Milieubeleid en duurzaam toerisme

Als aanbieder van avontuurlijke groepsrondreizen weten wij als geen ander wat het effect van reizen op de sociale- en natuurlijke leefomgeving van onze bestemmingen kan zijn. Het is dan ook onze ambitie, en onze plicht, om reizen te ontwikkelen waarin mens, milieu, cultuur en natuur centraal staan. We doen ons uiterste best de positieve impact van toerisme te vergroten en de negatieve impact zo klein mogelijk te maken, zodat ook de volgende generaties kunnen genieten van authentieke, avontuurlijke rondreizen.

Duurzaam ondernemen, verantwoord reizen en daarmee respect voor mens, dier en natuur zit ons in de genen. In alle afdelingen binnen de organisatie zit het verweven in de dagelijkse bedrijfsvoering. Dit heeft onder andere geresulteerd in een Travelife certificaat. Wij “verduurzamen” niet alleen onze reizen, maar handelen zowel in- als extern zo duurzaam mogelijk. Dat verwachten wij ook van onze partners en we helpen onze reizigers hierbij. Uiteraard toetsen we ons zelf keer op keer om te zien of wij de belofte die wij onszelf, onze klanten en de komende generaties gedaan hebben, nog waar maken. We streven continu naar verbeteringen. Dat houdt ons scherp en betrokken.

Tijdens onze reizen 

Wie met Sawadee op reis gaat ervaart een land écht. We laten je veel zien en beleven, en zorgen ervoor dat je in contact komt met de lokale bevolking.

Projecten

In veel van onze reizen hebben we een Puur Sawadee project opgenomen. Een Puur Sawadee project heeft op de lange termijn een positieve impact op natuur, lokale economie, culturele interactie en / of bescherming van de bestemming. Puur Sawadee projecten geven reizigers de mogelijkheid om op een unieke manier kennis te maken met een land.


Vervoer

We bieden onze reizigers de mogelijkheid om de CO2-uitstoot van hun vlucht direct en eenvoudig te compenseren. We werken hiervoor samen met GreenSeat. De bijdrage die gedaan wordt gaat direct naar duurzame energie- projecten.

Verblijf

Wij stimuleren het gebruik van accommodaties met een lage CO2 uitstoot. Wij attenderen onze partners op Travelife en stimuleren ze te handelen naar de richtlijnen van Travelife.


Vermaak

Excursies en activiteiten tijdens de reis worden enkel aangeboden met respect voor mens, natuur  en dier. Zo is er bijvoorbeeld bewust gekozen om olifantritten en het bezoeken van kindertehuizen niet in onze reizen voor te laten komen. Waar mogelijk gebruiken we voor onze excursies gecertificeerde partners. Onze Puur Sawadee projecten zijn een uiting van ons excursie beleid

Lokale agenten

Al onze lokale agenten ondertekenden de intentie om binnen hun mogelijkheden te handelen naar de Travelife richtlijnen, en hetzelfde te vragen van hun lokale partners.  Daarnaast handelen zij naar de richtlijnen van de Verenigde Naties, Unicef en Ecpat ten aanzien van mensenrechten, kinderarbeid en sekstoerisme. 

Reisbegeleiding

Al onze (lokale) reisbegeleiders krijgen een uitgebreide training waarin ook ruime aandacht is voor MVO. Tevens doen alle onze reisbegeleiders de online ANVR duurzaamheidstraining 'Leading the Way'.  

Op kantoor 

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Met hele simpele zaken als het scheiden van ons afval, het gebruiken van spaarlampen en groene stroom, het kopen van zoveel mogelijk fairtrade producten, en door zo min mogelijk te printen, maar wanneer nodig op FSC-papier. Allemaal initiatieven om ons kantoor nog duurzamer te maken. We hebben een MVO-team (Better Holidays gecertificeerd) met vertegenwoordigers van alle afdelingen dat voorlichting geeft over, initiatieven voordraagt voor, invulling geeft aan en toeziet op naleving van onze duurzame doelstellingen.


Collega’s

We hebben oog voor onze (toekomstige) collega’s en de maatschappij. 95% van de collega’s reist met openbaar vervoer of met de fiets van en naar kantoor. We verzorgen interne training en communicatie ten aanzien van duurzaamheid.               

We hebben reisbegeleiders die weten hoe het moet, en waar we voor staan. Dankzij onze voorlichting en training van zowel de reisbegeleiders die vanuit Nederland meereizen dan wel de reisbegeleiders die bij onze agentschappen werkzaam zijn. Wij ondersteunen hen tijdens de reizen op vele manieren. Met de Doppers bijvoorbeeld, en de watertanks in de busjes waar de gasten hun Dopper en flesjes kunnen bij vullen in plaats van steeds nieuwe kleine waterflesjes te kopen.


We maken bewust gebruik van zowel Nederlandse/Vlaamse reisbegeleiders als lokale reisbegeleiders. Omdat een deel van onze reizigers graag Nederlandse reisbegeleiders heeft en anderen juist de charme van een lokale reisbegeleider waarderen. De reisbegeleiders die we meesturen vanuit Nederland plannen we zoveel mogelijk in op aansluitende reizen. Dat bespaart vliegreizen, en dus uitstoot. Met de inzet van lokale reisbegeleiders stimuleren we bovendien de lokale economie.

Studenten

We bieden stageplaatsen en afstudeerstages/-onderzoeken voor studenten van diverse opleidingen. Om ze werkervaring op te laten doen, bij een duurzame organisatie. En om van ze te leren, want jonge geesten komen met frisse ideeën.

Klanten

We geven onze reizigers op verschillende manieren voorlichting over duurzaam toerisme. Zo ontvangen zij de 10 tips voor een duurzame vakantie, plaatsen we informatie op onze website en in onze brochure en vertellen we erover op events.


Travelife

Sawadee is sinds januari 2014 Travelife gecertificeerd. Travelife stimuleert duurzaam ondernemen binnen de reissector. Om het certificaat te behalen moet voldaan worden aan 158 duurzaamheidscriteria, die betrekking hebben op de meest uiteenlopende facetten van onze bedrijfsvoering. Van bijvoorbeeld de koffie die bij ons op kantoor in Amsterdam gedronken wordt tot het vervoer op de plaats van bestemming.


Charity

Sawadee heeft een eigen fonds. Met het fonds steunt Sawadee jaarlijks diverse projecten en initiatieven op verschillende bestemmingen. Aanvragen worden beoordeeld door een onafhankelijk team van collega’s. Enkele voorbeelden van door het fonds gefinancierde projecten en initiatieven zijn Stichting Breath for Sri Lanka, HBUFC Young Boys Cape Town en Support Rural Nepal.


Groen doen, doe je niet alleen. Daarom werkt Sawadee met verschillende partners om samen vooruit te gaan. Zo is Sawadee partner van MVO Nederland. MVO Nederland zet zich met gebundelde krachten in voor een duurzamere wereld.Compenseer je CO2 uitstoot

Sawadee kiest ervoor om de volledige CO2-uitstoot van haar reizen, geboekt vanaf 1 januari 2018, voor al haar reizigers te compenseren. Dit geldt voor zowel alle vormen van transport tijdens de reis, als voor het volledige verblijf op de bestemming. Door te kiezen voor een volledige CO2-compensatie zetten wij samen met onze klanten een volgende stap in het terugdringen van de hoeveelheid broeikasgassen.

GreenSeat compensatie

Reizen per vliegtuig creëert wereldwijd welvaart en banen, helaas produceert het ook CO2-uitstoot. Gelukkig zijn er diverse technologische ontwikkelingen die het vliegen schoner maken. Sawadee maakt zoveel mogelijk gebruik van nieuwe vliegtuigen en rechtstreekse routes. Moderne toestellen zijn veel minder vervuilend dan oude modellen en een directe vlucht levert minder milieubelasting op dan dezelfde vliegreis met tussenlandingen. Een andere manier om de schadelijke effecten van het vliegen te neutraliseren is het compenseren van je vlucht. Door de CO2-uitstoot van jouw reis via GreenSeat te compenseren maak je duurzame energie voor huishoudens in ontwikkelingslanden mogelijk.

Wat is jouw bijdrage?

De kosten van een GreenSeat zijn afhankelijk van de hoeveelheid CO2-uitstoot van jouw reis. Het vervoersmiddel en de bestemming van jouw reis bepalen hoeveel CO2-uitstoot jouw reis veroorzaakt. GreenSeat heeft hiervoor de gemiddelde uitstoot berekend en bepaald hoeveel huishoudens je toegang moet geven tot duurzame energie om ervoor te zorgen dat het aantal broeikasgassen in de atmosfeer niet toeneemt.

Stel, je vliegt heen en weer naar New York. New York ligt in zone 2 waar de gemiddelde uitstoot 1,37 ton CO2 is. Het kost dan €11,50 om jouw reis te compenseren. Wanneer je een GreenSeat boekt voor deze reis maak jij het mogelijk dat een half huishouden van gemiddeld vier personen een jaar lang toegang krijgt tot duurzame energie!

Je kunt in het boekingsformulier aangeven dat je de CO2-uitstoot van je reis wilt compenseren. Vervolgens wordt dit automatisch geregeld via GreenSeat. In de afgelopen jaren heeft meer dan 15% van de Sawadee reizigers ervoor gekozen om hun vlucht te compenseren.Gezond koken op koeienpoep in Cambodja

Een van de projecten is een biogasproject in Cambodja. Meer dan de helft van de bevolking van Cambodja heeft geen toegang tot gas en elektriciteit. Door de plaatsing van biovergisters (kleinschalige biogasmachines) maken nu meer dan tienduizend boerenfamilies gebruik van biogas, afkomstig van de uitwerpselen van hun eigen koeien en varkens. Gedurende zijn levensduur van 10 jaar bespaart een biovergister een familie $1,400,- aan kosten en 2600 uur hout verzamelen. Koken op biogas is daarnaast veel gezonder, omdat er geen schadelijke rook vrijkomt. Met een goede en betrouwbare toegang tot schone energie verbetert de leefsituatie van deze families en wordt er minder CO2 uitgestoten.

Tips voor duurzaam reizen

Sawadee Reizen hecht veel belang aan het verantwoord omgaan met cultuur, natuur en milieu op bestemming. Als reiziger zijn er veel, vaak simpele dingen die je kunt doen (of laten) om te zorgen dat je bezoek een nog leukere ervaring wordt.

1. Gebruik een hervulbare waterfles 

Neem een hervulbare waterfles mee op reis. Elke keer dat jij je waterfles bijvult, scheelt dat weer de aankoop van een plastic flesje, waardoor de hoeveelheid afval beperkt wordt. Samen met onze toeleveranciers, hotels en reisbegeleiders werken we hard om het aantal tappunten waar je je waterfles kunt bijvullen uit te breiden.2. Ga bewust om met energie en water

Wanneer je je hotelkamer verlaat, vergeet dan niet de airco en lichten uit te zetten aangezien dit het grootste energieverbruik van een hotel veroorzaakt. Hou er rekening mee dat in veel landen water een schaars goed is.
3. Contact met de lokale bevolking en fotograferen

Leer een paar woordjes van de taal van het land dat je bezoekt, dat maakt het contact veel makkelijker en leuker. Als je de lokale bevolking wilt fotograferen vraag dan eerst toestemming, niet iedereen is ervan gediend om gefotografeerd te worden. Het wordt ontzettend gewaardeerd als je de moeite neemt om foto's op te sturen, kom gemaakte beloftes altijd na.


4. Respecteer lokale cultuur en tradities

Informeer jezelf over het land dat je gaat bezoeken met betrekking tot de actuele situatie, de geschiedenis, cultuur, taal en gebruiken. Bedenk dat je te gast bent in een land en respecteer daarom de lokale cultuur en tradities. Op veel bestemmingen worden blote schouders en korte rokken en broeken voor vrouwen als ongepast ervaren. Bij twijfel kun je altijd om advies vragen bij de reisbegeleider.


5. Koop lokale producten en betaal een eerlijke prijs

Stimuleer de lokale economie door in lokale restaurants te eten of souvenirs te kopen. Let op: sommige souvenirs worden gemaakt van beschermde planten of dieren. De aankoop hiervan draagt bij aan het uitsterven van deze soorten. Onderhandelen over de prijs is in veel landen een onderdeel van de cultuur. Let er met onderhandelen op dat je niet tot de bodemprijs gaat. Bepaal wat je er zelf voor over hebt en streef naar een voor beide partijen acceptabele prijs.

6. Laat geen afval achter

In veel landen is zwerfvuil een groot probleem. Neem eigen afval altijd mee. Begraaf bij een langer verblijf in de natuur uitwerpselen zo ver mogelijk van open water. Ook organisch materiaal breekt minder snel af dan je denkt; een bananenschil kan wel tot twee jaar blijven liggen! Bewaar lege batterijen en neem deze mee terug naar huis en lever ze daar in.


7. Deel geen pennen, ballonnen of snoepjes uit

Geef geen pennen, ballonnen en snoepjes, om te voorkomen dat kinderen leren dat bedelen loont. Als je toch iets wilt geven, doneer het dan aan een project waar de hele gemeenschap baat bij heeft. Ook is het goed om ter plekke iets te kopen dat je wilt doneren; zo steun je namelijk ook de lokale economie.8. Kom niet te dicht bij de dieren

Bij safari's ga je op zoek naar olifanten, leeuwen en ander groot wild. Veelal doen de gidsen en chauffeurs hun best om de dieren voorzichtig te naderen. Om verstoring tegen te gaan is het belangrijk om niet te dicht bij te komen, ook niet voor foto's. Het is niet goed om dieren te voeren, zelfs geen vogels of eekhoorns. Let er bij excursies op zee op dat de boot niet dichterbij komt dan 150 meter. Zwemmen met dolfijnen in gevangenschap is per definitie af te raden.

9. Raak geen koraal aan en breek het niet af

Als je gaat snorkelen of duiken raak dan geen koraal aan en breek het zeker niet af. Wij raden aan om tijdens het snorkelen een T-shirt te dragen, UV-filters in zonnebrandmiddelen veroorzaken namelijk het afsterven van koraal. Niet iedere lokale gids is even voorzichtig, spreek mensen er gerust op aan als ze koraal aanraken of oppakken en/of vissen lokken met voedsel.


10. Compenseer je vlucht

Reizen per vliegtuig creëert wereldwijd welvaart en banen, helaas produceert het ook CO2-uitstoot. De uitstoot van CO 2 kunnen door investeringen in duurzame energie gedeeltelijk teniet worden gedaan. 

Meer informatie over compensatie van je vlucht.

Duurzame partners

Voor veel arme landen betekent toerisme een enorme bron van werkgelegenheid en inkomsten. Het toerisme heeft echter ook negatieve gevolgen. Bij onze reizen proberen wij zo veel mogelijk rekening te houden met milieu, mensen, natuur en cultuur. Dit doen we door:

  • Gebruik te maken van kleinschalige accommodaties die in handen zijn van de lokale bevolking
  • Afspraken te maken met onze agenten over beloning en arbeidsvoorwaarden van mensen die lokaal voor ons werken 
  • Afspraken te maken met onze agenten over milieuaspecten, zoals het omgaan met afval
  • Ernaar te streven om in onze reizen minimaal één project op te nemen waarbij de inkomsten direct ten goede komen aan de lokale bevolking of dat gericht is op natuurbescherming

Duurzaam reizen is voor ons meer dan het ondersteunen van goede doelen. Wij doen er alles aan om maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) door te voeren in onze gehele bedrijfsvoering, niet alleen op ons eigen kantoor maar ook in de landen waar we reizen organiseren. Hiervoor werken we samen met verschillende organisaties:

Travelife Travelife

Sinds januari 2014 heeft Sawadee het Travelife Certificaat. Travelife stimuleert duurzaam ondernemen binnen de reissector. Om het certificaat te behalen moet voldaan worden aan 158 duurzaamheidscriteria. Deze criteria hebben betrekking op de meest uiteenlopende facetten van je bedrijfsvoering. Van bijvoorbeeld de koffie die bij ons op kantoor in Amsterdam gedronken wordt tot het vervoer op de plaats van bestemming. Wie met ons op reis gaat, is er dus van verzekerd dat onze reizen op een duurzame, eerlijke manier uitgevoerd worden. We zijn trots op het behalen van het Travelife Certificaat en hopen dat veel touroperators uit de Nederlandse reisbranche zullen volgen. Daarnaast stimuleren we al onze agenten en accommodaties om het certificaat ook te behalen.  Kijk hier voor meer informatie over Travelife.

Rainforest Alliance

Rainforest Alliance is een internationale natuurbeschermingsorganisatie, actief op het gebied van landbouw en bosbouw (certificeren van FSC-geproduceerd hout). Daarnaast is één van hun doelen het bevorderen en ondersteunen van duurzaam toerisme in Latijns Amerika. Accommodaties worden getraind op het gebied van effectief management en de vereisten voor duurzaam toerisme. Sawadee heeft diverse accommodaties in haar reizen opgenomen die zijn aangesloten bij Rainforest Alliance. Meer informatie

Toft Tigers

Sawadee werkt samen met TOFT tijgers. Tijdens de India tijgerreis overnacht je in de accommodaties die zijn aangesloten bij Toft Tigers. Door te verblijven in een jungle lodge van TOFT Tigers draag je bij aan het werk van de organisatie en wordt het leefgebied van de tijger en vele andere diersoorten beschermd. Per deelnemer draagt Sawadee 25,- euro bij aan Toft. www.toftigers.org.


MVO Nederland

Sawadee is partner van MVO Nederland, een kennis- en netwerkorganisatie die het bedrijfsleven stimuleert om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. www.mvonederland.nl
ECPAT

Sawadee is onlangs benoemd tot Top member van de Tourism Child Protection Code (The Code). Alleen organisaties die zich aantoonbaar actief inzetten tegen kindersekstoerisme krijgen een Top member status bij The Code. Wij vinden de bescherming van kinderen op vakantiebestemmingen die we aanbieden erg belangrijk. Daarom steunen wij actief de ANVR en ECPAT in de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting in toerisme. Sawadee tekende in juni 2013 The Code. Het internationale bestuur van The Code, waarvan een meerderheid bestaat uit reisorganisaties, complimenteerde Sawadee onder andere voor de volgende activiteiten:

  • Sawadee heeft in contracten opgenomen dat zakenpartners adequaat dienen op te treden ter voorkoming en bestrijding van kindersekstoerisme.
  • Sawadee stimuleert partners om zelf The Code te ondertekenen waarmee een aantal concrete en zichtbare maatregelen tegen kindersekstoerisme worden genomen.
  • Sawadee traint medewerkers om adequaat te kunnen reageren bij vermoedens van kindersekstoerisme.

Wij nodigen u uit met ons alert te zijn en vermoedens van kindersekstoerisme te melden bij de reisbegeleiding en  www.meldkindersekstoerisme.nl

Naar boven