Vakantie Schotland | Hoogtepunten en beste reistijd | Sawadee

Achtergrond Schotland

Schotland heeft een turbulente geschiedenis waarin de onafhankelijkheid een grote rol heeft gespeeld. De Schotse cultuur is enkele malen in gevaar geweest maar gelukkig grotendeels toch nog bewaard gebleven. De vele kastelen in het landschap zijn het bewijs van deze turbulente geschiedenis. Tegenwoordig is Schotland nog steeds onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, echter voelt Schotland als een compleet ander land aan. Tijdens een vakantie door Schotland kom je erachter dat zowel qua cultuur en natuur Schotland niet te vergelijken is met Engeland.

Schotland


Geschiedenis van Schotland

De oudste sporen van menselijke bewoning in Schotland zijn zo’n 9.000 jaar oud. De geschreven geschiedenis van Schotland begint echter pas met de komst van de Romeinen. Vanaf het jaar 43 probeerden de Romeinen het Britse eilandenrijk onder controle te krijgen. Na enkele jaren was dit gelukt en tot het begin van de 5e eeuw bleven de Romeinen aan de macht. In het huidige Schotland waren de Romeinen echter al in 368 weggetrokken. Schotland werd hierna verdeeld over 4 volken welke allemaal een eigen leider hadden.

De twee rivaliserende volken, Picten en Schotten, verenigde zich in 843 onder één koning. In 1034 is er ook echt sprake van een verenigd Schotland, op enkele delen door de Vikingen bezet na. Schotland is nooit een stabiel koninkrijk geweest, de verschillende clans strijden vaak voor de macht. Rond 1290 begon een periode waarin de Koningen van Engeland proberen om Schotland onder hun heerschappij te brengen. Uit deze tijd komt de bekende aanvoerder van de Schotten, William Wallace. In 1305 werd hij gevangengenomen en ter dood veroordeeld.

In 1328 erkende de Britse koning de soevereiniteit van Schotland, maar dit betekende niet dat er een einde aan de strijd tussen Schotland en Engeland was gekomen. In de 15e en 16e eeuw kwamen bijna alle heersers als kind op de troon. Dit was slecht voor de stabiliteit van het land en het centrale gezag nam hierdoor af. Er volgden nog vele oorlogen maar uiteindelijk in 1707 werden Schotland en Engeland verenigd tot één koninkrijk.

Lang niet alle Schotten waren het hiermee eens en in 1746 resulteerden dit in de slag om Culloden. De opstandige Jacobieten werden hier door de Engelsen verslagen. Na de slag kwamen er enkele maatregelen waaronder het afschaffen van het Schotse clansysteem. Het leven van de Schotten, voornamelijk die in de Schotse Hooglanden, veranderde hierdoor drastisch. Een groot deel van de bevolking trok naar de grote steden waar door de opkomende industrie veel werk te vinden was.

In de 18e eeuw veranderde Schotland hierdoor van een arm land naar een staat met redelijke welvaart. Verschillende politieke partijen werden opgericht en enkele daarvan richtten zich op de onafhankelijkheid van Schotland. Sinds 1999 heeft Schotland een semiautonoom bestuur. Na het besluit van het Verenigd Koninkrijk om uit de Europese Unie te stappen in 2016 is de roep voor Schotse onafhankelijkheid weer toegenomen. Het merendeel van de Schotten wil namelijk in de EU blijven.

Wist je dat?

 • Er in Schotland meer dan 3.000 kastelen te vinden zijn?  
 • Er meer dan 790 Schotse eilanden zijn? Het grootste gedeelte hiervan is onbewoond.  
 • Het Loch Ness monster niet het enige monster in een meer zou zijn? Volgens de Schotse mythologie zou in Loch Morar het monster Morag wonen. 
 • Schotland drie officiële talen kent? Namelijk Engels, Schots en Schots-Gaelisch.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Schotland

Reisverhalen

 • Schotland: ontdek of dit een bestemming voor jou is!

  Schotland, 10-01-23

  Schotland is voor veel reizigers niet de eerste bestemming waar ze aan denken bij het maken van vakantieplannen. Wie Schotland niet serieus overweegt in de zoektocht naar de perfecte bestemming, lo...

  Lees verder

Hoogtepunten Schotland

Hieronder hebben we enkele hoogtepunten van een vakantie in Schotland op een rij gezet.

Edinburgh 

Een vakantie door Schotland is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan de Schotse hoofdstad Edinburgh. Het gehele centrum van Edinburgh staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Dit centrum wordt opgedeeld in een historisch en een nieuw deel. De twee delen zijn met elkaar verbonden door een aantal bruggen. Eén van de bekendste bezienswaardigheden van de Schotse hoofdstad is Edinburgh Castle. Dit kasteel is gebouwd op een vulkanische rots en de meeste delen komen uit de 17e eeuw. De vulkanische rots waarop het kasteel staat is Castle Rock wat al sinds 900 V. Chr. Wordt bewoond.

Edinburgh


Isle of Skye

Met een grootte die te vergelijken is met dat van de Nederlandse provincie Zeeland is Isle of Skye het op één na grootste eiland van Schotland. Het noordwesten van Schotland staat bekend om het ruige en bergachtige terrein en dat geldt ook voor Skye. De meesten toeristen bezoeken Skye voor het natuurschoon en de flora en fauna maar de cultuur liefhebbers zitten hier ook op de juiste plek. Zo vind je hier Dunvegan Castle wat de hoofdzetel is van de bekende clan MacLeod.

Het Eilean Donan Kasteel

Eén van de meest iconische gebouwen die je tijdens een vakantie door Schotland tegenkomt is het Eilean Donan Kasteel. Misschien wel het mooiste kasteel van de wereld wat is gelegen op een klein eilandje in Loch Duich in de Schotse Highlands. Eilean Donan is strategisch gelegen op een punt waar drie grote meren samenkomen. De enige manier om het kasteel te bezoeken is via een oude stenen brug. Het kasteel was in 1719 opgeblazen tijdens de Jacobite opstand. Gelukkig is er 200 jaar later besloten om Eilean Donan in zijn oude glorie te herstellen.

Eilean Donan Kasteel


Beinn Eighe Natuurreservaat

Een prachtige wandeltocht laat je kennis maken met het Beinn Eighe natuurreservaat. Dit is het oudste en grootste natuurreservaat van het Verenigd Koninkrijk. Oorspronkelijk is het Beinn Eighe natuurreservaat opgericht om de oude grove dennenbomen te beschermen. Tijdens de wandeltocht door dit prachtige gebied kom je deze imposante bomen zeker tegen. Het reservaat is vernoemd naar de berg Beinn Eighe welke via een uitdagende wandeltocht beklommen kan worden.

Loch Ness 

Loch Ness is 37 kilometer lang en op het breedste punt 1,6 kilometer breed. Qua oppervlakte is Loch Ness het op één na grootste meer van Groot Brittannië. De bekendste toeristische attractie van het meer is uiteraard het monster van Loch Ness. 

Loch Ness


Beste reistijd Schotland

Schotland heeft te maken met een gematigd zeeklimaat. Dit betekent dat het land relatief milde winters kent, redelijk warme zomers en dat er het gehele jaar door neerslag kan vallen. Het weer in Schotland is onvoorspelbaar en temperaturen zijn nooit extreem.  

Seizoenen

Schotland bevindt zich op het noordelijk halfrond. De seizoenen zien er dus als volgt uit:

 • Lente    : 1 maart t/m 31 mei
 • Zomer  : 1 juni t/m 31 augustus
 • Herfst   : 1 september t/m 30 november
 • Winter  : 1 december t/m 28 februari

Wat het weer betreft is de beste reistijd voor een vakantie door Schotland van mei tot en met juli. Doordat het zomer is zijn de temperaturen redelijk aangenaam en is er relatief gezien weinig neerslag. Het hoogseizoen in Schotland loopt van juni tot en met augustus, in deze periode kan het redelijk druk worden op sommige plaatsen. Het najaar is ook geschikt voor een vakantie door Schotland, echter is er dan wel meer kans op neerslag.

Edinburgh

Aan de Oostkust van Schotland ligt Edinburgh, de hoofdstad van het land. Edinburgh is een prachtige oude stad en staat genoteerd op de werelderfgoedlijst van Unesco. Net als een groot deel van Schotland heeft Edinburgh een gematigd maritiem klimaat. De winters zijn mild met temperaturen die overdag zelden onder het vriespunt komen. De zomers zijn gematigd, waarbij het vaak niet warmer wordt dan 22 graden. 

Inverness

Inverness is een plaats bij de monding van de rivier de Ness en ligt daarmee in het noordoosten van het land. De stad grenst aan de Schotse Hooglanden. Hoewel er een gematigd zeeklimaat heerst, is het de koudste stad met de grootste temperatuurverschillen in heel Groot-Brittannië. In de wintermaanden kan het er tot min 18 worden, terwijl de zomermaanden temperaturen tot maximaal 30 graden kunnen bereiken. 

image

Reistips Schotland

Tijdens je vakantie door Schotland heb je enkele vrije dagen waar je zelf de dagindeling bepaalt. Om je alvast een idee te geven wat je tijdens deze dagen kan doen hebben we onderstaande reistips voor je opgesteld.

Glasgow

Een aanrader voor tijdens je bezoek aan Glasgow is de St. Mungo kathedraal. Deze kathedraal uit de 12e eeuw is de enige middeleeuwse kathedraal op het vasteland van Schotland die tijdens de protestantse reformatie van 1560 ongeschonden bleef.

Glasgow


Jacobite Stoomtrein

Tijdens je vakantie door Schotland heb je de mogelijkheid om aan boord te klimmen van de beroemde Jacobite stoomtrein. De 135km lange treinrit wordt vaak gezien als één van de mooiste ritten ter wereld. Onderweg kom je langs spectaculaire lochs, kleine dorpjes en zilveren stranden.

Inverness

Inverness wordt gezien als de hoofdstad van de Schotse Hooglanden, sinds 2000 mag Inverness zich ook officieel een stad noemen. Tijdens je vrije dag hier heb je genoeg mogelijkheden om de Schotse cultuur en geschiedenis te leren kennen. Leer wat er allemaal bij komt kijken om het meest iconische kledingstuk van Schotland te maken bij The Scottisch Kiltmaker Centre of bezoek het slagveld van de Culloden. In 1746 vond hier de slag tussen de Britten en de Schotten plaats. Het gevecht hier duurde een uur maar zou de verloop van de Schotse geschiedenis drastisch veranderen. De slag was de laatste op Britse bodem en betekende het einde van het Schotse clansysteem.

Inverness


Cairngorms National Park

In de buurt van Aviemore vind je het Cairngorms nationale park. Dit schitterende park is ideaal geschikt voor een goede wandeling. Je wandelt door de wildernis, langs meren en rivieren omringd door hoge bergketens. Cairngorms staat bekend als het ruigste park van Groot Brittannië, gelukkig zijn er enkele, soms wel eeuwenoude, wandelpaden die het gebied begaanbaar maken. Het is de ideale plek om te genieten van de Schotse natuur en er is een grote kans dat je wilde dieren tegenkomt waaronder adelaars en edelherten.

Cairngorms nationaal park
Naar boven