Rondreis Peru: Achtergrond

Het land van goud en Inca's; Peru was in de zestiende eeuw een van Europa's belangrijkste plekken om schatten te plunderen. Vanaf de ontdekking van dit gebied door de Spanjaarden heeft de rijkdom van de Inca's de wereld in zijn greep gekregen. Alhoewel door de bloederige Spaanse verovering in 1500 het Incarijk is vernietigd, zijn de invloeden van dit indianenvolk nog steeds zichtbaar. Grofweg de helft van Peru's 25 miljoen inwoners is van Indiaanse afkomst. Zij leven vaak in bergdorpjes, ver buiten de steden.


Peru ligt aan de westkust van Zuid-Amerika en wordt net als Bolivia ten zuiden ervan, gekenmerkt door de hoge bergen van de Andes. Ten westen van deze bergen aan de Peruaanse kust vind je woestijn, ten oosten ervan het vochtige, groene Amazonebekken. Het laatste decennium hebben veel reizigers Peru ontdekt: de geweldige schoonheid van het landschap, de rijke culturele geschiedenis, de vele ruïnes en de inheemse bewoners met hun kleurige poncho's en bolhoeden.

Een rondreis door Peru langs la Costa, la Sierra en la Selva

Van west naar oost worden in Peru drie geografische gebieden onderscheiden die je tijdens je rondreis zal doorkruizen: la Costa, la Sierra en la Selva. Onder la Costa wordt het kustgebied verstaan, dat bestaat uit steen en zandwoestijn, ingeklemd tussen de Stille Oceaan. Een rond en de uitlopers van het Andesgebergte. Deze kustlijn is maar liefst 2000 km lang, van Chili tot Ecuador! Tussen de kuststrook en het oerwoud ligt la Sierra. Oftewel het Andesgebied, bestaande uit twee grote van noord naar zuid lopende ketens, de Cordillera Occidental en de Cordillera Oriental. In het zuiden is de afstand tussen de ketens groot en ligt hier de Altiplano, een grote hoogvlakte die terrasgewijs afloopt naar het beroemde Titicacameer en een gemiddelde hoogte heeft van zo'n 4000 meter.

La Selva tot slot wordt gevormd door het gebied ten oosten van het Andesgebergte en bestaat uit la Selva Alta en la Selva Baja. La Selva Alta bestaat uit de zeer sterk versneden Andeshellingen, zodat een landschap van scherpe bergkammen tussen diepe dalen ontstaan is. La Selva Baja wordt gevormd door de Amazonelaagvlakte.

Blanken, mestiezen en indianen

De Peruaanse bevolking bestaat uit een gemengde groep. Naar schatting zijn er 47% raszuivere Indianen, 32% mestiezen (personen met een gemengde etnische afkomst) en 12% blanken, voornamelijk van Spaanse afkomst; 3% is van Aziatische en Afrikaanse afkomst. De blanken hebben in het land nog altijd het meeste aanzien. In de Andes en in het Amazonegebied wonen de meeste Indianen, terwijl de blanken en mestiezen meestal aan de kust wonen in de grote steden.


Onder de Indianen van de bergstreken zijn twee belangrijke groepen te onderscheiden, namelijk de Quechua's en de Aymarás. Ook binnen deze groepen vinden we verschillen, bijvoorbeeld in klederdracht. Naast deze twee groepen vind je in het Amazonegebied ook diverse kleine Indianenstammen met ieder hun eigen subcultuur.

Wist je dat...

-In Peru op 4500 meter hoogte de zeldzame reuzenbromelia Puya Raimondi groeit, met een recordstengel van wel tien meter waaraan zo'n 20.000 bloemen eenmalig bloeien waarna ze uitsterft?
-In Peru nog maar enkele tientallen exemplaren leven van de reuzenotter? Deze otter kan inclusief een 70 centimeter lange staart bijna 2 meter lang worden!
-Ongeveer 96% van de bevolking van Peru rooms-katholiek is?
-Naast het Spaans sinds 1975 ook het Quechua, gesproken door de Indianen van het centrale bergland, een officiële taal is?
-De Indianen de grootste bevolkingsgroep van Peru zijn, maar zij bijna geen macht of inspraak hebben in de samenleving?

Geschiedenis

De Inca’s zijn bij de meeste mensen welbekend. Maar ook andere culturen hebben in het verleden over delen van Peru geheerst. Nog steeds zijn de sporen van verschillende oude culturen terug te zien. Hieronder een paar belangrijke culturen en gebeurtenissen uit Peru's geschiedenis.

Nazca-cultuur:
De Nazca-beschaving heerste van ca. 100 na Christus tot 500 na Christus en was vooral geconcentreerd rond de plaats die nu Nazca heet. Hoogstwaarschijnlijk zijn de beroemde Nazca-lijnen door dit volk gemaakt. De begraafplaatsen van de Nazca's zijn nog goed bewaard gebleven in de Nazca woestijn.

Chimu-cultuur:
Van 850 tot 1470 na Christus heerste de Chimo-beschaving, Chan Chan was destijds de hoofdstad. De restanten zijn nog steeds zichtbaar in de buurt van Trujillo.

Inca’s:
Het Inca volk is het grootste en machtigste volk dat over Peru heeft geheerst. Het Inca koninkrijk begon aan het eind van de 10e eeuw. Hun hoofdstad was de huidige stad Cuzco. In 1438 kwam Inca Pachacuti aan de macht, die de terrassentechniek ontwikkelde waardoor er wel drie keer per jaar geoogst kon worden. Ook liet Inca Pachacuti een groot netwerk van wegen aanleggen, waardoor de oogst snel vervoerd kon worden en de welvaart groeide. Op het hoogtepunt van het Incarijk telde het rijk ongeveer 20 miljoen mensen. Huayna Capac was de laatste Inca die over het hele rijk regeerde. Na zijn dood werden zijn twee zoons, Atahualpa en Huascar, het niet eens over de opvolger, wat een verdeeldheid onder de Inca’s tot gevolg had.

Spaanse inval:
Francisco Pizarro was een Spaanse ontdekkingsreiziger en conquistador. In 1532 wist hij Atahualpa door middel van een list gevangen te nemen. De 168 Spaanse soldaten wisten met behulp van zwaarden, harnassen en kanonnen de grote overmacht van de Inca’s te verslaan. Vele Inca-bouwwerken zijn in die tijd door de Spanjaarden vernield. De resten van deze gebouwen werden vaak als fundering voor de gebouwen van de Spanjaarden gebruikt, dit is nog goed terug te zien in Cuzco.

Onafhankelijkheid:
Vanaf 1821 werd Peru onafhankelijk.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Peru

Ga mee op groepsreis door Peru, het voormalige hart van het rijk van de Inca’s. Maak een boottocht over het beroemde Titicameer, ontdek de mysterieuze Nazca-lijnen en breng een bezoek aan het wereldberoemde Macchu Picchu. Een absoluut hoogtepunt tijdens een groepsreis door Peru. Ontdek dit land dat bekend staat om zijn prachtige tegenstellingen. Maak kennis met verschillende volkeren en bewonder het diverse landschap, van besneeuwde bergtoppen tot het beroemde Amazonegebied. Peru is een zeer afwisselend land en perfect om te ontdekken tijdens een van de rondreizen die Sawadee aanbiedt, ook voor families en singles.

Sawadee biedt onderstaande groepsreizen naar Peru aan:

image

Er zijn 4 reizen die voldoen aan jouw wensen

Reisverhalen

 • Spektakel in Peru

  Midden- en Zuid-Amerika, 14-06-13

  Was het een buitenverblijf voor koningen of een fort? Een geheime verzamelplaats voor cocabladeren misschien? Nog altijd is de Incastad Machu Picchu omgeven door raadselen. Net zoals overigens meer...

  Lees verder
 • image

  Keizerlijk Cuzco

  Midden- en Zuid-Amerika, 03-05-13

  Cuzco is de langst bewoonde stad van het westelijk halfrond en dat is zowel te voelen als te zien: Spaans-koloniale architectuur rust op oude Inca-fundamenten, net als de cultuur. Het is een kleurr...

  Lees verder

Rondreis Peru: Hoogtepunten

In Peru vind je een mengelmoes van kleurrijke steden, mooie natuur en indianendorpen.Natuur in Peru

Colca Canyon

Over de hoogvlaktes van Peru reis je langs kuddes lama's, alpaca's en vicuña’s naar de Colca Canyon. Het is magnifiek om te wandelen langs deze diepste kloof ter wereld en langs de bergen met zijn typische dorpjes terwijl er mogelijk een gigantische Andescondor over je hoofd zweeft. Een boottocht over het hooggelegen Titicacameer brengt je naar het eiland Amantaní, waar je bij een familie in huis slaapt.Nazca lijnen aan de kust van Peru

De kust van Peru bestaat voornamelijk uit woestijn. Je vaart naar de Islas Ballestas waar je wordt overstemd door het kabaal van de tientallen zeeleeuwen. De rotsen worden bewoond door pelikanen, Jan-van-genten en zelfs pinguïns. Huacachina is een heuse oase midden in de woestijn. Bij Nazca kronkelen diepe lijnen, afbeeldingen van onder meer een spin, een aap en een walvis, dwars door de woestijn. Het is nog altijd een groot mysterie hoe en waarom de tekeningen gemaakt zijn.

De Nazca-lijnen zijn misschien wel het meest intrigerende in Peru. Er zijn tientallen figuren van dieren, honderden geometrische vormen en duizenden lijnen en lijnenspellen te bewonderen. De lijnen zijn alleen vanuit de lucht goed te zien.

Ticanameer: het hoogste meer van de wereld

Het Titicacameer is het hoogst gelegen bevaarbare meer ter wereld. Je kunt hier verschillende boottochten maken en meerder eilandjes bezoeken. Je kunt ook bij een indianenfamilie thuis verblijven zodat je meer leert over het leven in en op het titicacameer! Het Titicacameer is op 3800m hoogte, het hoogst bevaarbare meer ter wereld. De plusminus 40 rieten eilandjes in dit meer worden bevolkt door de Uros, tegenwoordig voornamelijk voor de toeristen. Over de jaren heen kan het niveau van het meer sterk variëren. In 1986 heeft het niveau zo hoog gestaan dat er veel overstromingen zijn geweest. In drogere perioden staat het water soms wel zes meter lager.

Pisco- Paracas Nationaal Park

Op het schiereiland in het zuiden van Peru vind je het Nationale Park Paracas, met de daarbij in de buurt gelegen dorpjes El Chaco, San Andrés en Pisco. Vanuit deze plaatsjes kun je verschillende activiteiten doen en relaxen aan het strand. De meeste reizigers zullen een van deze plaatsjes aandoen voor het zien van Islas Ballestas. Vlak voor de kust van Pisco vind je een eilandengroep die ook deel uitmaakt van het Paracas National Park, de Ballestas Eilanden, of in het Spaans Islas Ballestas.Op de eilanden leven honderden, misschien wel duizenden zeeleeuwen, zeerobben en zeevogels die je tijdens een boottocht kunt bekijken. De Islas Bellestas staan onder verschillende namen bekend bij reizigers, zoals het Galápagos van de armen, mini Galápagos of gewoon Paracas, maar alle namen verwijzen naar dezelfde eilanden groep. De vele duizenden dieren die hier te zien zijn en de mooie rotsformaties die de eilanden vormen maken het zeker een bezoek waard.

Regenwoud Maldonado

Het regenwoud rondom Puerto Maldonado heeft een uitgebreid netwerk van rivieren welke de meest belangrijke manier van transport van mensen en goederen is, en welke ook het habitat is van vele dieren. De Amazone is oeroud en de inheemse bevolking die hier woont heeft vele tradities en kennis van het regenwoud van duizenden jaren oud. Vandaag de dag bestaan inheemse gemeenschappen in dit gebied nog steeds, alhoewel zij veel moderne gewoontes overgenomen hebben door interactie met de nieuwkomers. Ze zijn zich echter wel bewust geworden van het belang van het conserveren van hun rijke tradities en er zijn ook een aantal liefdadigheidsinstellingen die hen ondersteunen met ontwikkeling, terwijl ze tegelijkertijd hun tradities en kennis conserveren. De hoofdgroep van inheemse bewoners in dit gebied zijn de Ese'Eja, die in kleine gemeenschappen uitgespreid over het Bahuaja-Sonene reservaat wonen. Vele dorpen verwelkomen bezoekers en je kan een dagtochtje organiseren naar het nabijgelegen dorp Infierno (letterlijk vertaald als "hel"), dat de kern van activiteiten van de Ese'Eja is.Steden tijdens je rondreis Peru

Lima

Lima werd in 1535 gesticht door Pizarro en is tegenwoordig de woonplaats van een groot gedeelte van de Peruaanse bevolking. Ze vertoont de typische kenmerken van een Latijnsamerikaanse stad: een bonte mengelmoes van moderne en koloniale gebouwen, auto's, taxi's, colectivo's en vele straathandelaren.In het historische centrum van hoofdstad Lima staat de thuisbasis van de aartsbisschop van Lima.


Arequipa

In de koloniale stad Arequipa maak je kennis met het dagelijkse leven van de Peruanen. Hier kun je onder begeleiding van een gids een bezoek brengen aan verschillende duurzame projecten, zoals gaarkeuken en creches. Maar ook de lokale markt is er een bezoekje waard. Zeker niet te missen is het Santa Catalinaklooster; dit is zo groot dat het wel een stadje in de stad lijkt.Machu Picchu: De verloren stad van de Inca's in het zuiden van Peru

Machu Picchu is een grandioos ruïnecomplex van terrassen, tempels en paleizen. Tijdens de Lares- of Incatrail wandel je door de Andes met spectaculair uitzichten op besneeuwde toppen en eindeloze groene dalen. Deze voormalige Inca-stad is zo ongeveer de bekendste toeristische trekpleister van heel Zuid-Amerika. De indrukwekkende bouwwerken werden door hun ligging - boven op de top van een berg - nooit door Spaanse kolonisten ontdekt. Hierdoor is er veel bewaard gebleven van de oude Inca-beschaving. De tempels en andere ruïnes liggen tussen twee steile toppen in op terrassen. Een bezoek aan Machu Picchu is voor Peruaanse begrippen peperduur en er vinden strenge controles plaats, om vervuiling en beschadiging tegen te gaan. 

Cuzco

In Cuzco vind je naast vele overblijfselen uit de Incacultuur, mooie koloniale gebouwen uit de tijd van de Spaanse overheersing. Cuzco ligt op een hoogte van ongeveer 3.360 m in de Andes, in het zuidoosten van Peru. Cuzco is een van de mooiste plekjes van Zuid-Amerika. De koloniale stad was vroeger de hoofdstad van het Incarijk. In Cuzco vind je een mooi landschap en een rijke architectuur en archeologie. De naam van de stad is afkomstig van het Quechua-woord dat navel (van de aarde) betekent.

Rondreis Peru: Beste reistijd

Het Andesgebergte heeft veel invloed op het klimaat in Peru. Deze immense bergketen verdeelt het land in uiteenlopende klimaatzones. Het kustgebied, dat voor een groot deel uit woestijn bestaat, is droog. In Lima valt jaarlijks niet meer dan 10 millimeter neerslag. In de hooggelegen Andes heersen overdag lentetemperaturen en 's middags als de zon schijnt, kan het er zelfs behoorlijk warm worden. 's Avonds als het donker wordt, koelt het snel en sterk af. De temperatuur kan dan beneden het nulpunt zakken en warme kleding is een vereiste! De meest geschikte reistijd wordt in Peru begrensd door het regenseizoen in de bergen, dat begint in november en duurt tot april.

Beste reistijd: droge tijd van mei t/m oktober. De temperaturen liggen in deze tijd weliswaar wat lager, maar de hemel is meestal onbewolkt en regenbuien zijn spaarzaam. Houd er wel rekening mee dat in de bergen regenbuien gedurende het gehele jaar kunnen voorkomen. De beste reistijd in Peru wordt duidelijk begrensd door het regenseizoen in de bergen, dat in november start en duurt tot april. In deze periode zijn de Incatrail en de Larestrail vaak te modderig. Vandaar dat Sawadee Reizen ervoor kiest om deze reis alleen uit te voeren tussen mei en november. Ook in Manu valt de droge tijd van mei t/m oktober. Aangezien het deel uitmaakt van het Amazone gebied, kunnen hier het hele jaar door buien vallen.

Klimaatgrafiek Cuzco

Festivals

Inti Raymi, het feest van de zon, vindt jaarlijks plaats op 24 juni in Cuzco. Dit is het belangrijkste festival voor de Inca’s en trekt vele bezoekers uit zowel Peru als het buitenland. 

 

Rondreis Peru: Reistips 

Maak een trekking naar de historische Inca-stad Machu Picchu, bezoek de drijvende rieteilanden van de Uros-indianen of struin over markten afgeladen met gezellige kraampjes. Hieronder een aantal reistips voor Peru,


Condors spotten op de Cruz del Condor

De Cruz del Condor is een punt langs een kilometers lange kloof waar vaak grote condors vliegen. Deze enorme vogels zijn de grootste vliegende vogels op aarde. Met wat geluk zie je ze zweven; ze zijn niet te missen!

Naar Machu Picchu: Incatrail of Larestrail

Maak een meerdaagse trekking naar de historische Inca-stad Machu Picchu. Er zijn hiervoor twee verschillende routes: de Incatrail en de Larestrail. Beide tochten zijn behoorlijk pittig; je wandelt soms 7 tot 8 uur op een dag en moet behoorlijk klauteren. Als je echter eenmaal de poorten van deze immense ruïnestad doorwandelt, die al zoveel eeuwen in de jungle verborgen ligt, ben je alle inspanning vergeten!


Uros eilanden

Allereerst varen we naar de drijvende rieteilanden van de Uros-Indianen. Zij hebben deze eilanden eeuwen geleden gebouwd, toen ze op de vlucht waren voor de vijand. Wees erop voorbereid dat de Uros eilanden zijn uitgegroeid tot een toeristische attractie en de Indianen je graag hun handgemaakte spullen verkopen. Toch is het bijzonder om te zien hoe de Indianen hier een bestaan hebben opgebouwd en hoe bijna alles van riet is: van boten tot huizen, tot complete eilanden. Het spreekt voor zich, dat vooral de eilanden zelf snel wegrotten. De bodem moet dan ook voortdurend worden aangevuld met een nieuwe laag riet.

Puno

Bekijk Puno! Op de markt kun je onder meer prachtige truien kopen. In Puno kun je met wat geluk één van de regelmatig voorkomende feesten meemaken waarbij de dansers gekleed zijn in kleurige kostuums en groteske maskers dragen.


De haven van Trijillo

In deze havenstad valt veel te zien, in de vallei van Chicama zijn reliëftekeningen, er is een archeologisch museum en er zijn verschillende gebouwen uit de koloniale tijd.

Pisac markt

Elke dinsdag-, donderdag- en zondagmorgen kun je deze markt bezoeken vlakbij Cusco. Het centrale plein is afgeladen met gezellige kraampjes.

Project Hope

In Cuzco is het mogelijk om meer te weten te komen over een project dat is opgezet door twee Nederlanders, Stichting Hope. Het doel van de stichting is om mensen in achterstandsgebieden in staat te stellen om hun eigen leefomstandigheden te verbeteren. Inmiddels zijn samen met de bevolking diverse projecten gerealiseerd, zoals het bouwen van kleuterscholen en het opzetten van een gaarkeuken voor arme (straat)kinderen.

De archeologie van Saqsaywaman

Ten noorden van Cuzco staat dit archeologische bouwwerk van de Inca's. Wat het precies voor moet stellen, weet niemand, maar het staat zo stevig als een huis. Alle stenen zijn nauw op elkaar aangesloten, iets dat restaurateurs later niet meer voor elkaar hebben gekregen. De Inca's gebruikten alleen losse stenen om te bouwen, geen cement. Elk jaar vindt hier het Zonnewendefestival op 24 juni plaats. Op dit festival danst de lokale bevolking in kleurrijke vermommingen. Jongens zoeken geschikte partners, een traditie van de Inca's.

Cordillera Blanca

Met meer dan 700 gletsjers en meer dan 270 lagoons is de Cordillera Blanca een van de hoogste tropische gebergten in de wereld. Er kunnen verschillende trektochten gemaakt worden door dit gebergte.

Naar Nazca via Islas Ballestas

Vaar langs het woestijnachtige schiereiland. Op de helling kun je de meer dan 100 meter hoge candelabra zien. Niemand weet wie deze tekening heeft gemaakt en wat de betekenis is. Maak ook een stop in Huacachina, een oase in de woestijn omringd door prachtige zandduinen.

Sillustani

Bezoek Sillustani, een schiereiland in het Umayomeer. Hier vind je chullpas, stenen graftorens tot twaalf meter hoogte. Ze dateren uit de twaalfde tot vijftiende eeuw, en werden gebouwd door de Colla's, een van de vele pre-Columbiaanse volkeren uit de Andes. Het uitzicht op het woeste landschap rond het Umayomeer is indrukwekkend.

Camino

Een schitterende trek brengt je naar Machu Picchu, de verloren stad van de Inca's. Loop in totaal zo’n zes à zeven uur door een jungleachtige omgeving over een oud Incapad, met klim- en daalpunten. Je komt onderweg diverse Inca-ruïnes tegen waarvan Wiñay Wayna ongetwijfeld de mooiste is.

Naar boven
 

Stem op je favoriete bestemming
en win een reisvoucher!Stem vandaag op jouw favoriete bestemming en maak kans op een Sawadee reisvoucher t.w.v. € 350,-