Resultaten worden geladen

Rondreis Tanzania

Tanzania is een van de bekendste landen om de Big Five te spotten. De grote landdieren zijn een must-see en kun je zeker zien in een van de vele natuurparken van dit prachtige land. Dus trek je safaripak vast maar aan en vergeet vooral je verrekijker niet! En als je deze safaritrip van je bucketlist hebt afgestreept, is het geen gek idee om meteen de Grote Trek te aanschouwen – of om heerlijk bij te komen op het strand van Kigamboni of Zanzibar.

Tanzania is een groot land en er is enorm veel te zien. Het land bestaat eigenlijk pas sinds de jaren zestig, toen de twee landen Tanganyika en Zanzibar werden samengevoegd tot Tanzania. Het land heeft een heel bewogen geschiedenis, met veel overheersers en Arabische en Indiase invloeden. Dit verklaart de diversiteit aan culturen, geloven en talen. Je zou er maanden kunnen rondreizen en nog niet uitgekeken zijn. Maar omdat je waarschijnlijk niet zoveel tijd hebt, zetten we de leukste activiteiten voor je op een rij:

 • Bezoek het Serengeti National Park voor de Big Five en de Grote Trek.Bedenk goed wat je wilt zien (een oversteek, of bijvoorbeeld de geboorte van gnoe-kalveren) en plan je reis op basis van deze data.
 • Beklim of bekijk de Kilimanjaro. Dit is de grootste berg van Afrika, ook wel het dak van Afrika genoemd. Eigenlijk bestaat de berg uit drie oude vulkanen. Als je tijd hebt, doe dan een koffietour aan de voet van de berg!
 • De Ngorongoro krater. Dit is een gigantische krater met een bijzonder klimaat, waar je veel wilde dieren kunt spotten (leeuwen, olifanten, nijlpaarden, luipaarden en meer).
 • Het Victoria Lake is het grootste meer van Afrika (net zo groot als Ierland) en het op een na grootste zoetwatermeer op aarde. Het meer is een belangrijke bron voor de Nijl. Bezoek bij het Victoriameer het Rubondo Island National Park voor een mini-safari.
 • Ontdek het leven in Zanzibar. Ga op verkenning door de smalle straatjes van het historische Stone Town of doe een kruidenexcursie. In kleine stadjes als Tukuyu kun je het echte Tanzaniaanse leven voelen. Drink 's avonds eens een biertje in een lokale bar en maak een praatje met de bewoners.

De belangrijkste feiten over Tanzania

Tanzania is een indrukwekkend land. Wat moet je weten om goed voorbereid aan te komen?

Taal: Tanzania heeft twee officiële talen: het Swahili en het Engels. Het Swahili is een mengtaal van Afrikaanse talen, het Arabisch, Portugees en Hindi. Leer vooraf wat woorden in het Swahili om extra goed voor de dag te komen.

Hoofdstad: De hoofdstad van Tanzania is Dodoma, maar de grootste stad (voormalige hoofdstad) is Dar es Salaam. 

Bestuursvorm: Tanzania is een republiek.

Inwonersaantal: Tanzania heeft ruim 67 miljoen inwoners en is ongeveer 23 keer groter dan Nederland.

Munteenheid: De munteenheid van Tanzania is de shilling. De dollar wordt ook veel gebruikt als betaalmiddel.

Betalen in Tanzania: Je kunt niet op elke straathoek pinnen, maar in grote steden en onderweg zijn er pingelegenheden. Bij grote restaurants, hotels of safariparken kun je vaak met een creditcard betalen. Buiten de grote en toeristische gebieden kun je niet zo makkelijk pinnen, dus zorg voor een voorraad. De pinautomaten op Zanzibar zijn nog weleens leeg, dus zorg dat je daar ook genoeg contant geld mee naartoe neemt.

Tijdzone: UTC+3. Tijdens onze zomertijd is het in Tanzania één uur later, tijdens onze wintertijd is het in Tanzania twee uur later. 

Stekkers en stopcontacten in Tanzania: In Tanzania hebben ze andere stekkers en stopcontacten, dus het is aan te raden een wereldstekker (type G) of reisadapter mee te nemen. 

Goed om te weten: In heel Tanzania zijn plastic zakjes verboden. Neem deze dus ook niet mee. 

Veiligheid in Tanzania

Tanzania is politiek gezien stabiel. Toch is het verstandig om waakzaam te blijven en je aan te passen. Doe geen dingen die je normaal ook niet zou doen en houd je hoofd erbij. 

Het verkeer en vervoer in Tanzania

De hoofdwegen in Tanzania zijn redelijk, maar alle andere wegen zijn niet zo goed. Er zijn vaak grote gaten in de weg en in en rondom de steden is het een chaos. Laat je goed inlichten over de wegen die je wilt gebruiken en verplaats je bij twijfel met een privéchauffeur die de wegen kent. Vermijd het gebruik van openbaar vervoer, vooral ‘s avonds.

Veelgestelde vragen over een rondreis in Tanzania

 • Hoe lang is het vliegen naar Tanzania? Een directe vlucht naar Noord-Tanzania duurt ongeveer 8,5 uur. Naar Zuid-Tanzania vlieg je in tien uur.
 • Heb je coronavaccinaties nodig voor Tanzania? Er zijn geen inreisvoorwaarden voor Tanzania, maar bekijk altijd de laatste informatie op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
 • Welke andere vaccinaties heb je nodig voor een rondreis door Tanzania? Het wordt aangeraden je te vaccineren tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Laat je verder adviseren door de GGD om te weten welke andere vaccinaties worden aanbevolen (zoals de gele koorts).
 • Is er malaria in Tanzania?
  Ja. Malaria komt in heel Tanzania voor. Laat je adviseren door de GGD en neem voorzorgsmaatregelen.
 • Heb je een visum nodig voor Tanzania? Ja, voor Tanzania heb je een visum nodig. Deze vraag je online of bij de ambassade van Tanzania in Den Haag aan.
 • Is Tanzania veilig als single vrouw?
  Voor alleenreizende vrouwen die door Tanzania willen reizen is een goede voorbereiding en oplettendheid belangrijk. Wil je Tanzania ontdekken met gelijkgestemde reizigers, dan biedt Sawadee speciale groepsreizen aan. De perfecte combinatie van vrijheid en veiligheid.
 • Kun je in Tanzania water uit de kraan drinken? Nee. Het water dat je drinkt (of gebruikt voor ijsblokjes, om je tanden te poetsen, of groente te wassen) moet eerst worden gekookt. Je kunt ook mineraalwater kopen.
 • Wat is het noodnummer in Tanzania?
  Heel makkelijk voor Nederlanders, maar hopelijk heb je het niet nodig: 112.

Voor wie is een reis naar Tanzania interessant?

Tanzania is groot. Heel groot. En er is ontzettend veel te zien. Een rondreis naar Tanzania kun je zo intens maken als je zelf wilt. Het land is daarom geschikt voor elk soort reiziger. Wil je naar Tanzania met kinderen? Ze vinden het vast fantastisch. Ook als alleenreizende avonturier of stel is Tanzania een geweldige ervaring. Pas de reis aan op je eigen kunnen en verwachtingen, en je zult genieten. Bij Sawadee kun je bij elke reis zien hoe zwaar het is, en ook ervaringen lezen van reizigers die je voorgingen.

Bekijk onze reizen naar Tanzania per reissoort: 

Naar boven