< Terug naar resultaten

Waarom deze reis?

 • Kleine groepen van maximaal 24 deelnemers
 • Gevarieerde rondreis met maar liefst 17 dagen op Borneo en 2 dagen in Kuala Lumpur
 • De meest complete reis om de mooiste hoogtepunten van Maleisisch Borneo te beleven
 • Unieke overnachtingen in een longhouse én homestay
 • Drie bootsafari's inclusief, dus veel kans op het spotten van dieren!
 • Oog in oog met orang-oetans tijdens je bezoek aan het reservaat in Sepilok
 • Ontspannen strandafsluiting in een comfortabel hotel aan Damai strand
 • Wandelen en varen in de nationale parken Mount Kinabalu en Bako
 • Start je reis in metropool Kuala Lumpur, inclusief stadstour
 • Verblijf in de jungle van Mulu National Park
 • Op zoek naar neusapen en krokodillen tijdens de boottochten in Kinabatangan
 • Bezoek aan de grootste Mulu grotten met duizenden vleermuizen
 • Tijdbesparende binnenlandse vluchten

Deze route is nog niet definitief en kunnen nog wijzigingen in voorkomen.

 • 1

  vlucht Amsterdam - Kuala Lumpur

  Voor de vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema.

 • 2

  aankomst Kuala Lumpur

  image

  Welkom in Maleisië! Bij aankomst staat je reisbegeleid(st)er al in Kuala Lumpur te wachten om je naar het hotel te brengen, waar we twee nachten zullen verblijven. 's Avonds kun je de eerste pittige curry's proberen en heb je alle tijd om deze metropool bij nacht te verkennen. 

 • 3

  Kuala Lumpur / stadstour

  image

  Na het ontbijt neemt je reisbegeleider je mee voor een stadstour. Natuurlijk bezoek je de hoge Kuala Lumpur torens, het paleis en de oudste moskee van de stad. Een bezoek aan de Batu grotten kan natuurlijk ook niet missen tijdens deze stadstour. In deze grotten is een Indiase tempel gebouwd en Indiërs laten zich hier inzegenen. Als we geluk hebben kunnen we zo’n ceremonie meemaken. Halverwege de middag kun je zelf Kuala Lumpur verkennen. Een aanrader is om een bezoek te brengen aan één van de grootste vuurvliegjes kolonie ter wereld. Ze leven en zijn duidelijk herkenbaar aan het knipperende licht dat ze afgeven. Even bijkomen in het hotel kan natuurlijk ook.

  image

  De futuristische skyline van Kuala Lumpur is vanaf een afstand al te spotten. Het hoogste gebouw van de skyline zijn de Petronas Towers, ook wel de Twin Towers genoemd. Samen op de foto met dit grote indrukwekkende gebouw is een leuke uitdaging. Breng in de avond een bezoek aan de avondmarkt in Chinatown of aan één van de super-de-luxe winkelcentra. 's Avonds heb je weer een enorme keuze aan eetgelegenheden. Ga je voor een noodle soep of uitgebreid dineren in de KL-Tower op 280 meter boven de stad?

  Optioneel Excursie vuurvliegjes, incl. diner / €60,00 per persoon

  image

  In de namiddag heb je de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan een vuurvliegjes kolonie. Je wordt opgepikt voor een bezoek aan Kampung Kuantan. Hier vaar je met een klein bootje in het donker door de mangrove. Je vaart langs één van de grootste kolonies vuurvliegjes ter wereld. Ook brengen we een kort bezoek aan monkey hill, waar vele aapjes wonen. De tour duurt ongeveer zes uur. De vuurvliegjes excursie is inclusief de transfer van en naar hotel, diner (vis/ vegetarisch), bezoek aan monkey hill, entreegelden, de boottocht en een lokale Engels sprekende gids.

 • 4

  vlucht naar Sandakan / naar Sepilok

  image

  We vliegen naar Sandakan, de stad die bekend is geworden van de piratenfilm Sandokan. Bij aankomst maak je kennis met de lokale gids die de groep en de Nederlandse reisbegeleider bijstaat. We rijden meteen door naar Sepilok, het beroemdste orang-oetan rehabilitatie centrum van Borneo. 's Avonds heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan een nachtwandeling in Sepilok. De komende twee nachten verblijven we in een comfortabele accommodatie.

 • 5

  Sepilok / bezoek orang-oetan rehabilitatie centrum

  image

  Vandaag bezoeken we het orang-oetan rehabilitatie centrum. In de middag heb je alle tijd om Sepilok te ontdekken. Tegenover het orang-oetan rehabilitatie centrum is ook het Maleise beer, ook wel honingbeer genoemd, rehabilitatie centrum. Hier krijgen beren die voorheen opgesloten hebben gezeten een tweede leven. Je kunt het bijvoederen van de beren zien en de medewerkers vertellen je graag meer over kleinste beren ter wereld. Je kunt in de middag relaxen bij het zwembad of een bezoek brengen aan Sandakan. In de avond kun je, onder begeleiding van een gids, weer een nachtwandeling maken waarbij je weer hele andere dieren tegen kunt komen.

  Puur Sawadee - Sepilok orang-oetan rehabilitatie centrum

  image

  We bezoeken het beroemdste orang-oetan rehabilitatie centrum van Borneo. In dit natuurreservaat worden orang-oetans voorbereid op een zelfstandig leven in de jungle, een proces dat jaren duurt. Hier kun je de voedertijden bijwonen en zien hoe jonge en oudere orang-oetans die de stap naar een zelfstandig leven al hebben gezet, bijgevoerd worden. De dieren blijven op gezette tijden terugkeren naar deze stek voor een aanvulling op hun menu. 


  In veel van onze reizen hebben we een Puur Sawadee project opgenomen. Een Puur Sawadee project heeft op de lange termijn een positieve impact op natuur, lokale economie, culturele interactie en / of bescherming van de bestemming. Puur Sawadee projecten geven reizigers de mogelijkheid om op een unieke manier kennis te maken met een land en tevens een steentje bij te dragen aan positieve ontwikkelingen op de plaats van bestemming.


 • 6

  naar Kinabatangan / rivier cruise

  image

  Na het ontbijt brengen we een bezoek aan het Rainforest Discovery Centre gaan, een jungle educatie-centrum waar je meer kunt opsteken van de flora en fauna van de jungle van Borneo en mooie wandelingen kunt maken. Vervolgens rijden we in ongeveer drie uur verder door naar Bilit, gelegen aan de Kinabatantangrivier. Het unieke stroomgebied van de rivier heeft een lengte van 560 kilometer en stroomt vanaf de bergen in Sabah tot in de Suluzee.

  image

  De Kinabatangan is het leefgebied van o.a. orang-oetans, neusapen, olifanten en neushoornvogels. Onderweg zullen we oliepalmplantages tegenkomen, die tot voor kort dit unieke gebied bedreigden. Gelukkig is het Wereld Natuur Fonds in 1998 begonnen om dit gebied weer aan elkaar te rijgen, door de ontbrekende stukken te herbebossen. 

  image

  De namiddag staat in het teken van wildlife. Je maakt een bootsafari, waarbij je oog in oog kunt komen met groepen neusapen, makaken, varanen, ijsvogels, krokodillen en neushoornvogels. Soms zijn ook hier orang-oetans te zien en heel af en toe olifanten. We overnachten in een gezellige lodge bij de rivier. In de avond kun je optioneel nog een nachtwandeling door de jungle maken, waarbij je nachtdieren zoals uilen, kleine krokodillen en katachtigen kunt spotten. 

 • 7

  Kinabatangan / rivier cruise en wandeltocht

  image

  Ook vandaag staat in het teken van wildlife. Je staat vandaag erg vroeg op om een cruise (inclusief) over de Kinabatanganrivier te maken. Grote kans dat je de Borneo Gibbon en de Neusaap weer ziet. De Maleise bevolking noemt de Neusaap ook wel Orang Belanda ofwel de "Mens die lijkt op Nederlandsers", waarmee ze de eerste scheepslui en bedoelden die op Borneo voet aan wal hadden gezet. Zij hadden net zo'n grote lange neus en een bolle buik als de neusaap. Na de lunch maken we een wandeling naar het Oxbowmeer. Dit is een halvemaanvormige meer, dat ligt langs een kronkelende rivier. In de avond stappen we  voor de laatste keer op de boot voor een safari opzoek naar dieren.

 • 8

  naar de warmwaterbronnen en de Sabah thee plantage

  image

  Vandaag rijden we in ongeveer 4,5 uur naar de warmwaterbronnen. Deze bronnen zijn ontwikkeld door de Japanners tijdens de tweede wereldoorlog. Het zijn, met de hand aangelegde, baden die gevuld kunnen worden met warm water. De lokale bevolking gaat hier vaak een middagje heerlijk dobberen. Na het relaxen in de warmwaterbronnen is het tijd voor actie. Er staat namelijk een Canopy walk op het programma. Vervolgens rijden we door naar de Sabah thee plantage, Maleisisch enige organische thee plantage, waar we één nacht verblijven. 

 • 9

  naar Mount Kinabalu NP

  image

  In de ochtend vertrekken we richting Mount Kinabalu Nationaal Park. We bezoeken de bergtuinen en maken een wandeling over de laaggelegen wandelpaden. Na de wandeling rijden we door naar onze speciale overnachtingsplaats van vandaag: een homestay in het dorpje Lobong Lobong, gelegen aan de voet van Mount Kinabalu. De bewoners van het dorpje laten ons 's avonds maar al te graag hun culturele dans zien. Het wordt een gezellige avond, waarbij je een kijkje neemt in het leven van de lokale bevolking. 

 • 10

  naar Kota Kinabalu

  image

  Aan de voet van de berg in het nationale park zijn verschillende, zowel makkelijke als uitdagende, wandelingen te maken. Tijdens de wandelingen aan de voet van de berg kun je de vegetatie verkennen. Ook is het heerlijk om een duik te nemen in de rivier. We bezoeken mini mount Kinabalu, een stenen formatie die lijkt op de top van de Mount Kinabalu. We nemen afscheid van de mensen van de homestay en rijden door naar Kota Kinabalu. Bij aankomst maken we een wandeling door de stad, waarna we doorrijden naar het hotel waar we twee nachten verblijven. 

 • 11

  Kota Kinabalu / vrije dag

  image

  Vandaag kun je over een gezellige Aziatische markt dwalen of naar een van de vijf wonderschone eilandjes van het Tunku Abdul Rahman Marine Park. De eilanden hebben geweldige zandstranden, kristalhelder water en koraalriffen. In de verte zie je de imposante Mount Kinabalu. Andere aanraders zijn het pas gerenoveerde museum en de grote moskee. Het pleintje vlakbij de avondmarkt, waar 's avonds enkele restaurantjes hun stoelen en tafels buiten zetten, is een absolute must om te gaan eten.

 • 12

  vlucht naar Mulu / bezoek grotten

  image

  We vliegen naar het grootste nationale park van Sarawak. Het Mulu Park ligt tussen twee bergketens die overgroeid zijn met primair regenwoud, waardoor we ook echt het park in moeten vliegen. Het is prachtig om over deze groene wouden te vliegen en de uitgestrektheid te zien. In Mulu bevinden zich ontelbaar veel verschillende plantensoorten, zoogdieren en vogels, waaronder alle acht typen neushoornvogels. Door de dichtbegroeide jungle is het een kunst om deze vogels te ontdekken. 

  image

  In de middag gaan we naar 'Lang Cave', een druipsteengrot met vreemde rotsformaties. Daarna trekken we verder naar een reusachtige grot: de 'Deer Cave'. De entree van deze grot, met een hoogte van 120 meter, is erg imponerend. Hier wonen 3 miljoen vleermuizen en tegen het vallen van de avond vliegen een ontelbaar aantal vleermuizen de grot uit. Gewapend met een zaklamp lopen we in het donker, begeleid door vuurvliegjes en mysterieuze junglegeluiden, weer naar ons hotel. We overnachten twee nachten in een zeer comfortabel hotel met zwembad.

 • 13

  Mulu / bezoek grotten

  image

  Per longboat varen we dieper het oerwoud van Mulu in. Onderweg bezoeken we nog twee grottenstelsels. Allereerst gaan we naar de 'Wind Cave', met formidabele eeuwenoude slanke druipsteenformaties. Vervolgens lopen we naar de 'Clearwatercave' en verkennen een gedeelte van dit 107 kilometer (!) lange grottensysteem. Hier bloeit de unieke 'monofylae', een eenbladige plant. Daarna varen we verder de jungle in. Wanneer de waterstand laag is, zul je vaak de boot uit moeten om mee te helpen de boot over de stroomversnellingen te krijgen.

 • 14

  vlucht naar Kuching

  image

  In de ochtend heb je de tijd om één van de vele wandeltochten te maken in Mulu. Vervolgens rijden we door naar het vliegveld voor onze vlucht naar Kuching, gelegen aan de Sarawakrivier. In Kuching zijn veel historische gebouwen uit de tijd van de 'Witte Radja's'. De Engelse familie Brooke heeft het land een eeuw lang bestuurd. Het Sarawak Museum heeft een wereldberoemde collectie over de verschillende Dayakculturen en de flora en fauna van Sarawak. Langs de rivier staan verschillende eetstalletjes, waar je kunt genieten van de traditionele nasi lemak of een sateetje.

 • 15

  Kuching / dagtrip naar Bako NP

  image

  Vandaag maken we een dagtrip naar Bako Nationaal Park. Met een boot varen we naar het nationale park. Het park herbergt vrijwel alle vegetatiesoorten die op Borneo voorkomen, zoals verschillende soorten vleesetende bekerplanten. Vandaag kunnen we één van de vele jungletreks maken, die langs grillige rotsformaties door prachtig natuurschoon en over idyllische standen leiden. Als je geluk hebt kun je onderweg apen of baardzwijnen zien. Na de prachtige wandeling nemen we de boot en bus terug naar Kuching. 

 • 16

  naar Iban-longhouse

  image

  We vervolgen onze reis naar een Iban-longhouse. Een longhouse is een langgerekte woongemeenschap op palen, waar vele gezinnen bij elkaar wonen. Binnenin is een 'overdekte straat' ofwel veranda, waar de bewoners in de avonduren bijeen zitten. De vele deuren bieden toegang tot de familievertrekken. De Iban vormen de grootste groep onder de Dayak en staan van oudsher bekend als koppensnellers. De oudere Iban hebben hun lichaam met traditionele tatoeages versierd.

  image

  Het leven in een longhouse kunnen we vandaag meemaken. We overnachten in aparte ruimtes in het longhouse. De welkomstceremonie is volgens de tradities van de Iban in Borneo. We proeven rijstwijn (tuak) terwijl we een aantal dansen te zien krijgen. We wandelen naar een waterval dichtbij de longhouse.

 • 17

  naar Damai strand

  image

  We nemen afscheid van de vriendelijke Iban en rijden verder naar Damai strand voor een heerlijk relaxed einde van deze fantastische reis. We verblijven de komende drie nachten in een comfortabel hotel met zwembad aan het strand. 

 • 18

  Damai strand / vrije dag

  image

  Vandaag kun je heerlijk relaxen op het strand of bij het zwembad van het hotel. Ook kun je een bezoek brengen aan het Sarawak Cultural Village, net buiten Kuching, waar je nog meer te weten kunt komen over de verschillende volkeren van Borneo en de verschillende longhouses die zij bewonen.

 • 19

  Damai strand / vrije dag

  image

  Nog een vrije dag om te genieten van zon, zee en strand. Je hebt de tijd om je laatste souvenirs te kopen of geniet van een heerlijke massage. Je kan natuurlijk ook nog een excursie ondernemen. Je kunt namelijk een bezoek brengen aan het Semonggoh rehabilitatie centrum. Hier worden ontheemde orang-oetans opgevangen om na een langdurige voorbereiding weer in de jungle te worden uitgezet. Hier zie je de halfwilde orang-oetans uit het bos komen om te eten. 

 • 20

  vlucht naar Amsterdam

  image

  Afhankelijk van het vluchtschema kun je nog van de zon genieten bij het zwembad of op het strand. Vervolgens rijden we naar het vliegveld van Kuching voor de vlucht naar Amsterdam.

 • 21

  aankomst Amsterdam

  Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema.

Rondreis Maleisisch Borneo Hoogtepunten

Zeg Selamat Tengahari tegen Maleisisch Borneo

image
21 dagen vanaf € 2.398
Naar boven
 

Informatiedag Zwolle
Zaterdag 7 oktober 2017

 • Bezoek de algemene informatiemarkt en schrijf je in voor diverse reispresentaties. 
 • Maak kennis met de mensen achter de schermen.
 • Doe inspiratie op voor je volgende reis.

Kom je ook? Meld je gratis & vrijblijvend aan.