Vakantie Malta | hoogtepunten, beste reistijd & meer | Sawadee

Achtergrond van Malta

Het kleine Malta kent een onrustige geschiedenis waarbij meerdere volken in de loop der tijd de overhand hebben gehad. Door deze mengelmoes van volken is Malta een cultuurrijk land geworden. Sporen van deze cultuur zijn dan ook overal in het land te vinden, van middeleeuwse steden tot aan eeuwenoude tempels. Het is niet alleen de cultuur dat Malta tot een interessant vakantie land maakt, de natuur hier is ook schitterend. Zo vind je hier prachtige stranden met helderblauw water, steile kliffen langs de kust en verborgen groene valleien.

Wist je dat?

  • Malta niet bestaat uit één enkel eiland? Malta is een archipel en bestaat dus uit meerdere eilanden, Malta en Gozo zijn de grootste eilanden.
  • Je op Malta geen bossen tegen komt? Er zijn maar enkele bomen te vinden in het land.
  • Ze in Malta aan de linkerkant rijden? Malta is lang een kolonie van Engeland geweest en er zijn nog enkele invloeden van deze koloniale periode aanwezig. 
  • Malta vaak gebruikt wordt als filmlocatie? Grote films als ‘Troy’ en ‘Gladiator’, maar ook de populaire serie ‘Game of Thrones’ zijn hier opgenomen.
Malta


Geschiedenis van Malta 

Op Malta zijn tempels gevonden die 6000 jaar oud zijn. Malta kent een lange en bewogen geschiedenis met vele verschillende heersers. De Feniciërs hebben in 800 V. Chr. handelsposten opgericht. In 218 V. Chr. namen de Romeinen de macht over, na de splitsing van het Romeinse rijk behoorde Malta tot het Byzantijnse rijk.

Arabieren afkomstig uit Tunis veroverden in 870 het land. De Arabieren hebben een grote invloed gehad om de Maltese taal, veel plaatsnamen zijn nog terug te voeren op het Arabisch. Vooral vanaf de 13e eeuw heeft Malta te maken met verschillende heersers. In 1530 gaf Karel V de eilanden aan de Militaire Ridderorde van St. Jan van Jeruzalem, de johannieters. De johannieters hebben meerdere malen de Turken weten te verslaan.

Napoleon Bonaparte kreeg in 1789 zonder enige moeite het eiland in handen, er was echter veel protest tegen zijn bewind. Met Britse steun werden de Fransen uiteindelijk in 1800 verjaagd. Hierna werd Malta een kolonie van Engeland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Malta zwaar gebombardeerd door de Duitsers. De Britse koning verleende de hoogste onderscheiding voor dapperheid, de George Cross. Het George Cross is nog steeds te zien op de vlag van Malta.

In 1964 werd Malta onafhankelijk, tot 1974 was er wel nog een Britse vorstin het staatshoofd. Hierna werd Malta een republiek wat het tot op heden nog steeds is. In 2004 is Malta toegetreden tot de EU en sinds 2008 kan er met de euro betaald worden. 

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Malta

Reisverhalen

Vakantie Malta hoogtepunten

Malta is een klein land bestaande uit meerdere eilanden, dat betekent echter niet dat er weinig te beleven is. Een wandelvakantie in Malta brengt je langs de mooiste hoogtepunten, hieronder hebben we er een paar uitgelicht.

Mdina

De voormalige hoofdstad van Malta ligt in het centrum van het eiland. De bijnaam van Mdina is ‘stille stad’, er rijden namelijk bijna geen auto’s. Er zijn archeologische vondsten gedaan die aantonen dat het huidige Mdina in 4000 V. Chr. al bewoond was. Onder de Romeinen werd het de belangrijkste stad van het eiland. Over de jaren werd de betekenis van de stad steeds minder doordat er een nieuwe hoofdstad was ontstaan. Mdina is tegenwoordig een belangrijke toeristische bestemming. Er zijn veel gebouwen te vinden uit de Middeleeuwen en de barok. Eén van de hoogtepunten is een bezoek aan St. Paul’s Cathedral.

Mdina


Tempels van Hagar Qim en Mnajdra

Ongeveer 4000 jaar voor onze jaartelling is er begonnen aan de bouw van de tempels van Hagar Qim en Mnajdra. Het zijn de eerste tempels waarvan bekend werd dat ze gewijd waren aan een godin-moeder. De tempels zijn bewijs dat er al vroeg sprake was van een georganiseerde gemeenschap. Belangrijk bij een bezoek aan deze complexe tempels is om te onthouden dat deze met zeer beperkte middelen zijn gebouwd. In totaal zijn er 6 tempels te bezoeken in de Maltese archipel, die van Hagar Qim en Mnajdra zijn echter de meest indrukwekkende.

Rabat of Victoria

De lokale inwoners noemen de huidige hoofdstad van het eiland Gozo ‘Rabat’, wat simpelweg ‘stad’ betekent in het Arabisch. Vanwege het regeringsjubileum van de Engelse vorstin Victoria kreeg de stad in 1887 de naam Victoria. De bekendste bezienswaardigheid van de stad is de Citadella, deze citadel vormde al sinds de bronstijd een verdedigingsbolwerk. De hoge muren hebben in de jaren daarna ook de Romeinen en middeleeuwse ridders beschermd. UNESCO heeft de huidige citadel gerestaureerd en sinds 1998 staat deze op de werelderfgoedlijst. 

Rabat of Victoria


Beste Reistijd Malta

De gemiddelde laagste temperatuur op Malta is 15 graden. In de zomer kan het vrij warm worden in Malta. De temperaturen kunnen dan oplopen tot maar liefst 40 graden. Voor een wandelvakantie naar Malta is de beste reistijd in het voor- en najaar.

Reisadvies

Mei en juni samen met september en oktober zijn de beste maanden voor een wandelvakantie naar Malta. In deze maanden is de temperatuur niet al te hoog, rond de 20 tot 25 graden. De neerslag in deze periode is vrij minimaal, echter in het najaar is de kans op neerslag iets hoger. Een actieve wandelvakantie in de zomer wordt afgeraden. De temperaturen zijn dan vaak te hoog om lang actief te zijn, bovendien zijn er veel toeristen die in de zomer naar Malta komen. 

Vakantie Malta reistips

Tijdens je wandelvakantie in Malta zijn er enkele optionele activiteiten. Hieronder hebben we twee reistips kort uitgelicht.

Valletta

Een bezoek aan Malta is niet compleet zonder een bezoek aan de hoofdstad van het eiland, Valletta. Met ongeveer 5500 inwoners is Valletta één van de kleinste hoofdsteden van Europa. Dat de stad zo weinig inwoners heeft zegt echter niks over het culturele erfgoed dat aanwezig is. Valletta heeft namelijk één van de hoogste concentraties aan historische bezienswaardigheden ter wereld. De topattractie van Valletta is de Sint John's Co-Kathedraal. Van buitenaf lijkt de kathedraal niet bijzonder, maar binnen is het gevuld met prachtige decoratie. Zo vind je hier, wat door vele het grootste meesterwerk van de 17e eeuw genoemd wordt, ‘The beheading of Saint John the Baptist’. Het werd in 1608 geschilderd door Michelangelo Caravaggio.

Valletta


Comino

Tussen Malta en Gozo ligt het kleine eiland Comino, het is slecht 3,5 vierkante kilometer groot. Op één hotel na zijn er geen gebouwen. Door het jaar heen wonen er dan ook maar 5 mensen op Comino. De mooiste bezienswaardigheid van het eiland is de Blue Lagoon, een beschutte baai van glinsterend blauw water met een wit strand. Ideaal om even te zwemmen of om te snorkelen, maar even lekker uitwaaien op het strand kan natuurlijk ook. 

Comino


Naar boven