Vakantie Nepal | hoogtepunten, beste reistijd & meer | Sawadee

De achtergrond van Nepal

Cultuur Nepal

In Nepal begroet je elkaar met een hindoeïstisch gebaar waarbij de handen tegen elkaar aan worden geduwd, de vingers naar boven wijzen en je een lichte buiging maakt. Tijdens het maken van dit gebaar wordt er vaak namasté gezegd, wat “ik buig voor jou” betekent. Religie heeft een grote invloed op de Nepalese cultuur gehad en is op vele manieren terug te zien in het dagelijks leven. Ongeveer 88% van de 30 miljoen mensen tellende bevolking is Hindoe, opgevolgd door de Boeddhisten (9%) en Moslims (3%).

Bevolking Nepal

De bevolking van Nepal woont voornamelijk in de laaggelegen gebieden langs de grens met India en in de vallei rond Kathmandu. De officiële taal van de Nepalezen, die ongeveer door de helft van de bevolking wordt gesproken, heet het Nepalees. De rest van de bevolking spreekt Maithili, Tamang en Bhojpuri.

Geschiedenis Nepal

Nepal heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot ongeveer de 7e eeuw voor Christus, wanneer de Kirats over het land heerste. Rond 500 voor Christus werd de prins Siddharta geboren, die uiteindelijk de verlichting bereikte en de Boeddha werd. Het Boeddhisme verdween echter snel, waarna het Hindoeïsme steeds belangrijker werd. In de periode tussen 1200 en 1768 heerste de Malladynastieën, die er voor zorgden dat de handel en welvaart toenamen. Tijdens deze periode werden er veel tempels en paleizen gebouwd, totdat het land aan het einde van de regeerperiode uit elkaar viel.

Pas in 1768 werd de eenheid in Nepal hersteld, nadat Prithivi Narayan Shah aan de macht kwam. Tussen 1849 en 1951 was de Rana-familie aan de macht, die enorme paleizen bouwde en land verdeelde onder familieleden en vrienden. Het koningshuis trok steeds meer macht naar zich toe, totdat in 1990 hier een einde aan werd gemaakt. Het verbod op politieke partijen werd opgeheven en er werd een nieuwe grondwet ingevoerd. In 2005 trok de huidige koning van het land, Gyanendra, de macht weer naar zich toe door middel van een paleiscoup en in 2007 werd de democratie weer hersteld.

Wist je dat...

 • Nepal slechts 3,5 keer zo groot als Nederland is?  
 • Dal Bhat hét volksvoedsel van Nepal is? Het bestaat uit rijst met een soort linzensoep ernaast.  
 • René de Bos 1990 de eerste Nederlander was die de top van de Mount Everest bereikte?
 • Himal-Alaya uit het Sanskrit komt en zoiets als 'Verblijfplaats van de sneeuw' betekent?

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Nepal

Reisverhalen

 • 7 hoogtepunten van een rondreis door Nepal

  Nepal, 16-05-23

  Op de bucketlist van een avontuurlijke reiziger mag een rondreis door Nepal absoluut niet ontbreken. Dit prachtige land is gelegen midden in de Himalaya en staat bekend om zijn immense bergen, bijz...

  Lees verder
 • De Annapurna: een unieke ervaring in de Nepalese Himalaya

  Nepal, 01-11-18

  Reiziger Marle is enthousiast, creatief, heeft altijd teveel bagage mee en is dol op Aziatisch eten. Ze maakt een prachtige reis door Azië en vertelt vandaag over haar sportieve ervaring in de Nepa...

  Lees verder
 • Waanzinnig wandelen op reis door Nepal

  Nepal, 10-06-13

  Volgens Sawadee-reisleider Linda is er 'niks mooier dan lopen in de Himalaya'. Maar wat houdt een rondreis door Nepal nu precies in? We vragen het aan Linda, die het land al jaren op haar duimp...

  Lees verder
 • Wat te doen in Kathmandu | Hoogtepunten en bezienwaardigheden

  Nepal, 13-05-13

  In Kathmandu, de hoofdstad van Nepal, is altijd wat te ontdekken en te doen. Voor velen is de hectische toeristenbuurt Thamel het vertrekpunt, vanaf daar kun je al een aantal hoogtepunten lopend be...

  Lees verder

Hoogtepunten vakantie in Nepal

Ontdek hieronder welke hoogtepunten je onder andere kunt bezoeken tijdens een vakantie naar Nepal.

Kathmandu

De hoofdstad van Nepal is een hectische mengeling van mensen, riksja’s, fietsen en heilige koeien. De stad staat bekend om de vele rijkelijk bewerkte tempels en paleizen, die tegenwoordig in scherp contrast staan met de moderne hotels, auto’s en internetcafés. Rij met een riksja door de drukke straten, bekijk kleurige rituelen en wandel door de kleine steegjes en ontdek verborgen tempels. Een van de bekendste tempels in Kathmandu is de Bodnath stupa, die tevens op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Pokhara

Vooral de overweldigende natuur maakt een bezoek aan Pokhara zo bijzonder. De stad is gelegen aan het prachtige Fewameer, midden tussen de bergtoppen van het Annapurna gebied. Drie van de tien hoogste bergen ter wereld liggen in dit gebied, waardoor je vanuit de stad altijd een indrukwekkend uitzicht hebt. Bezoek bijvoorbeeld de Peace Pagoda, van waar je uitkijkt over het meer en de kolossale bergtoppen. ’s Avonds kun je genieten van een heerlijke maaltijd bij een van de restaurants aan de rand van het meer.

Bandipur

Het kleine dorpje Bandipur wordt gekenmerkt door de rustige omgeving. In dit Newari dorpje, een bevolkingsgroep die bekend staat om zijn mooie houtsnijkunst, prachtige architectuur en handelsgeest, rijden geen auto’s. Jullie kunnen op pad gaan voor een mooie wandeling richting het dorpje Ramkot. Bij deze wandeling lopen jullie langs oude boerderijen en uitgestrekte velden waar graan wordt verbouwd.

Bhaktapur

Bhaktapur is een van de koningssteden in de Kathmandu Vallei en wordt door velen de mooiste stad van Nepal genoemd. De stad staat vol met middeleeuwse pleinen omringd door tempels en je kan uren wandelen door de steegjes tussen de rode gebouwen door. De sfeer in Bhaktapur is zeer relaxt en er rijden vrijwel geen auto’s. Zodra de zon ondergaat wordt de sfeer in de stad zeer bijzonder, met kinderen die op de pleinen spelen en oudere mannen die chanten voor de goden op de terrassen van tempels.

Chitwan nationaal park

Chitwan is het oudste nationale park van Nepal en herbergt een grote verscheidenheid aan diersoorten, zoals apen, beren, krokodillen en de Bengaalse tijger. Daarnaast leven er meer dan 400 neushoorns in het park, waardoor dit de perfecte plek is om deze prachtige dieren in het wild te spotten. Het park is te voet en met de jeep te verkennen.


Bekijk onze reizen per reissoort:

Beste reistijd vakantie Nepal

De beste tijd voor een vakantie naar Nepal is in de periodes oktober t/m december en maart t/m april. In deze maanden is de lucht helder, waardoor het uitzicht op de bergen het mooist is. De temperatuur is in deze periodes ook aangenaam. Overdag kan het ongeveer 25°C worden, maar ’s nachts koelt de temperatuur snel af tot een koele 5°C. Van juni t/m augustus is de regentijd en regent het vrij veel, maar vaak niet de gehele dag.

image
image

Reistips vakantie Nepal

Circus Kathmandu

Circus Kathmandu is een initiatief van Nepalese jongeren die het slachtoffer zijn geworden van de kinderhandel. Zij zijn het circus begonnen als bron van inkomsten en om hun zelfvertrouwen op te bouwen. Tijdens een bezoek aan Circus Kathmandu kan je genieten van spectaculaire theater en dansacts, leer je meer over het initiatief en steun je de mensenrechten van jonge kinderen in Nepal.

Trektocht door het Annapurna gebied

Vanuit Pokhara kan je een uitdagende trektocht maken door het Annapurna gebied. Deze tocht is een van de mooiste wandeltochten in Nepal en brengt je onder andere langs dromerige dorpjes, uitgestrekte groene velden en een rodondendron bos, terwijl je uitzicht op de met eeuwige sneeuw bedekte bergtoppen hebt.

The Famous Farm in Nuwakot

Het boerendorp Nuwakot was ooit de woonplaats van koning Prithvi Narayan Shah die hier een paleis had. Centraal gelegen in Nuwakot staat dit paleis van 7 verdiepingen met de naam paleis Saat Tale Durbar. Letterlijk vertaald betekent ‘Saat Tale’ 7 verdiepingen. Het gebied rondom Nuwakot is weinig bezocht door de toeristen waardoor het gebied uiterst geschikt is om te wandelen. Vlakbij het dorpje ligt The Famous Farm waar we 's avonds overnachten. Vanaf deze oude boerderij starten enkele wandelroutes, als je geen zin hebt om te wandelen kan je er voor kiezen om heerlijk te relaxen in de tuin van de boerderij.

Changu Narayan tempel

Vanuit Bhaktapur is er de mogelijkheid om een wandeling te maken naar de Changu Narayan tempel wat de oudste tempel is in de Kathmandu Vallei. Het is één van de zeven plaatsen van Nepal die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. De Changu Narayan tempel is gebouwd voor de god Vishnu. In de tempel zelf zijn de traditionele ambachten goed te zien in het hout, steen en metaal werk. Zowel in als buiten de tempel zijn er enkele musea ’s te vinden. Je vindt hier voornamelijk gebruiksvoorwerpen die vroeger in het gebied werden gebruikt.

Naar boven