Achtergrond van Italië  

Als je aan Italië denkt dan is de kans groot dat je aan pasta en mensen die niet zonder gebarentaal kunnen praten denkt. Elk jaar weer trekt het land miljoenen bezoekers, het is dan ook één van de meest bezochte landen van Europa. In het noorden zijn er wintersport gelegenheden terwijl in het midden en zuiden van het land genoten kan worden van een zonvakantie. Het middellands zeeklimaat in Italië zorgt ervoor dat het land zeer geschikt is voor wandel en fiets vakanties in verschillende gebieden. Een prachtige natuur wordt gecombineerd met een rijke geschiedenis. De aanwezigheid van verschillende indrukwekkende steden zoals Rome, Milaan en Florence zorgen ervoor dat Italië ook zeer geschikt is voor een city trip.

De smaak van Italië

Bijna overal in de wereld wordt er wel pasta of pizza gegeten. Italianen hebben over het algemeen gezien een goede smaak, en het eten is hier geen uitzondering op. Pasta en pizza zijn misschien de bekendste lekkernijen, het zijn zeker niet de enige die uit het land komen. Zo kan je in bijna elk dorp of stad wel ‘Gelato’ vinden, het echte Italiaanse ijs. Italië wordt ook vaak geassocieerd met koffie. Espresso, cappuccino en ristretto zijn dan ook allemaal bekende Italiaanse namen die je in koffieshops over de hele wereld tegen kan komen.

Wist je dat? 

 • Italië het land is met de meeste UNESCO-sites ter wereld? Er staan maar liefst 51 plekken op de UNESCO werelderfgoedlijst. 
 • Er meer dan 500 verschillende soorten pasta zijn? Vele steden en dorpen hebben elk hun eigen soort pasta. 
 • Italië meer hotelkamers heeft dan elk Europees land? Het is één van de best bezochte landen in Europa. 
Italië


Geschiedenis van Italië 

De eerste volken die een geordende samenleving in Italië hebben gesticht zijn de Grieken en de Etrusken. Dit geldt ook als het moment waarop de geschreven geschiedenis van Italië begint. Het land heeft natuurlijk de meeste geschiedenis te danken aan de Romeinen, maar het land van dit volk was in het begin niet meer als een stadsstaat. Rome was toen wel al een belangrijke stad met veel macht. De Etrusken heersten in het noorden van Italië en de Grieken in het zuiden. De Romeinen lieten zich hier echter niet door tegenhouden. Ze namen eerst het noorden over in de 4e V. Chr. en een eeuw later moest ook het zuiden er aan geloven, hierdoor heerste de Romeinen over heel Italië.

Na de verovering van Italië door de Romeinen was ook de rest van Europa aan de beurt. Het Romeinse Rijk bereikte zijn hoogtepunt rond het eind van de 2e eeuw. Het rijk liep toen van Noord-Engeland tot aan Egypte. Er waren meerdere pogingen om het rijk nog verder uit te breiden maar deze werden tegengehouden door de Germaanse stammen waarmee uiteindelijk een akkoord werd gesloten, hierna volgde een lange tijd van vrede.

Doordat het Romeinse rijk zo groot werd was het lastig te verdedigen, een oplossing was het opsplitsen van het rijk. In 395 ontstond er een Oost- en West-Romeins rijk. Het westerse rijk viel snel uiteen. Het Oost-Romeinse rijk heeft nog zo’n duidend jaar stand gehouden, alleen dan onder de naam van het Byzantijnse rijk met als hoofdstad Constantinopel, het huidige Istanbul.

In de middeleeuwen had het huidige Italië veel te kampen met verschillende volken en oorlogen. Op een gegeven moment in de geschiedenis van Italië hebben Germanen, Arabieren en zelfs Noormannen een deel van het land in bezit gehad. In de 13e eeuw, ten tijde van de Renaissance, was kunst en wetenschap erg belangrijk.

Leonardo da Vince, Michelangelo en Raphael zijn allemaal bekende namen uit deze tijd. Frankrijk en Oostenrijk werden steeds machtiger en hebben ook meerdere malen Italië binnen gevallen. De angst dat deze landen succesvol Italië zouden veroveren zorgde ervoor dat de verschillende staten in het land weer herenigd werden. Frankrijk verloor uiteindelijk de oorlog tegen Rusland en Engeland, hierdoor verloor Napoleon de macht in Italië. Het land werd hierdoor wel arm en verwoest achter gelaten, maar dit zorgde er mede voor dat Italië weer één geheel werd.

Ten tijde van de Wereldoorlogen was het onrustig in Italië. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vocht het nog tegen de Duitsers, maar na een periode van politieke onrust na de oorlog kwam Mussolini aan de macht. Italië veranderde hierdoor in een dictatuur en ging samenwerken met een andere dictator, Adolf Hitler. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond Italië dan ook aan Duitse kant. Door de opmars van de geallieerden leed het land veel gebiedsverlies, Mussolini werd uiteindelijk afgezet en Italië sloot vrede met de geallieerden om vervolgens samen tegen de Duitsers te vechten. In 1946 werd er een referendum gehouden en werd er besloten dat Italië een republiek zou worden, dit is het tot op heden nog steeds. 

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Italië


Er zijn 5 wandelvakanties naar Italië die voldoen aan jouw wensen
 • Wandelvakantie Italië - Elba en de Toscaanse kust In samenwerking met Belgische partner Anders Reizen
  • het 'Parco Naturale' gebied van La Maremma
  • Een bezoek aan het prachtige Elba
  • Het prachtig gelegen plaatsje Portoferraio
  Blijf op de hoogte
  10 dagen
  Reis binnenkort boekbaar
 • Wandelvakantie Italië - Piemonte In samenwerking met Belgische partner Anders Reizen
  • Bezoek aan Turijn
  • Wijnproeverij
  • Bezoek aan het dorpje Serralunga
  Blijf op de hoogte
  10 dagen
  Reis binnenkort boekbaar
 • Wandelvakantie Italië - Rondom de Gran Paradiso In samenwerking met Belgische partner Anders Reizen
  • Op reis met onze Belgische partner Anders Reizen
  • Wandel door prachtige valleien zoals de Aostavallei de Valgrisenche, Val di Rhêmes en Valsavarenche.
  • Sportief door de alpen wandelen met bagagevervoer en comfortabele overnachtingen
  Blijf op de hoogte
  10 dagen
  Reis binnenkort boekbaar
 • Wandelvakantie Italië - Sardinië In samenwerking met Belgische partner Anders Reizen
  • Bezoek aan het historische dorpje Barumini
  • Dagtocht door het natuurpark Giara di Gesturi
  • Bezoek aan het dorpje Belvi
  Blijf op de hoogte
  9 dagen
  Reis binnenkort boekbaar
 • Wandelvakantie Italië - Baai van Napels In samenwerking met Belgische partner Anders Reizen
  • UNESCO ‘World Heritage’ Costiera Amalfitana
  • bezoek aan het nabijgelegen eiland Capri
  • De prachtige ligging van Amalfi, Ravello en Sorrento
  Blijf op de hoogte
  9 dagen
  Reis binnenkort boekbaar
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

Reisverhalen

 • Fietsen door Italië

  Europa, 23-03-16

  Zoveel mogelijk van Italië zien? Of je nu gaat voor het groenrijke Umbrië of voor het mooie Toscane; deze fietsvakanties zijn dé manier om zoveel mogelijk uit jouw reis naar Italië te halen...

  Lees verder
image

Wandelvakantie Italië hoogtepunten

Ben je een liefhebber van prachtige natuur of ben je meer van de authentieke steden en dorpen? In Italië maakt het niet uit want je gaat het allemaal zien tijdens je wandelvakantie. Het land heeft een rijke geschiedenis en dit is overal terug te vinden, van oude tempels tot aan steden en dorpen.

Giara di Gesturi 

Gelegen op de hoogvlakte van Gesturi vind je Giara di Gesturi, een gesloten ecosysteem van 45 km. De hoogvlakte staat vooral bekend om de archeologische bezienswaardigheden en de aanwezigheid van wilde paarden. De archeologische bezienswaardigheden bestaan uit meerdere Nuraghi torens. Dit zijn torens gemaakt van basaltblokken en stammen uit het Nuragische tijdperk van 1700 V. Chr. tot 600 V. Chr. De wilde paarden die hier leven zijn de laatste van Europa, hoe ze op het eiland terecht zijn gekomen is niet duidelijk maar men vermoedt dat de oude Grieken of de Feniciërs deze paarden hebben meegenomen. 

Giara di Gesturi


Cagliari 

De hoofdstad van Sardinië is Cagliari, het is een mix van een moderne stad met overblijfselen uit de middeleeuwen. Het oudste deel van het stadscentrum wordt Castello of quartiere di Cagliari genoemd. Hier zijn de oude stadsmuren nog te zien, andere bezienswaardigheden hier zijn de kathedralen, musea en de universiteit. Als je gewoon even wilt bijkomen van een dag wandelen dan kan dat in Cagliari ook. De stad heeft een fantastisch zandstrand waar je even met de voetjes omhoog kan zitten.

Elba 

Het eiland Elba is de grootste van de zeven eilanden in de Toscaanse archipel en ook gelijk het bekendste. Het eiland kent een onrustige geschiedenis en is in handen geweest van meerdere landen. Op Elba is er namelijk veel ijzer te vinden wat aantrekkelijk was voor verschillende volken. Napoleon Bonaparte heeft hier ook nog enige tijd doorgebracht, hij was hier echter niet op vakantie. Nadat Napoleon voor het eerst uit de macht gezet was werd hij naar Elba gestuurd in ballingschap. Tegenwoordig is het eiland bekend om de natuur, de rust en als mooi gebied om te duiken en wandelen. 

Elba


Caserta

Een hoogtepunt van een wandelvakantie in de baai van Napels is zeker het paleis van Caserta. Ongeveer 30 kilometer van Napels af vind je dit paleis. Het was een strategische keuze om hier het paleis te bouwen aangezien gebieden dicht bij de kust veel last hadden van aanvallen. De bedoeling van het paleis was om dat van Versailles te overtreffen en dat is goed gelukt. Met meer dan 1200 zalen en kamers is het een immens gebouw. Het park aan de achterkant van het paleis hoort er wat dat betreft perfect bij. Het is 120 hectare groot en loopt in een 3 kilometer lange strook naar een kunstmatige waterval aan het einde.

Pompeii 

In 79 na Christus barstte de vulkaan Vesuvius uit, enkele steden waaronder Pompeï werden bedolven onder een dikke laag as. Door deze dikke laag as is de stad goed bewaard gebleven en wordt het duidelijk hoe het leven in een Romeinse stad was. Pompeï is tegenwoordig een must see als je in de buurt bent. Er zijn meerdere gebouwen die in een goede staat bewaard zijn gebleven, zoals bijvoorbeeld het amfitheater, verschillende tempels en meerdere badhuizen. Het heeft bijna 1700 jaar geduurd voordat de stad weer werd ontdekt. 

Vesuvius bij Pompeii


Beste reistijd Italië

Doordat Italië een langgerekt land is heeft het te maken met verschillende klimaten. De periode van november tot en met maart wordt over het algemeen afgeraden voor een actieve vakantie. De temperatuur is gemiddeld wat lager terwijl de neerslag veel meer is.

Klimaat Italië

heeft te maken met 3 verschillende klimaten. Het noordelijkste deel van het land heeft een hooggebergteklimaat met in het iets lager gelegen gedeelte een overgangsklimaat. In het grootste gedeelte van het noorden heerst er een zeeklimaat wat betekent dat er relatief milde winters zijn. De zomers vertonen geen extreem weer en er is het hele jaar kans op neerslag. De rest van het land, het midden en zuiden, kent een middellands zeeklimaat. De winters hier zijn mild en de zomers meestal warm en droog.

Reisadvies

Het voor en najaar worden gezien als de beste reisperiodes voor een wandelvakantie in Italië. Dit houdt in dat de maanden van april tot en met juni en september tot en met oktober gezien worden als de beste reismaanden. Delen van Italië, voornamelijk in het midden en zuiden van het land, kunnen zomers erg warm en droog worden, deze gebieden trekken ook veel toeristen aan die op zonvakantie gaan. Hierdoor kan het erg druk worden in deze gebieden. Het noorden is qua weer beter uit te houden in deze periode, echter ook dit gebied trekt vele toeristen en hier kan dus ook veel drukte worden verwacht.

image
image
image
Toscane

Wandelvakantie Italië reistips

Naast de vele hoogtepunten die je tegenkomt tijdens je wandelvakantie in Italië hebben we ook een paar reistips voor je op een rijtje gezet die volgens ons je wandelvakantie nog specialer maken.

Su Nuraxi 

De nuraghi zijn bouwwerken die dateren uit de bronstijd, de best bewaarde hiervan zijn die bij Su Nuraxi. Erg veel weet men niet over het volk dat deze gebouwen heeft gemaakt, wat we wel weten is dat ze verschillende verdedigingsbouwwerken hebben nagelaten. Deze bestaan uit ronde torens in de vorm van afgeknotte kegels. Ze zijn gemaakt door stenen op elkaar te stapelen waarbij geen gebruik is gemaakt van cement. Er zijn zo’n 7000 torens te vinden op Sardinië, ze komen nergens anders voor.

Su Nuraxi


Orgosolo

Het plaatsje Orgosolo, gelegen op het eiland Sardinië, is beroemd vanwege de murales. Murales staat voor muurschilderingen, de oudste hiervan dateren uit de jaren ’60. De meeste van deze murales hebben een politieke, sociale of historische betekenis. Inmiddels zijn er meer dan 150 verschillende muurschilderingen in het dorp te vinden.

Turijn

Turijn staat natuurlijk bekend om de voetbalclub Juventus, het automerk Fiat en de lijkwade van Jezus. De stad heeft echter zoveel meer te bieden. Zo vind je bijvoorbeeld in het oude centrum veel Romeinse invloeden vol met prachtige uiteenlopende architectuur. De meeste bekende gebouwen komen uit de barok. Turijn is de ideale plek om even te genieten van een wijntje op een terras of in de bar. De stad is namelijk de slowfood hoofdstad van de wereld. Aan het eind van de middag komen de bewoners samen om een wijntje te drinken op één van de terrassen of in een café. Je kunt hier rustig de hele avond blijven zitten en genieten van het leven om je heen.

Turijn


Naar boven