Vakantie Kenia | hoogtepunten, beste reistijd & meer | Sawadee

Achtergrond Kenia

Cultuur en religie

In de 19e eeuw kwamen er veel missionarissen naar Kenia om het christendom te prediken. Daar vinden we de oorsprong van het feit dat ongeveer 70% van de huidige Keniaanse bevolking het christelijk geloof aanhangt. Veel stammen zijn dan wel christelijk, maar kennen daarnaast ook hun eigen rituelen. Vaak spelen daarbij een of meerdere goden een grote rol. Ook voorouderverering komt nog vaak voor. De Kikuyu-religie concentreert zich rond de oppergod Ngai, die ook bij andere volken een grote rol speelt. Er wordt gezegd dat hij op de top van Mount Kenya leeft en er worden dan ook veel offers gebracht aan de voet van de berg. Ongeveer 7% van de Keniaanse bevolking is moslim.

Wist je dat?

 • In Kenia praktisch alle belangrijke talen van Afrika gesproken worden?
 • Kenia meer dan zeventien miljoen inwoners telt, die de vertegenwoordigers zijn van zo'n veertigtal etnische groepen?
 • Toerisme de belangrijkste bron van inkomsten is voor Kenia? Per jaar reizen naar Kenia ongeveer 700.000 toeristen, voornamelijk uit Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Frankrijk en Noord-Amerika.
 • De beroemdste stam van Kenia de Masai zijn? Ze wonen in het zuiden van het land en zijn nog steeds een herdersvolk, trots op hun oeroude tradities.
Olifanten


Geschiedenis van Kenia

De veelzijdige geschiedenis van Kenia zal je vakantie onvergetelijk maken. Al vanaf de 8e eeuw vestigen Arabieren zich in Kenia. Zij werden tijdelijk verdreven door Portugese handelaren in de 16e eeuw, maar honderd jaar later nemen de Arabieren hun positie weer over. Aan het einde van de 19e eeuw werd Kenia overheerst door de Engelsen die op zoek waren naar vruchtbare grond. Hierdoor werd het leefterrein van de inheemse Masai-stam steeds kleiner. Uiteindelijk bracht de Engelse overheersing wel (vooral economische) voordelen met zich mee, maar ontstond er in de 20e eeuw toch de behoefte aan een vrij land.

In 1963 werd Kenia dan ook onafhankelijk met Kenyatta als president. Hij regeerde tot zijn dood in 1978 en zorgde ervoor dat Kenia één van de stabielste landen op politiek en economisch gebied was in Afrika. In 1978 kwam Daniel Arap Moi als opvolger in beeld en werd in totaal vier keer herkozen. Bij de verkiezingen van 27 december 2002 was Moi niet herkiesbaar, en werd oppositieleider Mwai Kibaki gekozen tot president.  Na de verkiezing van eind 2007 werd Kibaki als winnaar aangewezen, met een nipte meerderheid. Er braken onlusten uit, omdat men Kibaki beschuldigde van verkiezingsfraude. De protesten hebben veel mensenlevens gekost en de oud-secretaris-generaal van de VN, Kofi Anan, heeft bemiddeld en zo is men tot een regering gekomen met Kibaki als president en zijn opponent Odinga als premier. Een referendum over de grondwet in 2010 is gelukkig rustig verlopen.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Kenia

Reisverhalen

 • De mooiste bezienswaardigheden van Kenia

  Kenia, 16-08-21

  Hou je van het beklimmen van de mooiste bergen en vulkanen en het spotten van dieren in nationale parken? Dan is een rondreis door Kenia perfect voor jou! Het land in Oost-Afrika heeft ondertu...

  Lees verder
 • Van de Veluwe naar Kenia en terug

  Kenia, 06-05-20

  Al 15 jaar lang ben ik als reisbegeleider onderweg naar de mooiste bestemmingen. Vergezeld door enthousiaste reizigers, die graag alles over deze bijzondere plekken willen weten. 15 jaar lang. To...

  Lees verder
 • Ontmoet de kleurrijke Samburu en Maasai stammen

  Kenia, 23-08-16

  Wie een bezoek brengt aan Kenia en Tanzania wil natuurlijk wilde dieren zien. De gamedrives die je oog in oog doen staan met olifanten, leeuwen en giraffen. Maar een ander zeer bijzonder onderdeel ...

  Lees verder
 • Reisverhaal Kenia en Tanzania & Zanzibar

  Kenia, 01-08-16

  Sara Monnik maakte een uitgebreide groepsreis door de Oost-Afrikaanse landen Kenia en Tanznia. De reis bracht haar langs verschillende wildparken, ze kwam in gesprek met locals en stond oog in oog ...

  Lees verder

Hoogtepunten Kenia

Kenia is één van de meest afwisselende landen van Afrika en de afstanden tussen de verschillende wildparken zijn niet heel groot. In de parken worden veel gamedrives gemaakt waarbij je de big five en andere wilde dieren kan spotten. Hieronder hebben we enkele hoogtepunten van een vakantie door het afwisselende Kenia op een rij gezet.

Amboseli nationaal park

Eén van de populairste nationale parken in Kenia is Amboseli. Het park is te vinden in het zuiden van Kenia dicht tegen de grens met Tanzania. In Amboseli heb je de garantie dat je olifanten gaat zien. Hier vindt je namelijk de meeste olifanten per vierkante kilometer ter wereld. De besneeuwde bergtoppen van de hoogste berg van Afrika op de achtergrond is de Kilimanjaro welke zorgt voor unieke plaatjes. Het gebied staat bekend om de aanwezigheid van moerassen waar veel dieren komen om te drinken. Naast de olifant kan je 3 andere dieren uit de big five tegenkomen, namelijk de leeuw, het luipaard en de buffel.

Amboseli nationaal park


Samburu reservaat 

In het Samburu reservaat komen enkele unieke diersoorten voor die alleen hier te vinden zijn. oryxen, grevy zebra's, netgiraffen en langgenekte gerenuks kunnen tijdens de gamedrives door dit reservaat gespot worden. Voor het grootste gedeelte van het jaar is het gebied prooi aan de hitte van de zon. Tijdens de heetste uren van de dag zoeken de meeste dieren de schaduw op. Dit is voor ons ook het moment om even af te koelen in een zwembad bij een lodge. In de late namiddag komen de dieren weer tevoorschijn en gaan we tijdens een gamedrive op zoek om ze te vinden.

Samburu reservaat


Elsamere Conservation Centre 

Tijdens een vakantie door Kenia bezoek je het Elsamere Conservation Centre. Vroeger was dit het vakantiehuis van Joy en George Adamson, bekend van de film Born Free. De twee hebben hier in de jaren 50 een leeuwenwelp genaamd Elsa groot gebracht. Dit bijzondere verhaal is uiteindelijk verfilmd en van de opbrengsten daarvan hebben ze het Elsamere Conservation Fonds opgericht. Het fonds wordt gebruikt voor het behoud van de Keniaanse natuurparken en de dieren die er leven. Tijdens ons bezoek nemen we een kijken in het museum en zien we een deel van Joy ’s leven. Hierna geniet je van een high tea met cakes.

Masai Mara reservaat

Het bekendste en belangrijkste park van Kenia is het Masai Mara reservaat. Het park is vooral bekend vanwege de grote gnoe en zebra migratie van de Serengeti uit Tanzania naar het Masai Mara reservaat. De Masai is het bekendste volk van Kenia. Traditioneel zijn het veehouders welke je herkent aan de rood geblokte kleding. In het Masai Mara reservaat kan een groot aantal wild gevonden worden. Vooral in de vroege ochtend en de late namiddag zijn de meeste dieren actief waardoor de kans om ze te spotten het grootst is. 

Masai Mara reservaat


Bekijk onze reizen naar Kenia per reissoort:

Beste reistijd Kenia 

Kenia kent grote hoogteverschillen. De Mount Kenya is zelfs 5199 meter hoog en is daarmee de op één na hoogste berg van Afrika. Door de grote van het land en de hoogteverschillen zijn er klimatologische verschillen. Van de landen rond de evenaar is Kenia een van de droogste landen. De gebieden aan de oostelijke kant van de hoogvlakte hebben een tropisch moessonklimaat. Het regenseizoen is locatie afhankelijk. Verder zijn de temperaturen in Kenia het gehele jaar door aangenaam tot warm waardoor een vakantie in Kenia vaak om de regen heen gepland wordt. De meeste neerslag valt in het voor- en najaar waardoor de zomer en winter maanden ideaal zijn.

Nairobi

De hoofdstad van Kenia is Nairobi. De stad ligt landinwaarts op ongeveer zestienhonderd meter hoog. In Nairobi heerst een subtropisch hooglandklimaat. Het klimaat heeft behoorlijk wat overeenkomsten met het warme zeeklimaat. Er is weinig verschil tussen de temperaturen in het jaar. Wat er wel is, zijn natte periodes: in totaal twee. In het voor- en in het najaar regent het meer in de stad. De lokale winter is de droogste en tegelijkertijd minst warme periode.

Seizoenen

 • Jan/feb: warm en droog. In februari warm. Aan de kust zeer warm.
 • Maart/mei: regentijd.
 • April: de meeste buien.
 • Juni/okt: koeler en droog. In juli het koelst, augustus het droogst.
 • Nov/dec: korte regentijd. Overdag zonnig.

Reisadvies

De beste reisperiode voor een vakantie door Kenia is december tot en met februari of van juni tot en met september. De neerslag in beide periode is dan gering terwijl de temperatuur tijdens de winter maanden rond de 30 graden ligt en in de zomer periode rond de 25 graden. 

image

Reistips Kenia

Tijdens je vakantie door Kenia heb je enkele vrije dagen die je zelf kan indelen. Je kan er vaak voor kiezen om tot rust te komen bij de accommodatie van die dag of je kiest er voor om eropuit te gaan. Kies je voor de tweede optie dan hebben we hieronder enkele reistips voor tijdens je vakantie door Kenia opgesteld.

Sagana

Eén van je vrije dagen tijdens een vakantie door Kenia besteed je in het kleine stadje Sagana. Het stadje heeft zijn naam te danken aan de langste rivier van Kenia de Tana River. Deze rivier wordt ook wel de Thagana genoemd. Als je er aan toe bent om even af te koelen dan heb je hier de mogelijkheid om een verfrissende duik te nemen. Je kan er ook voor kiezen om te gaan kanoën of een wandeling te maken langs deze grote rivier.

Bogoria 

Kenia bestaat niet alleen maar uit grote droge vlaktes, je vindt er namelijk ook enkele grote meren. In het prachtige gebied van Bogoria vind je één van deze meren genaamd Lake Bogoria. Het meer bevat een hoge concentratie aan soda waardoor er hier geen vissen te vinden zijn. Roze flamingo’s zijn er echter in grote getallen te vinden. De warmwaterbronnen die te vinden zijn trekken deze flamingo’s en andere vogelsoorten aan. In Bogoria heb je de mogelijkheid om een wandeling langs dit meer te maken of kan je genieten van de omgeving tijdens een boottocht.

Bogoria


Naivasha 

In Naivasha geniet je van een vrije dag welke je zelf kan indelen. Als je even toe bent aan wat rust kan je uiteraard bij het zwembad relaxen. Maar als je hier geen behoefte aan hebt zijn er genoeg andere mogelijkheden. Kan je geen genoeg krijgen van de vele nationale parken in Kenia? Dan is er vanaf Naivasha de mogelijkheid om Hell’s Gate nationaal park te bezoeken. Hell’s Gate is één van de drie parken in Kenia welke je te voet of per fiets kan verkennen. Een andere aanrader is een bezoek aan het nabijgelegen kratermeer. Vanaf de kraterrand heb je een mooi uitzicht over het groen gekleurde meer dat je hier vindt.

Hell's Gate nationaal park


Naar boven