Vakantie Madagascar | Ontdek o.a. de hoogtepunten | Sawadee

Achtergrond Madagascar

Madagaskar is een lange tijd onbewoond gebleven, pas 2000 jaar geleden zijn de eerste mensen daar gaan wonen. De eerste inwoners van Madagaskar waren geen Afrikanen, wat veel mensen zouden denken, maar Maleisiërs en Indonesiërs.  De Aziaten namen ook hun eigen voedsel mee, daarom wordt er  nog steeds veel rijst gegeten op het eiland. Tussen 1897 en 1958 was Madagaskar een Franse kolonie, de Franse taal is daarom ook een officiële taal in Madagaskar.

Breng een bezoek aan traditionele stammen

De bevolking op Madagascar groeit snel. Maar dat is dan ook niet zo gek: de gemiddelde moeder krijgt 5,84 kinderen en gezinnen met meer dan 10 kinderen zijn vrij normaal. Het merendeel van de bevolking woont nog op het platteland, maar de trek naar de grote steden is groot en men verwacht dat in 2015 ongeveer 40% van de bevolking in de steden woont. De traditionele bevolking van Madagascar is verdeeld in 18 verschillende stammen die voornamelijk gebaseerd zijn op de grenzen van de vroegere koninkrijken. De grootste stam is de Merina, wat betekent "zij van de hooglanden". De stam is van Aziatische afkomst en heeft de lichtste huidskleur van het eiland. Ze wonen in de regio rond de hoofdstad Antananarivo. De Betsimisaraka is de op een na grootste stam.

Madagaskar

Geschiedenis van Madagascar

Tijdens je vakantie door Madagascar word je meegenomen langs de veelzijdige geschiedenis van dit land. Hoewel je zou verwachten dat de geschiedenis van Madagascar start in Afrika, is het tegendeel waar. De eerste inwoners van het eiland kwamen zo'n 2000 jaar geleden vanuit Maleisië en Indonesië. Het eiland en haar bewoners kennen een turbulent verleden.

Portugezen, Engelsen en Hollanders hebben zich door de eeuwen heen vaak permanent proberen te vestigen op het eiland. Het waren de piraten die er vanaf eind 17e eeuw in slaagden. Zij hadden er hun uitvalsbasis. In 1894 werd Madagascar een Franse kolonie. De onafhankelijkheidsverklaring volgde in 1960. Tsiranana werd de eerste president.

Begin jaren '70 grepen militairen de macht. Zij wilden van Madagascar een socialistisch paradijs maken. De democratie werd in 1991 hersteld, maar ook dat bleek geen voorbode voor stabiliteit. De laatste coup is gepleegd in 2009. De 37-jarige interimpresident - voormalig DJ en burgermeester van de hoofdstad - is nog steeds aan de macht.


Wist je dat?

 • Rijst het belangrijkste voedsel voor de Malagassiërs is vanwege de oorspronkelijke Maleisische en Indonesische inwoners?
 • Er meer dan 10.000 soorten planten op Madagascar voorkomen, waarvan 80% inheems is?
 • Op Madagascar zeven soorten baobabs voorkomen die wel tweeduizend jaar oud kunnen worden? 
 • Het Fady-geloof nog een rol speelt op Madagascar? Fady is het geloof in handelingen en gedrag die "gevaarlijk zijn om...".
 • Madagaskar ook wel het ‘rode eiland’ wordt genoemd, dit komt door de rode aarde.
 • Madagaskar is het op 3 na grootste eiland van de wereld. Op Madagaskar groeien de bijzondere baobab bomen. Deze Afrikaanse boom komt alleen voor in het zuiden van Afrika en op Madagaskar.


Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Madagascar

Reisverhalen

 • Fotoverslag: Madagascar

  Madagascar, 08-07-19

  Wereldreizigster Wietske ging op reis naar Madagascar. Nieuwsgierig bladeren we door haar fotoalbums. Deze zijn onderverdeeld in drie categorieën: People, Landscapes & Animals. We vragen Wietsk...

  Lees verder
 • Idyllische Afrikaanse eilanden om naar op reis te gaan

  Madagascar, 06-06-19

  Dol op reizen in Afrika én op eilanden? Dan hebben Madagascar, Zanzibar en de Kaapverdische eilanden vast wel je reisgedachten gekruist. Om je te helpen met je keuze lichten we deze drie droombeste...

  Lees verder

Hoogtepunten Madagascar

Madagaskar is het op drie na grootste eiland ter wereld en dat betekent dat er meer dan genoeg te zien is. Van rood gekleurde rotsformaties tot aan unieke flora en fauna in één van de nationale parken. Hieronder hebben we enkele hoogtepunten van een vakantie door Madagaskar op een rij gezet.

Antananarivo

Tijdens je vakantie door Madagaskar kom je meerdere keren in de hoofdstad van het land, Antananarivo. Deze lastig uit te spreken plaatsnaam wordt door de inwoners vaak Tana genoemd. Een grote toeristische attractie hier is het Palais de la Reine. De verschillende vorsten die tot de 19e eeuw in Madagaskar hebben geregeerd verbleven hier. Het paleis toont duidelijk de grote invloed dat de Fransen hebben gehad, het paleis is namelijk in Franse stijl gebouwd. Doordat het hoog in de hoofdstad ligt heb je een goed uitzicht over de rest van de stad en de omliggende omgeving.

Antananarivo


Rode Tsingy

In het noorden van Madagaskar vind je de Rode Tsingy. In het zand van dit zandstenenmassief bevindt zich geoxideerd ijzer. In combinatie met het zonlicht zorgt dit ervoor dat de rotsformaties een rode kleur krijgen. De Rode Tsingy is een uniek landschap dat schitterend in contrast staat met de heldere blauwe lucht en de groenen bomen en planten eromheen. Door ontbossing en erosie is de Rode Tsingy ongeveer 50 jaar geleden ontstaan. Men verwacht dat er nog meer zandgesteente wordt bloot gelegd aangezien de erosie nog steeds gaande is.

Andasibe

Het nationale park Andasibe staat voornamelijk bekend om de Indri Indri lemuur. Dit is de grootste halfaap ter wereld welke alleen in Madagaskar voorkomt. De roep van deze lemuur is ontzettend indrukwekkend en ver buiten het regenwoud nog steeds te horen. Dat betekent dat ze makkelijk te vinden zijn en de kans dus groot is dat je er één of meerdere tegenkomt terwijl je in Andasibe rond loopt. Natuurlijk zijn er meer dieren dan alleen de Indri Indri lemuur te vinden, denk bijvoorbeeld aan kameleons, vogels, kikkers en hagedissen.

Andasibe nationaal park


Isalo nationale Park

‘Het Colorado van Madagaskar’, zo wordt het nationale park Isalo vaak genoemd. Dit woestijnachtige gebied met zijn grillige rots massieven lijkt namelijk enigszins op het landschap van Colorado. Isalo ligt aan de rand van het hoogland wat voor een gevarieerd landschap zorgt. Droge savannes worden afgewisseld met bossen en graslanden. In het nationale park zijn verschillende wandeltochten mogelijk, één daarvan brengt je naar cascade des nymphes. Bij deze 2 watervallen heb je de mogelijkheid om je even op te frissen.

Isalo nationaal park


Ranomafana

Ranomafana is het bekendste national park in Madagaskar. In dit park leven wel 12 soort lemuren. De gouden bamboe lemuur leeft ook in dit park, deze werd in 1986  ontdekt. Het is hier het  gehele jaar erg vochtig, er gaat geen maand voorbij zonder regen. De naam van het park stamt af van de warmtebronnen in het park, ranomafana betekent namelijk warm water.

Nosy Be

Dit prachtige eilandje bij Madagaskar is echt een tropische droomeiland. Dit eiland staat bekend om zijn ylang-ylang geur. Nosy be betekent groot eiland, en dat is het ook. Het heeft prachtige witte stranden. Nosy be is een perfecte plek voor snorkelen en duiken. De sfeer op het eiland is erg relaxed en op culinair gebied kun je er ook heerlijk eten. De kreeft halen ze rechtstreek uit de zee, verser kan bijna niet.


Diego Suarez

De prachtige koloniale stad die ook wel Antsiranana wordt genoemd. Deze stad is een waar surfparadijs, dit komt door de ligging van de Sakalava baai. Voor de niet surfers is het ook een paradijs, de stranden zijn langgerekt en wit met azuurblauw water. De stad is erg sfeervol, je vindt er veel leuke barretjes en restaurants. Vanaf de stad heb je prachtig uitzicht op Nosy Lonja, beter bekend als het suikerbrood eiland. Een soortgelijke berg vind je in Rio de Janeiro.  

Bekijk onze reizen naar Madagascar per reissoort:

Beste reistijd Madagascar 

Tijdens je vakantie zul je merken dat Madagascar een overwegend tropisch klimaat kent. De oostkust van het eiland heeft vrijwel het gehele jaar door neerslag, de rest van het land vooral tussen december en april. In die periode is het zeer warm en valt er vrij veel regen. In de winter, van april tot november, is het droger met wat lagere temperaturen. In het droge jaargetijde waait een constante oostenwind. 

Het eiland ligt 400 km ten oosten van het vaste land van Afrika, langs de straat van Mozambique. Madagascar wordt ook wel "Het Rode Eiland" genoemd. Ze dankt deze naam aan de roodachtige rotsformaties in de centraal gelegen hoogvlaktes. Door de centrale bergrug over het eiland, kent Madagascar een afwisselend landschap. Tijdens onze vakantie bezoeken we ook zeer diverse natuurparken, zodat je een goede indruk van het land krijgt.

Walvissen spotten

De beste maanden om bij Madagaskar walvissen te spotten zijn de maanden juni tot en met september. 


Klimaat

Madagaskar heeft een tropisch klimaat. De zomer duurt van november tot maart, het is dan erg warm en het kan veel gaan regenen. Het winterseizoen duurt van april tot oktober, dan is het een stuk droger en wat koeler.

image

Reistips Madagascar

Tijdens je vakantie in Madagaskar heb je op enkele dagen de keuze uit verschillende activiteiten om zo een eigen tint aan je reis te geven. Hieronder hebben we enkele opties voor tijdens deze dagen voor je uitgelicht zodat je alvast een keuze kan maken.

Tritriva en Andraikibe

Als je nog meer van de prachtige natuur wilt zien tijdens je vakantie door Madagaskar dan is een bezoek aan de kratermeren Tritriva en Andraikibe zeker de moeite waard. Beide meren zijn van vulkanische oorsprong en hebben een bijbehorende mythe. Zo zou je vroeg in de ochtend bij Andraikibe de geest van een zwanger meisje kunnen zien die hier verdronken is. Bij het Tritriva meer zou het slecht aflopen als je gaat zwemmen terwijl je daarvoor varkensvlees hebt gegeten. Laat dus de bacon even links liggen en neem met een gerust hard een duik in dit schitterende meer.

Tritriva meer


Ranomafana National Park

Eén van de meest bekende en waarschijnlijk het populairste nationale park van Madagaskar is het Ranomafana nationale park. Dit park bestaat uit regenwoud met unieke flora en fauna. Vanwege deze unieke flora en fauna is het park opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst. Ranomafana is vooral bekend vanwege de 12 soorten Lemuren die er wonen. Naast deze apen zijn er veel vogels en reptielsoorten te vinden. Helaas worden vele hiervan wel met uitsterven bedreigd.

Ranomafana nationaal park


Andringitrage gebergte wandeling

Tijdens de vakantie door Madagaskar is er bij het Andringitrage gebergte de mogelijkheid om even goed de benen te strekken. Er zijn hier namelijk verschillende wandelroutes waar je je aan kan wagen. Zo kan je beneden in de vallei een wandeling maken die zich vooral richt op het heilige bos met ringstaartmaki’s. Degene die van een uitdaging houden kunnen ervoor kiezen om een spectaculaire tocht te ondernemen tot bovenop het Tsaranoro massief. Wil je klimmen maar het niet te gek maken? Dan is er nog de mogelijkheid om een 6 uur durende wandeling naar de top van de kameleonpiek te maken. De piek heeft deze naam gekregen vanwege de vergelijkenis met de kameleon.

Ifaty 

Om even goed bij te komen van de voorafgaande dagen kan je er voor kiezen om op het prachtige strand van Ifaty te relaxen. Voor de mensen die er niet van houden om aan het strand te liggen is er meer dan genoeg te beleven. Snorkelen, zwemmen en duiken zijn enkele van de activiteiten die tot de mogelijkheden behoren. De mooie koraalriffen voor de kust zorgen voor een schitterende omgeving voor deze wateractiviteiten. In augustus en september zijn er vaak migrerende walvissen te zien. Tijdens een wandeling langs het uitgestrekte strand passeer je enkele kleine vissersdorpjes. Aan het eind van de middag keren de vissers hier terug met hun vangst.

Ifaty


Famadihana 

Tijdens een vakantie in Madagaskar is het misschien mogelijk om een bijzondere ceremonie bij te wonen. De Famadihana is een herbegrafenis wat letterlijk 'het omwentelen van de doden' betekent. Tijdens dit ritueel worden de doden uit het graf gehaald. Er wordt gedanst en gefeest om te laten zien dat men nog steeds om de overledenen geeft. De lijken worden in nieuwe doeken gewikkeld waarna ze opnieuw ritueel worden gegraven. Deze ceremonies worden meestal van juni t/m september gehouden. Dit alles klinkt luguber maar in feite is het een groot feest met (live) muziek, dans en drank.

De onderwaterwereld van Madagaskar

Bij Madagaskar denken mensen vaak eerst aan de bijzondere lemuren en kameleons dan aan de onderwaterwereld. Maar ook de onderwaterwereld van Madagaskar is verbluffend. Op Madagaskar kun je zeer goed snorkelen en duiken. De oceaan heeft prachtig koraal, vissen en schildpadden. Als je, je duikavontuur wilt combineren met het mooiste strand van Madagaskar dan moet je naar Noisy be.

Vogels spotten op Madagaskar

Net als de wat minder bekende onderwaterwereld is de vogelwereld op Madagaskar ook redelijk onbekend. Terwijl er maar liefst 270 verschillende vogelsoorten leven op Madagaskar. Er zijn 111 vogelsoorten die alleen hier voorkomen. Dit maakt Madagaskar echt een uniek vogelparadijs. 

Eten op Madagaskar

Op Madagaskar kun je heerlijk eten, veel fruit, vlees en vis. Er wordt veel rijst gegeten op het eiland, dit komt door de Aziatische invloeden. Langs de kust worden vis, schelp en schaaldieren gegeten. De meeste restaurants hebben Franse invloeden, dit komt door de koloniale tijd. 

Naar boven