Vakantie Portugal | hoogtepunten, beste reistijd & meer | Sawadee

Achtergrond van Portugal

Portugal is het land van de port, prachtige landschappen en heerlijk eten. Het nationale dier van Portugal, de haan, kom je overal tegen. Dit is niet voor niets, deze haan is namelijk een legende. Het verhaal luid  dat er een pelgrim op doorreis was naar Santiago de Compostela. Tijdens een lokaal feestbanket werd er tafelzilver gestolen en de pelgrim werd hiervan beschuldigd. De rechter veroordeelde hem tot de strop. Op het moment dat de pelgrim werd weggehaald bij de rechter zei hij: " Ik voorspel u, als bewijs van mijn onschuld, dat de haan op uw bord drie maal zal kraaien op het moment dat de strop om mijn nek gelegd zal worden". De haan kraaide driemaal, waarop de rechter de pelgrim vrijsprak. De haan staat in Portugal centraal als onvoorstelbaar geluk.

uitzicht portugese bergen


Geschiedenis Portugal

De Romeinen vielen in 219 v.Chr. het huidige Portugal binnen, het duurde echter bijna 200 jaar voordat elke uithoek onder Romeinse macht kwam. Hier kwam een einde aan toen Germanen in het begin van de 5e eeuw het Romeinse rijk aanvielen, de Visgoten bleken de uiteindelijke overwinnaars. Door onderlinge conflicten duurde deze heerschappij echter niet lang en namen in 711 de islamitische Moren het land over. In de 11e eeuw kwam het land weer onder heerschappij van het christelijke volk en waren de Moren zo goed als verdreven. De toenmalige koning schonk het land aan zijn schoonzoon als dank voor zijn hulp in de strijd tegen de Moren. Deze verklaarde Portugal in 1109 onafhankelijk, het duurde echter nog tot 1249 voordat de Moren compleet verdreven waren. In datzelfde jaar werden ook de huidige landsgrenzen opgesteld, dit maakt Portugal tot één van de oudste landen ter wereld. 

Portugal is altijd al een land geweest dat gericht is op de zee, de landsgrenzen waren stabiel en een verdrag tussen Engeland en Portugal uit 1386 is tot op heden nog steeds van kracht. De glorie tijd van Portugal is dat tijdens de ontdekkingsreizen. Het land heeft vele eilanden en andere gebieden ontdekt, hierdoor is Portugees ook de officiële taal in 9 landen. De glorie tijd kwam langzaam ten einde in het einde van de 16e eeuw. Portugal werd gezien als een marionet van Spanje, hierdoor werden de kolonies van het land vaak aangevallen door de vijanden van Spanje, voornamelijk de Engelsen en Nederlanders. Spanje zelf heeft ook nog een poging gedaan om van Portugal een Spaanse provincie te maken, dit lukte echter niet en leidde tot een onafhankelijkheidsoorlog.

De jaren hierna focuste het land zich op hervormingen in eigen land, de meeste hiervan waren op economisch gebied. In het jaar 1755 werd Lissabon getroffen door een aardbeving met een 9 op de schaal van richter en werd zo goed als compleet verwoest, de hoofdstad van Portugal werd echter snel weer opgebouwd en zo gemaakt dat het aardbevingen kan weerstaan. In 1807 weigerde de Portugezen toe te treden in een frans embargo tegen Engeland, hierop volgde een Franse invasie die door hulp van Britse troepen werd afgeslagen waardoor Portugal zijn onafhankelijkheid behield.

In de tijden hierna kent het land een periode van politieke instabiliteit, tussen 1910 en 1926 was Portugal een republiek. Deze werd echter door een militaire staatsgreep opzijgezet. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Portugal gedwongen door de Britten om mee te doen aan de strijd, het land leidde aanzienlijke verliezen en de economie ging snel achteruit. Ten tijden van de Tweede Wereldoorlog bleef het land neutraal.

In 1974 werd er weer een republiek ingevoerd in het land en kort daarna werden de koloniën onafhankelijk gemaakt en kwam er een eind aan het Portugese rijk. De economie kwam hierdoor weer tot bloei en in 1986 werd Portugal lid van de Europese Unie.

brug met fietser in portugal


Muziek en cultuur

Portugal is het geboorteland van de Fado, de Fado is een zangkunst die veel gevoelens toont. Voor een fado je heb een stem nodig, een gitaar en welgemeende gevoelens. Het is een zeer emotionele zangkunst die je aan het huilen kan maken. Een goede Fado moet ook ontroeren. 

Wist je dat?

 • Portugal de grootste kurken exporteur ter wereld is? Ongeveer de helft van de gebruikte kurk wereldwijd komt uit dit land.
 • Het traditionele gerecht van Portugal is Bacalhau is.
 • De Algarve heeft meer dan 300 zonnedagen per jaar.
 • De langste brug van Europa in Portugal is? De Vasco da Gama brug is ruim 17 kilometer lang en is vernoemd naar de beroemde ontdekkingsreiziger Vasco da Gama.
 • Eén van de oudste universiteiten in de wereld in Portugal te vinden is? De Universiteit van Coimbra is in 1290 opgericht en is nog steeds in gebruik. 
 • Portugees de officiële taal in 9 landen is? In Brazilië, Kaapverdië, Macau, Mozambique, Portugal, Angola, Oost-Timor, Guinee-Bissau, Sao Tomé & Principe wordt deze taal ook gesproken. 

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Portugal

Reisverhalen

 • De tien mooiste plekken in Europa

  Portugal, 01-01-21

  Wie graag op reis wil denkt misschien aan verre oorden vele kilometers hier vandaan. Toch zou je het eens wat dichter bij huis kunnen zoeken. Er zijn namelijk zoveel mogelijkheden voor rondreizen i...

  Lees verder
 • 5 redenen om met Sawadee naar de Azoren te reizen

  Portugal, 17-10-18

  Sophia Abrahams is productmanager bij Sawadee en vertrekt naar de Azoren om ‘haar’ reis en de reisroute te inspecteren! Tevreden komt ze terug en geeft ons 5 redenen waarom de Azoren zó de moeite w...

  Lees verder
 • Lissabon voor jongeren

  Portugal, 14-12-16

  Iris Piers heeft haar drukke baan opgezegd en haar tas gepakt om de wereld over te reizen. Voor Sawadee Reizen schrijft ze haar mooiste ervaringen op. De hoofdstad van Portugal voelt pocketsize aan...

  Lees verder

Hoogtepunten Vakantie Portugal

Waan jezelf in het indrukwekkende Portugal, een land met een rijke geschiedenis en vele pittoreske steden en dorpen. Tijdens je vakantie in Portugal kom je langs vele hoogtepunten die het verhaal van deze rijke geschiedenis vertellen.

Lissabon

Lissabon is de hoofdstad van Portugal, deze stad heeft eigenlijk alles, zon, zee, strand en een prachtig stadscentrum. Dwaal lekker rond in de prachtige straatjes of relax een hele dag aan zee, het kan allemaal. Wat bijna iedereen in Lissabon doet is naar de bijzondere wijk Belém gaan, hier vind je het Mosteiro de Jeronimos klooster en de beroemde gebakjes pastel de nata. Deze overheerlijke roomgebakjes zijn bij vrijwel iedereen geliefd. Je staat er wel eventjes voor in de rij, maar het is het allemaal waard.

Voor de actieveling is het erg leuk om het Castelo de São Jorge te beklimmen. Wanneer je op de top bent heb je een prachtig uitzicht over de stad. Om de stad op een leuke manier te ontdekken is het aan te raden om in de ouderwetse tram 28 te stappen.

plein in lissabon


Porto

Porto is een prachtige havenstad met veel bezienswaardigheden. Porto staat voornamelijk bekend om zijn porthuizen en de wijk Ribeira. Het gehele oude centrum van Porto staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Qua bezienswaardigheden zit je goed in Porto zo kun je het Palácio da Bolsa bezoeken dit is een prachtig beurspaleis gebouwd in 1842. Ook het Igreja de são francisco is een bezoekje waard, deze kerk heeft een prachtige binnenkant.

Porto is de woonplaats van een van de mooiste boekenwinkels ter wereld, de livraria lello. Deze prachtige boekenwinkel uit 1906 is gebouwd door de twee broers Lello. Het verhaal gaat  dat J.K Rowling haar inspiratie van Harry Potter uit deze boekenwinkel haalde.

aan de kust van porto


Madeira

Madeira, ook wel bekend als bloemeneiland, is een prachtig eiland midden in de Atlantische oceaan. Je kunt op Madeira genieten van prachtige botanische tuinen, mooie landschappen en het enige stukje regenwoud van Europa. Madeira is perfect voor een actieve vakantie. Een leuke bezienswaardigheid op Madeira zijn de de grotten van São Vicente Caves, hier zie je de vulkanische oorsprong van Madeira.

Provinciehoofdstad Santarém

Scalabis was de naam van deze stad in de Romeinse tijd. Het was een belangrijke schakel in de handel tussen het tegenwoordige Lissabon en Braga. Door de strategische ligging van de stad speelde het in de eeuwen daarna ook nog een belangrijke rol. Doordat deze stad door de eeuwen heen belangrijk bleef zijn er nu vele bezienswaardigheden die populair zijn onder de toeristen. Zo zijn er meerdere indrukwekkende kerken te vinden maar ook het oudheidkundig museum trekt vele bezoekers.

Natuurpark Serras de Aire e Candeeiros

Portugal heeft schitterende natuur gebieden, één van deze gebieden is dit natuurpark dat is opgericht in 1979 en wat voor het grootste gedeelte bestaat uit een kalksteengebergte. Het park biedt vele indrukwekkende verschijningen, zo zijn er 1500 grotten te vinden die zijn uitgesleten door water in de loop der tijd. Het meest indrukwekkende zijn s ’werelds grootste en belangrijkste dinosauriërsporen die er zijn gevonden, deze dateren van rond de 175 miljoen jaar geleden. 

Historisch Évora

De stad is één van de meest charmante en stijlvolste steden van Portugal, dit komt voornamelijk door de rijke geschiedenis ervan. Het historisch centrum van de stad is opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst. Hier zijn meerdere historische gebouwen te vinden uit verschillende tijdperken, zo is er bijvoorbeeld een Romeins aquaduct, een vroeg-gotische kathedraal en een universiteit uit de 15e eeuw.

Évora Romeins aquaduct


De havenstad Setúbal

Deze havenstad is altijd verbonden geweest met de zee en al sinds de 14e eeuw een belangrijke haven voor het land. 15 september wordt hier ook gezien als een feestdag, dit is namelijk de dag dat de Portugese koning in het jaar 1860 Setúbal officieel als stad erkende. Voor de voetballiefhebbers onder ons, Setúbal is de geboorteplaats van de bekende voetbalcoach José Mourinho. 

Bekijk onze reizen per reissoort:

Beste reistijd voor een vakantie in portugal

Je kunt het beste naar Portugal gaan in de maanden mei, juni en september. In het zuiden kan het in de zomer erg heet worden. Overigens is Portugal het hele jaar door goed te bereizen. In de winter kan het vaker regenen maar de temperaturen zijn over het al algemeen lekker warm. Portugezen hebben zelf in augustus vakantie dus als je niet houdt van drukte aan de kust moet je die maand mijden. In de steden dan wel een stuk rustiger.

Klimaat in Portugal

Portugal geniet van een mild klimaat waarbij het noorden vrij regenachtig kan zijn terwijl het in het zuiden vaker warm en droog is. In het noorden rondom Porto is het in de zomer gemiddeld een aangename 25 graden en als je meer naar het zuiden gaat wordt het al snel warmer. De temperatuur kan zelfs in het zuiden oplopen tot 40 graden, het land kent echter op de Algarve na geen extreme temperaturen.

image

Reistips vakantie Portugal

Surfen aan de kust

De Portugese kust is perfect voor surfers, je kunt er het hele jaar door surfen. Een van de bekendste surf spots in Portugal is Peniche, hier zijn ook veel surfscholen gevestigd. Ook bij Lissabon kun je surfen op het strand van Cascais. De beste surfplek in Portugal is bij de Algarve, hier komt de west en zuidkust samen, zodat je bijna altijd goede golven hebt. Aan het einde van de dag kun je vervolgens genieten van vers gevangen vis!

vis gerecht in portugal


Walvissen en dolfijnen spotten

Walvissen spotten in Europa? Ja dat kan! Rondom de Portugese eilanden is het mogelijk om walvissen en dolfijnen te spotten. De Azoren staan bekend om de constante aanwezigheid van de potvis. De meeste kans op het zien van walvissen en dolfijnen heb je tussen mei en oktober.

dolfijn in de zee


Beklimmen van de Pico Ruivo

Als je op zoek bent naar het mooiste uitzicht op Madeira dan moet je de Pico Ruivo beklimmen. Deze hoge berg van 1812 meter hoog is de hoogste van Madeira. Het allermooiste is als je er bent rond het voorjaar, dan staat het hele eiland in bloei en is het uitzicht nog mooier. 

top van de pico ruivo


Tomar

Dit charmante stadje heeft een grote artistieke en culturele waarde, het was namelijk de stad waar de Orde van de Tempeliers was gevestigd. De Tempeliers hebben hier hun sporen achter gelaten. Castelo de Tomar is het kasteel dat door hun gemaakt is, maar het belangrijkste gebouw is het klooster. Het is nu één van de meest prestigieuze gebouwen van Portugal en een belangrijk symbool voor de openstelling naar andere culturen. 

Bedevaartsoort Fátima

De stad Fátima wordt pas sinds 1997 erkend als een stad, voor het jaar 1917 was deze stad zelfs amper bekend. Een religieuze gebeurtenis dat jaar heeft de stad compleet veranderd. Het verhaal luidt dat 3 herderskinderen getuigen waren van een serie verschijningen van de Heilige Maagd van Maria. Tegenwoordig is Fátima een waar bedevaartsoort en in 2017 worden de verschijningen van 100 jaar geleden uitbundig gevierd.

Vestigingsstadje Óbidos

Óbidos is één van de meest pittoreske en best bewaarde vestigingsstadjes van Portugal. Het wordt gezien als een middeleeuwse stad en de bezienswaardigheden komen ook uit dat tijdperk, echter is de stad veel ouder als dat en werd het vroeger al door de Romeinen gebruikt vanwege de strategische ligging. Óbidos staat bekend als de stad van koningen, veel van deze heersers hebben de stad over de tijd ook verfraaid met vele kerkjes die er tot op heden nog steeds te zien zijn.

Naar boven