel de baby Taj genoemd.

Orchha
Deze kleine stad werd gesticht in 1501 en ook al is het een kleine stad, er is hier nog genoeg te zien dat uit dit Mongoolse tijdperk komt. De Ram Raja tempel is misschien wel het mooiste gebouw dat hier te vinden is maar ook de Jahangir Mahal mag niet vergeten worden. De ingang van dit indrukwekkende gebouwd is speciaal gemaakt zodat olifanten hier ook naar binnen konden. Deze werden vaak in de oorlog gebruikt.
Bekijk onze reizen per reissoort:
Beste reistijd India
India kent door de grootte van het land meerdere klimaten, variërend van een gematigd klimaat in het noorden tot aan een tropisch klimaat in het zuiden. Het grootste gedeelte van India wordt gekenmerkt door een moessonklimaat dat drie seizoenen kent. Het koele seizoen is van oktober tot februari, het hete seizoen van maart tot juni en het regenseizoen van juli tot september.
Noord-India
Noord-India heeft een subtropisch klimaat. De beste reistijd voor Noord-India is van september tot en met maart. Overdag kan de temperatuur dan oplopen tot 30 °C, ‘s avonds koelt het af en kan het zelfs koud zijn (5 graden). Vanaf april t/m juli is het een warme tijd (mei kan zelfs extreem zijn, met temperaturen boven de 40 graden). Tijdens de regentijd (in de maanden juli en augustus) is het warm, benauwd en het regent regelmatig. Een vakantie door Noord-India is dan zwaarder, maar wel goed mogelijk. Het regent zelden de hele dag; meestal betreft het een enorme bui die hooguit een of twee uur duurt.
Voor Nepal is de periode oktober/december en maart/april de beste tijd om te gaan. De lucht is helder, waardoor je de mooiste uitzichten hebt op de bergen. Ook is de temperatuur in deze periodes aangenaam: overdag loopt het kwik al snel op tot ongeveer 25°C, maar 's nachts wordt het vaak niet warmer dan 5°C. In december, januari en februari kan het flink afkoelen en daalt de temperatuur 's nachts soms tot rond het vriespunt. Overdag is het over het algemeen weer aangenaam met temperaturen tot rond de 20°C. Tijdens de regentijd (juni t/m augustus) regent het veel, maar vrijwel nooit de hele dag. In het Chitwan park kan de temperatuur gedurende de regentijd oplopen tot boven de 30 graden.
Zuid-India
Zuid-India is vrij warm. Overdag kan de temperatuur oplopen tot 30-35°C, ‘s avonds koelt het iets af. De regentijd loopt van juni tot september. In de regentijd voelt de warmte nogal drukkend aan. Tussen oktober en februari kan het ‘s avonds en ‘s nachts soms fris zijn. Klimatologisch is de beste reistijd van september/oktober tot en met maart. Zuid-India is echter ook in de zomermaanden prima te bereizen. Gedurende de regentijd is het in Tamil Nadu niet zo nat als in Kerala. Tamil Nadu heeft in de periode oktober–december een kleine regentijd, waarin relatief weinig regen valt.
Oost-India
De beste reistijd voor Orissa is van oktober tot en met maart, na het einde van de regentijd. Het is in Orissa vrij warm: overdag kan de temperatuur oplopen tot 30° C, ‘s avonds koelt het iets af. Tussen oktober en februari, de droge tijd, koelt het 's avonds en ‘s nachts flink af (tot ongeveer 5 graden in december en januari). April t/m mei/juni is ook de droge tijd, maar het is er dan een stuk heter. Juni tot september is de regentijd, maar het zal zeker niet de hele dag regenen. De warmte voelt dan nogal drukkend aan maar Orissa kleurt in deze periode helemaal groen.
Beste reistijd Bhutan
Het is in Bhutan nooit erg warm. ‘s Avonds wordt het fris en de temperatuur kan hoog in de bergen tot onder het vriespunt dalen, vooral in de maanden november en december. Het gebied waar de zesdaagse trektocht wordt gelopen is niet zo hoog, nl. tussen de 1000 en de 1500 meter. In de wintermaanden is het hier overdag meestal zo’n 15-20 °C en je hebt veel kans op zon en strakblauwe luchten. ’s Avonds daalt de temperatuur tot 0-5°C. Van juni – half september is het regentijd, maar ook in andere maanden kan er nog flink wat regen vallen.
In de maanden oktober - maart is het koude tijd: beste vergezichten op de Himalaya. In de maanden maart - mei is het droge tijd: veel bloesems, kans op mist.



Reistips India
Er is ontzettend veel te doen en te beleven in India. Wij hebben alvast een aantal tips om een vakantie nog specialer te maken.
Fietstocht door Delhi
Een leuke manier om de levendige stad Delhi te leren kennen is op de fiets. Samen met een gids kun je de stad ontdekken en de leukste bezienswaardigheden bezoeken, zoals het Rode Fort, de Jama Masjid en een geurige kruidenmarkt. Een fietstocht onder begeleiding is een absolute aanrader bij een bezoek aan Delhi.
Ontdek Bollywood in Jaipur
De beste plek om een echte Bollywood film te bekijken is in de prachtige art deco bioscoop Raj Mandir in Jaipur. De bioscoop staat onder de lokale bevolking bekend als de parel van Jaipur en zodra binnen komt begrijp je meteen waarom. Het reusachtige gebouw doet denken aan een paleis en is groot genoeg voor ruim 1200 bezoekers.
Woestijnovernachting Jaisalmer
Een nacht doorbrengen tussen zandduinen en onder de sterren kan in de prachtige woestijn van Jaisalmer. Vanaf een duintop bekijk je de spectaculaire zonsondergang. Je slaapt in een tent voorzien van een bed of in de open lucht waarna je kan genieten van de overweldigende sterrenhemel.

Wandeling naar Kumbhalgargh
In het Kumbhalgarh Nationaal Park kan je een wandeling maken naar het Kumbhalgargh Fort. Deze zeer mooie wandeling is 20 kilometer lang over vlak terrein. De laatste 4 kilometer wandel je omhoog. Een lokale gids begeleidt de wandeltocht die langs diverse dorpjes leidt en prachtige uitzichten biedt.
Pokhara
Aan het Phewameer ligt het plaatsje Pokhara, hier zijn verschillende mogelijkheden voor hoe je een rustdag kan benutten. Langs het meer zijn een aantal restaurants waar je kan genieten van een heerlijke maaltijd, er is ook een mogelijkheid om een bootje te huren om het meer op te gaan. Het centrum van Pokhara is zeker ook een aanrader, hier zijn verschillende kleine musea en hindoe tempels te vinden.
Swayambunath
In de Kathmandu vallei zijn een aantal bijzondere tempels te vinden, Swayambunath is het oudste boeddhistische tempelcomplex van de vallei. Het complex staat ook wel bekend als de ‘Monkey Temple’, omdat er een groot aantal heilige apen rondhangen.