Vakantie Madeira | hoogtepunten, beste reistijd & meer | Sawadee

Achtergrond Madeira

Vanwege de afwezigheid van een zandstrand wordt Madeira niet massaal bezocht door strandgangers. De vele exotische bloemen die er in het wild groeien zijn zo bepalend dat Madeira ook wel het bloemeneiland wordt genoemd. Steile kusten en exotische bloemen Het milde klimaat dat heerst op Madeira zorgt ervoor dat er het hele jaar door gewandeld kan worden.

Bevolking 

Madeira en het nabijgelegen Porto Santo tellen samen 280.000 inwoners. Zo’n 80% van de bevolking woont aan de kust. Een groot deel van de bewoners van Madeira woont in de hoofdstad Funchal. In de 20e eeuw emigreerden veel Madeirezen naar Venezuela en Zuid-Afrika. 

Geschiedenis

Madeira verscheen in 1351 voor het eerst op een Florentijnse zeekaart. Wie de echte ontdekker van het eiland is, is nog steeds een raadsel. Wegens het ontbreken van sporen gaat men ervan uit dat er geen menselijke oerbevolking leefde. Vanaf 1418 richtten Portugese ontdekkingsreizigers de belangrijkste vestigingspunten op. De kolonisatie van Madeira verliep snel en door het graven van irrigatiekanalen, 'levada's’, werd landbouw mogelijk. Het eiland was een belangrijke leverancier van suikerriet. In 1902 kreeg het zelfbestuur en nadat in 1910 de monarchie was gevallen, maakte Madeira deel uit van de republiek Portugal. Vanaf de jaren 60, na de bouw van het vliegveld, werd Madeira populair bij het grote publiek. 

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Madeira

Reisverhalen

Hoogtepunten Madeira

Ponta de Sao Lourenco

Dit gebied aan de oostkant van Madeira is ruig en vulkanisch. Er zijn ongebruikelijke planten en bloemen te vinden die de harde wind kunnen weerstaan. Tijdens een wandeling door dit gebied zal je versteld staan van de kleuren in de uitgesleten rotsen, van zwart tot diep rood. De rangers van het natuurreservaat kunnen je meer vertellen over de planten en dieren op dit deel van het eiland.

Natuurpark Queimadas

Een wandeling door het bosrijke natuurpark Queimadas is een absolute aanrader bij een reis door Madeira. Je loopt een schitterende route langs de Levada do Caldeirao Verder, waar het pad begroeid is met varens. Het geïsoleerde dorpje Ilha is een van de mooiste plekjes van het eiland. Geniet van deze prachtige omgeving en laat Madeira op je inwerken. 

Pico Ruivo 

De Pico Ruivo is de hoogste berg van Madeira, 1862 meter om precies te zijn. Deze top is te beklimmen en de tocht zal je zeker niet teleurstellen. Eenmaal aan de top heb een prachtig, overweldigend uitzicht op het hele eiland. De afdaling is spectaculair, van de bergkam af en langs Torinhas Pass, een kruispunt van oude voetpaden op 1450 meter hoogte. Let tijdens de wandeling naar beneden op het vele groen en de geur van wilde rozemarijn en oregano.

Funchal

Funchal is de hoofdstad van Madeira en heeft een oude stadskern van 18e eeuwse huizen en nostalgische keienstraatjes. Een van de mooiste bezienswaardigheden zijn de Sé Cathedral en het indrukwekkende standbeeld van Joao Goncalves Zarco. Funchal is een plaats met veel overdekte markten waar je groenten, fruit en vis kan kopen. Het is een gezellige kleurrijke aangelegenheid en absoluut een bezoek waard.

Beste reistijd Madeira

Madeira heeft een Middellandse zee klimaat; heel mild, het hele jaar door. Er zijn wel behoorlijke verschillen tussen het noorden en het zuiden. Omdat het eiland middenin de oceaan ligt bestaat altijd de mogelijkheid op een regenbui. De meeste regen valt in het noorden, vandaar de aanleg van levadas (stenen waterkanalen) om het warmere en drogere zuiden van water te voorzien. In april, mei, juni, oktober en november zijn de temperaturen zeer aangenaam en regent het weinig. Dit zijn ook de beste maanden om het eiland te bezoeken. Van juli t/m september is het warmer en droger. In de winter is het over het algemeen natter, vooral op grotere hoogtes, maar wel afgewisseld met periodes met aangenaam weer.

image

Reistips Madeira

Boottocht 

Twee keer per dag vertrekt het zeilschip de Santa Maria de Colombo vanaf de kade van Funchal. Je kan mee voor een indrukwekkende boottocht. Je vaart naar het westen van Funchal en maakt een stop bij Cabo Girão waar je de hoogste klif van Europa kan bewonderen! Tijdens deze tocht van drie uur krijg je heerlijke Madeira wijn en lokale honingcake geserveerd.

Stadstour Funchal 

Wat is nou een betere manier dan onder leiding van een gids op onderzoek te gaan in de stad Funchal? Tijdens een stadstour bezoek je de botanische tuinen, de vismarkt en het binnenste hof met groente- en fruitverkopers. De bloemenvrouwen in klederdracht bieden je de meest prachtige bloemen aan, van orchideeën tot flamingobloemen. 

Naar boven