< Terug naar resultaten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  vlucht Amsterdam - Kuala Lumpur

  Voor de vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema.

 • 2

  aankomst Kuching

  image

  Je landt in de gezellige stad Kuching, gelegen aan de Sarawakrivier. In Kuching zijn nog veel historische gebouwen uit de tijd van de 'Witte Radja's' te zien. De Engelse familie Brooke heeft het land een eeuw lang bestuurd. Het Sarawak Museum heeft een wereldberoemde collectie over de verschillende Dayakculturen en de flora en fauna van Sarawak. We overnachten in een comfortabel en sfeervol hotel in het centrum, vlak bij de rivier, smalle winkelstraten en Chinese tempels.

 • 3

  Kuching / dagtrip naar Bako NP

  image

  Vandaag maken we een dagtrip naar Bako Nationaal Park. Met een boot varen we naar het nationale park. Het park herbergt vrijwel alle vegetatiesoorten die op Borneo voorkomen, zoals verschillende soorten vleesetende bekerplanten. Vandaag kunnen we één van de vele jungletreks maken, die langs grillige rotsformaties door prachtig natuurschoon en over idyllische standen leiden. Als je geluk hebt kun je onderweg apen of baardzwijnen zien. Na de prachtige wandeling nemen we de boot en bus terug naar Kuching. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 4

  naar Iban-longhouse

  image

  We vervolgen onze reis naar een Iban-longhouse. Een longhouse is een langgerekte woongemeenschap op palen, waar vele gezinnen bij elkaar wonen. Binnenin is een 'overdekte straat' ofwel veranda, waar de bewoners in de avonduren bijeen zitten. De vele deuren bieden toegang tot de familievertrekken. De Iban vormen de grootste groep onder de Dayak en staan van oudsher bekend als koppensnellers. De oudere Iban hebben hun lichaam met traditionele tatoeages versierd.

  image

  Het leven in een longhouse kunnen we vandaag meemaken. We overnachten in aparte ruimtes in het longhouse. De welkomstceremonie is volgens de tradities van de Iban in Borneo. We proeven rijstwijn (tuak) terwijl we een aantal dansen te zien krijgen. We wandelen naar een waterval dichtbij de longhouse.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 5

  naar Kuching

  image

  We nemen afscheid van onze nieuwe vrienden en keren terug naar Kuching, waar we aan het begin van de middag aankomen. Kuching is dé plaats waar je het beste antiek en traditionele longhouse-voorwerpen kunt kopen. Wie wil kan 's avonds genieten van de heerlijkste visgerechten, die op het Sea Food Court worden geserveerd.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 6

  vlucht naar Mulu / bezoek grotten

  image

  We vliegen naar het grootste nationale park van Sarawak. Het Mulu Park ligt tussen twee bergketens die overgroeid zijn met primair regenwoud, waardoor we ook echt het park in moeten vliegen. Het is prachtig om over deze groene wouden te vliegen en de uitgestrektheid te zien. In Mulu bevinden zich ontelbaar veel verschillende plantensoorten, zoogdieren en vogels, waaronder alle acht typen neushoornvogels. Door de dichtbegroeide jungle is het een kunst om deze vogels te ontdekken. 

  image

  In de middag gaan we naar 'Lang Cave', een druipsteengrot met vreemde rotsformaties. Daarna trekken we verder naar een reusachtige grot: de 'Deer Cave'. De entree van deze grot, met een hoogte van 120 meter, is erg imponerend. Hier wonen 3 miljoen vleermuizen en tegen het vallen van de avond vliegen een ontelbaar aantal vleermuizen de grot uit. Gewapend met een zaklamp lopen we in het donker, begeleid door vuurvliegjes en mysterieuze junglegeluiden, weer naar ons hotel. We overnachten twee nachten in een zeer comfortabel hotel met zwembad.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 7

  Mulu / bezoek grotten

  image

  Per longboat varen we dieper het oerwoud van Mulu in. Onderweg bezoeken we nog twee grottenstelsels. Allereerst gaan we naar de 'Wind Cave', met formidabele eeuwenoude slanke druipsteenformaties. Vervolgens lopen we naar de 'Clearwatercave' en verkennen een gedeelte van dit 107 kilometer (!) lange grottensysteem. Hier bloeit de unieke 'monofylae', een eenbladige plant. Daarna varen we verder de jungle in. Wanneer de waterstand laag is, zul je vaak de boot uit moeten om mee te helpen de boot over de stroomversnellingen te krijgen.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
 • 8

  vlucht naar Kota Kinabalu

  image

  We vliegen naar Kota Kinabalu, een levendige havenstad aan de Zuid-Chinese Zee. Deze stad, met zowel Filippijnse als Islamitische invloeden, heeft naast moderne winkelcentra ook vele markten, die een uitgelezen plaats zijn om de lokale bevolking te ontmoeten. Maak een gezellig kletspraatje met een oude visserman. Andere aanraders zijn het pas gerenoveerde museum en de grote moskee. 's Avonds is het weer lekker eten op de nightmarket.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 9

  naar Mount Kinabalu NP

  image

  In de ochtend vertrekken we richting Mount Kinabalu Nationaal Park, een ritje van ongeveer twee uur. We rijden met onze bus het bosachtige berggebied in, met af en toe wat akkertjes. We slapen in een hotel vlakbij het park. Met helder weer kun je vanaf je kamer de imposante top van de berg al zien liggen. Aan de voet van de berg in het nationale park zijn verschillende, zowel makkelijke als uitdagende, wandelingen te maken. Tijdens de wandelingen aan de voet van de berg kun je de uitbundige vegetatie verkennen. Als je gelukt hebt, kun je in de buurt soms ook een bloeiende rafflesia bekijken. Dit is 's werelds grootse bloem die kan uitgroeien tot een diameter van 1 meter! 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 10

  naar de warmwaterbronnen en de Sabah thee plantage

  image

  We rijden naar de jungle van Poring. Onderweg bezoeken we een theeplantage en zijn hier getuige van het hele proces van theeplant tot kopje. Hierna bezoeken we de zwavelbronnen van Poring. Het is heerlijk baden in de door de Japanners in WO II aangelegde bassins. Lekker heet, dus mocht je last hebben van spierpijn dan kun je er hier van afkomen. In de middag kun je een optionele canopywalk maken. Je trotseert een 550 meter lang stelsel van slingerende hangbruggen, 40 meter hoog tussen de boomkruinen. Het uitzicht over de jungle is prachtig! We overnachten weer in ons hotel bij het Kinabalu NP.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 11

  naar Kinabatangan / rivier cruise

  image

  Het is een lange rit van ongeveer 6 uur naar Bilit, gelegen aan de Kinabatantangrivier. Het unieke stroomgebied van de Kinabatangan heeft een totale lengte van 560 kilometer en stroomt vanaf de bergen van Sabah tot in de Suluzee. De Kinabatangan is het leefgebied van o.a. orang-oetans, neusapen, olifanten en neushoornvogels. Onderweg zullen we oliepalmplantages tegenkomen, die tot voor kort dit unieke gebied bedreigden. Het Wereld Natuur Fonds is in 1998 begonnen om dit gebied weer aan elkaar te rijgen, door de ontbrekende stukken te herbebossen.

  image

  De namiddag staat in het teken van wildlife. Je maakt een bootsafari, waarbij je oog in oog kunt komen met groepen neusapen, makaken, varanen, ijsvogels, krokodillen en neushoornvogels. Soms zijn ook hier orang-oetans te zien en heel af en toe olifanten. We overnachten in een gezellige lodge bij de rivier. In de avond kun je optioneel nog een nachtwandeling door de jungle maken, waarbij je nachtdieren zoals uilen, kleine krokodillen en katachtigen kunt spotten. 

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 12

  Kinabatangan / rivier cruise en wandeltocht

  image

  Ook vandaag staat in het teken van wildlife. Je staat vandaag erg vroeg op om een cruise (inclusief) over de Kinabatanganrivier te maken. Grote kans dat je de Borneo Gibbon en de Neusaap weer ziet. De Maleise bevolking noemt de Neusaap ook wel Orang Belanda ofwel de "Mens die lijkt op Nederlandsers", waarmee ze de eerste scheepslui en bedoelden die op Borneo voet aan wal hadden gezet. Zij hadden net zo'n grote lange neus en een bolle buik als de neusaap. Na de lunch maken we een wandeling naar het Oxbowmeer. Dit is een halvemaanvormige meer, dat ligt langs een kronkelende rivier. In de avond stappen we  voor de laatste keer op de boot voor een safari opzoek naar dieren.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
  • Lunch
  • Diner
 • 13

  naar Sepilok

  image

  We rijden in ongeveer 2 uur naar Sandakan, de stad die bekend is geworden van de piratenfilm Sandokan. Hier ligt Sepilok, het beroemdste orang-oetan rehabilitatie centrum van Borneo. In dit natuurreservaat worden orang-oetans voorbereid op een zelfstandig leven in de jungle, een proces dat jaren duurt. We slapen in een lodge de buurt van Sepilok.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 14

  Sepilok / bezoek orang-oetan rehabilitatie centrum

  image

  Vandaag bezoeken we het Sepilok orang-oetan rehabilitatie centrum waar orang-oetans worden voorbereid op een zelfstandig leven in de jungle. Tegenover het orang-oetan rehabilitatie centrum is Sun Bear Conservation Center. Hier krijgen beren die voorheen opgesloten hebben gezeten een tweede leven. Je kunt het bijvoederen van de beren zien en de medewerkers vertellen je graag meer over kleinste beren ter wereld. Je kunt in de middag relaxen bij het zwembad of een bezoek brengen aan Sandakan.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt

  Puur Sawadee - Sepilok orang-oetan rehabilitatie centrum

  image

  We bezoeken het beroemdste orang-oetan rehabilitatie centrum van Borneo. In dit natuurreservaat worden orang-oetans voorbereid op een zelfstandig leven in de jungle, een proces dat jaren duurt. Hier kun je de voedertijden bijwonen en zien hoe jonge en oudere orang-oetans die de stap naar een zelfstandig leven al hebben gezet, bijgevoerd worden. De dieren blijven op gezette tijden terugkeren naar deze stek voor een aanvulling op hun menu. 


  In veel van onze reizen hebben we een Puur Sawadee project opgenomen. Een Puur Sawadee project heeft op de lange termijn een positieve impact op natuur, lokale economie, culturele interactie en / of bescherming van de bestemming. Puur Sawadee projecten geven reizigers de mogelijkheid om op een unieke manier kennis te maken met een land en tevens een steentje bij te dragen aan positieve ontwikkelingen op de plaats van bestemming.


 • 15

  vlucht naar Kota Kinabalu; naar Papar Beach

  image

  Vanaf de luchthaven van Sandakan vliegen we naar Kota Kinabalu vanwaar we naar Papar Beach rijden. Hier overnachten we aan het strand in een comfortabel hotel met zwembad. Dit resort is omringd door prachtige natuur en ligt direct aan een paradijselijk strand. Hier zullen we de komende dagen verblijven en de reis op een relaxte manier afsluiten!

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 16

  Papar Beach / optioneel Dinawan Island

  image

  Je hebt vandaag een vrije dag om naar eigen wens in te vullen. Bij het hotel is het prima vertoeven. Zwemmen in het zwembad of heerlijk aan het strand. Je kunt ook een uitstapje maken naar bijvoorbeeld het Lok Kawi Wildlife park of het Mari-Mari cultural village, hier ontdek je de Sabah cultuur. Ook kun je een dagtrip maken naar Dinawan Island.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt

  Optioneel Dinawan Island (ter plaatse boeken)

  excursie Dinawan Island

  Vandaag kun je een dagtrip maken naar het eilandje Dinawan, voor de kust bij Kota Kinabalu. Na een korte boottocht komen we aan op een prachtig en sereen eilandje met witte zandstranden en een lagune met warm turquoise water. Je kunt hier heerlijk zwemmen, maar ook kajakken en snorkelen. Ook kun je op verkenning in het weelderige tropische regenwoud. Als je geluk hebt zie je de oosterse Bonte Neushoornvogel vliegen.

 • 17

  naar Kota Kinabalu / vlucht naar Amsterdam

  image

  Afhankelijk van het vluchtschema kun je nog van de zon genieten bij het zwembad of op het strand. Vervolgens rijden we naar het vliegveld van Kota Kinabalu voor de vlucht naar Amsterdam.

  Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:

  • Ontbijt
 • 18

  aankomst Amsterdam

  Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema.

Verlengingspakketten

 • +

  2-daagse strandverlenging Papar Beach

  Papar Beach

  Je verblijft twee nachten langer in het hotel aan het strand van Papar op basis van logies/ontbijt.


  - Strandverlenging Papar Beach 2 dagen v.a. € 88,-
  - Strandverlenging Papar Beach (o.b.v. 1 persoon) 2 dagen v.a. € 178,-

  Bovenstaande prijzen zijn per persoon. Tijdens de verlenging gaat de reisbegeleider niet mee. Indien je alleen reist is het niet mogelijk het verlengingspakket op indeling te boeken, maar geldt een eenpersoonskamertoeslag (selecteer dan het verlengingspakket gebaseerd op 1 persoon. Aan het boeken van een verlengingspakket zijn extra kosten verbonden. Als je de verlenging direct bij boeking bij ons aanvraagt bedragen deze € 50 per persoon (tot een maximum van € 100 per factuur). Indien er geen vlucht beschikbaar is of enkel tegen meerprijs kan worden geleverd, nemen we telefonisch contact met je op. Je kunt dan zelf beslissen of je hiermee akkoord gaat.

 • 17

  Papar Beach / vrij verblijf

 • 18

  Papar Beach / vrij verblijf

 • 19

  naar Kota Kinabalu / vlucht naar Amsterdam

  Afhankelijk van het vluchtschema kun je nog van de zon genieten bij het zwembad of op het strand. Vervolgens word je naar het vliegveld van Kota Kinabalu gebracht voor de vlucht naar Amsterdam.

 • 20

  aankomst Amsterdam

  Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema.

 • +

  3-daagse verlenging Kuala Lumpur

  verlenging, maleisië, kuala lumpur

  Je vliegt van Kota Kinabalu naar Kuala Lumpur en slaapt 3 nachten in het centraal gelegen Capitol Hotel. De prijs is inclusief hotelovernachtingen, transfers en ontbijt.


  - Verlenging Kuala Lumpur 3 dagen v.a. € 148,-
  - Verlenging Kuala Lumpur (o.b.v. 1 persoon) 3 dagen v.a. € 248,-

  Bovenstaande prijzen zijn per persoon. Tijdens de verlenging gaat de reisbegeleider niet mee. Indien je alleen reist is het niet mogelijk het verlengingspakket op indeling te boeken, maar geldt een eenpersoonskamertoeslag (selecteer dan het verlengingspakket gebaseerd op 1 persoon. Aan het boeken van een verlengingspakket zijn extra kosten verbonden. Als je de verlenging direct bij boeking bij ons aanvraagt bedragen deze € 50 per persoon (tot een maximum van € 100 per factuur). Indien er geen vlucht beschikbaar is of enkel tegen meerprijs kan worden geleverd, nemen we telefonisch contact met je op. Je kunt dan zelf beslissen of je hiermee akkoord gaat.

 • 17

  vlucht naar Kuala Lumpur

  In de avond vlieg je van Kota Kinabalu naar Kuala Lumpur. Vanaf de internationale luchthaven wordt je naar je hotel in de stad gebracht.

 • 18

  Kuala Lumpur / vrij verblijf

  Bewonder de futuristische skyline, met als hoogste gebouw de Petronas towers, ook wel Twin Towers genoemd. In Kuala Lumpur wisselen traditie en moderne tijd elkaar af. Historische panden staan pal naast hypermoderne wolkenkrabbers. De stad levert een kleurrijke mengelmoes op aan mensen, verschillende tempels, moskeeën en heerlijk eten. Ben je geïnteresseerd in cultuur? Bezoek dan het Orang Asli museum waar je alles te weten komt over de oorspronkelijk inwoners van Maleisië. 

 • 19

  Kuala Lumpur / vrij verblijf

  Kuala Lumpur heeft een compact centrum en is heel gemakkelijk te verkennen. Er zijn verschillende stadswandelingen te maken of je kunt een bezoek brengen aan het vogelpark of de orchideeëntuin. ‘s Avonds kun je een bezoek brengen aan de avondmarkt in Chinatown of aan een van de super-de-luxe shoppingmalls. Wordt het een noodlesoep op een gezellig terras, een pittige curry in Little India, of besluit je om uitgebreid te gaan dineren in het draaiende restaurant van de KL-Tower op 280 meter boven de stad?

 • 20

  terugvlucht Amsterdam

  Voor gegevens over de terugvlucht verwijzen we je naar het vluchtschema.

 • 21

  aankomst Amsterdam


Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 24 deelnemers
 • De meest complete reis om de mooiste hoogtepunten van Maleisisch Borneo te beleven
 • Wandelen en varen in de nationale parken Mulu, Bako en Mount Kinabalu
 • Drie bootsafari's inclusief, dus veel kans op het spotten van dieren!
 • Drie tijdbesparende binnenlandse vluchten
 • Ontspannen strandafsluiting in een comfortabel hotel aan het strand van Papar
 • Oog in oog met orang-oetans tijdens je bezoek aan het reservaat in Sepilok
 • Unieke overnachting in een longhouse
 • Verblijf in de jungle van Mulu National Park
 • Op zoek naar neusapen en krokodillen tijdens de boottochten in Kinabatangan
 • Bezoek aan de grootste Mulu grotten met duizenden vleermuizen

Rondreis Maleisisch Borneo Hoogtepunten

Zeg Selamat Tengahari tegen Maleisisch Borneo

image
18 dagen vanaf € 2.298 € 2.248
Naar boven
 

Informatiedag Amsterdam
Zondag 22 juni 2019

 • Laat je inspireren door diverse reispresentaties over o.a. India&Nepal, Australië en Costa Rica. 
 • Maak kennis met de mensen achter de schermen.
 • Doe inspiratie op voor je volgende reis.

Kom je ook? Meld je gratis & vrijblijvend aan.