Duurzaam op reis met Sawadee
De urgentie om de opwarming van de aarde tot 1,5 graad te beperken was nog nooit zo groot als nu. Het IPCC-rapport van 2022 van het VN-klimaatpanel benadrukt dat de tijd voor oplossingen steeds korter wordt om de gevolgen van klimaatverandering te stoppen. Snelle klimaatacties zijn nodig om energie te besparen, duurzame energie op te wekken en de uitstoot van CO2 terug te dringen. Door duurzaam en verantwoord te reizen kunnen we met elkaar een actieve bijdrage leveren om het tij te keren.
Onze bijdrage aan jouw duurzame reis
Om de positieve impact van jouw reis te vergroten verduurzamen wij niet alleen onze reizen, maar handelen we zowel in- als extern zo duurzaam mogelijk. Uiteraard toetsen we ons zelf keer op keer om te zien of wij de belofte die wij onszelf, onze klanten
en de komende generaties gedaan hebben, nog waarmaken. We streven continu naar verbeteringen. Dat houdt ons scherp en betrokken. We zijn er daarom trots op dat Sawadee ‘Travelife’ is gecertificeerd. Travelife is een toonaangevende internationale certificering
voor reisorganisaties die duurzaam ondernemen. Andere initiatieven die we ondernemen om jouw reis te verduurzamen:
- Stimulatie van het gebruik van accommodaties met een lage CO2-uitstoot
- Excursies en activiteiten met respect voor mens, natuur en dier
- Duurzame projecten op veel reizen (Puur Sawadee)
- Samenwerking met lokale duurzame partners
- Participatie in internationale initiatieven (o.a. Global Tourism Plastics Initiative)
- Aansluiting bij het Tourism Declares a Climate Emergency
- Geven van duurzame reistips- en adviezen
Duurzame reisorganisatie
Sinds 1983 organiseert Sawadee Reizen avontuurlijke groepsrondreizen. Wij geloven erin dat reizen onze wereld verrijkt. Door andere landen te bezoeken, bouwen we verbindingen op, vergroten we ons begrip van de wereld en ondersteunen we lokale gemeenschappen.
Maar als ervaren reisorganisatie weten wij als geen ander wat de negatieve effecten van reizen kunnen zijn op het klimaat en op de sociale en natuurlijke leefomgeving van bestemmingen die wij bezoeken. Het is dan ook onze plicht en ambitie, om samen met onze partners duurzame reizen aan te bieden waarin mens, milieu, cultuur en natuur centraal staan.
We doen ons uiterste best om de positieve impact van toerisme te vergroten en de negatieve impact zo klein mogelijk te maken, zodat ook de volgende generaties kunnen genieten van onze authentieke en avontuurlijke rondreizen.
Wat is Puur Sawadee?
In veel van onze reizen hebben we Puur Sawadee projecten en accommodaties opgenomen. Puur Sawadee betekent dat ze op een speciale manier bijdragen aan duurzaamheid. Duurzaamheid draait naast het zorgen voor de natuur ook om het behouden van de diverse culturen, en ervoor zorgen dat mensen genoeg geld verdienen om voor zichzelf te zorgen.
In 2015 zijn door de Verenigde Naties 17 Sustainable Development Goals vastgelegd. De in totaal 17 doelen omvatten allerlei verschillende onderwerpen die bij elkaar zorgen voor een eerlijke toekomst en een leefbare wereld. De Verenigde Naties hebben afgesproken deze doelen voor 2030 te behalen. De Puur Sawadee projecten en accommodaties die wij bezoeken in onze reizen dragen allemaal bij aan een of meerdere van deze onderwerpen.
- Beschermen van de natuur
- Lokale bevolking ondersteunen en van ze leren
- Werkgelegenheid en inkomen bieden
- Duurzame accomodaties
Beschermen van de natuur
Tijdens de groepsreizen van Sawadee bezoeken we allerlei bijzondere landen. Het komen op deze bestemmingen brengt CO2 uitstoot met zich mee, daarom compenseren wij de volledig uitstoot van onze reizen in 2022. Maar samen doen wij meer dan dat om de natuur de beschermen! In Thailand bezoeken wij een olifanten opvang, en in Maleisië een orang-oetang opvang. En wat dacht je van het panda onderzoekscentrum in China. Al deze plaatsen werken op hun eigen manier aan het beschermen, verzorgen en rehabiliteren van de dieren.



Lokale bevolking ondersteunen en van ze leren
Een van de mooiste onderdelen van reizen is het leren over hoe andere mensen leven. Tijdens onze groepsreizen stimuleren wij dan ook dat reizigers en bewoners een oprechte interactie kunnen hebben met elkaar. Daarbij vinden wij het belangrijk dat we de lokale bevolking ondersteunen in sociale projecten. Zo steunen wij onderwijsprojecten door direct geld te doneren, of aan een activiteit deel te nemen die ook een school financieel ondersteund of zelf runt. Een daarvan is Stichting Club Deportivo in Colombia dat onderwijs en maaltijden geeft aan arme kinderen. Net als dat de wereld een diverse natuur nodig heeft, is het ook belangrijk dat er verschillende culturen blijven bestaan. Door op reis culturele projecten te bezoeken blijft de lokale bevolking trots op hoe zij leven, en worden jongere generaties enthousiast om deze tradities ook te blijven leren. Zo kun je in Brazilië deelnemen aan een tour door de favelas, waar je leert over hoe mensen in de sloppenwijk leven door de kunst die zij maken. In Pringgasela in Indonesië leer je over de traditionele weefkunst.



Werkgelegenheid en inkomen bieden
In alles wat Sawadee doet is het belangrijk dat de lokale bevolking er ook financieel voordeel van heeft. Zo kiezen we waar mogelijk om samen te werken met kleinschalige accommodaties in plaats van grote hotel ketens. Doen we mee aan activiteiten georganiseerd
door lokale aanbieders én bezoeken we vaak kleine gemeenschappen.
Een goede én lekkere manier om geld direct bij de lokale mensen te laten komen is door een kookworkshop te volgen. Zo ontstaat er werkgelegenheid in afgelegen gebieden voor een bevolkingsgroep die vaak weinig kansen krijgt. Kookworkshops kun je onder andere doen in Birma, Sri Lanka, Thailand, Vietnam, China en Peru.
Daarnaast hebben we in een aantal reizen ook homestay’s, de groep wordt dan verdeeld over verschillende huizen en je verblijf die nacht echt bij de mensen thuis. In Peru slapen we op het eiland Amantani bij een aantal gezinnen, maar ook in Ecuador, Jordanië, Indonesië en Vietnam worden we verwelkomd bij mensen thuis. Wie niet genoeg kan krijgen van de homestay’s kan mee met de Kirgizië reis, deze verblijft maar liefst 5 nachten bij verschillende families.



Duurzame accommodaties
Naast het bezoeken van duurzame projecten slapen we tijdens onze reizen ook graag bij duurzame accommodaties. Zoals de Eco lodge Bukit Lawang op Sumatra die volledig is gebouwd met lokale en natuurlijke materialen, een biologische tuin verzorgd verse ingrediënten voor het restaurant, en een deel van de winst wordt gedoneerd aan een Orang-oetang Conservation Centre.
Naast eco lodges verblijven we ook bij duurzame hotels. Zij hebben bijvoorbeeld een duurzame bedrijfsvoering waarin ze letten op het verminderen van de schade aan het milieu, zoals geen chemische schoonmaakmiddelen gebruiken, of zonnepanelen hebben. Sommige hebben daarbij een extra focus om de lokale bevolking te steunen. Zo verblijven we in Zuid-Afrika bij Hannah Game lodge die een eigen school heeft op gericht.





CO2-compensatie beleid
Voorheen compenseerde Sawadee de volledige CO2-uitstoot van al haar reizen, zowel de vluchten als de landarrangementen. Dit deden wij, en veel andere reisorganisaties, via het inkopen van credits. Deze credits staan voor een aandeel in projecten die CO2-uitstoot beperken. Via deze manier wordt de CO2-uitstoot van reizen gecompenseerd, door bijvoorbeeld te investeren in wind- en zonneparken elders op aarde die CO2 uitstoot voorkomen. De uitstoot op plek A wordt gecompenseerd door verminderde uitstoot op plek B. Compensatie verandert echter niets aan de werkelijke CO2-uitstoot van onze reizen of die van onze collega reisorganisaties. Bovendien is CO2-compensatie via credits verworden tot een handel waarvan ondoorzichtig is hoeveel van de investering nu werkelijk naar de projecten vloeit. Vraag en aanbod drijft de prijzen van credits al enige tijd enorm op, zonder dat de extra investering meer compensatie oplevert.
Daarom hebben we besloten te stoppen met het op deze wijze compenseren van de uitstoot van onze reizen en in plaats daarvan te investeren in zowel de verduurzaming van ons eigen product als het financieren van projecten die mens, dier en natuur beschermen en/of herstellen. Speerpunten in onze verduurzamingsslag zijn afval- en plasticreductie, uitbreiding van de duurzame accommodaties, meer treinreizen in onze programma’s en stimulering van de lokale economieën en ondersteuning van de lokale gemeenschappen.
In samenwerking met onze moederorganisatie Travelopia en diverse zusterorganisaties onderzoeken we momenteel verschillende projecten die tot doel hebben de bescherming, herstel en ontwikkeling van wildlife en natuur. Door de focus te verleggen kunnen we meer geld steken in tastbare projecten die we kunnen controleren en zijn we niet afhankelijk van de marktprijzen van credits. Een definitieve keuze voor een project verwachten we in het najaar te maken. Volg ons op deze website en op onze social media voor een update en overzicht van de projecten.
Duurzame partners
Duurzaam reizen is voor ons meer dan het ondersteunen van goede doelen. Wij doen er alles aan om maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) door te voeren in onze gehele bedrijfsvoering, niet alleen op ons eigen kantoor maar ook in de landen waar we
reizen organiseren. Hiervoor werken we samen met verschillende organisaties:
Wakibi
Wakibi is een Nederlandse stichting die via haar crowdfunding platform kleine leningen verstrekt aan ondernemers in ontwikkelingslanden. In september 2019 en 2021 heeft Sawadee namens zijn reizigers in totaal €40.000 geschonken aan deze bijzondere organisatie. Dit bedrag wordt de komende tien jaar doorlopend uitgeleend, waardoor Wakibi met dit geld een groot aantal ondernemers op weg kan helpen. Een succesvolle onderneming in een ontwikkelingsland heeft een positieve invloed op de lokale gemeenschap, creëert banen en geeft kinderen de mogelijkheid om naar school te gaan. In de reportage hieronder kun je lezen wat voor moois wij tot nu toe al hebben bereikt met Wakibi.
Tourism Declares
Sawadee Reizen is verheugd om sinds januari 2021 onderdeel te zijn van ‘Tourism Declares a Climate Emergency’, een collectief van reisondernemingen dat het goede voorbeeld volgt uit andere sectoren bij het afkondigen van een klimaatnoodsituatie. Met deze afkondiging erkennen wij de wetenschap dat we nu actie moeten ondernemen om de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen in het komende decennium terug te dringen. We zullen samenwerken met de hele reisbranche om dit te realiseren en een regeneratieve industrie op te bouwen. Meer informatie over Tourism Declares vind je hier: www.tourismdeclares.com.

Travelife
Sinds januari 2014 heeft Sawadee het Travelife Certificaat, de hoogste van de drie levels binnen Travelife.Travelife stimuleert duurzaam ondernemen binnen de reissector, en is erkend door de Global Sustainable Tourism Council(GSTC). Om het certificaat te behalen heeft Sawadee aan de 234 duurzaamheidscriteria voldaan. Deze criteria hebben betrekking op de verschillende kanten van de bedrijfsvoering. Van de koffie die bij ons op kantoor in Amsterdam wordt gedronken tot aan het vervoer op de plaats van bestemming. Onze reizigers zijn er dus van verzekerd dat onze reizen op een duurzame en eerlijke manier uitgevoerd worden. We zijn er trots op dat we het Travelife Certificaat behaald hebben en stimuleren onze lokale vertegenwoordigers en accommodaties om het hetzelfde te doen. Ook hopen we dat veel bedrijven in de Nederlandse reisbranche zullen volgen.
Defence for Children - ECPAT
Sawadee is in 2014 benoemd tot Top Member van de Tourism Child Protection Code (The Code). Alleen organisaties die zich aantoonbaar actief inzetten tegen seksuele uitbuiting van kinderen krijgen een Top Member status bij The Code. Wij vinden de bescherming van kinderen op vakantiebestemmingen die we aanbieden erg belangrijk. Daarom steunen wij actief de ANVR en Defence for Children - ECPAT in de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting in toerisme. Sawadee tekende in juni 2013 The Code. Het internationale bestuur van The Code, waarvan een meerderheid bestaat uit reisorganisaties, complimenteerde Sawadee onder andere voor de volgende activiteiten:
- Sawadee heeft in contracten opgenomen dat zakenpartners adequaat dienen op te treden ter voorkoming en bestrijding van seksuele kinderuitbuiting.
- Sawadee stimuleert partners om zelf The Code te ondertekenen waarmee een aantal concrete en zichtbare maatregelen tegen seksuele kinderuitbuiting worden genomen.
- Sawadee traint medewerkers om adequaat te kunnen reageren bij vermoedens van seksuele kinderuitbuiting.
Wij steunen actief de ANVR en Defence for Children – ECPAT in de bestrijding van kinderuitbuiting in vakantielanden. Wij nodigen jou uit met ons alert te zijn en vermoedens van kindermisbruik te melden op www.dontlookaway.nl en bij de reisbegeleiding, ook als dit begaan is in het buitenland! Meer informatie over het bestrijden van kindermisbruik is bij de reisleiding beschikbaar.

Global Tourism Plastics Initiative
In juli 2021 heeft Sawadee het Global Tourism Plastics Initiative getekend onder leiding van het United Nations Environment Programme en de World Tourism Organization (UNWTO), in samenwerking met de Ellen MacArthur Foundation.
Als officieel
lid van het Global Tourism Plastics Initiative delen we de gemeenschappelijke visie om de grondoorzaken van plasticvervuiling aan te pakken. Wij verbinden ons ertoe om zo min mogelijk plastic te gebruiken en om te innoveren zodat het plastic wat we
nodig hebben veilig hergebruikt, gerecycled of gecomposteerd kan worden. Het doel is om zoveel mogelijk plastic uit de economie en het milieu te weren.
- Jaarlijks contact opnemen met al onze partners en hen aanmoedigen zich aan te sluiten bij GTPI.
- Adviseren van onze partners om plastic beter te reguleren in hun activiteiten door middel van criteria, normen en/of beleid, en hen te ondersteunen bij het implementeren van hun toezeggingen aan het Global Tourism Plastics Initiative. Indien van toepassing nemen we deze standaarden rondom duurzaamheid in de leverancierscontacten op en met deze certificatie kunnen zij hun partners en leveranciers aanmoedigen dit voorbeeld te volgen.
- Successen communiceren aan partners, leveranciers, reizigers en belangrijke lokale belanghebbenden via websitepublicaties, nieuwsbrieven, sociale media en in alle directe communicatie via al hun personeel.

Hout Bay United Football Community
Sawadee is trotse sponsor van HBUFC, een jeugdvoetbalproject en community in Houtbaai, Zuid-Afrika. Dit project is in 2016 gestart en houd sindsdien al zo'n 10.000 kinderen van de straat. Dit doen ze door middel van sport in combinatie met life skill cursussen, huiswerkklassen en de belangrijkste trots: het creëren van saamhorigheidsgevoel, social controle en discipline. Daarnaast creëren ze banen voor de oudere kinderen. In 2020 zijn bijvoorbeeld 80 nieuwe banen gecreëerd en zijn 20 kids naar volwasseneneducatie gegaan om hun middelbare school af te maken. Tijdens de lockdown van 2020, toen veel mensen niet veel te eten hadden, hebben ze gezorgd voor voedselpakketten en begeleiding van ouderen.
Het heren voetbalteam speelt na promoties een divisie onder Cape Town Spurs FC en de dames draaien ook bovenin mee en staan bovenaan in de league. Een resultaat waar men uiteraard trots op is.
Meer informatie over de Hout Bay United Football Community vind je in deze PDF.
Climate Action Plan
Bij Sawadee Reizen geloven we erin dat reizen onze wereld verrijkt. Door andere landen te bezoeken, bouwen we verbindingen op, vergroten we ons begrip van de wereld en ondersteunen we lokale gemeenschappen. Reizen kent dus vele voordelen, maar ook nadelen. Door de relatief hoge uitstoot van broeikasgassen en het niet zorgvuldig omgaan met kwetsbare ecosystemen beschadigen we onze planeet waardoor er grote problemen ontstaan voor de natuur en het klimaat.
Begin 2021 heeft Sawadee Reizen zich aangesloten bij een steeds groter wordende beweging van reisorganisaties die zich inspannen om het bewustzijn van klimaatverandering te vergroten. Wij zijn verheugd om onderdeel te worden van ‘Tourism Declares a Climate Emergency’, een collectief van reisondernemingen dat het goede voorbeeld volgt uit andere sectoren bij het afkondigen van een klimaatnoodsituatie. Hiermee erkennen wij de wetenschap dat we nu actie moeten ondernemen om de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen in het komende decennium te halveren. We zullen moeten samenwerken om dit te realiseren en een regeneratieve reisbranche op te bouwen.
Dit Climate Action Plan is bedoeld om van Sawadee Reizen een (nog) duurzamere touroperator te maken. Het verduurzamen van ons bedrijf zal gebeuren aan de hand van een aantal targets waarbij de plannen de komende jaren zullen worden doorgevoerd. Daarnaast is het de bedoeling om jaarlijks het Climate Action Plan te beoordelen en eventuele nieuwe tools en plannen toe te voegen wanneer dat mogelijk is.
We willen dat onze CO2-uitstoot in 2030 is gehalveerd ten opzichte van 2018, onze reizen een regeneratief karakter hebben en we willen onze partners daarin meebrengen. Ook zal Sawadee openlijk achter klimaat positieve projecten staan en proberen er deel van uit te maken.
In het kort stellen wij onszelf de volgende doelen aan de hand van dit plan:
- De ontwikkelling van het ‘Klimaatnoodplan’, waarin onze intenties worden uiteengezet om onder andere de CO2-uitstoot in het komende decennium te verminderen.
- Het delen van een openbare verklaring van ons ‘Klimaatnoodplan’ en daarbij elk jaar een update geven over de voortgang.
- Accepteer het huidige IPCC-advies waarin wordt gesteld dat de wereldwijde koolstofemissies tegen 2030 moeten worden teruggebracht tot 55% onder het niveau van 2017 om de planeet binnen 1,5 graden opwarming te houden.
- Het aansporen van onze leveranciers en partners om dezelfde verklaring af te leggen; het delen van ‘best practices’ onder collega's; en actief deelnemen aan de Tourism Declares-gemeenschap.
- Pleiten voor verandering. We erkennen de noodzaak om binnen onze hele sector het huidige systeem te veranderen om een rechtvaardige overgang naar koolstofvrij toerisme te versnellen.
Klik op de onderstaande link om het gehele plan te bekijken.