Vakantie Oostenrijk | Hoogtepunten en beste reistijd | Sawadee

Achtergrond Oostenrijk

De hoogste berg van het land is de Grossglockner met een hoogte van bijna 3800 meter. Oostenrijk is echter meer dan bergen alleen want in het oosten van het land is een heuvelachtig gebied. De rivier de Donau stroom hier doorheen en je kan genieten van prachtige valleien.

Oostenrijk

Geschiedenis van Oostenrijk

Pas in de achtste eeuw was er sprake van een centraal gezag in Oostenrijk onder leiding van Karel de Grote, in de tijden hiervoor werd het land bewoond door Kelten, Romeinen en Germaanse stammen. De naam Oostenrijk wordt pas in de 10e eeuw voor het eerst genoemd, het land is dan een markgraafschap onder leiding van de familie Babenberg. In 1156 werd het markgraafschap omgezet en werd het land een hertogdom.

Na de dood van het laatste lid van de Babenberg familie woedde er een strijd om de macht over Oostenrijk in handen te krijgen. Deze werd uiteindelijk door de familie Habsburg gewonnen. Deze familie wist door strategische allianties en huwelijken een groot rijk te vormen waar onder andere Bourgondië, Hongarije en Spanje vielen. Vanaf de 15e eeuw werd dit het Heilige Roomse rijk genoemd. De Habsburg familie bleef uiteindelijk 650 jaar aan de macht.

In de 19e eeuw riep Frans II zichzelf uit tot keizer van alle gebieden die tot de Habsburg monarchie behoren. In 1848 werd deze opgevolgd door Frans Joseph en zijn vrouw Elizabeth, onder hun bewind groeit Wenen uit tot een ware metropool. In deze periode ontstaat ook de Dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije. De Oostenrijkse kroonprins Frans Ferdinand wordt in 1914 vermoord, waarna de Eerste Wereldoorlog start, de Dubbelmonarchie overleefde deze oorlog niet.

Na de Eerste Wereldoorlog wordt het land een republiek, maar in de jaren hierna is het erg onrustig in het land. In 1938 wordt Oostenrijk ingelijfd bij het Duitse Rijk door Adolf Hitler. Na de Tweede Wereldoorlog werd het land weer een republiek, echter was het nog bezet door geallieerde troepen. Hier kwam in 1955 een einde aan waarmee het land compleet onafhankelijk werd, in 1995 werd Oostenrijk lid van de EU.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Oostenrijk

Reisverhalen

Hoogtepunten Oostenrijk

Hieronder lees je welke hoogtepunten je allemaal nog meer gaat tegenkomen tijdens een fietsvakantie door Oostenrijk.

Keutschach

Keutschach was vroeger al een geliefd gebied. Er zijn namelijk vele paalwoningen gevonden die getuigen van vroege bewoning. Tegenwoordig zijn het vooral de toeristen die dit gebied bezoeken en dan voornamelijk vanwege de Keutschach See. Een bekend punt in de regio is de Pyramidenkogel. Dit is een uitzichttoren die het mogelijk maakt om vanaf een hoogte van 905 meter rondom het schitterende landschap te bewonderen. Vanaf deze uitzichttoren heb je uitzicht over de betoverende bergen van het gebied in combinatie met prachtige meren en dalen.

Villach


Stift St Georgen 

Tijdens je fietsvakantie door Oostenrijk fiets je langs het monumentale Stift St Georgen. Dit is een kloostercomplex wat al meer als 1000 jaar bestaat. Toen het gebouw net was gebouwd had het nog de functie van een klooster. In 1788 werd het complex verkocht aan graaf Maximilian Thaddäus von Egger. Deze liet het in een kasteelachtige sfeer inrichten waarbij een nog leegstaand deel in een hotel werd verbouwd. Tegenwoordig is een deel hotel en het andere deel bestaat uit een congrescentrum.

De Klopeiner See 

Elk jaar komen er vele toeristen naar het meer Klopeiner See. Rondom dit meer zijn er veel hotels en toeristische badgelegenheden te vinden. Wat het zo’n populaire plek voor toeristen maakt is het feit dat het meer een temperatuur van 29 graden kan bereiken. Hiermee behoort het tot één van de warmste meren van Europa. Deze hoge temperatuur wordt veroorzaakt door een groot aantal zonuren. Dit komt vooral  door de beschutte ligging en de geringe doorstroming. Rondom het meer zijn talloze wandel en fietsroutes om het gebied te verkennen.

Klopeiner See

  

Beste reistijd Oostenrijk

De beste reisperiode voor een fietsvakantie in Oostenrijk is van mei tot en met september. Vooral mei en september lenen zich het beste voor een actieve vakantie. Tijdens deze maanden is het namelijk niet te warm en kan er aangenaam gefietst worden. In de maanden hiertussen is het wat warmer, maar het zal hier bijna nooit onaangenaam heet worden. Het hoogseizoen is in juli augustus tijdens de zomermaanden, in deze periode kan het drukker zijn. 

Reistips Oostenrijk

Hieronder hebben we een aantal reistips vermeld. Zo kan je op de rustdagen genieten van de omgeving tijdens je fietsvakantie door Oostenrijk.

De Wörthersee 

Met een fietsvakantie kom je langs enkele grote meren. Tijdens één van je rustdagen is er de mogelijkheid om rond het grootste meer van Oostenrijk te rijden. Rondom deze Wörthersee zijn er meerdere activiteiten. Op de fiets ontdek je het meeste van de prachtige omgeving. Tijdens de rondrit om het meer kom je het romantische plaatsje Maria Wörth tegen. Het dorpje ligt op een klein schiereiland en heeft een klein kerkje, dit maakt het voor vele mensen de ideale plek om te trouwen.

Maria Wörth


Obersammelsdorf

Tijdens je rustdag in Obersammelsdorf kan je ervoor kiezen om daadwerkelijk even tot rust te komen. Als je hier geen behoefte aan hebt dan biedt de omgeving hier genoeg mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld naar het nabijgelegen klimpretpark of kan je gaan rodelen op een zomerrodelbaan. Heb je zin om iets minder actiefs te doen dan kan je ervoor kiezen om het vogelpark of het klooster van Eberndorf te bezoeken.

Kasteel Hochosterwitz 

Eén van Oostenrijks meest imposante middeleeuwse kastelen is Hochosterwitz. Het kasteel is nooit overwonnen wat komt door de strategische ligging bovenop een 150 meter hoge rots en maar 1 weg omhoog. De ene weg die omhoog gaat wordt ook nog eens bewaakt door maar liefst 14 toegangspoorten. Het is een steile klim van 620 meter maar gelukkig is er tegenwoordig ook een lift die je naar boven kan brengen. Eenmaal bovenop kan je je verdiepen in de geschiedenis van dit indrukwekkende kasteel.

Kasteel Hochosterwitz


Middeleeuwse dorpje Friesach

Dit middeleeuwse dorpje lag vroeger aan de oude handelsroute van de Romeinen, de route liep van Wenen naar Grado. Het dorp is gelegen tussen drie bergen die allen ruïnes hebben van voormalige burchten. Deze burchten mogen dan uit niets meer dan ruïnes bestaan. Het dorp zelf heeft nog genoeg bezienswaardigheden uit de middeleeuwen. Zo is de slotgracht bijna helemaal bewaard gebleven, maar het mooiste hier is het Hauptplatz. Dit is een langwerpig plein met rondom allemaal herenhuizen uit de middeleeuwen en in het midden van het plein bevindt zich een fontein in renaissance stijl. 

Naar boven