Achtergrond Suriname
Suriname is een land gelegen in het noorden van Zuid-Amerika en uitstekend te bezoeken voor een actieve vakantie. Het land grenst aan Frans Guyana, Brazilië en Guyana. Suriname bestaat voor zo’n 90 procent uit oerwoud. En kent eigenlijk maar één grote stad; Paramaribo. Suriname heeft een tropische plantengroei, er zijn zo’n 5000 verschillende soorten te vinden. Ook leven er 140 verschillende soorten zoogdieren, zo leven er veel brulapen en kapucijnerapen.
In het land zijn diverse bedreigingen voor al het natuurschoon. Met name de ontbossing, ongebreidelde bauxietwinning en verontreiniging als gevolg van kleinschalige mijnbouw zijn grote boosdoeners. Echter, Suriname heeft een lange historie op het gebied van natuurbescherming en er zijn verschillende organisaties actief.
Bevolking Suriname
De bevolking van Suriname bestaat uit een mix van verschillende etnische groepen, dit zul je duidelijk zien tijdens je vakantie. De Indianen waren de oorspronkelijke bewoners van het land. Ook wonen er veel Hindoestanen en Javanen in Suriname, dit zijn afstammelingen van Indiase contractarbeiders uit het toenmalige Brits-Indië en Nederlands-Indië. Suriname was vroeger een slavenkolonie en daardoor zijn er ook veel mensen die afstammen van Afrikanen; ook wel de Creolen of Marrons genoemd.
Geschiedenis van Suriname
Een vakantie door Suriname leidt je langs alle ontwikkelingen die het land heeft doorgemaakt. Vanaf 1650 was Suriname in handen van de Britten. Zij stichtten er de eerste suikerplantages. In 1667 ruilden de Britten Suriname in voor New York (toen nog Nieuw-Amsterdam) dat toen nog in Nederlandse handen was. De Nederlandse West-Indische Compagnie haalde uit Afrika vele slaven om ze te laten werken op suiker-, cacao-, tabak-, en koffieplantages. De slaven werden slecht behandeld en sommigen vluchtten dan ook naar de binnenlanden. In 1863 werd de slavernij afgeschaft onder internationale druk en de druk van de Surinaamse Onafhankelijkheidsstrijders.
Suriname bleef nog lange tijd onder gezag van een door de Nederlandse regering benoemde gouverneur. In 1954 kreeg Suriname pas een semi-autonome status binnen Koninkrijksverband. Op 25 november 1975 werd het land een zelfstandige republiek. De situatie in Suriname was echter nog niet verbeterd. Er waren corrupte ambtenaren en politici. Aanvankelijk was de bevolking dan ook blij toen Desi Bouterse in 1980 de macht greep. Toen hij echter in december 1982 na een volksopstand vijftien tegenstanders van zijn regime liet vermoorden, sloeg de stemming om. Pas in 1987 kwamen er weer democratische verkiezingen. Sinds de verkiezingen van 2000 is de politieke situatie in het land weer wat gestabiliseerd, al blijven de banden met Nederland enigszins stroef.
Wist je dat…
- Suriname in 2005 wereldnieuws werd, omdat men in oost-Suriname 25 nieuwe diersoorten had ontdekt?
- Nederland 5 keer in Suriname past en dat Suriname maar 600.000 inwoners heeft?
- Suriname zo’n 90% bedekt is met oerwoud, wat deel uit maakt van het grootste tropische regenwoud op aarde, het Amazoneregenwoud?
- Er in Suriname links gereden wordt?
- Het er bijna nooit onder de 24 graden is?
- Je bij het huis van een Surinamer meestal geen deurbel aantreft? Je kondigt je bezoek aan door het roepen van 'klop klop'.
- Kasiri een typisch Surinaamse drank is? Het is een alcoholische drank die gemaakt wordt volgens een Indiaans recept en wordt bereid uit het sap van de cassave.
- Het kustbos dat bestaat uit mangrove met voornamelijk de Parwa kenmerkend is voor Suriname?
Reisverhalen
-
12 leuke weetjes over Suriname
Suriname, 05-01-23Bij een reis naar Zuid-Amerika wordt door veel reizigers al snel gedacht aan Peru, Colombia of Brazilië. Minstens zo mooi en interessant als deze populaire bestemmingen, is het prachtige Suriname. ...
Lees verder -
Fotoverslag Suriname: Een nog onontdekt stukje 'Nederland' in de tropen.
Suriname, 20-09-19Suriname: een nog redelijk onontdekt stukje 'Nederland' in de tropen. Voor Laura een land waarvan ze niet goed wist wat ze ervan moest verwachten. Ze ging op ontdekkingstocht en nam een camera vol ...
Lees verder -
Reisverhaal Suriname: op ontdekkingstocht in de ongerepte jungle en bij de inheemse bevolking
Suriname, 18-04-18Inge, bezocht Suriname en ging op jungletocht in de smeltkroes van Zuid-Amerika. Ze vertelt ons over haar tofste ervaringen en deelt met veel plezier haar reisvideo met ons! Na een voorspoedige vlu...
Lees verder -
Top 6 beste bezienswaardigheden van Suriname
Suriname, 16-03-17Een land grenzend aan de Amazone, met prachtige natuur, oude Indianendorpen en een interessante cultuur. Een rondreis Suriname is een genot voor elke reiziger! Hier beleef je avonturen in de jungle...
Lees verder -
Javaanse saoto soep
Suriname, 29-08-16Soto ajam of saoto is een geliefd gerecht onder mensen uit Suriname. Het is van oorsprong Javaans. Het lijkt veel werk door de vele bijgerechten, maar dat valt reuze mee. De bouillon kun je van te ...
Lees verder -
Wat te doen in Paramaribo
Suriname, 10-06-13Zo ver van huis en toch loop je door de Keizerstraat en de Heerenstraat. Langs houten koloniale huizen waar op de veranda plek genoeg is om te chillen. Paramaribo is een prachtige unieke stad en je...
Lees verder
Hoogtepunten Vakantie Suriname
Tijdens een actieve vakantie in Suriname zul je vele mooie dingen te zien krijgen. Over enkele van deze hoogtepunten kun je hieronder meer lezen.
Paramaribo
Paramaribo is een levendige stad, met een prachtig historisch centrum. Het centrum staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO, alle gebouwen zijn vrijwel volledig van hout gemaakt. De koloniale achtergrond van Suriname geeft af en toe een typisch Nederlands tintje aan het geheel. Als jullie door de straten van Paramaribo lopen zou het best eens kunnen dat je opeens erg Nederlandse dingen tegenkomt. Paramaribo is de enige echte stad van Suriname, bijna de helft van de bevolking woont hier. Tijdens een vakantie in Suriname zul je bij een bezoek aan de markt smullen van de lekkerste Surinaamse specialiteiten. Je kunt ook wandelen door een van de prachtige tuinen die de stad bezit.
Brokopondomeer
Het Brokopondomeer is een stuwmeer gelegen in het Brokopondo district. De hele oppervlakte van het meer is behoorlijk groot, het is ongeveer net zo groot als de provincie Utrecht. Tijdens een vakantie in suriname kun je een boottocht over het meer maken en ook het eiland Tonka bezoeken. Dit eiland bestaat volledig uit regenwoud en misschien kom je hier, in het tropische bos oog in oog te staan met een brulaap of een gordeldier.
Brownsberg
Het Brownsberg Natuurreservaat is gelegen in het Brokopondo district. Het gebied is bedekt met tropisch regenwoud maakt deel uit van het Amazoneregenwoud. In dit gebied zullen jullie veel verschillende planten en dieren ontdekken. Via een onverharde weg komen jullie hoger op de berg, hier kunnen jullie genieten van het prachtige uitzicht over het meer. In de avond zullen jullie niet alleen de brulapen horen zingen, maar ook de vele vogels die er leven.
Jaw Jaw
Een vakantie in Suriname is niet compleet zonder wakker te worden in het Amazoneregenwoud. Dit is een bijzondere ervaring. Onder leiding van een gids maak je een wandeltocht door de jungle via Les Spanci naar Gunsi, naar een ander dorp. Onderweg komen jullie watervallen tegen, dat is heerlijk genieten van verkoeling. Het doet denken aan een natuurlijke ‘jacuzzi’, als jullie even bij willen komen van de wandeltocht. Ervaar de prachtige sterrenhemel en spot tijdens een spannende boottocht kaaimannen in de rivier!
Bekijk onze reizen per reissoort:
Beste reistijd Vakantie Suriname
Ontdek tijdens een vakantie in Suriname het tropische klimaat met hoge luchtvochtigheid. Het is er meestal warm; de gemiddelde dagtemperatuur ligt tussen de 30 en de 35°C en ’s nachts koelt het af tot ongeveer 16 á 18°C. In Suriname valt jaarlijks meer neerslag dan in Nederland, ongeveer 60 mm per maand. Door deze regen is het grootste deel van het land bedekt met oerwoud en kun je planten en bloemen als het ware zien groeien. Hoewel er het hele jaar door regen valt, onderscheidt men een kleine en grote regentijd. Het korte regenseizoen is van begin december tot begin februari en de grote regentijd is van eind april tot half augustus. De seizoenen kunnen per jaar nogal wisselen en ook in de droge tijd kan het nog flink regenen; maar de regenbuien zijn vaak kort en hevig, de zogenaamde sibibusi.
De beste tijd voor een vakantie naar Suriname is net na de regentijd. Specifiek zijn dat de maanden februari, maart, september, oktober en november. Het merendeel van onze reizen is in deze maanden gepland. Maar ook buiten deze periode is Suriname goed te bereizen. Het schildpaddenseizoen is van februari tot en met augustus.

Reistips Suriname
Fietstocht Commewijne district
In Paramaribo kan je tijdens een vakantie naar Suriname er voor kiezen om een fietstocht te maken. Deze prachtige tocht neemt jullie mee langs het Commewijne district, waar eens honderden plantages floreerden. Tijdens een bezoek aan de Nieuw-Amsterdam plantage bezoeken jullie een eeuwenoud fort en leren jullie meer over de geschiedenis van dit gebied. In de namiddag zullen jullie terug fietsen naar Paramaribo, in totaal zo’n 40 kilometer.
St. Laurent, Frans Guyana
Wie een bezoek brengt aan Albina kan een korte stop maken bij St. Laurent (in Frans Guyana). Tijdens deze stop kunnen jullie een kijkje nemen bij de Banjo gevangenis, hier zat de welbekende Papillon gevangen. Over dit verhaal uit de geschiedenis is een boek geschreven, dat later is verfilmd.
Paramaribo
Tijdens je vakantie in Paramaribo, zullen jullie genoeg te beleven hebben. Bezoek bijvoorbeeld de Centrale markt om het echte lokale leven mee te maken. Of ga naar de grootste moskee van het gehele Caribische gebied: de Ahmadiyya Anjuman Isha’at Islam Mosque. Deze moskee is met de hand gebouwd, het heeft wél twintig jaar geduurd om het af te krijgen. Het bijzondere aan Paramaribo is dat er in 1 straat drie verschillende gebedshuizen te vinden zijn, een moskee, een synagoge en een kerk. De moskee en synagoge staan broederlijk naast elkaar en de mensen leven er vredig.