Vakantie Nieuw-Zeeland | inspiratie en beste reistijd | Sawadee

Achtergrond Nieuw-Zeeland

Langs gletsjers, vulkanen en Maori-cultuur

Tijdens een vakantie in Nieuw-Zeeland ontdek je twee eilanden die totaal van elkaar verschillen. Het subtropische Noordereiland met zijn vulkanen en geisers en het Zuidereiland met diepe meren, fjorden en gletsjers. Rond Rotorua op het Noordereiland bevindt zich het leefgebied van de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland: de Maori, die je tijdens je vakantie zeker ontmoet. Nieuw-Zeeland is verbonden met de Nederlandse geschiedenis. In de 17e eeuw zette de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman als eerste voet op Nieuw Zeeuwse bodem.

In de ban van de natuur

Nieuw-Zeeland is voor natuurliefhebbers de ultieme bestemming. Door de vele optionele wandel- en excursiemogelijkheden kun je je vakantie zo actief maken als je zelf wilt. Je legt een behoorlijk aantal kilometers af over goede wegen waardoor je de meest bijzondere gebieden van dit prachtige land ziet. In afwisselende accommodaties: sfeervolle hotels, motels, lodges, cabins en guesthouses, vaak gekozen vanwege hun centrale ligging of unieke locatie. Een paar keer overnachten we in meerpersoons huisjes met gedeeld sanitair. We reizen met een privé bus. Je vliegt van Wellington naar Picton.

Paihia


Geisers en heetwaterbronnen

De subtropische Bay of Islands, in het noorden van Nieuw-Zeeland, is een ideale plek om bij te komen van een lange vakantie. Een schitterende zeiltocht langs de vele eilandjes in de baai is zeker de moeite waard, misschien zie je zelfs dolfijnen. In Rotorua wandel je tussen spuwende geisers, borrelende modderpoelen en stomende heetwaterbronnen. Rotorua is tevens het leefgebied van de Maori's, je maakt hier kennis met de oorspronkelijke inwoners van Nieuw-Zeeland. De ruige omgeving van het Tongariro Nationaal Park is geschikt voor prachtige wandelingen langs vulkaankraters, turquoise meren en warmwaterbronnen. Voor velen vormt de beroemde Tongariro Crossing een letterlijk hoogtepunt van de vakantie in Nieuw-Zeeland.

geisers Nieuw-Zeeland

 

Abel Tasman ontdekt Nieuw-Zeeland

Op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland vaar je diep de Marlborough Sounds in; een schitterend gebied met prachtige fjorden en een dicht beboste, grillige kustlijn. Liefhebbers kunnen hier een pittige tweedaagse trektocht maken, waarbij je vele zeevogels ziet en wellicht zelfs pinguïns, dolfijnen en walvissen. Het Abel Tasman park is het juweel onder Nieuw Zeeland's nationale parken. Je wandelt er door subtropische wouden en langs baaien met kristalhelder water en hagelwitte zandstranden.

Bezoek de gletsjers en fjorden 

De Franz Jozef- en Fox Gletsjer liggen midden in subtropische vegetatie en vlakbij de Tasman zee. Je kunt hier een spannende gletsjerwandeling of helikoptervlucht maken. In Queenstown is bijna elke activiteit mogelijk: bungeejumpen, wildwatervaren, jetboaten, paragliding en mountainbiken. Varend door de beroemdste fjord van Nieuw-Zeeland, Milford Sound, zie je naast talloze watervallen ook de top van de 1695 meter hoge Mitre Peak. In de zuidelijk gelegen verlaten Catlins ervaar je rust en ruimte; bossen, prachtige stranden, watervallen, een fossiel versteend bos en veel wildlife. Je sluit je vakantie af in Christchurch. Hiervandaan kun je Kaikoura bezoeken; dé plek om op zoek te gaan naar walvissen, dusky-dolfijnen en zeehonden.

Bevolking

De oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland zijn de Maori’s, deze zijn afkomstig van de Polynesische eilanden. De Nieuw-Zeelandse bevolking bestaat ongeveer uit 15% Maori’s en de rest is van Europese afkomst. Voornamelijk mensen uit het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland en Ierland. Tegenwoordig is er een groei gaande van Aziatische immigranten naar Nieuw-Zeeland. 

Bevolking Nieuw-Zeeland


Geschiedenis 

Over de vroegste geschiedenis van Nieuw-Zeeland is weinig bekend. Rond het jaar 1200 kwamen de Maori’s aan op het eiland. Zij hadden hun eigen land verlaten vanwege overbevolking, oorlogen en ziektes. Toen deze aankwamen leefden er echter al een primitief volk genaamd de Moriori’s, de laatste echte Moriori is in 1933 overleden.

De bekende geschiedenis van Nieuw-Zeeland begint in 1642, in dit jaar ontdekte de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman dit land. Hij kwam in aanraking met de huidige bevolking, de Maori’s, en had een paar aanvaringen met dit volk. Hierna vertrok hij weer richting Nederland om te melden dat de bevolking vijandig was en dat handel drijven er dus niet in zat.

Meer dan een eeuw later, in 1769, maakte de Britse ontdekkingsreiziger James Cook de tocht naar Nieuw-Zeeland en bracht grote delen van het land in kaart. Cook had minder vijandige ontmoetingen met de Maori’s en hierdoor had hij alle tijd om het hele land vrij gedetailleerd in kaart te brengen. In 1773 en 1777 is hij teruggegaan naar Nieuw-Zeeland waar hij veel schreef over de flora en fauna die er te vinden is.

Sprake van kolonisatie was er pas vanaf de 19e eeuw, het waren voornamelijk handelaren, walvisvaarders, robbenjagers en missionarissen die zich in het land vestigden. In het begin van deze kolonisatie was er geen sprake van centraal gezag, dit zorgde voor chaos waardoor Engeland besloot om William Hobson aan te stellen als commandant van het gebied.

Deze commandant probeerde alle Maori stammen in te laten stemmen met het verkopen van hun land, niet alle stammen gingen hier mee akkoord, wat resulteerde in een oorlog. Vanaf 1907 kende het land een koloniaal bestuur met een vergaande vorm van democratisering. Aangezien Nieuw-Zeeland onderdeel was van het Britse koninkrijk deed het mee aan beide Wereldoorlogen, echter vonden er in het land zelf geen gevechten plaats. In 1986 werden de laatste banden tussen het Nieuw-Zeelandse- en Britse parlement verbroken.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Nieuw-Zeeland

Reisverhalen

  • Nieuw-Zeeland opent grenzen voor gevaccineerde reizigers

    Nieuw-Zeeland, 01-05-22

    Per 1 mei zijn internationale toeristen weer welkom in Nieuw-Zeeland. Het land heeft de grenzen geopend voor gevaccineerde reizigers uit ruim 60 landen, waaronder ook Nederland en België. Buitenlan...

    Lees verder
  • De Tongariro Alpine Crossing: langs bizarre maanlandschappen en adembenemende meren

    Nieuw-Zeeland, 02-01-22

    Als je met Sawadee meegaat op een groepsreis door Nieuw-Zeeland dan kom je langs het Tongariro Nationaal Park. Hier kan je een route lopen die vaak wordt bestempeld als een van de mooiste dagwandel...

    Lees verder
  • 10 keer typische dingen op reis in Nieuw-Zeeland

    Nieuw-Zeeland, 19-04-20

    Lonne maakte een prachtige reis door Nieuw-Zeeland. Ze is gigantisch onder de indruk geraakt van de pure schoonheid van het land. In dit blog schrijft ze over 10 dingen die typisch Nieuw-Zeeland zi...

    Lees verder
  • Lokale keuken van Nieuw-Zeeland | De traditionele gerechten

    Nieuw-Zeeland, 01-11-19

    Een van de leukste dingen aan reizen is toch wel het ontdekken van een nieuwe keuken. Bij Nieuw-Zeeland denk je waarschijnlijk vooral aan de prachtige natuur en niet zo snel aan een bijzondere keuk...

    Lees verder
  • 5 hoogtepunten tijdens een reis door Nieuw-Zeeland

    Nieuw-Zeeland, 01-11-19

    Je moet er een aardige reis voor over hebben maar dan ben je ook ergens. Het land van de ruige natuur; Nieuw-Zeeland! Wie van rauwe landschappen en pure natuur houdt is hier helemaal op zijn plek. ...

    Lees verder
  • Fotoverslag: Nieuw-Zeeland

    Nieuw-Zeeland, 03-06-19

    Reisexpert Neda komt terug uit Nieuw-Zeeland en showt haar jaloersmakende foto’s op kantoor. Ruige berglandschappen, metersdiepe fjorden en ongerepte stranden passeren de revue. Dit mogen we je nat...

    Lees verder
  • Vijf weken fietsen in Nieuw-Zeeland

    Nieuw-Zeeland, 09-10-17

    Peter Albeda maakt tijdens de fietsreis in Nieuw-Zeeland kennis met dit prachtige land en wil zijn bijzondere ervaring graag met iedereen delen!  Nadat ik de verhalen van een collega had gehoord -...

    Lees verder
  • In de ban van de Maori

    Nieuw-Zeeland, 03-05-16

    De Maori, een bevolkingsgroep vol mysterie en bijzondere gebruiken. Ze vestigden zich in Nieuw-Zeeland, eeuwen voordat de Europeanen voet aan wal zetten. Ook zij waren niet de oorspronkelijke bewon...

    Lees verder

Hoogtepunten Nieuw-Zeeland 

Wie herinnert zich niet de spectaculaire landschappen uit de Lord of the Rings trilogie. Het ruige berglandschap van Mordor, de prachtige rivier van Rivendell en de glooiende heuvels van Hobbiton. Deze film is niet voor niets in Nieuw-Zeeland opgenomen, Nieuw-Zeeland is nu eenmaal gezegend met schitterende en indrukwekkende natuur. Dit biedt reizigers en natuurliefhebbers ongekende mogelijkheden. Van wandeltochten door de bergen, tot raften op een wilde rivier en wereldse steden; Nieuw-Zeeland is absoluut een mooie vakantiebestemming.

Natuur in Nieuw-Zeeland

Tachtig miljoen jaar geleden scheidde Nieuw-Zeeland zich van Gondwanaland. De natuur, geïsoleerd van de rest van de wereld, heeft zich sindsdien ontwikkeld tot unieke en spectaculaire landschappen van een ongekende schoonheid. Hieronder een greep uit de hoogtepunten.

Tongariro Nationaal Park

In het Tongariro National Park liggen de actieve vulkanen Tongariro, Ruapehu en Ngauruhoe. De aanwezigheid van deze vulkanen zorgt voor een diversiteit aan landschappen, zoals droge, steppe-gebieden, moerassen en weelderige bossen. Tongariro National Park mag door zijn bijzondere natuur met recht een van de spectaculairste parken van Nieuw-Zeeland worden genoemd, en is dan ook in 1993, als eerste nationaal park, op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. In het park zijn prachtige wandeltochten te maken. Zoals de Tongariro Crossing, een wandeltocht door een vulkanisch landschap van gestolde lava, stenen en beekjes. Of de Tongariro Northern Circuit, een zesdaagse wandeling langs kleurige vulkaanmeren, vulkanische kraters en warmwaterbronnen.

Tongariro Nationaal Park


Mount Cook Nationaal Park

De berg die de wolken pakt' wordt Mount Cook ook wel genoemd door de Maori. Deze berg is met zijn 3724 meter de hoogste berg van Nieuw-Zeeland en ligt in Nationaal Park Aoraki/Mount Cook. Ruim een derde van Mount Cook National Park is permanent bedekt met sneeuw, en er zijn maar liefst 19 bergen met een hoogte boven de 3000 meter. Naast deze bergen bevat het park ook vele gletsjers, en een bijzondere flora en fauna. Zo kun je hier de zeldzame Nieuw-Zeelandse valk, de paradijseend en de Mount Cook-lelie aanschouwen. Spectaculair is een helicoptervlucht over de hoge Mount Cook.

Mount Cook


Marlborough Sounds Maritime Park

Op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland vindt je Marlborough Sounds; een schitterend gebied met prachtige fjorden en een dichtbeboste, grillige kustlijn. Je ziet er een wirwar van bergkammen, zeearmen, eilanden en baaien. In Marlborough Sounds liggen diverse natuurparken en talloze wandelpaden. Liefhebbers kunnen pittige wandeltochten maken, door weelderige bossen en langs prachtige stranden en baaien. Je zult vele zeevogels zien en wellicht zelfs pinguïns, dolfijnen en walvissen.

Marlborough Sounds Maritime Park


Nationaal Park Fiordland

Dit park, met zijn speciale landschap, geologie en plant- en dierensoorten, is uitgeroepen tot Werelderfgoedgebied. Dit grootste park van Nieuw-Zeeland staat bekend om zijn majestueuze bergen, watervallen, meren, fjorden Neem wel je regenkleding mee, want dit gebied is één van de natste ter wereld. Bewapend met een paraplu ben je helemaal klaar om de donkergroene beukenbossen vol varens en mossen, hoge vlaktes met alpenbloemen en stille wateren met pinguïns, dolfijnen en zeehonden te bewonderen. Een boottocht is een geschikte manier om de prachtige natuur en de grotten verlicht door duizenden glimwormen, goed in je op te kunnen nemen. Het park bevat veertien fjorden, waarvan Milford Sound de bekendste is. Er zijn verschillende activiteiten rondom dit fjord met zijn typerende hoge en steile rotsen. Zo kun je een boottocht door dit prachtige fjordengebied maken, met uitzicht op de talloze watervallen en de bergen om je heen. Ook is Milford Sound het eindpunt van de Milford Track, één van de mooiste wandelroutes ter wereld.

Pancake Rocks

In het paparoa nationaal park bevinden zich de Punakaiki Pancake Rocks. Dit aparte natuurverschijnsel bestaat uit opmerkelijke geologische vormen die doen denken aan versteende pannenkoeken. Tijdens hoogtij vinden hier ware waterexplosies plaats. Je hebt hier een aantal ‘blowholes’. Tijdens het hoogtij stroomt hier water onder hoge druk binnen, met als gevolg explosies van water en damp.

Kawarau Gorge & Kawarau River Bridge

De Kawarau Gorge staat bekend om zijn natuurlijke schoonheid, maar ook om de mogelijkheden voor extreme sporten. In 1860 werd deze plek ontzettend populair na de vondst van goud in het gebied. De restanten van de woningen en winkels van deze periode zijn nog steeds te vinden. Tegenwoordig staat de Kawarau gorge bekend om de extreme sporten die hier worden uitgevoerd, voornamelijk bungeejumpen vanaf de Kawarau Gorge Suspension Bridge is erg populair. Dit was dan ook dé plek waar het commerciële bungeejumpen begon.

Kawarau River Bridge, fietsvakantie Nieuw-Zeeland


Franz Josef 

In 1865 is deze Gletsjer ontdekt door een Oostenrijker en vernoemd naar de toenmalige keizer van Oostenrijk, Franz Josef. 20 kilometer verderop ligt de Fox gletsjer, echter wordt de Franz Josef gezien als de mooiste van de twee. De gletsjer biedt de mogelijkheid om deze ter voet te verkennen met een gids. Er zijn verschillende routes voor elk niveau, hierbij loop je langs glinsterende pieken, blauwgroene ijsgrotten en diepe gletsjerspleten. Voor de echte avonturiers is er ook de mogelijkheid om de gletsjer te beklimmen. Als je het rustiger aan wilt doen kan je hier ook een helikoptervlucht maken waarbij je landt op één van de besneeuwde toppen.

Franz Josef, fietsvakantie Nieuw-Zeeland


Steden & Cultuur van Nieuw-Zeeland

Hoewel Nieuw-Zeeland vooral beroemd is vanwege de prachtige natuur, zijn ook zeker de steden de moeite waard. Naast grote steden als Auckland en Wellington heeft Nieuw-Zeeland ook veel mooie kleine plaatsen te bieden, zoals Kaikoura en Hawke's Bay.

Christchurch

Deze groene stad (ook welthe Garden City genoemd) is gelegen in de Canterbury Plains, een droog en vlak gedeelte van Nieuw-Zeeland. De stad doet Engels aan en er heerst een rustige en aangename sfeer. Tegelijkertijd is het er druk en gezellig in de vele cafeetjes waar je kunt genieten van live muziek. Er is genoeg te doen in deze leuke stad. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de prachtige botanische tuinen, het opmerkelijke Antarcticamuseum, het Canterburymuseum, het Arts- and Craftcentre, het Earthquake museum en de mooie kathedraal.

Christchurch


Wellington

Wellington ligt in het zuiden van het Noordereiland. De hoofdstad van Nieuw-Zeeland is een populaire vakantiebestemming en staat bekend als het cultuurcentrum van het land. Niet alleen is het een bruisende, culturele stad, maar ook heeft het een intieme en gezellige sfeer. Je kunt hier luisteren naar interactieve verhalen over de stad in het Museum of Wellington City and Sea, de prachtige omgeving verkennen en de grootste reuzeninktvis ter wereld bezichtigen in het Nationale museum van Nieuw-Zeeland: Te Papa. Of neem een kijkje in de gigantische botanische tuinen en in Wellington's haven Port Nicholson, ook wel beschouwd als één van de mooiste natuurlijke havens ter wereld.

Wellington


Kaikoura

Hét plaatsje in Nieuw-Zeeland voor zeeliefhebbers. Niet alleen kun je hier heerlijk eten in visrestaurants, ook is Kaikoura een zeer geschikte startplek voor whale watching. In de wateren van Kaikoura zwemmen potwalvissen, bultruggen, blauwe vinvissen, orka's en dolfijnen. Tijdens een cruise kun je deze dieren bewonderen. Ook zijn er mogelijkheden om met wilde dolfijnen en zeehonden te zwemmen. Voor mensen zonder zeebenen zijn er ook mooie wandelroutes in de omgeving, waarbij je oog in oog kunt staan met zeehonden uit een van de zeehondenkolonies langs het strand. Kaikoura is ook een goede plek om te duiken, vissen en kajakken.

Queenstown

Queenstown, de plek waar avontuur en extreme sport samenkomen. Niet voor niets wordt deze stad de avonturenhoofdstad van Nieuw-Zeeland genoemd. Hanggliden, paragliden, bungee-jumpen, parachutespringen en white water raften zijn één van de avontuurlijke mogelijkheden die deze stad te bieden heeft. Nog steeds avontuurlijk, maar iets rustiger, is de Skyline Gondola, een kabelbaan die je op wel 450 meter boven Queenstown brengt, waar je rustig kunt genieten van het uitzicht en een kopje koffie. Maar Queenstown is meer dan een stad waar je adrenaline-niveau een hoogtepunt bereikt. Vanuit Queenstown kun je een boottocht op het meer maken of prachtige wandelingen in de omgeving. Een kabellift brengt je naar de top van de heuvel, waarvandaan je een mooi uitzicht hebt over Queenstown en Lake Wakatipu met de bergketen the Remarkables op de achtergrond. Bovendien is dit het startpunt voor prachtige wandelingen.

Bekijk onze reizen naar Nieuw-Zeeland per reissoort:

Beste reistijd Nieuw- Zeeland

Je bent geïnteresseerd in Nieuw-Zeeland als volgende vakantiebestemming? Lees dan verder om meer te weten te komen over het weer. Nieuw-Zeeland is gelegen op het zuidelijk halfrond,  waardoor de jaargetijden tegengesteld zijn aan die van ons. In onze winter is het in Nieuw-Zeeland zomer en andersom. Het Noordereiland heeft een mild klimaat met een gemiddelde temperatuur tussen 10 en 25 °C. Gemiddeld valt er 130 cm regen per jaar.

Op het Zuidereiland is het klimaat zeer uiteenlopend. Het noordwesten (o.a. Marlborough Sounds) heeft de meeste uren zonneschijn van Nieuw-Zeeland. De westkust heeft veel meer regen te verduren dan het oosten van het eiland. Zo valt jaarlijks aan de westkust gemiddeld 700 cm regen en aan de oostkust soms maar 70 cm! De temperatuur ligt lager dan op het Noordereiland, namelijk tussen de 1 en 21 °C. 

Seizoenen

  • september – november = voorjaar (15-20 °C).
  • december – februari = warmste maanden (20-25 °C).
  • maart – mei = najaar (15-20 °C). 
  • juni – augustus = wintermaanden (5-15 °C). 

Beste reistijd

De drukste periodes in Nieuw-Zeeland zijn de zomermaanden (december t/m februari) en de wintermaanden (mei t/m augustus). Voornamelijk in de zomermaanden kan het vrij druk zijn, de huidige bevolking heeft dan namelijk zomervakantie. De beste reisperiodes voor het land zijn dan ook februari en maart of oktober en november. Tijdens deze maanden is de temperatuur aangenaam, het is er dus niet te warm of te koud. Doordat deze periodes buiten de vakanties vallen is het er ook relatief rustig. De maanden oktober en november zijn vaak wel wat drukker qua toeristen aangezien het dan bij ons winter is en veel toeristen warmere oorden opzoeken. Door het zeeklimaat dat heerst in Nieuw-Zeeland is het weer wel vrij onvoorspelbaar. Een zonnige dag kan dus zomaar omslaan in een dag met regen.

Auckland

De grootste stad van Nieuw-Zeeland is Auckland. Er heerst een aangenaam zeeklimaat met subtropische trekken. In de zomer liggen de temperaturen er tussen de 23 en 24 graden overdag. De milde winters hebben temperaturen van rond de 14 tot 16 graden en de kans op vorst is nihil. Omdat Auckland groot is en er hoogteverschillen zijn, is er een groot verschil tussen het weerbeeld in de ene- en andere wijk. In Auckland valt op jaarbasis bijna 130cm neerslag. Dat is meer dan we in Nederland gewend zijn, maar voor Nieuw-Zeelandse begrippen is dit normaal. Het vele aantal zonuren maakt Auckland daarentegen een vrij zonnige bestemming. 

image
image

Reistips Nieuw-Zeeland

Een vakantie in Nieuw Zeeland staat bij veel reizigers hoog op het lijstje. Wandelen door ongekende landschappen van gletsjers en fjorden, kennis maken met de bijzondere cultuur van de Maori of parachutespringen boven een meer. Avontuur en Nieuw-Zeeland gaan hand in hand. Hieronder wat avontuurlijke reistips voor je op een rij.

Gletsjerwandeling Fox Glacier

Foxgletsjer ligt in het Nationaal park Westland aan de westkust van het Zuidereiland. Het is een van de makkelijkst toegankelijke gletsjers ter wereld. Rondom de gletsjer kun je verschillende activiteiten ondernemen, zoals een wandeling of een helikoptervlucht. Als je kiest voor een wandeling krijg je speciale schoenen met spikes eronder, waardoor je goed grip hebt op het ijs. Vervolgens kun je onder leiding van een ervaren gids een wandeling over de gletsjer maken. Dankzij deze gids zie je de mooiste plekjes en aanschouw je het blauwe, en dan weer spierwitte ijs. Door het smeltwater ontstaan verschillende figuren in het ijs, en soms diepe kloven waar je doorheen kunt lopen. Een gletsjerwandeling op de Fox Glacier is een unieke ervaring!

Fox gletsjer


De pinguins van Taiaroa Head

Een rit naar het uiterste puntje van de Otago Peninsula is zeer de moeite waard. In Taiaroa Head kun je namelijk een bezoek brengen aan de albatrossen of de schattige pinguïns over de rotsen zien klauteren. De zeldzame geeloog pinguïn was enkele jaren geleden met uitsterven bedreigd, maar gelukkig vindt er nu weer een populatiegroei in de kolonie plaats. In het zuidelijk halfrond is Taiaroa Head overigens de enige plek waar albatrossen aan land komen om eieren te leggen, en het is dan ook de meest geschikte plek om deze indrukwekkende zeevogel in het wild te aanschouwen. De dieren kunnen wel een spanwijdte van drie meter bereiken!

Otago Peninsula

De Maori-cultuur ontdekken 

Nieuw-Zeeland is verweven met de cultuur van de Maori, de oorspronkelijke bevolking van Nieuw-Zeeland. Een bezoek aan dit land is dan ook eigenlijk niet compleet zonder kennis te maken met de bijzondere gebruiken, kunst en cultuur van deze bevolkingsgroep. Een goede plek om meer over de Maori te weten te komen is Rotorua. Hier kun je het houtsnijwerk en het gemeenschapshuis van de Maori bezichtigen, en een traditionele zang- en dansvoorstelling meemaken.

Auckland

Qua oppervlakte is dit de grootste stad van Nieuw-Zeeland en een derde van de totale bevolking van het land woont hier. Het is natuurlijk niet voor niks dat zoveel mensen ervoor kiezen om hier te wonen. Auckland is een prachtige stad. Zo kan je de schitterende havens bezoeken, ontspannen in één van de oude stadsparken of genieten van het uitzicht vanaf de Sky Tower. Met een hoogte van 328 meter is de Sky Tower het hoogste gebouw op het zuidelijk halfrond.

Auckland


Waitangi nationaal reservaat

Waitangi is de plek waar één van de belangrijkste historische gebeurtenissen van Nieuw-Zeeland plaats vond. In 1840 werd hier namelijk het verdrag tussen de Maori en de Engelsen getekend wat het land een Britse kolonie maakten. Tegenwoordig is dit dé plek om over de Maori cultuur te leren. Niet alleen zit je hier goed voor een geschiedenis les over het land, maar je kan hier ook genieten van de prachtige natuur. Vooral de wandelroutes langs de kustlijn zullen je niet teleur stellen.      

Whakarewarewa thermal reservaat

500 heet water bronnen en 65 geisers zijn er in het reservaat te vinden. Pohutu is de naam van de grootste geiser die hier te vinden is, de naam betekent constant nat of spatten vertaald vanuit Maori. Deze geiser kan water tot wel 30 meter de lucht in schieten, de uitbarstingen komen ongeveer 1 tot 2 keer per uur voor. Naast de vele heet water bronnen en geisers is hier ook een traditioneel Maori dorp te vinden. In het midden van het reservaat kan je zien hoe de bevolking hier heeft geleefd voor de afgelopen 700 jaar.

Whakarewarewa


Het Waipoua Kauri Forest

De Kauri bomen zijn te vinden in het Waipoua Kauri Forest en behoren tot de oudste bomen ter wereld. Het hout van deze bomen was uiterst geschikt voor de scheepsbouw en mede hierdoor zijn de uitgestrekte bossen ingeperkt, echter zijn de meeste indrukwekkende in dit park bewaard gebleven. In Waipoua Kauri Forest is de oudste boom van Nieuw-Zeeland te vinden, er wordt geschat dat deze boom 4000 jaar oud is. De four sisters kunnen hier ook gevonden worden, dit zijn 4 Kauri’s die allemaal dicht bij elkaar staan en ongeveer even groot zijn. De Tane Mahuta is de grootste van het stel met een hoogte van 52 meter en een omtrek van 13 meter. 

Paihia - Bay of Islands 

De Bay of Islands is gelegen aan de noord kust van Nieuw-Zeeland, dit gebied wordt ook wel het winter loze noorden genoemd, waardoor er het hele jaar een aangename temperatuur aanwezig is. Naast een geweldig uitzicht en een prachtige natuur zijn er in de Bay of Islands ook vele andere activiteiten mogelijk, vooral wateractiviteiten zoals duiken, snorkelen en zeilen zijn populair hier. Er zijn ook kleine steden langs de kust te vinden en Paihia is daarvan de meest bekende onder de reizigers, dit komt vooral door de geschiedenis. De eerst vermelding van het spel cricket is door een inwoner van Paihia gemaakt in 1832 en in 1835 bezocht Charles Darwin ook een wedstrijd van het spel. In datzelfde jaar is ook de eerste drukpers van Nieuw-Zeeland in Paihia gekomen.

Queenstown

Met de Remarkables op de achtergrond is Queenstown een prachtig gelegen stad. Voor de Lord of the Rings fans, dit is een bergketen die in elke film van de trilogie terug te zien is. Bij Queenstown vind je ook het meer Wakatipu. Eén van de laatste stoomboten ter wereld vaart nog in dit meer. De T.S.S Earnslaw vervoert al sinds 1912 goederen en mensen over het Wakatipu meer. Tegenwoordig is het een boot voor toeristen en de ideale manier om een groot deel van het landschap rondom Queenstown te ontdekken.

Queenstown


Westport

Tijdens je fietsvakantie in Nieuw-Zeeland kom je langs de stad Westport, de stad was in 1861 bekend vanwege het goud dat in de regio gevonden werd. Na de goudkoorts werd de stad een plek voor kolenwinning. Tegenwoordig is Westport een plek voor outdoor activiteiten zoals hiking en caving. Als je zin hebt om nog een stuk te fietsen dan is er de mogelijkheid om een route langs de kust te rijden met als eindpunt een zeehondenkolonie bij Cape Foulwind.

Het Abel Tasman Nationaal Park 

Het kleinste nationale park in Nieuw-Zeeland heeft een Nederlands tintje, het is namelijk vernoemd naar de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman. Het park is een waar paradijs te noemen, je vindt hier goudgele stranden, dichtbegroeide bossen, watervallen en grotten. Het binnenland van dit park is afgesloten voor auto’s en dus is een wandeling de beste manier om dit gebied te ontdekken. De route langs het water is ook zeker aan te raden. In het Abel Tasman nationaal park is er de mogelijkheid om te gaan snorkelen. Op het water is de kans groot dat je een aantal wilde dieren tegenkomt, zo vind je hier zeehonden, dwerg pinguïns en dolfijnen. 

Abel Tasman Nationaal Park


Queen Charlotte Sound

Onderdeel van de Marlborough Sounds is de Queen Charlotte Sound, één van de grootste zeearmen van dit gebied. Als je het fietsen even zat bent en zin hebt om te wandelen dan zit je in dit gebied perfect. Er zijn meerdere wandelroutes mogelijk, zo kan je hier een hele dag spenderen of kan je ervoor kiezen om te gaan voor een wandeling van 3 uur. Het maakt niet uit welke route je kiest, de prachtige omgeving zal je overal laten verbazen. 

Wist je dat…  

  • Er geen slangen voorkomen op Nieuw-Zeeland?  
  • De hoogste berg van het Noordereiland een vulkaan is? 
  • Ongeveer een derde van de bevolking in en rondom Auckland woont?  
  • Wellington de meest zuidelijke hoofdstad ter wereld is?  
  • De langste plaatsnaam ter wereld die uit één woord bestaat 92 letters telt en de naam is van een heuvel in Nieuw-Zeeland? 
Naar boven