< Terug naar resultaten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  Brussel - Tbilisi

  Heenreis van Brussel via Istanbul naar hoofdstad Tbilisi, waar we landen rond 16.30 uur. Transfer naar het hotel. De stad heeft een mooie ligging in de vallei van de  Mtkvari-rivier (een tongbreker, de Georgische taal!).

 • 2

  Tbilisi

  image

  Stadsbezoek met onder andere een wandeling door het oude, Euraziatische centrum met vele religieuze gebouwen, 19de-eeuwse huizen met kleurrijke houten balkonnetjes en het 4de-eeuwse Narikala-kasteel van waarop je een mooi zicht krijgt op de stad. Maar je vind hier ook hypermoderne gebouwen en een zeer levendig cultuur- en uitgaansleven.

 • 3

  Tbilisi - Nationaal Park Kazbegi

  image

  We verlaten Tbilisi en gaan op weg naar het Nationaal Park Kazbegi. De rit er naartoe gaat over de ‘militairy highway’ en is landschappelijk op zich al de moeite waard. Op ons pad ligt Mtskheta, het religieuze hart van Georgië. Godsdienst is alom aanwezig in dit land, dat de wieg van het christendom beweert te zijn (net zoals buurland Armenië trouwens) en het christendom werd hier al in het jaar 337 tot staatsreligie uitgeroepen. We bezoeken twee Werelderfgoed sites, het Jvari-klooster en de kathedraal van Svetitskhoveli. We overnachten in eenvoudige chalets, waar we de komende twee nachten zullen verblijven. 

 • 4

  Nationaal Park Kazbegi

  image

  In de regio van het Nationaal Park Kazbegi voel je de enorme geologische krachten waaraan deze regio zijn dramatisch landschap te danken heeft. We wandelen op een boogscheut van zwaar bewaakte Russische (Tsjetsjeense) grens langs het kleine, oude dorp Juta (2165 m) naar de voet van de berg Chaukhebi (2550 m). 

 • 5

  Nationaal Park Kazbegi

  Een tweede wandeling brengt ons door de wondermooie Truso-vallei waar de rivier de Tergi ontspringt. Voor we het gebied verlaten, maken we nog een korte wandeling naar de 14de-eeuwse Gergeti Drievuldigheidskerk in Stepantsminda (ook bekend als Kazbegi). Met het prachtig zicht op de berg Kazbegi (5047 m) is dit misschien wel een van de mooist gelegen kerken ter wereld. We overnachten op dag 5 in het wintersportoord Gudauri (2200 m).

 • 6

  Ruïnes van Uplistsikhe - Kutaisi

  We rijden helemaal westwaarts voor een veelzijdige culturele dag. We bezoeken de indrukwekkende ruïnes van Uplistsikhe, ooit het centrum van een grote pre-christelijke sekte van zonne-aanbidders. Helemaal over een andere boeg gooien we het bij een onvermijdelijk bezoek in Gori aan het museum van Stalin, Georgië’s bekendste zoon. Eindpunt van de dag is Kutaisi. Hier staat de Bagrati-kathedraal die, sinds ze recent gerestaureerd werd, een voorwerp is van controverse. Moet ze wel of niet op de lijst van Unesco-sites blijven? Oordeel zelf maar. De stad Kutaisi zelf werd ook recent in een nieuw jasje gestoken na jaren van post-Sovjetverval.

 • 7

  Tskaltubo - Becho

  image

  Een eindje buiten de stad ligt het 12de-eeuwe kloostercomplex van Gelati, met zeer mooie muurschilderingen en mozaïeken. Even verder, in Tskaltubo, gaan we ondergronds voor een bezoek me gids aan de Prometheus-grot, een indrukwekkend grottenstelsel waar we getrakteerd worden op een klank- en lichtspel. Een goeie drie uur rijden naar het noorden brengt ons in Becho en dat is het vertrekpunt voor de tweede trekking door Svaneti, meer bepaald boven-Svaneti, het meest onherbergzame berggebied in Georgië (en misschien wel in heel Europa). Omwille van zijn landschappelijke schoonheid en socio-culturele authenticiteit, staat het gebied sedert 1996 in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst. Het is een fantastische aaneenschakeling van gletsjers en hoge toppen (sommige +5000 m). Je voelt je hier ver van de wereld en komt door dorpen waar de tijd niet alleen lijkt stil te staan, maar lijkt af te brokkelen. Voor wie niet beter kijkt, kan dit net zo goed een oorlogsgebied zijn, dorpen met vervallen huizen en overal de vaak al even vervallen wachttorens naast de huizen. Dat Georgiërs geen belang hechten aan hoe ze wonen, zien we hier, als het maar warm is, gezellig voelt en er eten op tafel staat. 

 • 8

  Tocht vanuit Becho

  De eerste tocht is een lus vanuit Becho en leidt langs twee watervallen en geeft mooie uitzichten op de berg Ushba (4700 m). 

 • 9

  Guli-pas - Mestia

  image

  Vandaag is het de zwaarste dag van de hele reis, met een klim van meer dan 1300 meter naar de Guli-pas (2960 m), maar met prachtig uitzicht op de berg Zagaro. We moeten 1500 m afdalen tot in het dorp Mestia.

 • 10

  Zhabeshi

  Vandaag liggen enkele van de wachttorens op ons pad. Ze zijn tussen de 900 en 1300 jaar oud en  Unesco werelderfgoed en dus blijven ze staan zoals ze zijn, als ritmische uitroeptekens, bescheiden kijkend naar de besneeuwde bergtoppen van de Kaukasus. We overnachten in Zhabeshi.

 • 11

  Adishi

  image

  Een landschappelijk erg mooie tocht brengt ons naar het pittoreske dorp Adishi. Onderweg passeren we een plaats waar we langs alle kanten omringd zijn door wit besneeuwde toppen.

 • 12

  Ipari

  image

  De weg naar Ipari loopt niet over rozen. Het eerste deel maakt indruk door de bergen en gletsjers die steeds dichterbij lijken te komen. Tijdens het tweede deel roepen we de hulp in van paarden om ons veilig over de snelstromende rivier te voeren.

 • 13

  Ushguli

  Het doel van onze laatste volledige dagtocht is het hoogst gelegen permanent bewoonde dorp van Europa. Ushguli, in het hart van Boven-Svaneti, is een cluster van vier dorpen die bewoond worden door 70 families. Het is spectaculair gelegen, namelijk met als achtergrond Georgië’s hoogste berg de Skhara (5068 m). Een mooiere plaats om onze laatste trekkingsnacht door te brengen is er niet.

 • 14

  Ushguli - Mestia

  image

  We wandelen in de richting van de Skhara, langs de Enguri-rivier tot aan de voet van de gletsjer. Terug naar Ushguli, waar we worden opgepikt. We rijden naar Mestia (zie dag 9) voor de overnachting. We bezoeken er historisch en etnografisch museum (wat eventueel ook op dag 10 kan).

 • 15

  Kutaisi

  We vertrekken naar Kutaisi voor de overnachting.

 • 16

  Tbilisi

  Transfer naar Tbilisi. De liefhebbers kunnen een heerlijk bad gaan nemen in de zwavelrijke warmwaterbronnen die al eeuwenlang deel uitmaken van de stad. Laatste rijkelijke avondmaal, laatste glas wijn, laatste shot ‘chacha’.

 • 17

  Tbilisi - Brussel

  Vandaag moeten we vroeg uit de veren voor de reis naar de luchthaven. We reizen weer via Istanbul naar Brussel (aankomst 12.35 uur).


Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 13 deelnemers
 • In samenwerking met Anders Reizen
 • Bezoek aan de hoofdstad Tbilisi
 • Prachtige ongerepte natuurlandschappen
 • Tocht door het Nationaal Park Kazbegi
 • Tocht over de Guli-pass
 • Bezoek aan Ushguli, het hoogst gelegen permanent bewoonde dorp van Europa
 • Ervaar de Georgische cultuur

Wandelvakantie Georgië

Niet boekbaar

image
17 dagen vanaf € 2.260
Naar boven