Rondreis Zambia: naar Zambia ga je voor de natuur en de mensen. Maak een rondreis door het land en sta versteld van de diversiteit in landschappen en diersoorten die je tijdens safari's tegenkomt. De aanblik van de Victoria watervallen vergeet je de rest van je leven niet meer. De vriendelijke bevolking maakt de prachtigste manden, kommen en meubels die je in de dorpen of op één van de vele levendige markten kunt kopen. Zambia heeft de avontuurlijke reiziger genoeg te bieden!

Bevolking

In het gebied dat tegenwoordig Zambia is leefden verschillende stammen die elkaar bestreden: de Bemba en de Ngoni in het noorden en oosten; de Kololo en de Lozi in het westen en de Tonga en de Ndebele in het zuiden. De eerste Europeanen die het gebied binnendrongen tijdens de eerste helft van de 19e eeuw zetten de Bemba in als slavenhandelaren. Samen met Arabische en Portugese handelaren ronselden de Bemba slaven die onder andere naar plantages getransporteerd werden. Samenlevingen werden hierdoor totaal ontwricht.
In 1895 kwam Zambia onder bestuur van de British South-Africa Company te staan en in 1924 werd het land een officiële Britse kroonkolonie onder de naam Noord-Rhodesië. Later werd het land nog deel van de Centraal-Afrikaanse Federatie. Nadat deze opgeheven was, werd Noord-Rhodesië in 1964 de onafhankelijke republiek Zambia. Na jaren van politiek wanbeleid en economische malaise wordt er nu gewerkt aan het verbeteren van de maatschappelijke situatie en het versterken van de democratie.

Rondreis Zambia: Traditionele cultuur

Ruim 98 procent van de Zambianen behoort tot een Bantoetalige-stam, zoals de Bemba, de Lunda en de Lozi. De basis van een Bantoe-stam vormt de 'clan', een groep families die aan elkaar verwant zijn doordat ze dezelfde herkenningsnaam gebruiken. De chief van een clan heeft traditioneel nog veel gezag. Deze vorm van sociale organisatie is vooral terug te vinden in de dorpssamenlevingen op het dunbevolkte platteland.
Sinds de kolonisatie woont bijna de helft van de Zambianen in verstedelijkte gebieden langs de belangrijkste aanvoerwegen. De verschillende etnische groepen wonen hier door elkaar.
Muziek is belangrijk in de Zambiaanse cultuur. De traditionele muziek heeft een sterk ritme en wordt meestal gespeeld op drums, fluiten en 'handpiano's', kleine rechthoekige instrumenten met ijzeren toetsen die met de duimen worden bespeeld.
Bij de muziek wordt ook gedanst. Mocht je de kans krijgen tijdens je reis om bij een feest aanwezig te zijn, dan moet je dat zeker doen!
Zambianen maken nog veel handwerk. Je komt hier de prachtigste manden tegen van bamboe, papyrusbladeren en sisal. De Lozi- en Mbundastammen in het westen van het land werken met andere materialen. De mannen maken houten meubelen, maskers, kommetjes en wandelstokken, terwijl de vrouwen aardewerken potten vervaardigen. Het zal niet moeilijk zijn om een mooi aandenken aan je reis te vinden.

Rondreis Zambia: Veel natuurschoon tijdens je reis

In de steden zijn weinig bezienswaardigheden, hoewel de levendige markten in steden als Lusaka en Lilongwe een bezoekje waard zijn. In Livingstone staan wel enkele fraaie gebouwen uit de koloniale tijd, zoals het North West Hotel, de St. Andrews Anglican Church en de Coillard Memorial Church, maar je zult tijdens je reis door Zambia vooral veel natuurschoon bewonderen. Dat is er dan ook in overvloede: van de uitgestrekte savannen tot wetlands en van indrukwekkende ravijnen tot bulderende watervallen.
Een rondreis door Zambia maak je deels door middel van safari's. Je kunt bijvoorbeeld een gamedrive maken in een open voertuig, een wandelsafari of zelfs een nachtsafari. Een safari staat altijd onder begeleiding van een ranger, die je onderweg uitleg geeft over alle sporen en diersoorten die je tegenkomt. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan South Luangwa Park, een paradijs voor dierenliefhebbers: in het gevarieerde landschap zie je talloze vogelsoorten, zebra's, antilopes, nijlpaarden, leeuwen en giraffes. Ook het Kafue-park is schitterend. In tegenstelling tot de dichte bush van Luangwa vind je hier een uitgestrekte waterwildernis die in de regentijd onderloopt en ook daarna nog lang weelderig groen blijft. Ook hier kun je allerlei diersoorten bewonderen, waaronder gnoes en oribi's. Je kunt hier bovendien een bootsafari maken. Je kunt dan nijlpaarden en krokodillen van dichtbij bekijken.
Je reis door Zambia is niet compleet voor je de Victoria watervallen hebt gezien. Deze indrukwekkende watervallen liggen nabij Livingstone op de grens met Zimbabwe. Omdat de meeste toeristen de watervallen vanaf de kant van Zimbabwe bekijken, is het aan de Zambiaanse kant heel rustig. Je kunt dit natuurgeweld dus op je gemak bestuderen. De Victoria watervallen zijn de breedste watervallen van Afrika en staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Op de ondergelegen Zambezirivier kun je goed raften of kanoën.

Er zijn 2 reizen die voldoen aan jouw wensen
 • Groepsrondreis Zambia, Malawi en Tanzania Het warme hart van Afrika
  • Alle entreegelden voor de nationale parken inclusief in de reissom
  • Unieke reis met bijzondere wildparken: Ruaha, Selous en South Luangwa
  • Bezoek fair trade theeplantage in het zuiden van Tanzania

  Gegarandeerd vertrek op:
  05 sep , 20 okt - alle vertrekdata

  Avontuur-Plus
  24 dagen
  vanaf € 3.698,- inclusief CO2-compensatie
 • Avontuur-Plus
  19 dagen
  vanaf € 1.072,- excl. vlucht en Kitty
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

Reisverhalen

 • Op safari in de mooiste nationale parken van Afrika

  Afrika, 12-04-18

  Voor veel bezoekers van Afrika blijft het onvergetelijk mooi: wilde dieren in hun natuurlijke omgeving zien. Hoe spannend is het om vanuit een jeep of tijdens een wandeltocht een luipaard te zien j...

  Lees verder
image
Naar boven
 

Winterdeals
Profiteer van €50 korting p.p.

De koude winterdagen in Nederland zijn een feit. Sneeuw, kou en regen.. Typisch Hollands winterweer. Droom je al weg naar een zonnig oord? Misschien boek je een mooie reis naar één van onze geselecteerde bestemmingen en ontvang je €50 korting per persoon