Vakantie Turkije | hoogtepunten, beste reistijd & meer | Sawadee

Achtergrond van Turkije

In de Turkse cultuur is familie erg belangrijk, elke aangelegenheid wordt aangegrepen om elkaar te ontmoeten. Een grote Turkse aangelegenheid is een bruiloft, dit wordt groots gevierd met vele rituelen. Het Turkse huwelijk duurt daarom ook een paar dagen. In Turkije wonen ongeveer 74 miljoen mensen. De Islam is de grootste religie in Turkije, 96% van de Turken is islamitisch.

turken op vakantie

Geschiedenis

Tijdens je vakantie neemt Sawadee je mee langs alle aspecten van de geschiedenis van Turkije. De Turken in het huidige Turkije stammen af van de Oghuz-stammen die vanuit Centraal-Azië naar Anatolië trokken. Ongeveer 200 jaar na de stichting van het Ottomaanse Rijk, in 1453, veroverden de Turken Constantinopel. Het werd de nieuwe hoofdstad van het Rijk. Het luidde een periode in van culturele bloei en verovering van een heerschappij over grote delen van het Midden-Oosten, de Balkan en Noord-Afrika.  

Het Ottomaanse Rijk kende zijn bloeitijd in de 16e eeuw. Het verval trad daarna langzaam in en Oostenrijk en Rusland heroverden grote delen van het Ottomaanse grondgebied.  Tijdens WOI kozen de Ottomanen partij met Duitsland, Oostenrijk en Bulgarije en verloren de oorlog. Ze werden teruggedrongen tot hun kerngebied in Anatolië. Diverse bevolkingsgroepen werden gedwongen te verhuizen. De verdeling van het Ottomaanse Rijk onder de overwinnaars werd geregeld in het Sykes-Picotverdrag (1916) en het Verdrag van Sèvres (1920). Dit laatste verdrag hield feitelijk het eind van een Turkse staat op Anatolië in, wat door de Turken niet geaccepteerd werd. Voor hen was namelijk slechts het noordelijk deel gereserveerd.  

In de Turkse onafhankelijkheidsoorlog namen de Turken het op tegen de geallieerden. De legerleider Mustafa Kemal speelde een bepalende rol. Op 29 oktober 1923 stichtte hij de Republiek Turkije. Zijn politieke visie, het kemalisme, moest Turkije moderniseren. Tijdens WOII bleef Turkije neutraal omdat eerdere oorlogen veel ellende hadden bezorgd. In februari 1945 verklaarde het echter, voornamelijk symbolisch, Duitsland en Japan de oorlog. In 1952 traden Turkije en Griekenland tegelijkertijd toe tot de NAVO. Vanaf 1980 strijden de separistische Koerden in Oost-Turkije voor (gedeeltelijke) autonomie. Turkije erkent hun cultuur, maar separatisme is verboden. Sinds 2003 is in Turkije de partij AKP aan de macht met premier Recep Erdo?an. Sinds 3 oktober 2005 onderhandelt Turkije over toetreding tot de Europese Unie.

Wist je dat?

 • Het woord ‘Turk’ betekend sterk
 • Yoghurt is ontstaan in Turkije
 • Ieder jaar komen er ruim 12 miljoen toeristen naar Turkije

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Turkije

Reisverhalen

 • Turkse cultuur – wat je wil weten voor je volgende rondreis

  Turkije, 12-04-23

  Op pak ‘m beet 4 uur vliegen van Nederland, ligt het populaire vakantieland Turkije. Dat we graag reizen naar Turkije is niet zo verrassend als je weet hoe veelzijdig en divers het land is. Turkije...

  Lees verder
 • Reiservaringen en tips voor je reis naar Turkije

  Turkije, 14-06-13

  Het lijkt onmogelijk; een reis langs de klassieke hoogtepunten zonder terecht te komen tussen grote groepen toeristen. Een rondreis door Turkije langs plekken die niemand wil missen, probeert het t...

  Lees verder

Vakantie hoogtepunten Turkije

De Lycische kust

Een aantal mooie bezienswaardigheden die je tijdens je vakantie door Turkije zult zien, bevinden zich aan de Lycische kust, oftewel het Westelijke Middellandse Zee gebied van Turkije. Het strekt zich uit van Fethiye tot Antlaya met vele baaien, hoge bergen van boven de 3000m en dennenbossen. Langs de kust bevinden zich meerdere antieke en kleine toeristische plaatsen zoals Dalyan en Kas. Kas is een authentiek havenplaatsje dat aan schitterende baai ligt. Tot 1923 bestond de bevolking van Kas voor het grootste deel uit Grieken, iets waaraan de oude huizen en de oude Griekse kerk nog herinneren. Ondanks dat Kas een populaire toeristenbestemming is, is Kas wel Kas gebleven en is er niet zoveel bijgebouwd. Het ademt een typisch Turkse sfeer uit. Je kunt er lekker wandelen door smalle, kronkelige straatjes met oude huizen en rijk bewerkte houten balkons.

Dalyan

Dalyan is voormalig vissersdorpje wat bekend is geworden door de caretta caretta schildpad. Deze schildpad die met uitsterven wordt bedreigd vind hier zijn broedplaats. Het stadje is nog redelijk rustig dus je hebt niet veel last van massa toerisme. Het centrum van Dalyan ligt gecentreerd rond de moskee. Wat je echt moet zien in Dalyan zijn de koningsgraven, deze tombes zijn de rustplaatsen voor de koningen van Caunos. Je kunt in Dalyan genieten van heerlijke stranddagen of een wandeling maken langs de rivier. Dalyan staat bekend om zijn modderbaden, het water dat radio actieve elementen bevat, wat helpt tegen reuma en maagklachten. Wat ook zeker de moeite waard is de lokale markt. Deze is er elke zaterdag en er worden heerlijke exotische etenswaren verkocht.

schildpad in de zee bij daylan


Faralya

Het strand van faralya is volgens sommige de mooiste van de wereld. Het strand ligt in een baai en wordt ook wel de vlindervallei genoemd. Er leven hier verschillende soorten vlinders, dat maakt het wel een heel bijzonder strand. De enige manier om er te komen is per boot of lopend langs de steile helling. Je moet er een wat moeite voor doen, maar dan heb je ook wat. 

faralya uitzicht


Bekijk onze reizen naar Turkije per reissoort:

Beste reistijd Turkije

De beste reistijd voor een vakantie in Turkije is het voorjaar en het najaar omdat het in de zomer vaak te warm is.

Klimaat 

Turkije heeft 3 soorten klimaten, het zeeklimaat langs de kusten, het landklimaat in het binnenland en het steppeklimaat in het centrale deel van Turkije. In het steppeklimaat is weinig neerslag. In de wintermaanden valt er de meeste neerslag in Turkije, in de zomermaanden valt er amper neerslag. En kunnen de temperaturen flink oplopen.

image

Reistips Turkije

Saklikent kloof

De Saklikent kloof is een verborgen kloof van maar liefst 18 kilometer lang. De kloof is erg smal en 300 meter diep. Het water in de kloof is redelijk koud, maar een paar graden boven nul. Ideaal voor een zeer verkoelende duik! De kloof is overigens alleen te bezoeken in de zomermaanden, in de wintermaanden staat hij onderwater.

saklikent kloof

Turkse Bazaar

Iets typisch Turks is een bazaar, dit is een overdekte markt met honderden kleine winkeltjes. Van leerwinkeltjes tot specerijen en van viswinkeltjes tot souvenirwinkeltjes. Je kan er uren rondlopen en genieten van alle geuren en kleuren. Het is overigens heel normaal om af te dingen op een bazaar, wees dus niet bang om een beetje te onderhandelen over de prijs.

turks-eten

Zee kajakken

Ben je toe aan een beetje avontuur? Ga dan  zee kajakken in Kas. Onder begeleiding van een gids ga je langs de baaien en eilandjes. Het is een prachtige tocht en het uitzicht is adembenemend. Op zoek naar nog meer avontuur? Dan kun je ook nog canyoningen in Kas. Hierbij ga je abseilen door watervallen en zwemmen tussen smalle kloven. Echt iets voor de actieve avonturier.  

Naar boven