< Terug naar resultaten

Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 13 deelnemers
 • het 'Parco Naturale' gebied van La Maremma
 • Een bezoek aan het prachtige Elba
 • Het prachtig gelegen plaatsje Portoferraio
 • Bezoek aan villa van Napoleon Bonaparte
 • Wandeling over de Monte Capanna
 • De prachtige stranden en blauwe zee van Italië
 • Op reis met onze Belgische partner Anders Reizen

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1 Brussel - Alberese

  image

  Ochtendvlucht van Brussel naar Rome en transfer noordwaarts (160 km) naar onze eerste verblijfplaats in Alberese.

  We nemen overnachten in een rustig gelegen biologische agriturismo, omgeven door velden waar de groenten en het fruit worden geteeld die daar op tafel komen. 

 • 2-3 Maremma

  image

  Het gebied waar we ons bevinden, heet ‘la Maremma’. Het strekt zich uit langs de zuidelijke kust van Toscane, en ontleent zijn naam door haar ligging aan de zee (‘mare’). Grote delen waren vroeger moerassen en meren waar malaria heerste en herders te paard hun kudden dreven. Andere delen waren bosrijk en heuvelachtig.

  Een deel van de Maremma is beschermd als ‘Parco Naturale’. Deze bescherming behelst diverse restricties. Zo is toegang enkel mogelijk voor wie gebruik maakt van een speciale bus, die bezoekers tot in het hart van het park brengt. Wandelen kan enkel over speciaal uitgezette paden, en in het hoogseizoen bovendien slechts onder begeleiding van een gids. In de rustige periode waarin wij het bezoeken, kunnen we evenwel op eigen initiatief dit mooie landschap ontdekken. Het landschap van het parco naturale bestaat uit heuvels met dichtbeboste hellingen. Ook is er een lang wit zandstrand, met helder azuurblauw water. Hier en daar liggen restanten van vroegere menselijke activiteit, zoals de ruïne van een verlaten abdij en versterkte wachttorens die de kust moesten beschermen tegen Saraceense zeerovers.

  De wandelingen die we tijdens deze 2 dagen in het park ondernemen, laten ons genieten van de schaduwrijke bossen, een prachtige kustlijn en idyllische stranden waar we kunnen pootjebaden of zwemmen.

 • 4 Naar Elba

  image

  Met een privébusje rijden we verder noordwaarts naar de havenplaats Piombino. Hier vertrekken de ferryboten naar Sardinië, Corsica en Elba. Het is een uur varen naar Elba, het grootste van de zeven eilanden die de ‘Toscaanse archipel’ vormen. De ferryboot meert aan in hoofdplaats Portoferraio, met zijn omsloten binnenhaven.

  Ons hotel is gelegen in de oude binnenstad, die is ommuurd en wordt gedomineerd door een vesting uit de tijd van de Medici. Het was Cosimo I de’ Medici’s droom om van zijn groothertogdom Toscane een zeevarend wereldrijk te maken, in navolging van Venetië en Genua. Portoferraio zou zijn uitvalsbasis worden en hij nam alvast een aanvang met het versterken van de haven. Financiële en andere problemen strooiden echter roet in het eten, waardoor Elba slechts de geschiedenis in ging door die andere illustere man, Napoleon Bonaparte.

  We maken een kennismakingswandeling door de smalle straatjes.

 • 5-6 Wandelen vanuit Portoferraio

  image

  Deze twee dagen verkennen we vanuit Portoferraio het oostelijk gedeelte van het eiland. We volgen nu eens brede landwegen, dan smallere bergpaadjes. Steeds weer heb je uitzicht op de baaien en kreken die de grillige kust vormen. We bezoeken ook enkele schilderachtige dorpen, zoals Capoliveri en Rio nell’Elba. Wanneer we na afloop weer naar Portoferraio terugkeren, kan je nog gaan zwemmen aan één van de prachtige stranden, zoals Le Ghiaie: hagelwit met helder turkoois water. 

 • 7 Naar Sant’ Andrea

  image

  We verlaten Portoferraio en brengen een bezoek aan de villa van Napoleon in San Martino. Wie deze bezoekt, kan zich zijn verblijf op Elba moeilijk als een straf voorstellen. Daarnaast was deze villa enkel zijn buitenverblijf. Ook in Portoferraio had Napoleon namelijk een aardige villa staan.

  Na het bezoek rijden we langs de noordkust in westelijke richting. Terwijl de bus onze bagage naar onze volgende verblijfplaats (Sant’ Andrea) brengt, wandelen wij over een prachtig pad vanaf de mooie badplaats Marciana Marina. Sant’ Andrea is een voormalig vissersgehucht dat uitgroeide tot een leuke vakantieplaats. Het kleine rotsstrand onderaan een dicht begroeide vallei, lijkt dan ook direct van een ansichtkaart te komen.

  We overnachten in een klein maar mooi gelegen B&B waar we warm onthaalt worden door onze gastheren.

 • 8 Marciana Alta

  image

  Een korte busrit brengt ons in het Marciana Alta, een leuk dorpje dat in trappen tegen de bergflank is aangebouwd. Van hieruit klimmen we omhoog naar de kerk waar Napoleon graag kwam voor zijn rust (naar verluidt ontmoette hij er zijn maîtresse). Daarna trekken we over de bergflanken westwaarts. Van af grote hoogte kijken we over de Middellandse Zee, en bij helder weer lijkt buureiland Corsica slechts op een steenworp afstand te liggen. We dalen af naar weer een kleine badplaats, met een mooi strand om onze zweet en vermoeidheid af te spoelen.

 • 9 Monte Capanna

  image

  De laatste wandeldag reserveren we voor de hoogste top van Elba, de Monte Capanna. Geen paniek, de meer dan 1000 meters omhoog overwinnen we per kabelbaan. Daarna volgt echter een pittige tocht - deels over rotsachtige bergpaden - die helemaal afdaalt tot aan zee. Een lange maar mooie tocht door een landschap dat soms aan de mediterrane Alpen doet denken, met eindeloze uitzicht op het hele eiland, de Toscaanse kust en Corsica. 

 • 10 Terug naar Brussel

  image

  We vertrekken op tijd, want vandaag reizen we per bus, ferry, opnieuw bus en dan vliegtuig terug naar Brussel, waar we landen om 19.55 uur.

Wandelvakantie Italië - Elba en de Toscaanse kust

In samenwerking met Belgische partner Anders Reizen

Toscaanse kust
10 dagen vanaf € 1.590
Naar boven