Vakantie Sri Lanka | Hoogtepunten en beste reistijd | Sawadee

Achtergrond Sri Lanka

Sri Lanka is een eiland gelegen aan de zuidoostkust van India en staat bekend om de productie en export van thee, kinine, koffie, rubber en kokosnoten. De natuurlijke schoonheid van Sri Lanka, de tropische bossen, stranden en landschappen, net als het culturele erfgoed maken dit eiland tot een perfecte vakantiebestemming. Een vakantie door Sri Lanka is zeer gevarieerd. Zo maak je kennis met de bevolking en de cultuur. Je bezoekt verschillende steden en bezienswaardigheden. Het land kent vele nationale parken waar je oog in oog komt te staan met olifanten en ander natuurschoon. Voor meer ontspanning is het heerlijk vertoeven op één van de vele prachtige stranden. 

Bevolking

Sri Lanka is door de gunstige ligging van oudsher een strategische marinebasis en een centrum van boeddhistische religie geweest. Tegenwoordig is het een land met vele religies als het hindoeïsme, christendom en islam. Er wonen bijna 22 miljoen mensen. De Singalese gemeenschap vormt de meerderheid met de Tamils als grootste etnische minderheid. 

Geschiedenis

Na tweeduizend jaar door plaatselijke koninkrijken te zijn geleid werd Sri Lanka in het begin van de 16e eeuw gekoloniseerd door Portugal en Nederland om vervolgens in 1815 onder Brits bestuur te komen. Tijdens de tweede wereldoorlog was Sri Lanka een belangrijke basis voor geallieerde troepen in de strijd tegen het Japanse Keizerrijk. In 1948 werd Sri Lanka, toen nog Ceylon, onafhankelijk. Sinds de jaren 70 van de 20e eeuw leidden strubbelingen tussen de Tamil minderheid en de Singalese meerderheid tot een burgeroorlog die 30 jaar duurde. Het einde van vorige eeuw herstelde de vrede en sindsdien is het land weer aantrekkelijk voor toeristen. 

Wist je dat…

 • Sri Lanka voorheen Ceylon heette? 
 • De naam Sri Lanka afstamt van het Sanskriet waarin het ‘schitterend eiland’ betekent?
 • Er op openbare plaatsen niet gerookt mag worden? 
 • De munteenheid Rupee heet? 
 • De Sinhalezen Sinhala spreken, de Tamils hun Tamil, maar je met Engels prima terecht kan?

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Sri Lanka

Reisverhalen

 • De 22-35ers reis van… Manon in Sri Lanka

  Sri Lanka, 29-08-23

  In 2019 introduceerden we onze 22-35ers reizen, speciaal ontwikkeld voor twintigers en dertigers die samen met leeftijdsgenoten een land willen verkennen op een avontuurlijke, gezellige en zorgeloz...

  Lees verder
 • Activiteiten in Sri Lanka: onze 8 tips

  Sri Lanka, 22-12-22

  Sri Lanka is zonder twijfel een prachtig land. Stranden, theeplantages, bergen en andere natuurfenomenen wisselen elkaar hier in rap tempo af. In Sri Lanka is echter niet alleen veel moois te zien,...

  Lees verder
 • Verslag van een groepsrondreis door Sri Lanka

  Sri Lanka, 14-12-17

  Jacco Holterman is Product Manager bij Sawadee en verantwoordelijk voor het reisaanbod in een deel van Azië en Noord-Amerika. Eerder dit jaar reisde Jacco naar Sri Lanka om de Sawadee routes in dit...

  Lees verder
 • Cultuur en geloof op reis door Sri Lanka

  Sri Lanka, 11-12-16

  In de Indische Oceaan ligt het eiland Sri Lanka. Een pareltje! Van uitgestrekte stranden tot authentieke theeplantages en traditionele dorpjes; er is op dit prachtige eiland enorm veel te zien. ...

  Lees verder
 • Wat te doen in Sri Lanka - 10 hoogtepunten

  Sri Lanka, 19-09-16

  Iris Piers en Leslie Dopper hebben hun banen opgezegd en hun tas gepakt om de wereld over te reizen. Voor Sawadee Reizen schrijven ze hun mooiste ervaringen op. Dit jaar reisden wij naar...

  Lees verder
 • Paalvissen in Sri Lanka

  Sri Lanka, 10-06-13

  Sri Lanka is bij uitstek een bestemming voor het hele gezin: wilde dieren, witte stranden, korte afstanden en een fijne balans tussen natuur en cultuur. Na zo'n 12 uur vliegen kom je aan op het tro...

  Lees verder

Hoogtepunten Sri Lanka

De leeuwenrots

Sigiriya is gelegen bovenop een rotsplateau met uitzicht op de groene jungle. Wie naar Sri Lanka op vakantie gaat hoort zeker een bezoek te brengen aan Sigiriya, de leeuwenrots. Een van de zeven plaatsen van het eiland die op de Werelderfgoedlijst staat. De steile rots torent zo’n 200 meter boven het omringende landschap uit. De beklimming duurt ongeveer een uur. Bovenop zijn de ruïnes te vinden van een zomerpaleis en is het uitzicht adembenemend.

Sri Lanka Sigiriya

Horton Plains, World’s End

In de omgeving van Nuwara Eliya kan je schitterende wandelingen maken tijdens je vakantie. Bijvoorbeeld naar de Horton Plains op 2000 meter hoogte en naar World’s End, een gapende afgrond met bij helder weer een fantastisch uitzicht op het laagland. Ook kan je vanuit hier Adam’s Peak beklimmen, net na middernacht, zodat je de zon kan zien opkomen vanaf de top. 

Sri Lanka Nuwara Eliya

Hikkaduwa en Galle

Hikkaduwa is een plaatsje aan de zuidkust van Sri Lanka en ideaal voor strandliefhebbers. Met een uitzicht over de Indische Oceaan een prachtige locatie om te genieten van zon, zee en strand tijdens je vakantie. Vanuit Hikkaduwa is een bezoek aan Galle een aanrader. In deze oudhollandse vestingstad zie je de Hollandse huisjes en Nederlands hervormde kerk uit de koloniale tijd.

Embilipitiya

In Embilipitiya kan je naast een jeepsafari ook een bezoek brengen aan het olifant vriendelijke Elephant Transit Home. Deze plaats heeft in 1995 de deuren geopend voor gewonde en verweesde olifanten. De olifanten krijgen hier speciale zorg zodat ze snel terug kunnen naar hun natuurlijke leefomgeving. 

Sri Lanka olifanten 

Kandy

Kandy is het culturele centrum van Sri Lanka en ligt op een schitterende plek aan een kunstmatig meer. Het belangrijkste monument is de Tempel van de Tand van Boeddha. Op vaste tijden vinden hier tempelceremonies plaats die je kan bijwonen. Kandy is een zeer levendige stad met een uitgebreide markt en duizend-en-één winkeltjes. De Kandy bazaar is een verzameling van kleuren en kruidige geuren.

Een groot jaarlijkse spektakel is het Esala Perahera Festival in augustus, ook wel bekend als het Kandy Festival. Duizenden mensen uit alle delen van het land paraderen op  olifanten op de binnenplaats van de tempel tijdens Esala Perahera.

Sri Lanka Kandy

Anuradhaphura

Eeuwenlang was Anuradhaphura de hoofdstad van Sri Lanka en daarom de belangrijkste historische stad van het land. Een bijzondere bezienswaardigheid zijn de gigantische stupa’s (dagoba’s). Centraal staat de heilige Bo-boom, een plekje onder de boom waaronder Boeddha de staat van verlichting bereikte. Pelgrims uit het hele land voeren hier rituelen uit.

Colombo

Als de hoofdstad van Sri Lanka, Colombo is een moderne stad vol met goede hotels, restaurants, al fresco cafés, winkels en elke vorm van transport denkbaar. Net buiten het noordelijke uiteinde van Galle Road is het Fort, ooit een koloniale bolwerk, maar nu de thuisbasis van vele regeringsgebouwen woningen en kantoren. In het zuiden is het Galle Face Green, een boulevard, waar informele cricket games die worden gespeeld onder stadsmensen. Net ten oosten van het fort is de Pettah, een traditionele bazaar, waar u kunt genieten van een kleurrijke retail-ervaring.

Polonnaruwa

Een oude en compacte stad met de 12e-eeuwse stenen sculpturen en het Gal Vihara, bestaande uit drie enorme Buddha figuren. Een van de beelden is liggend en is 13 meter lang, een ander is in een staande positie en de andere zittend. De beelden zijn gelegen in een cluster langs een onverharde weg en worden vereerd als een van de meest heilige monumenten in heel Sri Lanka. In deze oude tempelstad zijn goed intact gebleven tempel ruïnes te vinden. Bezoek ook het Koninklijk Paleis en het Lotusbad.

Trincomalee

Trincomalee is een havenstad aan de oostkust van Sri Lanka. De stad ligt op een schiereiland, de haven is verdeeld in een binnen en buiten gedeelte. Trincomalee is een verengelste versie van de Tamil (wat betekent "Heer van de heilige berg"). De baai van Trincomalee biedt zekerheid en is vrij toegankelijk voor alle soorten zee schepen in alle weersomstandigheden. De stranden worden gebruikt voor recreatieve doeleinden, zoals surfen, duiken, vissen en walvissen spotten. Het is ook een thuisbasis van de Srilankaanse marine-bases en een Srilankaanse luchtmacht basis.


Dambulla grottempel

Dambulla is een grote stad, gelegen in het Matale District, Central Province of Sri Lanka, ligt 148 km ten noord-oosten van Colombo en 72 km. De Golden Rock Temple ligt een paar kilometer ten zuiden van het stadje Dambulla. Deze tempel is de beroemdste en meest spectaculaire tempel van Sri Lanka. De grot is gelegen onder een scala van granieten heuvels.

Beelden en schilderijen in deze grotten dateren uit de 1e eeuw voor Christus. De schilderijen en beelden werden gerepareerd en opnieuw geschilderd in de 11e, 12e, en 18e eeuw na Christus.


Sinharaja Nationaal Park

Het Sinharaja nationaal park is het laatst overgebleven tropisch regenwoud in de natte zone van Sri Lanka. Het gebied is ongeveer 11.250 hectare aan bosgrond.

Sinharaja park is de thuisbasis van meer dan 60% van Sri Lanka's plantensoorten en heeft het kenmerk van een regenwoud. Een verscheidenheid aan wilde orchideeën, epifyten en lianen kunnen worden gevonden. In het park zijn heel veel verschillende soorten dieren.

Bekijk onze reizen per reissoort:

Beste reistijd Sri Lanka

Wist je dat Sri Lanka eigenlijk altijd goed te bereizen is? Doordat er twee keer per jaar een regentijd is in andere delen van het land, is Sri Lanka altijd prettig bereisbaar. De warmte voelt in de regentijd wel wat drukkend aan. De noordelijke regentijd (in het noorden en oosten) is van oktober tot begin februari. De zuidwest moesson is van mei tot en met augustus in het zuidwesten van het eiland. De buien zijn in de regentijd meestal heftig (vaak ’s nachts) maar van korte duur. In de laaggebieden en aan de kust is het overdag vrij warm en vochtig en kan de temperatuur soms oplopen tot 30-35°C. Aan het strand is het gemiddeld rond de 25°C en de zeewind zorgt voor verkoeling. In het heuvelgebied rond Nuwara Eliya kan het ‘s avonds en ‘s nachts fris zijn en wordt het overdag ongeveer 15°C. 

Anuradhapura

Anuradhapura heeft maar 57.000 inwoners en is gelegen in Noordelijk Centraal Sri Lanka. Daarnaast staat de stad op de UNESCO-werelderfgoedlijst en is het de voormalige hoofdstad uit de tijd van Sri-Lankaanse koningen. De stad staat bekend om zijn ruïnes en staat vol met boeddhistische bouwwerken. Er heerst een tropisch klimaat en de zomers zijn regenachtiger dan de winters. De gemiddelde temperatuur ligt op jaarbasis rond de 27 graden en de gemiddelde jaarlijkse neerslag in de stad zit rond de 1300mm. 

image

Reistips Sri Lanka

Hieronder vind je enkele reistips voor tijdens je vakantie in Sri Lanka. Wil je meer specifieke reistips kijk dan bij de reis zelf.

Fietstocht Polonnaruwa 

Wie de omgeving van Polonnaruwa wil verkennen kan dit uitstekend doen per fiets. Deze oude tempelstad kent boeddhistische ruïnes die meer dan 1000 jaar oud zijn. Je fietst door het platteland en komt langs kleine dorpen. Een echte aanrader als je je wilt verdiepen in de tempels en het boeddhisme.

Jeep safari Udawalawe 

De belangrijkste trekpleister van dit park is de olifant, een aantal andere dieren die je hier kunt vinden zijn buffels, apen, luipaarden, sambar herten en krokodillen. Dit park is ook de thuisbasis van de Elephant Transit huis, een weeshuis voor olifanten die worden begeleid. Als de olifanten zijn hersteld of volgroeid worden ze vrijgelaten in het wild. Je zal versteld staan van de kuddes olifanten. Het park staat bekend om zijn prachtige en gevarieerde natuur en is perfect te bezichtigen vanuit de jeep. 

Sri Lanka Udawalawe


Jeep safari Yala Nationaal Park

Het Yala National Park is een van de meest populaire bestemmingen. Dit uitgestrekte gebied zit vol met exotische dieren. Olifanten, apen, luiaard beren, wilde zwijnen en nog veel meer dieren zwerven vrij door het park. Het meest bijzondere dier in het park is de luipaard. Het nationale park Yala is uitstekend per jeep te ontdekken. Met een grote variatie aan wildleven kan dit een spectaculaire tocht worden.  Sri Lanka Yala nationaal park

Safari Wilpathu in Sri Lanka

Wilpathu is het grootste national park van Sri Lanka met een oppervlakte van 130.000 hectare. Het is ook het oudste national park. Een uniek kenmerk van Wilpattu National Park is dat het gehele park is bezaaid met zand omrande en meren bekend als "Villus". In de zogenoemde Villus wordt regenwater opgevangen en hier zou je ook veel wilde dieren zien.

De belangrijkste wilde dieren in Wilpattu zijn de luipaard en luiaard. Het is ook een van de betere parken om beren te zien. Wilpattu wordt begrensd in het noorden en het zuiden door 2 grote rivieren, de Modara Gamaru aan het noorden van het park en de Kala Oya aan het zuiden.

Minneriya nationaal park

Slechts tien minuten rijden ten oosten van Habarana ligt het Minneriya National Park. Een groot deel van het gebied is bedekt met prachtige altijdgroene bos waar veel prachtige satijnhout, halmilla en Weera bomen. Door de dikte van het bos is het relatief moeilijk om wilde dieren te spotten. De voornaamste bezienswaardigheid zijn de olifanten. Minneriya maakt deel uit van de olifant gemeenschap die zich bij Kaudulla en Wasgomuwa nationale parken en grote aantallen van de beesten kan hier gevonden worden op bepaalde tijden van het jaar switchen tussen de verschillende parken. De meeste olifanten zal je zien in de periode juli tot oktober, met een piek in augustus en september. In andere periodes van het jaar zal je minder olifanten zien. Andere zoogdieren die in het park te bewonderen zijn onder andere sambar, gevlekte herten, apen, luiaards, beren en rond de twintig luipaarden  plus een enorm aantal vogels.


Nuwara Eliya

De hoogste stad van Sri Lanka, Nuwara Eliya ligt in het hart van de zuidelijke heuvel. Nuwara Eliya (uitgesproken als één woord "Nyur-rel-Iya") werd opgericht door de Britten in de negentiende eeuw en de stad wordt vaak aangeprezen als Sri Lanka's "Little England".

Het ligt op ongeveer 2000 meter boven de zeespiegel en wordt omgeven door weelderige theeplantages, Nuwara Eliya is de belangrijkste heuvel badplaats van Sri Lanka en het hart van de thee-industrie. Nuwara Eliya biedt vele activiteiten voor toeristen, waaronder een bezoek aan de theeplantages, paardrijden, varen, wandelen en natuurlijk het verkennen van de watervallen. Prachtige bergen omringen de brede vallei, waarin vele mooie maar ijskoude watervallen zijn. 


Naar boven