Vakantie Italië | hoogtepunten, beste reistijd & meer | Sawadee

Achtergrond Italië

Italië, het land van de pasta en het land waarbij de mensen niet zonder gebarentaal kunnen praten. Het land is uiterst populair onder de toeristen en trekt ieder jaar weer miljoenen bezoekers. Dat is ook niet zo vreemd want Italië heeft onwijs veel te bieden. Doordat het land zo uitgestrekt is kan er van meerdere soorten vakanties worden genoten, in het noorden zijn er wintersport gelegenheden terwijl in het midden en het zuiden van het land genoten kan worden van een zonvakantie. Door het middellans zeeklimaat is Italië ook zeer geschikt voor fiets en wandel vakanties in verschillende gebieden. Het land heeft een prachtige natuur en tussen deze natuur door kan er nog veel gezien worden van de rijke geschiedenis van dit land. Door de aanwezigheid van verschillende steden zoals Rome, Milaan en Florence kan je ook goed terecht voor een city trip in Italië. 

De smaak van Italië

Italianen hebben over het algemeen een zeer goede smaak, ook wat betreft eten. Het is natuurlijk ook niet voor niks dat bijna overal in de wereld er wel een soort van pasta gegeten wordt. Maar naast de welkbekende pasta’s en pizza’s komen er nog meer lekkernijen uit dit land. Gelato is de naam voor echt Italiaans ijs en kan in bijna elk dorp of stad gevonden worden. Als je aan Italië denkt dan denk je ook gelijk aan koffie. Espresso, cappuccino, ristretto, allemaal Italiaanse namen die gevonden kunnen worden in koffieshops overal ter wereld. 

De bevolking

Een groot deel van het vasteland van Italië is gelegen op het Apennijns Schiereiland. Er leven ruim 60 miljoen Italianen. Het grote zuidelijk gelegen eiland Sicilië is een verlengstuk van het vaste land. Op dit eiland ligt de vulkaan Etna, die hoog boven alles uitsteekt. Hieromheen liggen vooral vlaktes waar grote hoeveelheden fruit worden verbouwd. In het noorden van dit eiland liggen grote groene wouden. Op Sicilië leven 5 miljoen Italianen. In de loop van de geschiedenis werd Sicilië door Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Arabieren, Normandiërs en Spanjaarden overheerst. Al deze volken hebben hun sporen nagelaten op het eiland.


Italië


Geschiedenis van Italië

De Grieken en de Etrusken waren de eerste volken die een geordende samenleving in Italië stichten, dit was ook het moment waarop de geschreven geschiedenis van het land begint. Alhoewel het land de meeste geschiedenis te danken heeft aan de Romeinen, was het land van dit volk in het begin niet meer als een stadsstaat. Rome was toen wel al een belangrijke stad met veel macht. In het noorden van Italië heersten de Etrusken en in het zuiden de Grieken, dit hield de Romeinen echter niet tegen. In de 4e eeuw voor christus namen ze eerst het noorden over, een eeuw later kwam ook het zuiden in handen van de Romeinen, dit betekende dat de Romeinen nu over heel Italië heersten.

Na de verovering van Italië door de Romeinen op de Etrusken en de Grieken begonnen de Romeinen met het veroveren van de rest van Europa. Rond het eind van de 2e eeuw bereikte het Romeinse Rijk zijn grootste omvang. Het rijk liep van Noord-Engeland tot aan Egypte. De pogingen om het rijk nog verder uit te breiden werden tegen gehouden door de Germaanse stammen waarmee uiteindelijk een akkoord werd gesloten, waarop een lange tijd van vrede volgden. 

Het Romeinse rijk was echter zo groot dat het niet goed te verdedigen was, het rijk werd daarom opgesplitst. In het jaar 395 ontstond er dus een Oost en West-Romeins rijk. Het westerse rijk viel al snel uiteen, het oosterse rijk heeft echter nog duizend jaar stand gehouden, alleen dan onder de naam van het Byzantijnse rijk met als hoofdstad Constantinopel, het huidige Istanbul. 

Het huidige Italië had in de middeleeuwen veel te kampen met verschillende volken en oorlogen. Germanen, Arabieren en zelfs Noormannen hebben op een gegeven moment in de geschiedenis van Italië een stuk land in bezit gehad. Ten tijden van de Renaissance (13e eeuw) werd er veel geld uitgegeven aan kunst en wetenschap. Bekende namen zoals Leonardo da Vince, Michelangelo en Raphael komen uit deze tijd. In de tijden hierna werden Frankrijk en Oostenrijk steeds machtiger en deze landen vielen dan ook meerdere malen Italië binnen, de angst dat deze landen verder Italië binnen zouden dringen zorgde ervoor dat de verschillende staten in het land weer herenigd werden. Nadat Frankrijk in de oorlog tegen Rusland en Engeland was verslagen verloor Napoleon ook de macht in Italië. Dit zorgde er echter wel voor dat het land arm en verwoest achter werd gelaten, wat uiteindelijk wel voor de eenwording van Italië heeft gezorgd. 

Het land kent nog een onrustige periode ten tijden van de Wereldoorlogen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vocht het nog tegen de Duitsers, maar door een tijd van politieke onrust die na de oorlog volgde kwam Mussolini aan de macht in Italië. Hierdoor veranderde het land in een dictatuur en sloeg de handen in een met een andere dictator, namelijk Adolf Hitler. Hierdoor kwam het land ten tijde van de Tweede Wereldoorlog aan Duitse kant te staan. Na veel gebiedsverlies te lijden onder de opmars van de geallieerden werd Mussolini afgezet en sloot Italië vrede met de geallieerden om vervolgens samen tegen de Duitsers te strijden. Na de oorlog in 1946 werd na een referendum besloten dat Italië een republiek zou worden, wat het tot op heden nog steeds is.

Wist je dat…

 • De Arancina een bekend Siciliaans gerecht en zijn naam dankt aan het uiterlijk van een sinaasappel? Daadwerkelijk bestaat het gerecht uit een bal van rijst, kaas, vlees en groente. 
 • Antipasti het voorgerecht is in Italië? Anders dan wij dit kennen bestaat antipasti uit verschillende hapjes zoals salade, ham, worstjes en groenten.  
 • De top van de Etna bestaat uit vijf actieve hoofdkraters? De vulkaan is actief en nog steeds barst deze wel eens uit.
 • Italië volgens het UNESCO werelderfgoed het meest waardevolle land is? Het land heeft de meeste vernoemingen van cultureel en natuurlijk erfgoed, 51 om precies te zijn.
 • Er meer dan 140 soorten pasta zijn? De supermarkten in Nederland bieden dus lang niet alle pasta soorten staan.
 • Italië het 5de meest bezochte land is? Het land trekt jaarlijks zo’n 46 miljoen bezoekers.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Italië

Reisverhalen

 • Van de Italiaanse meren tot Cinque Terre: Mijn favoriete bestemmingen in Italië

  Italië, 26-05-23

  Mijn reislust werd aangewakkerd door de schitterende reizen die ik als kind met mijn ouders maakte. We kampeerden ieder jaar in Europa en kozen steeds voor een ander land. Het ene jaar ontdekten we...

  Lees verder
 • De betekenis van la dolce vita

  Italië, 20-01-22

  Als je Italië zegt, dan zeg je la dolce vita. Je kunt geen boek over Italië openslaan zonder dat je deze uitdrukking tegenkomt. Inmiddels wordt de uitdrukking la dolce vita zo vaak gebruikt dat je ...

  Lees verder
 • Tiramisu: de koningin van de Italiaanse desserts

  Italië, 19-01-22

  De Italiaanse keuken kent vele beroemde gerechten. Pizza, pasta, risotto; het is allemaal zo lekker dat het soms moeilijk kiezen is. Maar bij de Italiaanse desserts is er toch wel één die met kop e...

  Lees verder

Hoogtepunten van een vakantie in Italië

Ben je een liefhebber van prachtige natuur of ben je meer van de authentieke steden en dorpen? In Italië maakt het niet uit want je gaat het allemaal zien tijdens je vakantie. Het land heeft een rijke geschiedenis en dit is overal terug te vinden, van oude tempels tot aan steden en dorpen. Bekijk hieronder verschillende hoogtpeunten van het land.

Salina

Salina is het op een na grootste eiland van de Eolische eilanden. Dit vulkanische eiland ademt een ontspannen sfeer in de Middellandse zee. De kleine dorpjes zijn ideaal om lekker doorheen te struinen en te genieten van een verfrissend drankje op een van de terrasjes.

Bezoek Venetië

Venetië heeft vele bijnamen, stad van het water, stad van de bruggen, de zinkende stad en allemaal hebben ze gelijk. De stad ligt midden in een lagune op een paar eilanden, hierdoor is transport door de stad genoodzaakt om via het water te gaan. Helaas klopt ook de bijnaam van de zinkende stad, elk jaar zakt de stad 2 millimeter. Naast het zakken van de stad zelf is het stijgende waterpeil ook iets waar de stad tegen strijd.

Venetië

Catania

Catania is een stad op het eiland Sicilië en ligt aan de voet van de vulkaan de Etna. De stad is rijk aan cultuur en kent vele theaters. Het oude stadscentrum is authentiek Siciliaans en overal zijn er kleine restaurantjes te vinden waar je heerlijke maaltijden kan nuttigen. Dé manier om kennis te maken met de Sicilianen en hun uitmuntende keuken.

Vulcano

Het eiland Vulcano dankt zijn naam aan de indrukwekkende vulkaankrater. Wie aan dit eiland een bezoek brengt kan van te voren inkopen doen voor een picknick en vervolgens beginnen aan de wandeling. Het duurt ongeveer een uur om naar de top te komen en de tocht is niet al te zwaar. Wie wil kan een ontspannen modderbad nemen aan het eind van de wandeling. Samen met wat lekkere hapjes en een goed glas wijn is dit de perfecte manier om de omgeving te verkennen en te genieten van al het lekkers.

Kookworkshops

Wie een bezoek brengt aan Italië en de eilanden aan de Middellandse zee kan haast niet anders dan interesse hebben in de Italiaanse keuken. Een kookworkshop is een leuke en leerzame manier om meer te weten te komen over de keuken, te leren koken en vooral zelf veel te proeven. Er zijn verschillende kookworkshops zoals de antipasti, primo piatto en secondo piatto.

De authentieke steden van Italië

In Italië zijn tal van authentieke steden te vinden, vaak lijkt het hier alsof de tijd heeft stil gestaan. Dit is niet alleen het geval in de vele dorpen die je in Italië tegenkomt maar ook sommige grotere steden hebben een authentieke sfeer. Denk bijvoorbeeld aan het immens populaire Florence, of Firenze zoals het in Italië genoemd wordt. Kleinere steden zoals Perugia en Bevagna tonen ook de rijke geschiedenis van het land.

Sassi di Matera

Letterlijk vertaald zijn dit de stenen van Matera, deze prehistorische grotwoningen zijn te vinden nabij het stadje Matera. De woningen worden gezien als één van de eerste plekken waar mensen woonden in Italië, echter zijn er nu nog steeds mensen die in deze woningen leven, ruim 9000 jaar nadat deze zijn gemaakt.

Sassi di Matera


Giara di Gesturi

Gelegen op de hoogvlakte van Gesturi vind je Giara di Gesturi, een gesloten ecosysteem van 45 km. De hoogvlakte staat vooral bekend om de archeologische bezienswaardigheden en de aanwezigheid van wilde paarden. De archeologische bezienswaardigheden bestaan uit meerdere Nuraghi torens. Dit zijn torens gemaakt van basaltblokken en stammen uit het Nuragische tijdperk van 1700 V. Chr. tot 600 V. Chr. De wilde paarden die hier leven zijn de laatste van Europa, hoe ze op het eiland terecht zijn gekomen is niet duidelijk maar men vermoedt dat de oude Grieken of de Feniciërs deze paarden hebben meegenomen. 

Giara di Gesturi

Het historische Pompeii

In 79 na Christus barstte de vulkaan Vesuvius uit, enkele steden waaronder Pompeï werden bedolven onder een dikke laag as. Door deze dikke laag as is de stad goed bewaard gebleven en wordt het duidelijk hoe het leven in een Romeinse stad was. Pompeï is tegenwoordig een must see als je in de buurt bent. Er zijn meerdere gebouwen die in een goede staat bewaard zijn gebleven, zoals bijvoorbeeld het amfitheater, verschillende tempels en meerdere badhuizen. Het heeft bijna 1700 jaar geduurd voordat de stad weer werd ontdekt.

Vesuvius bij Pompeii

De dolomieten

In het Noorden van Italië is de bergketen genaamd de dolomieten te vinden. De hoogste top van dit gebergte is 3343 meter hoog. Dit gebied is erg populair voor de fietsers die van een goede klim houden, elk jaar wordt hier ook de Giro d ’Italia gereden, dit is in Nederland beter bekend als de ronde van Italië. Een uniek event ideaal voor elke fietser is de Sella Ronda bike Day, op deze dag worden een aantal van de passen van de dolomieten afgesloten voor gemotoriseerde voertuigen zodat je samen met honderden andere fietsliefhebbers in alle ‘rust’ van deze prachtige wegen kan genieten.

Vendicari Nature Reserve

Even een dag de fiets aan de kant laten staan kan soms geen kwaad, tijdens zo’n dag kan je bijvoorbeeld de benen even strekken in één van de mooiste plekken van Italië, het Vendicari Natuur Reservaat. Het reservaat bevindt zich op het eiland Sicilië en biedt mogelijkheden voor iedereen. De meeste mensen komen hier om te wandelen door de prachtige natuur, maar als je meer toe bent aan een frisse duik dan zit je hier ook goed. Tijdens je wandeling kan je langs de kust lopen en genieten van het geluid van de golven, of je gaat wat meer landinwaarts en laat je verbazen door het uitgebreide aantal vogelsoorten en andere soorten fauna die hier te vinden zijn. 

Vendicari Natuur Reservaat


Cagliari

De hoofdstad van Sardinië is Cagliari, het is een mix van een moderne stad met overblijfselen uit de middeleeuwen. Het oudste deel van het stadscentrum wordt Castello of quartiere di Cagliari genoemd. Hier zijn de oude stadsmuren nog te zien, andere bezienswaardigheden hier zijn de kathedralen, musea en de universiteit. Als je gewoon even wilt bijkomen van een dag wandelen dan kan dat in Cagliari ook. De stad heeft een fantastisch zandstrand waar je even met de voetjes omhoog kan zitten.

Elba

Het eiland Elba is de grootste van de zeven eilanden in de Toscaanse archipel en ook gelijk het bekendste. Het eiland kent een onrustige geschiedenis en is in handen geweest van meerdere landen. Op Elba is er namelijk veel ijzer te vinden wat aantrekkelijk was voor verschillende volken. Napoleon Bonaparte heeft hier ook nog enige tijd doorgebracht, hij was hier echter niet op vakantie. Nadat Napoleon voor het eerst uit de macht gezet was werd hij naar Elba gestuurd in ballingschap. Tegenwoordig is het eiland bekend om de natuur, de rust en als mooi gebied om te duiken en wandelen. 

Elba


Bekijk onze reizen per reissoort naar Italië:

Beste reistijd vakantie Italië

Eind september en begin oktober is het meestal zeer aangenaam weer in Italië. De gemiddelde dagtemperatuur ligt rond de 25°.

Het klimaat

Het land heeft te maken met 3 verschillende klimaten. Helemaal in het noorden van Italië is er een hooggebergteklimaat met in het iets lager gelegen gedeelte een overgangsklimaat. Het grootste gedeelte van het noorden heeft een zeeklimaat wat betekent dat het relatief milde winters kent. Er zijn geen extreem warme zomers en er is het hele jaar kans op neerslag. Het midden en zuiden van Italië kent een middellands zeeklimaat. Dit houdt in dat er milde winters zijn en de zomers meestal warm en droog zijn.

Reisadvies voor actieve vakanties in Italië

Over het algemeen wordt het voor en najaar gezien als de beste reisperiode voor een actieve vakantie in Italië. Dit betekent dat de maanden van april tot en met juni en september tot en met oktober gezien worden als de beste reismaanden. In het midden en zuiden van Italië kunnen de zomers erg warm en droog worden, ook de vele toeristen die dan op zonvakantie gaan maken deze periode niet ideaal voor een actieve vakantie. In het noorden is het qua weer beter uit te houden in deze periode, echter ook dit gebied trekt vele toeristen tijdens de zomermaanden en ook hier kan dus veel drukte worden verwacht.

image
image
image
Toscane

Reistips Vakantie Italië

Naast de vele hoogtepunten die je tegenkomt in Italië hebben we ook een paar reistips voor je op een rijtje gezet die niet kunnen ontbreken tijdens een vakantie in Italië. 

Caserta

Een hoogtepunt in de baai van Napels is zeker het paleis van Caserta. Ongeveer 30 kilometer van Napels af vind je dit paleis. Het was een strategische keuze om hier het paleis te bouwen aangezien gebieden dicht bij de kust veel last hadden van aanvallen. De bedoeling van het paleis was om dat van Versailles te overtreffen en dat is goed gelukt. Met meer dan 1200 zalen en kamers is het een immens gebouw. Het park aan de achterkant van het paleis hoort er wat dat betreft perfect bij. Het is 120 hectare groot en loopt in een 3 kilometer lange strook naar een kunstmatige waterval aan het einde.

Su Nuraxi

De nuraghi zijn bouwwerken die dateren uit de bronstijd, de best bewaarde hiervan zijn die bij Su Nuraxi. Erg veel weet men niet over het volk dat deze gebouwen heeft gemaakt, wat we wel weten is dat ze verschillende verdedigingsbouwwerken hebben nagelaten. Deze bestaan uit ronde torens in de vorm van afgeknotte kegels. Ze zijn gemaakt door stenen op elkaar te stapelen waarbij geen gebruik is gemaakt van cement. Er zijn zo’n 7000 torens te vinden op Sardinië, ze komen nergens anders voor.

Su Nuraxi


Orgosolo

Het plaatsje Orgosolo, gelegen op het eiland Sardinië, is beroemd vanwege de murales. Murales staat voor muurschilderingen, de oudste hiervan dateren uit de jaren ’60. De meeste van deze murales hebben een politieke, sociale of historische betekenis. Inmiddels zijn er meer dan 150 verschillende muurschilderingen in het dorp te vinden.

Turijn

Turijn staat natuurlijk bekend om de voetbalclub Juventus, het automerk Fiat en de lijkwade van Jezus. De stad heeft echter zoveel meer te bieden. Zo vind je bijvoorbeeld in het oude centrum veel Romeinse invloeden vol met prachtige uiteenlopende architectuur. De meeste bekende gebouwen komen uit de barok. Turijn is de ideale plek om even te genieten van een wijntje op een terras of in de bar. De stad is namelijk de slowfood hoofdstad van de wereld. Aan het eind van de middag komen de bewoners samen om een wijntje te drinken op één van de terrassen of in een café. Je kunt hier rustig de hele avond blijven zitten en genieten van het leven om je heen.

Turijn


Stromboli

Op het eiland Stromboli vind je een grote gelijknamige vulkaan die je kan beklimmen. De beklimming duurt ongeveer 3 uur en de afdaling 2 uur. Deze indrukwekkende tocht hangt samen met het tijdstip van de zonsondergang omdat het uitzicht op de lavastromen dan het mooist zijn. Ook weersomstandigheden spelen een rol. Bij helder weer is dit een absolute must-see! Wie liever geen lange wandeltocht maakt kan ook per boot een mooi uitzicht krijgen op Stromboli.

Paestum

Griekse tempels van Paestum

Overblijfselen van de rijke geschiedenis van Italië zijn in de stad Paestum te vinden. Paestum is een romeinse naam voor Poseidonia, hier zijn 3 van de best bewaarde Griekse tempels in Italië, en mogelijk de wereld te vinden. Alle 3 de tempels komen uit het jaar rond 500 voor christus. De oude stad is maar voor een deel opgegraven, ongeveer driekwart is privé eigendom en tot op heden zijn hier nog geen opgraving werkzaamheden geweest 

Lago di Corbara

Om bij te komen van een zware dag fietsen kan je op vele plekken in Italië een frisse duik nemen in één van de meren verspreid door het land. Eén van deze meren is Lago di Corbara. 

Vicenza's beste ijs

Om even verkoeling te krijgen na of tijdens een fietstocht door Italië kan er genoten worden van Italiaans ijs, wat gezien wordt als een van de lekkerdere soorten ijs. Als je dus langs een bord komt waarop ‘Gelato’ staat dan weet je dat je goed zit, gelato is namelijk het Italiaanse woord voor ijs. Waar en wanneer gelato nou precies voor het eerst is ontdekt is niet helemaal duidelijk, er zijn vele verhalen over de herkomst van dit ijsje, het enige waar men het over eens is, is dat het Italiaanse ijs bekend geworden is doordat een Siciliaan in de 17e eeuw een café in Parijs opende.

Vino Nobile

Om s ’avonds even bij te komen van een vermoeiende dag op de fiets is er de mogelijkheid om een fles Italiaanse wijn open te trekken. Als je dan één van de beste wijnen uit Italië open maakt beloofd het een goede avond te worden. Vino Nobile is zo’n wijn, deze wijn wordt alleen gemaakt in de gemeente Montepulciano in de regio van Toscane. Onder genot van een goed stuk vlees komt deze rode wijn helemaal tot zijn goed recht.

Montepulciano

Ervaar Toscane

Toscane wordt als een van de mooiste regio's van Italië gezien. Niet voor niets, het schilderachtige landschap met glooiende heuvels die bezaaid zijn met korenvelden en wijngaarden maken Toscane een fantastische bestemming voor een rondreis Italie. Ook voor de cultuurliefhebber heeft Toscane enorm veel te bieden. Tijdens een vakantie door Toscane zie je fantastische steden zoals Florence en Pisa waar je een enorme hoeveelheid aan culturele erfgoed vindt. Tel daarbij op het heerlijke klimaat en de fantastische Toscaanse keuken en je hebt een ideale rondreis bestemming.

De hoofdstad van de regio Toscane is Florence en wordt in het Italiaans Firenze genoemd. Het was de geboorte en/of vaste verblijfplaats van enkele bekende historische figuren zoals Leonardo da Vinci en Michelangelo. De stad zelf is een waar kunstwerk en eigenlijk een soort gigantisch openlucht museum. Nergens anders in Italië zijn er zoveel gebouwen en kunstwerken uit de renaissance tijd te vinden.

Naar boven