Rondreizen Peru

Een rondreis door het voormalige hart van het rijk van de Inca's 'Peru' is in onze huidige tijd een land van prachtige tegenstellingen. Niet alleen tegenstellingen in klimaat en geografie, ook de bevolking is zeer divers. En dat maakt het land erg aantrekkelijk voor de reizen van Sawadee. Ontdek met eigen ogen het beroemde Titicacameer, de mysterieuze Nazca-lijnen en de fameuze Machu Picchu.

Sawadee biedt onderstaande rondreizen naar Peru aan:

Reizen met Sawadee door Peru Lees onze Peru reisverhalen
Er zijn 10 reizen die voldoen aan jouw wensen

Een rondreis door de geschiedenis van Peru

In 1572 werd Peru veroverd door de Spanjaarden. Voor die tijd was Peru het hart van het rijk van de Inca's. Vanaf 1821werd het land onafhankelijk, nadat het lange tijd bestuurd was door de Spanjaarden. Militaire en burgerregeringen, dictators en democratische regeringen wisselden elkaar hierna af. Er volgden verschillende oorlogen, onder andere met Spanje over de Peruaanse guano-eilanden en met Chili over het kostbare zout in de kuststrook.

Blanken, mestiezen en Indianen

De Peruaanse bevolking bestaat uit een gemengde groep. Naar schatting zijn er 47% raszuivere Indianen, 32% mestiezen (personen met een gemengde etnische afkomst) en 12% blanken, voornamelijk van Spaanse afkomst; 3% is van Aziatische en Afrikaanse afkomst. De blanken hebben in het land nog altijd het meeste aanzien. In de Andes en in het Amazonegebied wonen de meeste Indianen, terwijl de blanken en mestiezen meestal aan de kust wonen in de grote steden.
Onder de Indianen van de bergstreken zijn twee belangrijke groepen te onderscheiden, namelijk de Quechua's en de Aymarás. Ook binnen deze groepen vinden we verschillen, bijvoorbeeld in klederdracht. Naast deze twee groepen vind je in het Amazonegebied ook diverse kleine Indianenstammen met ieder hun eigen subcultuur.

Een rondreis door Peru langs la Costa, la Sierra en la Selva

Van west naar oost worden in Peru drie geografische gebieden onderscheiden die je tijdens je rondreis zal doorkruizen: la Costa, la Sierra en la Selva. Onder la Costa wordt het kustgebied verstaan, dat bestaat uit steen en zandwoestijn, ingeklemd tussen de Stille OceaanEen rond en de uitlopers van het Andesgebergte. Deze kustlijn is maar liefst 2000 km lang, van Chili tot Ecuador!
Tussen de kuststrook en het oerwoud ligt la Sierra. Oftewel het Andesgebied, bestaande uit twee grote van noord naar zuid lopende ketens, de Cordillera Occidental en de Cordillera Oriental. In het zuiden is de afstand tussen de ketens groot en ligt hier de Altiplano, een grote hoogvlakte die terrasgewijs afloopt naar het beroemde Titicacameer en een gemiddelde hoogte heeft van zo'n 4000 meter.
La Selva tot slot wordt gevormd door het gebied ten oosten van het Andesgebergte en bestaat uit la Selva Alta en la Selva Baja. La Selva Alta bestaat uit de zeer sterk versneden Andeshellingen, zodat een landschap van scherpe bergkammen tussen diepe dalen ontstaan is. La Selva Baja wordt gevormd door de Amazonelaagvlakte.

Een rondreis door de diverse klimaatsoorten van Peru

Niet alleen biedt een rondreis door Peru een verscheidenheid in culturen, ook heeft de natuur van dit continent werkelijk alles in huis .Als gevolg van de verschillende geografische gebieden kent het land diverse klimaatsoorten. Zo waan je je in het laagland in een tropisch regenklimaat, waarbij de temperaturen en regenval overal hoog zijn. In de bergen en op de hoogvlakte is het klimaat geheel anders. Al naar gelang de hoogte en de ligging heerst er een gematigd tot zelfs een arctisch klimaat. De gematigde streken zijn soms regenrijk, soms droog. De westkust van Peru is droog. De droge tijd wordt eens in de zoveel jaar onderbroken door El Nino, een van de evenaar afkomstige warme stroom. Dit gebeurt meestal in december.

Een rondreis door Peru langs de Nazca-lijnen, het Titicacameer en Machu Picchu

Peru kent een aantal toeristische trekpleisters die je zeker bezocht moet hebben tijdens je rondreis door Peru. Tijdens onze reizen zullen we deze plaatsen dan ook zeker aandoen. Te beginnen met Machu Picchu, een van de wereldwonderen. Het is een stad van de Inca's die de Spanjaarden nooit gevonden hebben en daardoor altijd bewaard is gebleven. Je vindt er veel van de oude Incabeschaving terug.
Het Titicacameer is op 3800m hoogte, het hoogst bevaarbare meer ter wereld. De plusminus 40 rieten eilandjes in dit meer worden bevolkt door de Uros, tegenwoordig voornamelijk voor de toeristen. Over de jaren heen kan het niveau van het meer sterk variëren. In 1986 heeft het niveau zo hoog gestaan dat er veel overstromingen zijn geweest. In drogere perioden staat het water soms wel zes meter lager.
De Nazca-lijnen zijn misschien nog wel het meest intrigerende in Peru. Tijdens onze reizen door Peru kun je kennismaken met deze eeuwenoude figuurtekeningen in het zand. Er zijn tientallen figuren van dieren, honderden geometrische vormen en duizenden lijnen en lijnenspellen te bewonderen. Ze zijn alleen vanuit de lucht goed te zien en het is nog altijd een mysterie waarom en hoe de figuren indertijd zijn gemaakt.

Wist je dat...

-In Peru op 4500 meter hoogte de zeldzame reuzenbromelia Puya Raimondi groeit, met een recordstengel van wel tien meter waaraan zo'n 20.000 bloemen eenmalig bloeien waarna ze uitsterft?
-In Peru nog maar enkele tientallen exemplaren leven van de reuzenotter? Deze otter kan inclusief een 70 centimeter lange staart bijna 2 meter lang worden!
-Ongeveer 96% van de bevolking van Peru rooms-katholiek is?
-Naast het Spaans sinds 1975 ook het Quechua, gesproken door de Indianen van het centrale bergland, een officiële taal is?
-De Indianen de grootste bevolkingsgroep van Peru zijn, maar zij bijna geen macht of inspraak hebben in de samenleving?

Wil je meer weten over de geschiedenis, de bevolking, de politiek, het klimaat en andere feiten van dit land?
Klik hier voor meer achtergrondinformatie over Peru

Reisverhalen

 • Spektakel in Peru

  Midden- en Zuid-Amerika, 14-06-13

  Was het een buitenverblijf voor koningen of een fort? Een geheime verzamelplaats voor cocabladeren misschien? Nog altijd is de Incastad Machu Picchu omgeven door raadselen. Net zoals overigens meer...

  Lees verder
 • image

  Keizerlijk Cuzco

  Midden- en Zuid-Amerika, 03-05-13

  Cuzco is de langst bewoonde stad van het westelijk halfrond en dat is zowel te voelen als te zien: Spaans-koloniale architectuur rust op oude Inca-fundamenten, net als de cultuur. Het is een kleurr...

  Lees verder
Naar boven