Vakantie Mongolië | Hoogtepunten en beste reistijd | Sawadee

De achtergrond van Mongolië

Cultuur

Mongolië heeft een bijzondere cultuur die wordt gekenmerkt door de nomadische leefstijl en de vele tradities die nog altijd worden nagestreefd. Zo leven de nomadenfamilies nog in traditionele Gers, tenten die vanuit Mongools-Boeddhistische filosofie worden ingericht, en bereiden ze nog altijd alcoholische drank uit paardenmelk. De Mongoolse bevolking is erg vriendelijk, maar tegelijk ook erg direct. Als je tijdens een vakantie Mongolië een nomadenfamilie ontmoet zullen ze je vriendelijk begroeten en je graag een blik in hun leven gunnen.  

Geschiedenis

Tot eind 1911 was Mongolië nog een regio van China. De Mongoolse bevolking verklaarde zich aan het eind van dit jaar onafhankelijk, maar in eerste instantie ging China hier niet mee akkoord. Pas op het moment dat Mongolië onder bescherming van Rusland kwam te staan erkende China het nieuwe land. Hierna viel het land in de jaren ’20 nog kort in handen van de Russiche baron Roman von Ungern-Sternberg, die bekend stond als de dolle baron. Met behulp van het Russische Rode Leger werd de bezetting ongedaan gemaakt, waarna de Volksrepubliek Mongolië werd uitgeroepen.

Het land werd in 1924 een communistische staat, waarin het Boeddhisme werd verboden. Een groot deel van de bevolking was boeddhistisch en kon hierdoor niet vrij hun geloof volgen. Vanaf de jaren ’70 begon het communisme aan terrein te verliezen en kon de oorspronkelijke Mongoolse cultuur weer nageleefd worden. Vanaf 1990 ontwikkelde Mongolië zich weer als een democratie en in 1991 is het verbod op Boeddhisme opgeheven, waardoor de Mongoolse bevolking eindelijk weer hun geloof kon volgen.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Mongolië

Reisverhalen

 • Trans-Siberië Express, de droom van mijn vader

  Mongolië, 30-10-18

  Loudi Pot en haar vader reizen met de Trans-Siberië Express. Samen beleven ze een onvergetelijk reisavontuur! Moskou (dag 1, 2 en 3) Op het vliegveld in Moskou hebben we de groep voor het eerst gez...

  Lees verder
 • Mijn voorbereidingen op de Trans-Siberië Express

  Mongolië, 30-10-18

  Mijn vader is 63, onlangs gepensioneerd en heeft als zo lang als ik me kan herinneren de droom om met de Trans-Siberië Express te reizen. Glunderend  zegt hij regelmatig: ‘’Het lijkt me fantastisch...

  Lees verder
 • Iconische treinreis: Trans-Siberië Expres

  Mongolië, 16-01-17

  Je hebt er vást al wel eens van gehoord: de Trans-Siberië xpres. Deze treinreis staat bekend als de meest bijzondere en avontuurlijke treinreis ter wereld! Vanuit de Russische hoofdstad Moskou tot ...

  Lees verder
 • ​Ruig en uitgestrekt Mongolië

  Mongolië, 04-08-16

  Iris Piers en Leslie Dopper hebben hun banen opgezegd en hun tas gepakt om de wereld over te reizen. Voor Sawadee Reizen schrijven ze hun mooiste ervaringen op.De wildernis van MongoliëPer jeep rij...

  Lees verder

Hoogtepunten Mongolië

Ulaan Baatar

De hoofdstad van Mongolië is een stad vol verbazingwekkende contrasten. Van zakenmannen die strak in pak naast nomaden lopen, tot moderne hoogbouw naast oude kloosters waar dagelijks bijzondere ceremonies plaatsvinden. Het is daarnaast ook de koudste hoofdstad ter wereld, waar het in de winter tot wel -40°C kan worden, terwijl het in de zomer 35°C kan worden. In de stad vind je onder andere theaters, musea en markten waar je meer te weten komt over de cultuur van dit bijzondere land.

Khustain Nuruu Nationaal Park

Het Khustain Nuruu nationale park staat bekend om de Przewalskipaarden, een van de weinige echt wilde paarden in de wereld. Deze paarden zijn met behulp van onder andere Nederland in dit gebied uitgezet. Daarnaast biedt het nationale park onderdak aan nog vele andere diersoorten die je hier kan spotten. Geniet van de prachtige flora en fauna en ontdek het leven van de Mongoolse nomaden.

Khogno Khan

Rondom de heilige bergketen Khogno Khan vind je een unieke combinatie van woestijn, berg- en steppelandschap. Door het gevarieerde landschap vind je hier verschillende dieren en planten die normaal gesproken niet bij elkaar zouden leven. Het gebied leent zich uitstekend voor wandeltochten door de bergen en bossen of een rit op de rug van een kameel door de woestijn.

Gurvanbula

In de regio Gurvanbulag kan je op traditionele wijze overnachten bij nomadenfamilies en het leven van de Mongoolse nomaden ontdekken. Neem een kijkje in de Mongoolse keuken, maak een mooie tocht te paard door het uitgestrekte grasland en overnacht in een traditionele ger. Na een bezoek aan Gurvanbulag zal je het leven van de nomaden veel beter begrijpen.

Khongoryn Els

De hoogste en meest spectaculaire zandduinen van Mongolië vind je in het gebied genaamd Khongoryn Els. Deze duinen worden ook wel de Singing Sanddunes genoemd vanwege het ruisende geluid van zandkorrels die door de wind verplaatst worden. De duinen zijn tot wel 300 meter hoog, 12 kilometer breed en 100 kilometer lang. Het beklimmen van de hoogste duin kost je ongeveer 45 minuten, maar het spectaculaire uitzicht is de inspanning waard.

Beste Reistijd Mongolië

Omdat Mongolië volledig is ingesloten door land zijn de seizoensverschillen erg sterk. Hierdoor is het in de zomer vaak droog en kan de temperatuur in de woestijn oplopen tot wel 40°C terwijl het in de winter juist erg koud wordt. Ondanks de hoge temperatuur is het erg goed uit te houden door de lage luchtvochtigheid in de regio. In Ulaanbaatar is het in de zomer tussen 20°C en 25°C.

De beste reistijd voor Mongolië is in de maanden juni tot en met september. In de overige maanden is het te koud om comfortabel door het land te reizen. In augustus valt de meeste regen en kan het overdag koel zijn.

image
image

Reistips Mongolië

Boeddhistisch klooster Gandan Khiid

Het in Ulaan Bataar gevestigde Gandan Khiid is een van de weinige kloosters die de communistische ‘beeldenstorm’ in de jaren 30 van de vorige eeuw hebben overleefd. Na 1990 is het klooster, gebouwd in Tibetaanse stijl, weer in gebruik genomen. Tijdens een bezoek kun je in het klooster de oude kunstschatten bekijken en op zondag een ceremonie bijwonen.

Genghis Khan plein

In het centrum van Ulaan Bataar ligt het Genghis Khan plein, dat voorheen het Sükhbaatarplein heette. In het midden van het plein staat een standbeeld van Sükhbaatar te paard. Hij was een generaal die de Chineze bezetters uit Mongolië verdreef in 1921 en het land weer onafhankelijk maakte. Aan de rand van het plein tref je het imposante parlementsgebouw met een standbeeld van de historische heerser Genghis Khan. Naast deze bezienswaardigheden is er nog meer te ontdekken rondom het plein, zoals het State Opera & Ballet Theater en verschillende musea.


Naar boven