Vakantie Spanje | hoogtepunten, beste reistijd & meer | Sawadee

Achtergrond Spanje

Vooral op de Canarische Eilanden en langs de zuid kust is het altijd warm, in de zomer hebben deze gebieden regelmatig last van een hittegolf. Over het algemeen zijn deze plekken het beste te bezoeken tijdens het voor- en najaar. Het noorden en midden van Spanje zijn geschikt voor een fietstocht tijdens de zomermaanden, hier is het echter in de winter wat kouder en valt er regelmatig neerslag.

Wist je dat? 

 • Spanje vier officiële talen kent? Castiliaans (Spaans), Catalaans, Baskisch en Galicisch zijn de officiële talen van het land. 
 • Het woord Spanje het land van de konijnen betekent? 
 • Spanje het enige land van Europa (op een paar Portugese eilanden na) waar bananen groeien? Opmerkelijk is dat de meeste hiervan alleen in eigen land worden gegeten, de bananen van de Canarische Eilanden zijn namelijk wat kleiner en minder geel als de bananen die bij ons bekend zijn. 
 • Spanje op Zwitserland na het meest bergachtige land van Europa is? Bijna een kwart van het land ligt boven de 1000 meter grens. 
Spanje


Geschiedenis

In de prehistorie leefden onze voorouders al in het tegenwoordige Spanje, de oudste vormen van nederzetting worden gedateerd op 2500 v. Chr. Al rond 4000 v. Chr. werden er kopermijnen aangelegd in het zuiden van het land waar de grond rijk is aan waardevolle ertsen, hierdoor was het gebied populair bij verschillende volken. De meeste bekende geschiedenis van Spanje begint echter tijdens de Romeinse periode. De Romeinen vielen ongeveer 200 v. Chr. het land binnen, het duurde echter 200 jaar voordat elke uithoek van het land was onderworpen aan de Romeinen. Door de vele mijnen in het gebied kwam de welvaart snel tot groei onder leiding van het volk. Aan deze periode van welvaart kwam wel weer een einde, in de 3e eeuw werd het land vaak aangevallen door barbaren en in het begin van de 5e eeuw drongen Germanen diep het land binnen, waardoor er een einde kwam aan de Romeinse heerschappij in Spanje. De Romeinse beschaving bleef wel voor een groot deel bewaard, de organisatie van het land en de steden bleven intact.

De visgoten, een volk dat eerst als huurlingen werkten voor de Romeinen, werden de nieuwe heersers van Spanje. In het jaar 700 had dit volk veel te maken met onderlinge conflicten, die zelfs zo hoog opliepen dat er militaire hulp uit Noord-Afrika werd ingeroepen. Deze hulptroepen bleken echter nieuwe veroveraars te zijn en zo kwamen de Moren aan de macht. De islam werd het nieuwe geloof in Spanje en het land kwam tot bloei, steden zoals Sevilla en Granada groeiden uit tot ware wereldsteden. Rond het begin van de 11e eeuw begon ook dit rijk uit elkaar te vallen waarna het weer werd overgenomen door verschillende christelijke staten. Door verschillende huwelijken werden de staten aan elkaar verbonden tot dat in 1469 een huwelijk ervoor zorgde dat Spanje weer één geheel werd.

Andalusië


De jaren hierna richtte Spanje zich op de ontdekkingsreizen, de sporen hiervan zijn nu nog steeds terug te vinden door de vele verschillende landen die Spaans spreken. Aan deze macht kwam in het jaar 1700 weer een einde, het land was met verschillende volken in oorlog en moest daardoor veel veroverd gebied weer inleveren. 

Ten tijde van Napoleon kwam het Spaanse volk in opstand tegen de Fransen, deze periode staat nu bekend als de Spaanse onafhankelijkheidsoorlog. Ten tijden van de Eerste Wereldoorlog was Spanje neutraal, ook het grootste gedeelte van de Tweede Wereldoorlog was dit het geval. In de periode na de Tweede Wereldoorlog komt het land in economische problemen, alleen de toeristenindustrie bleef groeien. Door het opkomende massatoerisme in de jaren 70 begon de economie zich weer langzaam op te krabbelen.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Spanje

Reisverhalen

 • Op reis langs de 3 mooiste steden van Andalusië

  Spanje, 06-12-16

  Voor een onvergetelijke vakantie kan je het ook best wel dichtbij huis zoeken. Reis bijvoorbeeld af naar het prachtige Andalusië; een Zuid-Spaanse streek die overloopt van de cultuur en die doo...

  Lees verder
 • Met de kinderen naar Spanje | Familiereis Andalusië

  Spanje, 07-11-16

  Fieke Houweling ging tijdens een familiereis in Spanje naar Andalusië. Ze vertelt over het mooie Alhambra, wandelen in de Zuid-Spaanse natuur en bijkomen aan de Costa. Wat waren jouw persoonlijke h...

  Lees verder

Hoogtepunten Vakantie Spanje

Tijdens je vakantie in Spanje kan je genieten van de prachtige natuur. Niet alleen de natuur is bijzonder, onderweg kan je ook van artistieke gebouwen genieten. We hebben hieronder een paar hoogtepunten van de feitsvakantie door Spanje op een rij gezet.

Sierra de Cebollera nationaal park

Dit nationale park is te vinden in de La Rioja regio, het park is voornamelijk bekend om de vele verschillende boomsoorten die er te vinden zijn. Voor vogelspotters is dit park een waar paradijs. Er komen het gehele jaar al vele soorten voor, maar het is ook een belangrijk punt in de migratie trek van vele andere vogel soorten.

De Croscat


Het stuwmeer Pantá de Boadella

Aan de voet van de Pyreneeën ligt het meer Darnius en het daarbij behorende stuwmeer Pantá de Boadella. De stuwdam is 63 meter hoog en 250 meter breed en snijd de rivier Muga letterlijk doormidden. De dam biedt de mogelijkheid om er overheen te wandelen en/of te fietsen waarbij je kan genieten van het uitzicht aan beide kanten.

Het stadje Burgos

In dit stadje staat de enige Spaanse kathedraal die een UNESCO status heeft, het is een rooms-katholieke kathedraal toegewijd aan Maria. Burgos is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en is een regionaal handelscentrum, er is dus vaak een markt te vinden in dit historische stadje.

Burgos


Avontuur in de bergen

Spanje kent verschillende klimaten, op Mallorca en in de kustgebieden als Andalusië heerst een mediterraan klimaat, in het centrale binnenland als de Siera de Gredos heerst een landklimaat en in het noordwestelijk gebied als het Maestrazgo-gebergte is een zeeklimaat. Ondanks deze verschillen in klimaten en temperaturen schijnt er altijd een heerlijk zonnetje tijdens onze avontuurlijke vakantie.

Grananda Alhambra


Pelgrimsroute Camino de Santiago

Op vakantie in Spanje wordt je verrast door de afwisselende natuur en landschappen. De pelgrimsroute Camino de Santiago is een van de bekendste en oudste wandelroutes van Spanje en misschien zelfs wel van de wereld!

Siera de Gredos


Bekijk onze reizen per reissoort:

Beste reistijd

Er wordt vaak gedacht dat het in Spanje het gehele jaar zonnig en warm is, dit is echter niet het geval. Het land heeft namelijk te maken met 3 verschillende klimaten.

Het noorden van Spanje

In het noorden valt er relatief het meeste regen, in het voor en najaar regent het hier geregeld. De droge periode is van mei tot oktober, echter kan in deze periode slecht weer gewoon een paar dagen aanhouden.

De centrale binnenlanden

Het binnenland van Spanje heeft een landklimaat, deze gebieden hebben relatief weinig last van neerslag, het grootste gedeelte van wat er wel valt is in de wintermaanden.

Eilanden en kustgebieden in het zuiden en oosten

Deze gebieden hebben te maken met een mediterraan klimaat. De zomermaanden zijn hier warm en droog en in sommige gevallen zelfs erg warm. De kustgebieden hebben in de zomermaanden ook regelmatig last van een hittegolf. Op de Canarische eilanden en de kust gebieden in het zuiden is er in de winter lenteachtig weer te vinden.

Reisadvies voor actieve vakanties in Spanje

De beste reistijd voor actieve vakanties in Spanje is erg divers. Voor de meeste vakanties geldt de beste periode tussen maart en november vanwege de zomerse temperaturen. In de maanden april, mei, september en oktober zijn er zachte temperaturen en is het ook aangenaam om te wandelen. Echter is het in de maanden juni, juli en augustus een stuk warmer in de meeste gebieden van Spanje. 

image
image
image
image
image
image
klimaat Noord-Spanje

Spanje reistips

Gedurende onze vakanties doen we bijzondere Spaanse plaatsen aan. De wandelroutes zijn niet al te bekend en dat maakt onze vakanties uniek. Spanje heeft zo veel meer te bieden dan alleen de toeristische kustplaatsen en platgelopen toeristengebieden. Het landschap, klimaat en de gastronomie van Spanje is uiteenlopend. Geniet van de vele indrukwekkende eigenschappen van dit temperamentvolle en gastvriendelijk land en ervaar de verschillende tradities zelf. We hebben hieronder een paar reistips voor je op een rij gezet.

Barcelona

Deze Spaanse superstad stad wordt vaak aangezien als de hoofdstad van Spanje, onterecht aangezien die eer naar Madrid gaat, Barcelona is echter wel de hoofdstad van de regio Catalonië. De stad staat bekend om de werken van Antoni Gaudi, zoals de Sangrada Familia en Parc Guel. Buiten deze bezienswaardigheden biedt de stad nog veel meer mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld winkelen in het moderne winkelcentrum aan de kust of kan je wat eten en drinken op La Ramblas.

Parc Guel


Santo Domingo de la Calzada

In dit stadje staat de kathedraal waar een kip en een haan gehouden worden. Dit is het gevolg van een legende uit de 14e eeuw. Een Duits echtpaar zou met hun 18-jarige zoon op pelgrimstocht naar Compostela zijn. Tijdens de overnachting in Santo Domingo was er een meisje die de zoon probeerde te verleiden echter ging deze niet op haar in. De zoon werd toen door het meisje beschuldigd van diefstal, hij werd veroordeeld en opgehangen. Hierna gingen de ouders verder met de pelgrimstocht, op de terugweg ontdekten ze dan hun zoon nog levend aan de galg hing. Ze gingen naar de rechter die op dat moment aan het eten was, waarop de rechter zei: “die jongen is net zo levend als deze gebraden kip”. Op dat moment gebeurde er een wonder, de kip kwam tot leven en de zoon werd vrijgelaten.

Cap de Creus 

Deze kaap in Catalonië is bekend geworden door het nationale park en als inspiratiebron voor de wereldberoemde surrealistische schilder Salvador Dali. Een groot gedeelte van dit nationale park bestaat uit wateroppervlak, wat erg populair is bij duikers. In het landgedeelte van dit park kan je genieten van ongerepte natuur.

Cap de Creus


Stuwmeer van Sau

Dit meer laat perfect het verschil zien tussen een aanhoudende droogte en een langdurige regenperiode. In het meer ligt het voormalige dorpje Sant Romxeo, tijdens de langdurige regenperiode is alleen het topje van de kerktoren nog te zien in het meer. Bij een aanhoudende periode van droogte is de kerktoren gewoon te voet te bereiken. 

Mallorca


Vakantie op Mallorca

Hou je van avontuur? Dan is een actieve vakantie naar de Parel van de Middellandse zee een echte aanrader! Mallorca ligt in de Balearen eilandengroep en is het grootste eiland. Tijdens een actieve reis bezoek je o.a. de hoofdstad Palma de Mallorca en Valdemossa. Daarnaast verblijf je meerdere nachten in het pittoreske dorpje Sóller. De omgeving rondom Sóller is erg vruchtbaar en daar groeien de meeste sinaasappels, citroenen en limoenen van het eiland. De wandelingen zijn stevig, maar het landschap is afwisselend met groene valleien en sprankelende watervalletjes.

Sóller
Naar boven