Vakantie Oman | hoogtepunten, beste reistijd & meer | Sawadee

Achtergrond Oman

De bevolking van Oman staan bekend als een van de vriendelijkste ter wereld.  Ze spreken uitstekend Engels, zijn zeer gastvrij en hoffelijk. Het landschap van Oman is heel divers, je hebt kilometers aan woestijngebied, prachtige langgerekte stranden, wadi’s en mooie bergen. Oman is ongeveer acht keer zo groot als Nederland. De bevolking van Oman is erg uiteenlopend, ongeveer een kwart van de bevolking is buitenlands. Ontdek het allemaal tijdens een vakantie naar Oman.


Geschiedenis

Oman is al meer dan 10.000 jaar oud. Rond 4000 voor Christus begonnen ze in Oman al met handel drijven, het belangrijkste handelsproduct van Oman was wierrook. Rond 1500 voor Christus ontstond er ook de wierrookroute. Rond het jaar 622 kwam Oman in aanraking met de Islam, dankzij profeet Mohammed. Al snel bekeerde het grootste deel van de bevolking zich tot de Islam. Rond 1500 kwamen de Portugezen aan in Oman. De Portugezen hadden de havenstad Muscat voor 150 jaar lang bezet. De VOC had tussen 1672 en 1675 een handelspost is Muscat.

Bevolking 

In Oman leven 3,2 miljoen mensen. Het land is met gemiddeld 9 inwoners per vierkante kilometer een van de dunst bevolkte landen ter wereld. De bevolking bestaat voornamelijk uit Arabieren die in stammen zijn onderverdeeld. Zo kennen enkele hun oorsprong uit Jemen en Saoedi-Arabië. De traditionele stammencultuur is de hele geschiedenis bewaard gebleven en pas door de huidige sultan Qabous verenigd. Geschiedenis Oman is al, gedurende eeuwen, een centrum voor handelaars. In de 16e eeuw kwam de belangrijkste havenstad Masqat in handen van de Portugezen. De sporen van deze bezetting zijn veel terug te vinden zoals de forten en oude Portugese huizen. Later kwam Oman in handen van de Osmanen. Deze werden verdreven door Achmed Ibn Said die een dynastie van sultans heeft gevormd waarvan de huidige sultan nog steeds afstamt. 

Sultan Said Bin Taimur regeerde het land tot 1970. In deze periode was er weinig ontwikkeling en het land bleef dicht voor buitenlanders. Nadat zijn zoon aan de macht kwam startte er een vernieuwingsproces. Scholen, ziekenhuizen, infrastructuur en irrigatieprojecten werden gestart. Ook kwam het land open te staan voor toeristen waar nu velen de vruchten van plukken. 

Wist je dat… 

 • Er in Oman ook heel veel prachtig groene wadi’s te vinden is naast al het zand van de woestijn? 
 • Je betaalt met de Omani Rial? 
 • Een belangrijk onderdeel van de Omaanse keuken Saffraan is? 
 • Het een zeer veilig en vrouwvriendelijk land is? 
 • Jaarlijks komen er ongeveer 20.000 schildpadden eieren leggen in Oman.
 • Gebouwen zijn niet hoger dan acht verdiepingen in Oman, je vind hier dus geen gigantische wolkenkrabbers zoals in Dubai.
 • Er zijn pas sinds 2013 plannen gemaakt voor spoorwegen

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Oman

Reisverhalen

 • Reisvideo van het bijzondere Oman

  Oman, 14-11-18

  Tijdens een bijzondere rondreis door Omanontdekt Sawadee Reiziger Pieter Oman: het land van wierookbomen, Sinbad de Zeeman, authentieke dorpen, groene wadi's en uitgestrekte woestijnen.Het gastvrij...

  Lees verder
 • Ontdek het magische Muscat op rondreis

  Oman, 13-12-16

  Een verrassend leuk land in het midden-oosten, en ook veilig te bezoeken, is Oman. Dit best bewaarde geheim van deze regio kent prachtige woestijnen, groende wadi’s en sprookjesachtige steden. ...

  Lees verder

Hoogtepunten Oman

Tijdens een vakantie in Oman ontdek je verschillende hoogtepunten. Hieronder zijn enkele van deze toegelicht.

Muscat

Muscat is gelegen aan de kust, het is de hoofdstad van Oman. Het is een van de oudste steden van het Midden-Oosten. Een echte bezienswaardigheid in Oman is de Sultan Qaboos-moskee, dit is de grootste moskee van Oman. De moskee is een cadeau van de sultan Qaboos aan het volk. De sultan Qaboos moskee is de enige moskee in Oman die ook geopend is voor niet-moslims. Een andere mooie bezienswaardigheid om te bezoeken tijdens een vakantie in Muscat zijn de twee forten, het Al-Mirani fort en het Al-Jalali fort. Beide forten zijn alleen vanaf de buitenkant te bewonderen. Het Al-Jalali is een museum maar alleen open voor speciale gasten.


Ras al Hadd

Ras al Hadd is beter bekend het zeeschildpadden strand van Oman. In de vroege ochtenduren vanaf juli tot en met oktober heb je de beste kans op het zien van de zeeschildpadden, in deze periode leggen zo’n 20.000 zeeschildpadden hun eieren.  Naast de bijzondere ervaring om zeeschildpadden te zien is het strand van Ras al Hadd een heerlijk om een dagje te vertoeven. Je hebt er ook de mogelijkheid om te gaan snorkelen of te duiken tijdens je vakantie.

Wahiba Sands

De bekendste woestijn van Oman is de Wahiba Sands woestijn, deze woestijn staat bekend om zijn hoge duinen en de rode en gele kleuren. De kleur van het zand komt van de mengeling van woestijnzand en zeezand. Om je tocht door deze woestijn nog indrukwekkender te maken is het aan te raden om te overnachten in de woestijn. Wanneer de zon onder is kun je genieten van de meest mooie sterrenhemel die je ooit zal zien.

Flora en Fauna

Bij Oman denk je misschien niet meteen aan een uitgebreide flora en fauna, maar niets is minder waar. Oman heeft veel verschillende landschappen te ontdekken tijdens een vakantie. Van droge woestijnen tot gebergte en kilometer lange stranden. In Oman zijn meerdere wadi’s te vinden, dit is een rivierdal in een droog gebied. Deze wadi’s zijn altijd erg groen en zitten vol met verschillende kleurrijke vogels. Oman is ook een uniek vogel walhalla. In het oosten vind je Aziatische vogels en in het westen van Oman vind je Afrikaanse vogelsoorten. Oman heeft ook bijzondere landschappen, van woestijn tot gebergte en rivierbeddingen. 


Beste reistijd Oman

Het klimaat in Oman is over het algemeen warm en droog, maar varieert in de verschillende regio’s. In de kustgebieden is het gedurende de zomermaanden heet met een hoge luchtvochtigheidsgraad terwijl het landinwaarts in die periode juist erg droog is. In het gebergte is het klimaat gedurende het hele jaar vrij mild. De temperaturen in Oman variëren van 15 graden in de winter tot 48 graden in Muscat gedurende de zomer. De beste periode voor een vakantie naar Oman is van oktober tot en met april. In deze maanden is de temperatuur gemiddeld tussen de 25 en 35 graden en is de luchtvochtigheid niet te hoog.

Ramadan en Offerfeest

Op vakantie gaan tijdens de ramadan is goed mogelijk, maar je kunt eventueel wel te maken krijgen met gesloten restaurants, attracties en winkels. Ook kan het op sommige plaatsen drukker zijn dan normaal, waardoor je iets langer onderweg bent. Hoe streng de ramadan wordt nageleefd verschilt per regio. Vergelijkbare omstandigheden gelden voor het Offerfeest.

image

Reistips Oman

Nizwa

Nizwa s een grote stad gelegen in het Ad Dakhiliyah district. Het is een van de oudste steden van Oman die je kunt ontdekken tijdens je vakantie. NIzwa was in de zesde en zevende eeuw de hoofdstad van Oman. Hier heeft Nizwa prachtige bezienswaardigheden aan overgehouden. Je hebt er een prachtig fort, het Nizwa fort. Een andere leuke bezienswaardigheid in  Nizwa is het Falaj Daris, dit is een irrigatiekanaal. Dit kanaal staat op de UNESCO-werelderfgoed lijst, zeker een bezoekje waard dus. NIzwa staat bekend om de geitenmarkt. Hiervoor moet je wel vroeg je bed uit, deze markt begint om 6.00 uur en eindigt om 10.00 uur. Breng daarna een bezoekje aan een van de  de oudste souq van Oman. Hier wordt voornamelijk fruit en groente verkocht, maar ook vis en vlees. Na een bezoek aan Nizwa is het aan te raden om de prachtige ‘groene berg’ Jebel Akhdar te bezoeken. Deze berg heeft zijn naam te danken aan het verrassend groene landschap.


Zon, zee en strand

In Oman kun je tijdens een vakantie zeker genieten van de zon, zee en het strand. Oman heeft een kustlijn van 1700 kilometer. Deze kustlijn is zeer bijzonder want het is ook de broedplaats van zo’n 20.000 zeeschildpadden. De mooie stranden worden omringd door prachtige kliffen en fjorden. De onderwaterwereld in Oman is ook prachtig, het is dan ook aan te raden om te gaan duiken of snorkelen. 

Culinair Oman

In Oman kun je heerlijk eten, van Arabisch tot Aziatisch, in Oman vind je het allemaal. De meeste gerechten worden geserveerd met rijst. Alcohol is in Oman wel verkrijgbaar in hotels, en restaurants, maar de bevolking zelf drinkt geen alcohol. Er wordt veel koffie gedronken in Oman, het liefst zo sterk mogelijk met verschillende kruiden zoals kardemon.

Naar boven