Vakantie Kaapverdië | Hoogtepunten, beste reistijd en meer

Achtergrond van Kaapverdië 

Een vakantie door Kaapverdië brengt je langs enkele eilanden van deze archipel. Kaapverdië is lang een kolonie geweest van Portugal en in enkele steden is de koloniale invloed nog goed zichtbaar. Naast deze vaak kleine en cultuurrijke steden vind je in Kaapverdië ook schitterende natuur. Van lange zandstranden tot hoge vulkanen en groene valleien, elk eiland is uniek op zijn eigen manier.

Wist je dat?

  • Kaapverdië ter hoogte van de Sahara ligt? Een zandstorm op Kaapverdië is dan ook niet ondenkbaar. 
  • Het hoogste punt van de eilandengroep de Pico de Fogo is? Deze actieve vulkaan heeft een hoogte van maar liefst 2.829 meter. 
  • Meer dan de helft van de bevolking van Kaapverdië op het eiland Santiago woont? 
  • De officieuze slogan van de bevolking ‘no stress’ is? 
Uitzicht vanaf Fogo


Geschiedenis van Kaapverdië

Kaapverdië werd in de 15e eeuw ontdekt door ontdekkingsreizigers onder leiding van de Portugees Hendrik de Zeevaarder. Toen de eilanden werden ontdekt waren deze nog onbewoond. In 1462 vestigden de eerste kolonisten zich op Sao Tiago, waar ze Ribeira Grande stichtte. Kaapverdië had al snel een grote slaven bevolking om het land te bewerken. Vanwege de strategische ligging groeit Kaapverdië dan ook snel uit tot belangrijk centrum in de slavenhandel. In 1587 werd Kaapverdië officieel een Portugese kolonie.

Vanwege de geïsoleerde ligging van de eilanden was het land geschikt voor bannelingen, misdadigers en prostituees. Door relaties tussen deze bevolkingsgroep en de slaven ontstond de eerste Creoolse generatie op Kaapverdië, hieruit bestaat tegenwoordig het grootste gedeelte van de bevolking. De slavenhandel is goed voor de economie maar trekt in de 16e en 17e eeuw ook veel piraten aan waardoor Kaapverdië vaak werd aangevallen. 

De slavenhandel werd uiteindelijk in 1867 afgeschaft en dit had een grote impact op de economie van Kaapverdië. Dit in combinatie met enkele periodes van extreme droogte zorgden ervoor dat veel mensen ondervoed waren en een groot deel dit niet overleefde. Portugal deed hier maar weinig aan waardoor het nationalisme in populariteit toenam.

In 1951 kreeg Kaapverdië de status van overzeese provincie. Hierna volgde een strijd tegen de koloniale overheersing van Portugal. Na de Anjerrevolutie in 1974 waarbij de Portugese machtshebber werd afgezet wordt de onafhankelijkheid in 1975 een feit. Vanaf 1990 voert Kaapverdië een meerpartijenstelsel in en worden de verkiezingen gewonnen door een democratische partij.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Kaapverdie

Reisverhalen

Rondreis Kaapverdië hoogtepunten

Kaapverdië is lange tijd een kolonie van Portugal geweest, tegenwoordig is het een zelfstandig land. Tijdens deze avontuurlijke rondreis over Kaapverdië bezoek je de eilanden Santiago, Fogo, Sao Vicente en Santo Antao. Hieronder hebben we enkele hoogtepunten van deze eilanden voor je op een rij gezet.

Fogo, pico grande

Het vulkanische eiland Fogo is uitermate geschikt om te wandelen. De gelijknamige vulkaan op het eiland is tevens het hoogste punt van Kaapverdië. We hebben hier de mogelijkheid om deze te beklimmen. De tocht omhoog is zwaar, maar onderweg wordt je beloond met prachtige uitzichten over het hele eiland en het naburige eiland Santiago. Sao Filipe is de hoofdstad van het eiland en staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het is een klein stadje met veel Portugese invloeden. Je vindt er Portugese pleinen, pastelgekleurde huizen die sobrados worden genoemd, straten van kasseien en de kenmerkende Kaapverdische sfeer.

Fogo


Santo Antão

Veel mensen vinden dit het mooiste eiland van de archipel met valleien, kleine gehuchtjes, mango- en papaja plantages en vriendelijke mensen. De overnachting op dit schitterende eiland vindt plaats in Ponta do Sol. Vanwege de indrukwekkende bergtoppen en de groene valleien is Santo Antão een populaire bestemming voor wandelliefhebbers. Het zijn voornamelijk de wandelroutes in de vallei van Paúl die erg geliefd zijn. Tijdens onze rondreis door Kaapverdië maken we een wandeling door deze vallei langs terrassen en fruitplantages en genieten we van schitterende uitzichten.

Praia 

Op het eiland Santiago vind je de hoofdstad van Kaapverdië, Praia. Al sinds 1770 is Praia de hoofdstad van het land. In en rondom deze koloniale stad zijn meerdere bezienswaardigheden welke een bezoek waard zijn. Zo vind je hier bijvoorbeeld Fort Real de São Felipe, een oud Portugees fort dat in 1590 was gebouwd. Bij het Albuquerque Square komt het koloniale verleden van Praia het beste naar voren. Bij dit plein vind je meerdere Portugese gebouwen rondom een klein stadspark. 

Praia


Beste reistijd Kaapverdië

Op basis van de hoeveelheid neerslag voldoet Kaapverdië net niet aan een woestijnklimaat. Kaapverdië ligt ter hoogte van de Sahara waardoor het er bijna altijd warm is. Met dank aan de invloed van de zee is het weer er wel een stuk aangenamer.

Reisadvies 

Kaapverdië is het gehele jaar goed te bezoeken. In de winter is er een gemiddelde temperatuur rond de 21 graden. Voor een rondreis naar Kaapverdië zijn de beste maanden het voor- en najaar. De temperatuur is dan niet zo hoog als in de zomermaanden. Let wel op, het klimaat kan per eiland sterk verschillen door meerdere invloeden.

image

Rondreis Kaapverdië reistips 

Een rondreis door Kaapverdië brengt je langs enkele schitterende hoogtepunten. Om soms even bij te komen zijn er een aantal vrije dagen in gepland. Tijdens deze vrije dagen heb je de keuze om even te relaxen of om erop uit te gaan en de rest van Kaapverdië te ontdekken. Hieronder hebben we enkele reistips voor je opgesteld.

Eilandtour Santiago

Tijdens ons verblijf in Praia heb je de mogelijkheid om een eilandtour met een gids te maken. Een onderdeel van deze eilandtour is een bezoek aan het Serra Malagueta nationale park. Het park is een uitstekend wandelgebied en natuurliefhebbers zullen zich hier helemaal op hun gemak vinden. Een bezoek aan dit nationale park wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan Assomada. In Assomada vind je één van de grootste markten van het hele eiland. Kies je niet voor deze eilandtour dan heb je de mogelijkheid om zelf Praia, de hoofdstad van Kaapverdië, te ontdekken.

Serra Malagueta


Mindelo 

Praia is de hoofdstad van Kaapverdië, maar Mindelo is zonder twijfel de culturele hoofdstad van het land. Mindelo is jarenlang een belangrijke tussenstop geweest voor de internationale zeevaart tussen Zuid-Amerika enerzijds en Afrika en Europa anderzijds. Hier ontmoeten schepen van verschillende nationaliteiten waardoor Mindelo langzaam is veranderd in de culturele hoofdstad van Kaapverdië. De haven van Mindelo is gelegen in een ondergelopen vulkaankrater waarvan een deel van de krater in het water is gezakt.

Eilandtour Sao Vicente 

Tijdens onze rondreis door Kaapverdië verblijven we op het eiland Sao Vicente. We genieten hier van een vrije dag waarbij je ervoor kan kiezen om even bij te komen of om het eiland verder te ontdekken. Onder leiding van de gids reis je over dit ruige en droge eiland. Je komt veel te weten over het harde leven van de bevolking en de eeuwige strijd tegen de droogte. Als je geen behoefte hebt aan deze eilandtour over Sao Vicente raden we je aan om even af te koelen en een frisse duik in de zee te nemen.

Sao Vicente


Naar boven