Achtergrond Slovenië
Slovenië is één van de jongste landen ter wereld, het land is namelijk pas sinds 1991 onafhankelijk. Het grondgebied van het huidige Slovenië heeft echter wel een rijke geschiedenis. De oudste bekende bewoners van het gebied zijn de Kelten en Illyriers in de 4e eeuw V. Chr. In de 2e eeuw V. Chr. dreven de Kelten veel handel met de Romeinen en namen zij steeds meer over van de Romeinse cultuur. In 10 V. Chr. werd het gebied ingelijfd bij het Romeinse rijk. De bekendste Sloveense nederzetting van die tijd was Emona, wat tegenwoordig de hoofdstad Ljubljana is.

Rond het jaar 500 kwam de grote volksverhuizing op gang en trokken Slavische en Germaanse stammen door Europa en zo ook het huidige Slovenië. Het waren uiteindelijk west-Slavische stammen die zich in het gebied vestigde. In 788 werd het land een Frankische
provincie in het rijk van Karel de Grote, echter in 874 was het land weer onafhankelijk. In 963 werd het huidige Slovenië onderdeel van het Heilige Roomse Reik, het verlangen naar onafhankelijkheid en vrijheid bleef echter altijd bestaan.
Vanaf de 15e eeuw zijn er veel protesten, het waren voornamelijk de boeren die onafhankelijkheid eisten. Het lukte Napoleon om vanaf 1805 het gehele Sloveense grondgebied in te nemen, dit duurde echter niet lang want in 1813 werd het overgenomen door de Oostenrijkers. Een opstand in 1848 in Oostenrijk zelf was voor de boeren in Slovenië het teken om in opstand te komen tegen de feodale heersers. Het was dan ook in datzelfde jaar dat het feodale systeem werd afgeschaft. De jaren hierna groeit het nationaal bewustzijn alleen maar meer.
Na de Eerste Wereldoorlog werd het Koninkrijk Joegoslavië opgericht wat bestond uit het huidige Bosnië en Herzegovina, Servië, Montenegro, de Republiek Macedonië, en het grootste deel van het huidige Slovenië en Kroatië. Dit duurde tot aan de Tweede Wereldoorlog, hierna werd Joegoslavië een communistische staat. Het nationaal bewustzijn bestond echter nog steeds en in 1991 was het uiteindelijk zover, het land werd onafhankelijk. In 2004 trad Slovenië toe tot de Europese Unie.
Reisverhalen
Hoogtepunten Slovenië
Slovenië is een schitterend land, wat nog vrij onbekend is. Dat het vrij onbekend is voor mensen komt door de onrustige geschiedenis en het feit dat het geen land is voor een zonvakantie. Slovenië heeft echter meer dan genoeg te bieden. Zo vindt je er oude steden, groene heuvels, uitgestrekte bossen en kleurrijke rivieren. Dit alles maakt het tot een ideaal land voor een fietsvakantie.
Ljubljana
Een fietsvakantie door Slovenië brengt je ook naar de hoofdstad van het land, Ljubljana. Deze hoofdstad kent een lange geschiedenis die in de Romeinse tijd begint. Door deze lange geschiedenis kent Ljubljana vele bezienswaardigheden. De bekendste daarvan zijn de Drie Bruggen van Tromostovje en het kasteel Ljubljana Grad. Het kasteel is letterlijk een hoogtepunt van de stad, het bevindt zich namelijk bovenop de kasteelheuvel en biedt hierdoor een uitstekend uitzicht over de stad.

Bled
Rondom het meer zijn er meerdere wandel en fietsroutes, waarbij je op sommige punten een schitterend uitzicht hebt over het gehele gebied.

Postojnska Jama
Postojnska Jama is de Sloveense naam voor de Grotten van Postojnska, met een lengte van ruim 20 kilometer is het de langste grot van Slovenië en zelfs de op één na grootste druipsteengrot van de wereld. Ruim 5 kilometer van de grotten is open voor het publiek en maakt dit tot een druk bezochte bezienswaardigheid van het land. De mooiste stalagmiet van de grot wordt ‘Brilliant’ genoemd. Na een bezoek aan de grotten van Postojnska snap je waarom deze 5 meter grote stalagmiet zo genoemd wordt en waarom deze het symbool van de grotten is.
Beste reistijd Slovenië
Doordat Slovenië ten zuiden van de Alpen ligt is het een relatief nat land, echter de meeste neerslag valt in de winter waardoor het een uitstekend land is voor wintersport. Van een echt regenseizoen is er geen sprake, de neerslaghoeveelheid is in een deel van het land te vergelijken met dat van Nederland en dat betekent dat het grootste gedeelte in het najaar valt.
Reisadvies
De beste reistijd voor een vakantie naar Slovenië is van mei tot en met oktober, waarvan de maanden juni tot en met augustus de beste periode is. In deze maanden is er een gemiddelde temperatuur van tussen de 20 en 30 graden. Door de ligging van het land is er in grote delen wel gewoon kans op neerslag. Het hoogseizoen in Slovenië is in juli en augustus, echter aangezien er hier niet veel mensen voor een zonvakantie komen is het niet zo druk als in de zonnigere landen van Europa zoals Spanje of Portugal.
Reistips Slovenië
Naast de hoogtepunten die je tijdens je fietsvakantie door Slovenië gaat tegenkomen hebben we ook een aantal reistips voor je op een rij gezet. Deze reistips zorgen ervoor dat je meer van het land ontdekt en ziet wat voor bijzonder land Slovenië is.
Gondel naar Kanin
Op de grens van Slovenië en Italië vind je het Kanin gebergte waarbij de Big Mount Kanin met een hoogte van 2587 meter de grootste is. Het is het enige Sloveense skigebied met een hoogte boven de 2000 meter. Dit maakt de wintersport periode dan ook gelijk de drukste periode qua bezoekers. Dat het tijdens het wintersportseizoen het drukste is betekent echter niet dat er in de zomer niks te beleven is. Voor de actievelingen onder ons kan je in de zomer een gondel naar boven nemen. Eenmaal boven kan je genieten van een schitterend uitzicht maar ook van uitdagende wandelroutes.
Triglavski Narodni Park
In het enige nationale park van Slovenië bevindt zich de berg Triglav met een hoogte van 2864 meter is het de hoogste berg. De Triglav is niet alleen een indrukwekkend gezicht maar ook een nationaal symbool. Zo is de berg te vinden op de vlag, het wapenschild en de 50 eurocent munt. Dit nationale park wat tot één van de oudste beschermende gebieden van Europa hoort, beschermt de mooiste delen van het land. Je vindt hier dus niet alleen hoge gebergtes, maar ook dichte naaldwouden, turquoise rivieren, watervallen en groene weiden.

Predjama Kasteel
Het kasteel van Postojna wat ook wel het Predjama kasteel genoemd wordt dateert uit de tijd van de Renaissance. Wat het kasteel zo speciaal maakt is het feit dat deze zich voor een deel in een grot bevind. Het is daarmee ook gelijk het enige nog intact zijnde grotkasteel ter wereld. Over de loop der tijd heeft het Predjama kasteel meerdere eigenaren gehad. De bekendste daarvan is de ridder Erazem Lueger. Erazem had zich verscholen voor de troepen van de keizer omdat hij een familielid daarvan had vermoord. Het leger blokkeerde de poort om zo de ridder uit te hongeren, wat ze echter niet wisten is dat er een heel grottenstelsel achter het kasteel bevindt waardoor Erazem toch aan voedsel kon komen. Dit duurde een jaar, waarna een omgekochte bediende de zwakke plek van het kasteel doorgaf, namelijk de wc. Na een kanonskogel gericht op het wc gebouw stortte een deel van de berg in en kwam er een einde aan Erazem.
