De 10 mooiste plekken in Europa | Blogs over reizen
< Terug naar overzicht
De tien mooiste landen en regio's van Europa

De tien mooiste landen en regio's van Europa

Wie graag op reis wil denkt misschien aan verre oorden vele kilometers hier vandaan. Toch zou je het eens wat dichter bij huis kunnen zoeken. Er zijn namelijk zoveel mogelijkheden voor rondreizen in Europa. Van wandelen door adembenemende natuurgebieden tot dineren in pittoreske dorpjes. Hieronder tippen we jou de 10 mooiste plekken in Europa!

De Azoren

Deze eilandenarchipel in de Atlantische Oceaan staat bekend om zijn azuurblauwe meren, vulkanische bronnen, heldere watervallen en lokale wildleven. Op slechts een paar uur vliegen ligt een compleet andere wereld. Te voet is de beste manier om deze eilanden te verkennen. De Portugese Azoren hebben naast schitterende natuur ook veel te bieden op het gebied van cultuur, gezellige winkelstraatjes en een heerlijke keuken. Je kan hier uitstekend ontspannen na lange wandelingen. Tip: de Azoren zijn de beste plek in de Atlantische oceaan om walvissen te spotten! 

mooiste-plek-europa-azoren

Albanië

Dit land in Zuid-Europa is nog niet zo lang populair bij toeristen. De laatste jaren heeft Albanië een inhaalslag gemaakt. Dit prachtige land kent weidse natuurgebieden en bijzondere culturele bezichtigingen zoals oude kloosters en ruïnes. Een rondreis door Albanië brengt je langs prachtige berggebieden, schitterende meren, groene valleien en kleine verscholen dorpjes. Door het hele land vind je de Ottomaanse invloeden in architectuur en sfeer. Ga op verkenning en ontdek de mooiste plekken van Albanië.

mooiste-plek-europa-Albanië

IJsland

Een van de meest extreme reisbestemmingen in Europa is toch wel IJsland. IJslandliefhebbers vinden dit land dan ook wel ‘de aarde in zijn oorspronkelijke vorm’. Zo moet de wereld eruit hebben gezien miljoenen jaren geleden; rauw, ruw en ongerept. Je vindt hier kokende modderpoelen, dampende geisers, vulkanen, gletsjers, groene vlakten, watervallen en nog ontzettend veel meer. Een prachtige tegenhanger is een bezoek aan de hoofdstad Reykjavik. Een plek met een bruisend uitgaansleven, interessante ateliers, leuke winkels en vriendelijke mensen. Kortom; reizen door IJsland  biedt 2 prachtige uitersten!

mooiste-plek-europa-IJsland

Andalusië, Spanje

Andalusië wordt ook wel de mooiste streek van Spanje genoemd. Het is gelegen in het zuiden van Spanje en grenst aan de Middellandse Zee. Laat je tijdens een rondreis door Andalusië meevoeren langs de steden Granada, Córdoba en Sevilla. Hier vind je het paleis Alhambra, gezellige authentieke pleintjes en de immense moskee Mezquita.

Een combinatie van de bergen de Alpujarras en de kust geven iedere reizigers wat wils. Lekker luieren op het strand of liever te voet de bergen verkennen? Het kan allemaal. Andalusië laat je de flamenco dansen en genieten van het leven!

mooiste-plek-europa-andalusië

Portugal

Een reis langs de kust in Portugal is een waar paradijs voor elke natuur- en wandelliefhebber. Hoge kliffen en afgelegen stranden worden afgewisseld door traditionele, slaperige dorpjes en vissershaventjes. Een gebied als deze is prachtig om te voet of per fiets te verkennen. Overdag ben je lekker actief bezig en in de avond strijk je neer op een klein terrasje aan het strand voor een vers gevangen vis of andere zeevruchten. 

mooiste-plek-europa-portugal

Fins Lapland 

Een winterreis in Lapland is absoluut iets om op je wensenlijstje te zetten. Het sprookjesachtige landschap waarbij zelfs op het dunste takje een pak sneeuw ligt, de grootste meren volledig bevroren zijn en de rendieren die zichzelf af en toe laten zien. Je kunt optimaal van de omgeving genieten tijdens een sneeuwschoenwandeling en een winterpicknick naast het meer. 's Avonds de sauna in en misschien slaap jij wel in je eigengebouwde iglo. De volgende dag staan de husky's al vroeg te popelen om te vertrekken en kun je onderuitgezakt in een slede de omgeving verkennen. Kortom, een actieve wintervakantie in een compleet andere wereld.

mooiste-plek-europa-lapland

Bosnië & Herzegovina

Bosnië & Herzegovina kent niet alleen interessante, historische steden maar ook een prachtige natuur. Van de wilde rivier de Vrbas in het noorden van het land tot aan de enorme bergen van het Sutjeska Nationaal Park in het zuiden, de natuurliefhebbers zitten hier helemaal goed. Combineer dat met steden als Sarajevo en Mostar waar de recente oorlog nog goed zichtbaar is en prachtige architectuur te vinden is en je hebt een geweldige vakantiebestemming. Drink een lekker kopje koffie in een van de kleine Oosterse koffiehuisjes of geniet van de authentieke Bosnische keuken. Een echte onontdekte parel van Oost-Europa en goed te combineren met andere landen tijdens een reis door de Balkan. 

mooiste-plek-europa-bosnie-herzegovina

Georgië

Wie naar het oosten van Europa reist zal een een bijzonder land vinden tussen de Zwarte en de Kaspische Zee, Georgië. Dit land werd een aantal jaar geleden door het programma ''Wie is de Mol'' op de wensenlijst van vele reizigers gezet. Samen met Armenië, Azerbeidzjan en enkele autonome Russische deelrepublieken vormt Georgië de Kaukasus: een grote culturele smeltkroes in de ruige uithoek van Europa. Tijdens een reis door Georgië kom je de grootse variatie aan landschappen tegen, van de kust aan de Zwarte Zee tot enorm hoge besneeuwde bergtoppen in de Kaukasus. Wandelingen langs kerken en kastelen met adembenemende uitzichten sluit je af met een overheerlijke Georgische wijn en slaap je bij een lokaal gastgezin. Genoeg reden om dit land in het lijstje van mooiste plekken binnen Europa te zetten. 

mooiste-plek-eruopa-georgie

Ierland

Het ''Wilde Westen'' van Ierland is een hele mooie plek waar iedere natuurliefhebber geweest moet zijn. Je kunt de indrukwekkende Wild Atlantic Coast route volgen die je langs kliffen, ruige kusten, havens, lieflijke dorpjes, bergen en prachtige uitzichten brengt. De hoge kliffen van Moher, de Slieve League en de Ring of Kerry zijn verreweg de meest spectaculaire hoogtepunten van deze route. Maak onderweg een stop bij het Connemara Nationaal Park, en maak een wandeling door bossen, heide, moerrassen en berg. Door de verschillende wandelmogelijkheden is er voor ieder wat wils. Liever meer cultuur? Ook daar is genoeg van te vinden in West-Ierland. Bezoek ruïnes, musea, kastelen en sluit af met een biertje in de Pub! Een reis naar Ierland is een absolute aanrader.

mooiste-plek-europa-west-ierland

Griekenland

Het is moeilijk om in een land als Griekenland de mooiste plek aan te wijzen, want het is gewoon een prachtige bestemming. De hemelse eilandjes, prachtige stranden, azuurblauwe zee, het aangename klimaat, prachtige natuur en ..... heerlijk eten. Dat alleen zijn al genoeg redenen om een reis naar Griekenland te maken. Overnacht bij de lokale bevolking en proef de echte Griekse keuken. Bezoek de overblijfselen van de oude culturen en ga terug in de tijd. Echte aanraders zijn het Akropolis en het amfitheater van Epidaurus. In dit eeuwenoude theater worden nog steeds voorstellingen gegeven. De akoestiek is zo goed dat je helemaal bovenin iemand op de bühne kunt horen fluisteren. Kortom, Griekenland is de welverdiende nummer één van dit lijstje met de mooiste plekken binnen Europa. 

mooiste-plek-europa-griekenland

Dit waren 10 van de mooiste plekken van Europa! Welke plek vind jij ook in dit lijstje thuishoren? Laat hieronder jouw tip achter.