Vakantie Iran | Hoogtepunten en beste reistijd | Sawadee

Achtergrond Iran

Geschiedenis van Iran

Tijdens je vakantie door Iran neemt het land je 3000 jaar terug in de tijd. Het Achaemenidische rijk is een van de grootste rijken ter wereld geweest. In het jaar 330 voor Christus heeft Alexander de Grote het rijk veroverd en de beroemde stad Persepolis verwoest. Verschillende dynastieën hebben daarna over Iran geheerst tot in het begin van de 20e eeuw de Pahlavi's aan de macht kwamen. Hoewel de laatste shah veel moderne ontwikkelingen heeft doorgevoerd, was het een dictaroriaal bewind met een beruchte geheime politie. In 1979 is hij ten val gebracht en is Ayatollah Khomeini aan de macht gekomen en is Iran omgevormd tot een islamitische republiek met een zeer repressief karakter. Hoewel het huidige Iran wat vrijer is dan in de jaren onder Khomeini, is er nog steeds geen persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. De verkiezingen van 2009 zijn volgens de oppositie oneerlijk verlopen en sindsdien zijn er weer regelmatig demonstraties. 

Geografie van Iran

In het noorden wordt Iran begrensd door Turkmenistan, Azerbeidzjan, Armenië en de Kaspische Zee. In het oosten door Afghanistan en Pakistan en in het zuiden door de Perzische Golf en de Golf van Oman. In het westen, ten slotte, grenst Iran aan Irak en Turkije. Iran bestaat uit een groot centraal plateau dat in hoogte varieert tussen de 1000 en 1500 meter boven zeeniveau. Het plateau bestaat uit zand- en rotsvlakten en grote zoutmoerassen. Behalve in het oosten en zuidoosten wordt het land begrensd door bergachtige gebieden. In het noorden van Iran, net ten zuiden van de Kaspische Zee, ligt het Elburzgebergte met toppen van meer dan 5500 meter. Het zuidoosten van Iran bestaat geheel uit woestijn. 

Iran


Klimaat in Iran 

Iran kent grote klimatologische verschillen. Grote delen van het binnenland en de regio rondom Teheran hebben een landklimaat met warme zomers en frisse winters. In Teheran loopt de temperatuur in juli gemiddeld op tot 37°C en valt er drie millimeter neerslag. In januari blijft de temperatuur in de hoofdstad gemiddeld iets onder de 0°C en valt er 46 millimeter neerslag. Aan de Perzische Golf heerst een subtropisch, droog klimaat, met temperaturen boven de 50°C.

Rijke cultuur van Iran

Tijdens je vakantie door Iran zul je ontdekken dat het land een bijzonder rijke cultuur heeft  waarin oude en moderne elementen gecombineerd worden. In het land zelf wordt wel gezegd dat Iran drie invloeden moet zien te combineren. Die drie zijn de klassieke Iranese cultuur van het Perzische Rijk uit de Oudheid, de islam en de islamitische cultuur die de Arabieren brachten en de moderne westerse cultuur. Deze rijke cultuur zie je goed terug in de hoofdstad Teheran en in de steden Qom en Shiraz. 

Wist je dat?

  • Iran maar liefst 47 keer zo groot is als Nederland?
  • De belangrijkste vorm van Iranese schilderkunst de Perzische miniaturen zijn?
  • Iran 'land van de Ariërs' betekent? Zelfs toen de hele wereld nog over 'Perzië' sprak, noemden de Iraniërs hun land al 'Iran'.
  • 'Gaz' noga betekent en dit uit Esfahan komt?  
  • Toeristen in Iran heel vaak uitgenodigd worden om een kopje thee mee te drinken?

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Iran

Reisverhalen

Hoogtepunten Iran

We hebben hieronder een paar hoogtepunten voor je op een rij gezet.

Teheran

De hoofdstad van Iran, Teheran, is vooral beroemd om zijn fameuze bazaars in het zuiden van de stad, het voormalige paleis van de sjah en de vele parken die de stad telt. Verder zijn ook de volgende musea en bezienswaardigheden zeker een bezoek waard:  

  • Nationaal Museum van Iran De collectie van het museum omvat artefacten uit de Perzische Oudheid zoals aardewerk, metalen objecten, boeken en munten.
  • Het Tapijtenmuseum Het museum, opgericht in 1976, stelt een variëteit aan Perzische tapijten uit heel Iran tentoon, daterend van de 18de eeuw tot heden.
  • Nationaal Treasury Museum Dit museum heeft een indrukwekkende collectie juwelen en is gelegen in het centrum van Teheran.
  • Touchal / Tochal Op de berg Tochal ten noorden van Teheran bevinden zich 5 skigebieden. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad Teheran. Tevens heb je de mogelijkheid om met een kabelbaan de omgeving te verkennen. 
Teheran


Naghsh-e-Rostam

Vier enorme graven, die hoog in de rotsen zijn uitgehouwen, zijn hier te vinden. Men denkt dat hier Darius I, Darius II, Xerxes en Artaxerxes begraven liggen, dit kan echter niet bevestigd worden. Het is wel zeker dat het gaat om vier Achaemenidische vorsten. Vlak buiten Naghsh-e-Rostam is er nog een mysterieus bouwwerk te vinden. Ka'ba-ye Zartosht is een kubusvorming bouwwerk waarvan men niet weet waar het voor heeft gediend. Er zijn verschillende theorieën, van een bibliotheek tot aan een militair gebouw.

Naghsh-e-Rostam


Persepolis

Parsa was de oorspronkelijke naam, Persepolis is de naam gegeven door de Grieken en betekent ‘stad van de perzen’. De naam is echter niet helemaal correct, Persepolis was namelijk geen stad aangezien er nooit woonhuizen zijn gevonden. Het diende wel als ceremoniële hoofdstad van het Achaemenidische rijk. Het was uiteindelijk Alexander de Grote die deze stad heeft platgebrand, hierdoor zijn er geen intacte gebouwen meer te vinden, maar de ruïnes die hier staan zijn nog steeds indrukwekkend. 

Esfahan

Tijdens een vakantie door Iran kan een bezoek aan Esfahan niet ontbreken. Deze stad wordt ook wel de halve wereld genoemd, er zijn hier namelijk meesterwerken van kustenaars van over de hele wereld te vinden. De bekendste plek in deze indrukwekkende stad is het plein genaamd ‘Meidan Emam’, het is 560 meter lang en 160 meter breed, wat het één van de grootste pleinen ter wereld maakt. 

Esfahan


Qom

De stad Qom is vooral beroemd vanwege zijn religieuze universiteiten. Vele sjiieten die de islam willen bestuderen doen dat in Qom. Verder vind je in het centrum van Qom het graf van Masoumeh, de zuster van Imam Reza. Dit is een belangrijk heiligdom en pelgrims komen hier om het graf te eren en te bidden. Wanneer je om dit gebouw heen loopt kan je de geweldige mozaïeken, de minaretten en de beroemde gouden koepel bewonderen. In principe mag dit heiligdom niet door niet-moslims worden betreden, echter krijgt onze reisbegeleider meestal toestemming om op de binnenplaatsen van de verschillende moskeeën rond te kijken.

Beste reistijd

Er wordt onderscheid gemaakt in het noorden en zuiden van Iran. Over het algemeen wordt het voor en najaar als beste reistijd gezien voor een vakantie door Iran. In het noorden is er sprake van een strenge winter en een witte kerst behoort gewoon tot de mogelijkheden, in het zuiden zal je hier geen last van hebben.

Reisadvies

De zomers in Iran zijn over het algemeen vrij warm, en dan voornamelijk in het zuiden waar temperaturen van rond de 40 graden geen rare verschijning zijn. April, mei, september en oktober zijn de beste maanden voor een vakantie door Iran. In deze maanden is er een aangename temperatuur van rond 20-25 graden in het noorden en 25-30 in het zuiden van het land. Kans op neerslag is het gehele jaar vrij klein, in de zomer valt er gemiddeld maar 3 millimeter neerslag. De zomer periode wordt dan ook vaak afgeraden voor een vakantie omdat het voor de meeste mensen niet te doen is om dan lang actief bezig te zijn.

Klimaat in Iran 

Iran kent grote klimatologische verschillen. Grote delen van het binnenland en de regio rondom Teheran hebben een landklimaat met warme zomers en frisse winters. In Teheran loopt de temperatuur in juli gemiddeld op tot 37°C en valt er drie millimeter neerslag. In januari blijft de temperatuur in de hoofdstad gemiddeld iets onder de 0°C en valt er 46 millimeter neerslag. Aan de Perzische Golf heerst een subtropisch, droog klimaat, met temperaturen boven de 50°C.

image

Reistips Iran

Een vakantie door Iran brengt je al langs vele hoogtepunten, maar om het land verder te ontdekken kan je tijdens de rustdagen ook op pad gaan. Het land heeft een rijke geschiedenis met als hoogtepunt het Perzische rijk, sporen hiervan zijn dan ook vaak terug te vinden, zoals in de stad Qazvin, de vroegere hoofdstad van het Perzische rijk. Hieronder hebben we een paar reistips voor je uitgelicht waarvan wij denken dat ze je vakantie door Iran compleet maken.

De tombe van Shah-e-Cheragh 

In de stad Shiraz staat een heiligdom waar je als niet-moslim in mag, maar dan wel onder begeleiding. De tombe van Shah-e-Cheragh, tegenwoordig een belangrijk pelgrimsoord van de stad. De tombe ziet er van buitenaf al indrukwekkend uit, maar binnen is het helemaal schitterend. Bijna de gehele binnenkant is ingelegd met miljoenen stukjes gekleurd gespiegeld glas.

De tombe van Shah-e-Cheragh


Qazvin 

In de vrije middag tijdens je vakantie door Iran raden we het zeker aan om de stad Qazvin te bezoeken. Archeologische vondsten hebben aangetoond dat de stad zo’n 9000 jaar oud is, ten tijden van het Perzische rijk diende het als hoofdstad. Er zijn hier enkele gebouwen te vinden die dateren uit deze tijd, het bekendste gebouw daarvan is tegenwoordig een museum.

Yazd 

Gelegen op de oude zijderoute ligt de stad Yazd, volgens velen is dit de oudste aan één stuk bewoonde stad ter wereld. Door de unieke ligging is de stad veel onheil, zoals oorlogen en aardbevingen, bespaard gebleven. De stad kent amper hoogbouw, hierdoor is het uitzicht vanaf de daken adembenemend. We raden dit aan om te bekijken in de vroege ochtend als de zon op komt of juist bij het vallen van de nacht als de zon ondergaat.

Yazd


Wandeltocht in de bergen ten noorden van Teheran

Een optie tijdens je vakantie in Iran is een wandeltocht op de Tochal berg. Het is een pittige wandeling aangezien je een groot deel over steengruis loopt en je het laatste stuk flink moet stijgen. Het uitzicht dat je bovenop de berg van de stad Teheran hebt is het echter meer dan waard. Je hebt genoeg tijd om bij te komen van de klim naar boven, de afdaling is namelijk pas de volgende dag. Bovenop de berg verblijf je in een guesthouse, na de overnachting loop je dezelfde route naar beneden. 

Naar boven
 

Boek nu jullie familiereis
& krijg een Bever cadeaubon!


Boek t/m zondag 26 maart jullie familiereis voor zomer 2023 en krijg per boeking een Bever cadeaubon t.w.v. €125 om vrij te besteden. Hiermee kunnen jullie voorbereid op reis!

Hoe profiteren?
De actie wordt automatisch toegepast op je boeking. De cadeaubon wordt uiterlijk binnen 3 weken na afloop van de actie per mail toegestuurd.