< Terug naar resultaten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  Vlucht Brussel - Moskou

  Vlucht van Brussel naar Moskou, waar we in de vroege namiddag aankomen. Transfer met busje naar het hotel om onze bagage te deponeren.

  Na inchecken en formaliteiten, nemen we de metro en gaan we wandelen langs het historisch centrum, het Rode Plein en de GOeM (ooit een universele staatswinkel maar nu een sjieke galerij).

 • 2

  Moskou / stadstour

  We laten onze bagage in het hotel en gaan de stad in voor een wandeling. Rond 7 uur 's avonds keren we terug naar het hotel om daarna per minibus terug naar de luchthaven te worden gebracht.

 • 3

  nachtvlucht naar Gorno-Altaysk

  We hebben een nachtvlucht van Moskou naar Gorno-Altaysk, 3600 km oostwaarts. Bij aankomst worden we opgewacht door de lokale organisator en worden we naar de basis Ych-Enmek gebracht, gelegen langs de M52, bekend onder de naam Chuysky Trakt (die loopt van Novosibirsk naar Mongolië om uit te komen in Pakistan). We passeren o.a. de Seminsky-pas (2000 m) en dalen dan af naar het kamp Ych-Enmek. We overnachten in houten hutten en kunnen voor of na het diner gaan puffen in de 'banja' (Russische sauna).

 • 4

  naar Visotnik

  Vanuit Ych-Enmek maken we uitstap naar het 'Karakol Nature Park Uch-Enmek'. We bezoeken er de grafheuvels uit de tijd van de Scythen en oude Turkse volkeren, de grotschilderingen en maken kennis met het leven van de inheemse bevolking. Transfer naar de basiskamp Visotnik (Tuyngur), 250 km of 4 à 6 u. rijden. Lunchen doen we op een pittoreske plaats onderweg, nl. in de Ust-Kanskygrot, aan de oever van de rivier Charysh. Overnachting in Visotnik, in tweepersoonskamers met gedeelde douche en sanitair. Het heet dan wel basiskamp, maar in feite is het een goed uitgebouwd toeristisch complex met hotelvoorzieningen, campingplaatsen, banja, bar, enz.

 • 5

  begin 11-daagse wandeltocht / dag 1

  We verdelen de bagage over de paarden en dan is het zover: start van de trekking. Van Visotnik (850 m) wandelen we over de Kuzuyak-pas (1513 m) naar het punt waar de rivier Orokta uitmondt in de Ak-kem, een zijrivier van de Katun. Het is een eerste test voor ons uithoudingsvermogen. Na de pas wacht ons de koelte van de rivier. We overnachten voor het eerst in tenten en het avondmaal wordt bereidt boven het vuur.

  De mogelijkheid bestaat om de Kuzuyak-pas te vermijden door van Vicotnik over de rivier de Katun tot aan de monding van de Ak-kem-rivier te raften.

  19 km, stijgen 947 m - dalen 753 m, kamperen op 1044 m.

 • 6

  wandeltocht / dag 2

  Vandaag trekken we naar de bron van de rivier de Tukhman (2000 m) en zien we de dichte taiga geleidelijk overgaan in alpiene vegetatie, met zicht op de sneeuwtoppen. Kamperen aan de bron.

  11 km, stijgen 1513 m - dalen 499 m, kamperen op 2058 m.

 • 7

  wandeltocht / dag 3

  Tocht naar het Kyulduayra-meer (2000 m), met onderweg weidse panorama’s van de Katun-bergketen en bizarre rotsformaties. De Belukha-berg blijft regelmatig opduiken in ons vizier. Interessant om weten: deze berg, heilig voor de oude volkeren uit de regio, is de meest centraal gelegen piek op het Euraziatisch continent, op gelijke afstand van de Atlantische, Pacifische en Indische Oceaan. We kamperen in een cederbos.

  17 km, stijgen 1001 m - dalen 1032 m, kamperen op 2090 m.

 • 8

  wandeltocht / dag 4

  We hebben een korte tocht voor de boeg vandaag. Een kleine klim naar een hoogvlakte, gevolgd door een abrupte afdaling en een traject door de Skynchak-vallei, brengt ons naar de rivier de Tekel. We kamperen op de oever van de Tekel, wat zoveel betekent als de plaats waar 'teke' leven, het Altaïsche woord voor berggeit. Na het opzetten van de tenten maken we nog een uitstapje naar de grootste waterval van de Altai.

  10 km, stijgen 372 m - dalen 658 m, kamperen op 1804 m.

 • 9

  wandeltocht / dag 5

  We klimmen naar het plateau Sarybel (2300 m) met geel kleurende alpenweiden. Nadat we de bergrivier Ak-Kem hebben doorwaad, of overgestoken via een gammel bruggetje, komen we aan bij de berghut Ak-Kem (1897 m). Een welverdiende banja en smakelijk diner wachten ons. Overnachting in een slaapzaal.

  15 km, stijgen 1051 m - dalen 958 m, hut op 1897 m.

 • 10

  wandeltocht / dag 6

  We doen het rustig aan vandaag. Ofwel blijf je in de hut, ofwel maak je een luswandeling van een goeie 12 km naar de voet van de berg Ak-Yuk, die uittorent boven de Vallei van de Zeven Meren. Het landschap in deze vallei doet erg Noors aan. Tweede overnachting in de berghut.

 • 11

  wandeltocht / dag 7

  We vertrekken uit de berghut Ak-Kem en de gelijknamige vallei richting Ceder glade (2200 m). We verlaten de Ak-Kem vallei, en de Belukha. De klim naar de Karatyurek-pas (3060 m) is een nieuwe test, want hier ligt meestal sneeuw. Na de pas dalen we af naar de parallelle Kucherlinsky-vallei. Overnachting op een open plaats in het bos.

  10 km, stijgen 1323 m, dalen 1101 m, kamperen op 2119 m.

 • 12

  wandeltocht / dag 8

  Eerst een korte klim naar een plateau en vervolgens een afdaling door een landschap van bergtaiga. We kamperen aan de oever van een van de mooiste meren van de Altai, het Kucherlinskoye-meer.

  8 km, stijgen 387 m - dalen 878 m, kamperen op 1628 m.

 • 13

  wandeltocht / dag 9

  De tenten blijven staan en we maken een luswandeling van 14 km naar de 'Kleurmeren', op een hoogte van 2400 m. De meren, Blauw en Groen genaamd, verbazen door hun ongewone kleur. De riviertjes die uit de meren ontspringen vormen prachtige watervallen en er ontvouwt zich een schitterend panorama over het Kucherlinsky-gebied.

 • 14

  wandeltocht / dag 10

  Van het Kucherlinskoye-meer trekken we naar de rivier de Kucherl. De weg loopt diep in de vallei langs de rivier. We overnachten op de oever.

  21 km, stijgen 586 m - dalen 1106 m, kamperen op 1108 m.

 • 15

  einde wandeltocht / dag 11; naar Visotnik

  Vandaag komen we terug aan waar we begonnen zijn: Visotnik. Onderweg bezoeken we een prehistorische grot waar ooit mensen leefden en waar we petrogliefen zien. We verblijven opnieuw in het hotel van dag 4, in tweepersoonskamers met gedeelde douche en sanitair.

  13 km, stijgen 127 m - dalen 424 m.

 • 16

  naar Chemal

  Met een busje leggen we vandaag 450 km af tot Chemal. Onderweg bezoeken we in het dorpje Verkh-Uymon, 60 km van Tuyngur, een museum over de Oudgelovigen. Het wordt beheerd door een leraar uit een familie van Oudgelovigen ('Raskolniki' in het Russisch), die zich in de 17de eeuw afscheurden van de Russisch-orthodoxe staatskerk omdat ze tegen vernieuwingen uit het westen waren. Een ander interessant museum dat we bezoeken is het Roerich-museum, gehuisvest in het gerestaureerde huis van de Oudgelovige Atamanov, waar Roerich verbleef tijdens zijn Aziatische expeditie in 1926. (Nicholas Roerich was een Russisch schilder, filosoof, archeoloog, schrijver en reiziger.) Ook bezoeken we de prehistorische grot van Ust-Caen. Overnachting in een motel.

 • 17

  naar Barnaul

  Na het ontbijt vertrekken we richting Barnaul, met  - na 40 km - een stop in Gorno Altai voor een bezoek aan het Nationaal Museum waar de Ukok- of Altaj-prinses te bezichtigen valt. Voor deze mummie uit de 5de eeuw v.C., ontdekt in 1993, is een hele nieuwe zaal gebouwd. Verdere rit (310 km) naar Barnaul, waar we na het inchecken in het hotel nog enkele uren hebben om rond te wandelen in deze middelgrote Siberische stad, die de hoofdplaats is van de Altai-regio.

 • 18

  vlucht via Moskou naar Brussel

  Transfer naar de luchthaven en terugreis via Moskou naar Brussel.


Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 13 deelnemers
 • Op reis met onze Belgische partner Anders Reizen
 • Exclusieve trekking in het geografisch centrum van Eurazië
 • 11-daagse wandeltocht door het Altai-gebergte
 • Wandelen door ongerepte natuur en epische landschappen
 • Bezoek aan prehistorische grotten
 • Het Altai-gebergte: het kruispunt van Euraziatische culturen

Wandelvakantie Rusland - Altai-gebergte

In samenwerking met Belgische partner Anders Reizen

Rusland
18 dagen vanaf € 3.390
Naar boven
 

Informatiedag Amsterdam
Zondag 22 juni 2019

 • Laat je inspireren door diverse reispresentaties over o.a. India&Nepal, Australië en Costa Rica. 
 • Maak kennis met de mensen achter de schermen.
 • Doe inspiratie op voor je volgende reis.

Kom je ook? Meld je gratis & vrijblijvend aan.