Uitgebreide reisroute van de Wandelvakantie Armenië - Culturele wandelreis in de zuidelijke Kaukasus
< Terug naar resultaten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  Brussel - Jerevan

  Vandaag reis je van Brussel via Warchau naar Jerevan en kan de vakantie beginnen.

 • 2

  Jerevan

  image

  We gaan op verkenning in de hoofdstad. Jerevan is een moderne stad, waar zowat de helft van de Armeense bevolking woont. We wandelen langs de historische monumenten en enkele mooie 19de-eeuwse gebouwen en genieten van de sfeer in deze levendige en dynamische stad. We houden halt bij het genocide-monument op een heuvel boven de stad. Indien er interesse is, kan ook het Nationaal Museum worden bezocht. Overnachting in een hotel in Jerevan.

 • 3

  naar Vayots Dzor

  image

  Vroeg in de ochtend, na het ontbijt, vertrekken we uit Jerevan en rijden naar het zuiden. De komende dagen verkennen we de vruchtbare valleiprovincie Vayots Dzor, de dunst bevolkte van Armenië. We krijgen voor het eerst zicht op het Armeense platteland waar de landbouw nog kleinschalig is. De akkers liggen in waaiervorm rond de dorpen (en daar groeien de ingrediënten voor onze lekkere huisgekookte maaltijden). Onderweg houden we halt bij het klooster Khor Virap. Met de welgevormde berg Ararat op de achtergrond is dit allicht het meest gefotografeerde klooster van het land. Hier zijn we niet alleen, toerbussen rijden af en aan met buitenlandse bezoekers die van klooster naar klooster rijden. Maar dat kan niet onze bedoeling zijn. Tussen de wijngaarden van het dorpje Areni beginnen we dan ook aan onze eerste wandeling. Die brengt ons door de wilde Noravank-canyon, met hoge, rozerode rotswanden. De wandeling eindigt aan het gelijknamige klooster, één van de mooiste van Armenië met prachtige sculpturen. 

  • Wandelen: 450 m stijgen - 350 m dalen – 12 km
 • 4

  naar Smbataberd

  image

  Een korte rit brengt ons in Artabuyuk. We stappen door een mooi afwisselend landschap naar het 9de-eeuwse fort van Smbataberd (1825 m), strategisch gelegen tussen de dorpen Artabuyuk en Yeghegis. Maar daar houdt het nog niet op, want langs ons pad ligt ook het klooster van Tsakhats Kar (2025 m). Haal je camera maar boven, want van hieruit heb je een knap zicht op Smbataberd en zie je pas ten volle hoe ingenieus en spectaculair het fort van de prins van Syunik gelegen is en wat een listen het de vijand moet gevergd hebben om dit fort in te nemen. 

  • Wandelen: 350 m stijgen - 350 m dalen – 15 km
 • 5

  aan de rivier Vorotan

  image

  De startplaats van de wandeling vandaag is het fruitdorp Vernashen. Een fikse tocht die ons op en af doet gaan en ons langs alweer een pareltje brengt: Spitakavor, het klooster van de Witte Maagd. 

  • Na de wandeling rijden we door naar de regio Syunik. Een hotel in het stadje Sisian aan de rivier Vorotan wordt onze volgende overnachtingsplaats.
  • Wandelen: 650 m stijgen - 550 m dalen – 18 km.
 • 6

  wandelen vanuit Bartsravan

  image

  Met een minimum aan bagage voor 1 overnachting in de dagrugzak (de hoofdbagage kan niet mee naar Tatev), worden we naar Bartsravan gebracht, een dorpje verder zuidwaarts. Vandaar wandelen we hoog boven de kloof naar het 9de eeuwse Tatev-klooster. Tatev, gelegen op een basaltplateau, lijkt van op afstand eerder op een burcht. Het wordt allemaal nog indrukwekkender als je de legende kent die aan de bouw van dit klooster verbonden is en weet dat er op zijn hoogtepunt meer dan 700 monniken woonden. Je kan er ook de 15 m hoge wiegende pilaar van Gavazan bewonderen en krijgt er een goed idee van het dagelijks leven in een Armeens klooster. We logeren we in privé-huizen in Tatev-dorp. Vanavond stookt onze gastheer en doudouk-speler, de horovatz-barbecue op.  

  • Wandelen: 500 m stijgen - 450 m dalen – 17 km
 • 7

  van Tatev naar Ltsen

  image

  Vanuit Tatev vervolgen we onze wandeltocht naar het afgelegen dorpje Ltsen. Onderweg stoppen we voor een picknick op het hoogste punt van onze wandeling (2100 m).

  In Ltsen wacht een busje op ons waarmee we terug gebracht worden naar het hotel in Sisian waar we op dag 5 ook al logeerden.

  • Wandelen: 700 m stijgen - 450 m dalen – 14 km
 • 8

  met jeeps naar de berg Ukhtasar

  image

  Weer nieuwe ontdekkingen vandaag, te beginnen met een bezoek aan Karahung, het ‘Stonehenge van Armenië’. Deze oudst gekende megalietensite is nog steeds gehuld in een waas van mysterie. Wat echter stilaan zeker is, is dat dit een necropool én een observatorium is uit de prehistorie. Daarna rijden we met jeeps naar de berg Ukhtasar. Op 2700 m beginnen we te wandelen en op zo’n 3000 m vinden we overal prachtige petrogliefen, afbeeldingen in de stenen gekerfd die duizenden jaren oud zijn. In de buurt van een klein bergmeer (3200 m) picknicken we om daarna langs een andere route weer af te dalen.  Na de wandeling brengt het busje ons naar Jermuk, gekend voor zijn spa- en kuurfaciliteiten Voor liefhebbers van Sovjet-architectuur in verval, is het voormalig cultuurcentrum een absolute aanrader. In de vooravond verkennen we Jermuk, met mooie vrouwenbeelden in Sovjet-realistische stijl en de galerij met het geneeskrachtige bronwater. Eten en slapen doen we in een blingblinghotel in Jermuk. 

  • Wandelen: 500 m stijgen - 250 m dalen – 6 km.
 • 9

  wandelen over Zijderoute

  image

  Op onze tocht door de canyon van de woelige Arpa-rivier, waar maar weinig toeristen komen, is de kans reëel om een paar niet alledaagse vogelsoorten te spotten, zoals de groene bijeneter, de blauwe rotslijster en de lammergier. We wandelen op een langzaam dalend pad, van 2100 naar 1650 m, en verder over een oude weg tot bij een prachtige picknickplaats met zicht op het klooster van Gndevank. Na het bezoek aan het 1000-jaar oude klooster, waar we fijn gebeeldhouwde grafstenen kunnen bewonderen, klimmen we opnieuw de hoogte in naar het dorp Gndevaz. De weg naar het logies van vanavond brengt ons over een stukje van de historische Zijderoute. We pauzeren even bij de goed bewaard gebleven 14de-eeuwse karavanserai van Selim, gelegen onder de gelijknamige pas (2401 m). Daarna rijden we nog een stuk verder, en bezoeken het 10de-eeuwse kerkhof met 900 gebeeldhouwde khachkar-grafmonumenten. Dan volgt een rit langs de oever van het Sevan-meer. Vanuit ons ex-Sovjethotel, op 2000 m hoogte, hebben we een machtig zicht over het enorme meer. 

  • Wandelen: 600 m stijgen - 250 m dalen –13 km.
 • 10

  naar Goshavank

  image

  Na een ritje van een half uur, zet het busje ons af in Semyonovka, een dorp gesticht door de Russisch-christelijke sekte van de Molokanen. De wandeling vandaag brengt ons naar Goshavank en loopt grotendeels door het Dilijan Nationaal Park. De uitgestrekte boslanden heeft men in hun originele staat weten te behouden en daar genieten we vandaag volop van.  In het aangename stadje Dilijan, waar de Russische componist Shostakovich graag placht te vertoeven, krijgen we een lekker avondmaal aangeboden bij mensen thuis.

  ''Armeniërs houden van lekker en overvloedig eten. Dat zullen we tijdens deze reis zeker zelf ondervinden: tafels vol met hartige gerechten, bereid met veel tuinkruiden, knapperige slaatjes,... Het meeste typische gerecht is de 'horovats' (of khorovats), een lokale versie van de barbecue.''

  • Overnachten doen we opnieuw in het hotel bij het meer. 
  • Wandelen: 450 m stijgen - 800 m dalen – 20 km
 • 11

  bezoek aan Geghard

  image

  Een cultuurdag vandaag. Deze ochtend staat het legendarische ‘Klooster van de Speer’ op het programma: Geghard, uitgehouwen in de rotsen en één van de meest gekoesterde relieken van het Armeens christendom. De wandeling die volgt, brengt ons in de Azat-kloof met indrukwekkende basaltrotsen en leidt naar de tempel van Garni, een Grieks-Romeinse tempel die waarschijnlijk dateert uit de 1ste eeuw en gewijd is aan de mystieke cultus van Mithra.

  • We wandelen verder naar het privé-huis waar we vannacht logeren. 
  • Wandelen: 200 m stijgen - 200 m dalen – 6 km
 • 12

  wandeling naar een middeleeuws fort

  image

  De vakantie komt tot zijn einde, maar nog niet zonder een laatste hoogtepunt. Ten noorden van Jerevan ligt de 4091 m hoge uitgedoofde vulkaan Aragats, het is ook gelijk de hoogste berg van Armenië. Onze laatste wandeling begint vanaf het Kari-meer op een hoogte van 3250 m en door de canyon die ons naar Ambert (2300 m) brengt. Vanaf dit middeleeuwse fort geniet je van een uitzicht op de Ararat welke je niet snel zal vergeten.

  • Transfer naar Jerevan, waar we genieten van het laatste avondmaal.
  • Korte nacht in het hotel. Wandelen: 950 m dalen – 13 km.
 • 13

  terugreis naar Brussel

  Vandaag is de terugreis, een zeer vroege ochtendvlucht via Warchau naar Brussel.


Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 13 deelnemers
 • Op reis met onze Belgische partner Anders Reizen
 • Wandelingen door mooie afwisselende landschappen
 • We bezoeken het 9de-eeuwse fort van Smbataberd op 1825 meter hoogte
 • Nationaal park Dilijan
 • We gaan naar het legendarische 'klooster van de Speer’, Geghard
 • We wandelen langs enorme berg meren, soms boven de 3000 meter
 • We bezoeken de hoofdstad Jerevan
 • We overnachten in afgelegen bergdorpjes

Wandelvakantie Armenië - Culturele wandelreis in de zuidelijke Kaukasus

Niet boekbaar

Naar boven