Vakantie Namibië | hoogtepunten, beste reistijd & meer | Sawadee

Achtergrond van Namibië

Geschiedenis Namibië

De veelzijdige geschiedenis van Namibië zal je vakantie onvergetelijk maken. Van oudsher wordt Namibië bevolkt door San-volken. De Damara zijn waarschijnlijk het eerste Bantu-volk dat zich in Namibië vestigde. In de 16e eeuw trekken Herero en Owambo stammen vanuit het noorden het gebied binnen. In de tweede helft van de 18e eeuw vestigden Nama stammen zich in het zuiden en de Kavango in het noorden.

Van 1884 tot 1915 was Namibië een Duitse kolonie. Na WO I kwam het gebied enige jaren onder Brits gezag. In 1921 kreeg de Unie van Zuid-Afrika een mandaat van de Volkenbond tot tijdelijk bestuur van Zuidwest Afrika. In 1966 werd dit door de VN opgeheven. Zuid-Afrika weigerde echter om zich terug te trekken en bleef het gebied bezetten.

In 1958 werd een verzetsbeweging tegen het Zuid-Afrikaanse apartheidsbewind opgericht, de Oyamboland People's Organization. Twee jaar later ging deze op in de South West African People's Organization (SWAPO), met Sam Nujoma als leider. In 1967 werd de Raad voor Zuidwest Afrika ingesteld, die het gebied formeel moest besturen. In 1971 werd de Zuid-Afrikaanse aanwezigheid in Namibië door het internationale gerechtshof onrechtmatig verklaard. Namibië werd in 1990 onafhankelijk. Tienduizenden bannelingen waren naar huis teruggekeerd. De eerste vrije verkiezingen leverden een grote overwinning voor het SWAPO op. In 1994 werd de enclave Walvisbaai als eerste gebiedsdeel door Zuid-Afrika aan Namibië overgedragen.

Flora en fauna

Namibië is rijk aan flora en fauna. Je vindt er vele diersoorten en diverse soorten bomen en planten. In met name het Etosha Nationaal Park vind je een wereld aan verschillende dieren. Denk aan de Big Five (minus de buffel); olifanten, leeuwen, jachtluipaarden en de neushoorn. Maar ook zeker zebra's, giraffen en diverse bokken zoals het nationale dier van Namibië, de gemsbok, de springbok en impala's vind je hier in overvloed. Namibië is ook een gewilde vakantiebestemming voor vogelliefhebbers. Je vindt hier wel honderden soorten. De bekendste boom, of eigenlijk plant, is de kokerboom. Deze dankt zijn naam aan het feit dat de San-bevolking de holle takken gebruikten als pijlkokers.

Kokerboom in het zuiden van Namibië


De keuken van Namibië

De Namibische keuken is een mengelmoes van verschillende keukens. Je vindt hierin nog veel invloeden terug vanuit de koloniale tijd. Zo kun je bijvoorbeeld in Swakopmund op vele plekken wienerschnitzel eten en is de Zuid-Afrikaanse braai een van de favoriete maaltijden in Namibië. Maar ook de Himba, San en Herero-gemeenschappen hebben hun invloed uitgeoefend. Typische Namibische gerechten zijn o.a. mieliepap (pap van maismeel) en potjiekos (een stoofpotje met vlees). Ook de snack biltong (die je ook veel tegenkomt in Zuid-Afrika) wordt hier veel gegeten. Dit zijn dunne plakjes gedroogd vlees die je vrij lang en goed kunt bewaren. Mataku is een alcoholische drank op basis van watermeloen. En voor de bierliefhebber, in Namibië vind je ook vele soorten (Duitse) bieren terug in de winkel en op de menukaart.

Potjiekos, stoofpotje, Namibië


Wist je dat...

 • De Welwitschia een bijzondere plant is die voorkomt in de kuststreken van Angola en Namibië? Het is een van de vreemdste planten op aarde, heeft slechts twee bladeren en groeit zeer langzaam.
 • Namibië, na Mongolië, het dunst bevolkte land ter wereld is, met een bevolkingsdichtheid van 2 personen per vierkante kilometer?
 • Men in Namibië links rijdt?

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Namibië

Reisverhalen

 • 7 Redenen waarom je eens moet gaan kamperen

  Namibië, 11-08-20

  Kamperen: de een heeft bij het horen van het woord de tent en slaapzakken al van zolder gehaald, de ander moet er niet aan denken om een paar weken in een tentje te slapen. Zelf behoorde ik tot vor...

  Lees verder
 • De mooiste bezienswaardigheden en to do's in Namibië

  Namibië, 27-07-20

  Houd je van rust, uitgestrekte landschappen, bergen en heb je geen bezwaar tegen een kleine zandbak in je bagage? Dan is een rondreis door Namibië echt iets voor jou! Met maar zo’n 2,5 miljoen inwo...

  Lees verder
 • Namibië: het land van ruimte en wildlife

  Namibië, 16-10-19

  Uitgestrekte landschappen, indrukwekkende wildparken en prachtige zonsopkomsten. Eva, werkzaam op de marketingcommunicatie afdeling van Sawadee, ging mee op rondreis. In twee weken reisde ze door N...

  Lees verder
 • Fotoverslag van een prachtige reis door Namibië

  Namibië, 18-04-18

  Wietske ging op rondreis door Namibië. Ze kwam terug met een spectaculair fotoalbum, die onderverdeeld is in drie categorieën: dieren, landschappen en mensen. Wat een prachtige plaatjes! Reden geno...

  Lees verder

Hoogtepunten vakantie Namibië

Swakopmund 

Swakopmund is een 100 jaar oude stad die afstamt uit de tijd van de Duitse kolonisten. Het gezellige havenstadje voelt Europees aan omdat veel mensen hier nog Duits spreken. Daarnaast zijn er veel koloniale gebouwen van historische waarde. Bezoek tijdens je vakantie onder andere de vuurtoren en het oude station. Vanaf Swakopmund is het ook mogelijk om een boottocht te maken en o.a. dolfijnen te spotten. 

Sossusvlei en Deadvlei 

De Sossusvlei is waarschijnlijk het bekendste hoogtepunt tijdens een vakantie in Namibië. De gigantische rode zandduinen midden in de Namib-woestijn zorgen voor een prachtig vergezicht. In de vroege ochtend zijn de duintoppen op z’n mooist, de verre schaduwen, kleurcontrasten en grote open vlaktes maken het tot een waar paradijs voor fotografen. Sossusvlei is een must-see tijdens een vakantie in Namibië.

Sossusvlei, Namibie

Etosha National Park 

Etosha National Park staat bekend om haar grote diversiteit. Het park kent meer dan honderd verschillende zoogdieren en 340 verschillende vogelsoorten. Tijdens een safari in Etosha ga je op zoek naar leeuwen, antilopen, giraffen, zebra’s, olifanten, struisvogels en natuurlijk springbokken. Met een oppervlakte groter dan 20.000 km² is Etosha één van de grootste nationale parken van zuidelijk Afrika. In de droge periode, tussen juni en september, zijn dieren hier relatief makkelijk te spotten omdat ze vooral te vinden zijn rondom de (soms aangelegde) drinkplaatsen.

Ethosa Nationaal Park, Namibie

Ontmoeting Himba bevolking

Namibië kent vele kleurrijke bevolkingsgroepen die met trots vasthouden aan hun traditionele leefwijze. De Himba’s zijn daar een mooi voorbeeld van. Tijdens een vakantie met Sawadee ontmoet je dit bedreigde volk. We bezoeken een Himba-nederzetting en ontdekken de kracht van deze mensen om in een hardvochtig klimaat te leven. Het contact met deze bevolkingsgroep zal je vakantie in Namibië onvergetelijk maken!

Himba bevolking, Namibie


Bekijk onze reizen naar Namibië per reissoort: 

Beste reistijd Namibië 

Namibië bevindt zich aan de andere kant van de evenaar waardoor het tegenovergestelde seizoenen kent met Nederland. Wat de beste reistijd is voor een groepsvakantie lees je hieronder. 

Tussen juni en september is het de droge tijd in Namibië. Aan de ene kant is het droge weer ideaal om veel wilde dieren te spotten, aan de andere kant kan het landschap er wel dor en droog uitzien. Omdat de dieren nu voornamelijk rond de waterplaatsen zitten zijn ze makkelijk te vinden. De winterperiode kent soms wat koudere nachten. Het kan vooral snel afkoelen in het zuiden van Namibië, waar het in de woestijn soms tot het vriespunt kan dalen. In het noorden zijn de temperaturen overdag zeer aangenaam (tussen de 22 en 28 graden) maar daar koelt het ’s nachts ook af. 

Ook oktober en november zijn erg geschikt om het Zuid-Afrikaanse land te bezoeken. Vanaf december tot en met maart is het zomer, dan kan het erg warm zijn.

April en mei zijn de beste maanden om Namibië te bezoeken. In deze periode lopen de zomer en de regenperiode ten einde. Hierdoor zijn de temperaturen erg aangenaam en kom je terecht in een prachtig groen landschap.

Klimaatgrafiek Namibië

Reistips vakantie Namibië

Sandboarden bij Swakopmund

Heb je altijd al een keer willen sandboarden? Tijdens een vakantie met Sawadee naar Namibië kan het. Bij sandboarden (dat een variant is op snowboarden) kun je zowel liggend als staand de berg af gaan. Naast dat sandboarden erg leuk is, zal je ook aan je conditie werken. Omdat liften afwezig zijn moet je zelf de berg op lopen om naar beneden te kunnen. 

Sandboarden, Swakopmund, Namibie

Bezoek aan Windhoek

Windhoek is de hoofdstad van Namibië en tevens vaak onze begin- en eindplek van je vakantie. De stad telt 130.000 inwoners en heeft net als andere steden in Namibië een mix van Duits-koloniale gebouwen en moderne gebouwen. Een bijzondere plek om te bezoeken is Katutura, een bekende township in Windhoek. Dit was de plek die de donkere bevolking van Windhoek omstreeks 1960 toegewezen kreeg, het betekent dan ook letterlijk ‘plek waar we niet willen wonen’. Tegenwoordig is Katutura een levendige wijk waar verschillende kleurrijke markten te bezichtigen zijn.

Katutura, WIndhoek, Namibie

Sterren kijken in Spitzkoppe

Spitzkoppe, dat letterlijk 'spitse kop' betekent is een regio met gigantisch veel puntige granietrotsen die willekeurig in het landschap te lijken zijn neergezet. Het is een prachtige omgeving om te wandelen of de rotsen te beklimmen voor prachtige vergezichten en zonsondergangen. Maar zodra de avond valt en de zon onder is, komt er in dit afgelegen gebied een prachtige sterrenhemel opzetten. Sterren, overal sterren. Probeer dat maar eens vast te leggen met je camera. Schitterend en onvergetelijk!

Sterren kijken, Spitzkoppe, Namibie

Woestijnolifanten zoeken in Palmwag

In Palmwag Nature Reserve vind je niet alleen een wonderschone omgeving, ook heb je hier kans op het zien van wild. Denk dan bijvoorbeeld aan bokken, giraffen, maar ook zeker de woestijnolifant! Deze wordt met uitsterven bedreigd en dit is een van de weinige gebieden waar je deze olifant nog kunt tegenkomen.

Palmwag woestijnolifanten, Namibie


Zonsondergang bekijken bij Sesriem Canyon

In Sesriem, in het westen van Namibië, vind je de Sesriem Canyon. Deze canyon dankt zijn naam aan het feit dat er zes riemen nodig waren om water uit de canyon omhoog te takelen. Het bijzondere aan de Sesriem Canyon is het feit dat er water aanwezig is, waardoor er in woestijngebied toch wat groen te vinden is in het uitgesleten ravijn. Bezoek de canyon bij voorkeur in de vroege ochtend of in de namiddag. Met name de namiddag is er mooi, met de ondergaande zon die schittert op de rotsen en die je zo allerlei mooie kleurschakeringen laat zien.

Sesriem, zonsondergang, Namibie


Naar boven