De achtergrond van Australië

Australië is het land van de kangoeroes en de aussies. Ieder jaar trekken vele toeristen erop uit om op rondreis te gaan in dit immens grote land. Eén van de redenen waarom dit land ieder jaar weer zoveel toeristen aantrekt is de prachtige natuur dat het land te bieden heeft. Het land heeft meer dan 500 nationale parken met een gezamenlijk oppervlakte van miljoenen hectares.

Een groot deel van Australië bestaat uit woestijn, het gebied daaromheen bestaat vooral uit savanne gebied, de meeste mensen wonen daarom ook langs de kustgebieden en dan voornamelijk aan de oost en zuid kant van het eiland. Het land heeft ongeveer 23 miljoen inwoners, maar is ook het op 5 na grootste land qua oppervlakte, Dit betekent dus grote delen van het land onbewoond zijn. Australië heeft zijn naam te danken aan het continent ‘terra australis incognita’ wat het onbekend zuidelijk land betekent. Voordat het land ontdekt was dacht men namelijk al dat er land in het zuiden zou moeten liggen.Toentertijd dacht men namelijk dat de wereld plat was en om deze wereld in balans te houden zou er land in het zuiden moeten liggen.

Wist je dat?

 • Op het nationale symbool van Australië een emoe en kangoeroe staan afgebeeld? 1 van de redenen hiervoor is dat beide dieren niet achteruit kunnen lopen, dit benadrukt de vooruitgang waar Australië naar streeft.
 • Er in Australië aan de linkerkant van de weg wordt gereden? Let dus goed op bij het oversteken! 
 • Het bouwen van het welbekende Sydney opera house bijna 20 jaar duurde? De bouw begon in 1956 en was pas afgerond in 1973. 
 • Het verplicht is om in Australië met een helm op te fietsen? Zelfs als getrainde Nederlander moet je dus gewoon een helm op tijdens het fietsen, misschien ook niet zo’n gek idee met al dat links rijdende verkeer! 
Australië


Geschiedenis van Australië

De Aboriginals waren de eerste mensen die het land bevolkten, de eerste Aboriginals kwamen tussen de 30.000 en 70.000 jaar geleden aan in Australië. Tijdens de 16e eeuw dacht men al dat er land te vinden was in het zuiden, aangezien toen werd gedacht dat de wereld plat was, zou er in het zuiden land moeten liggen om de wereld in balans te houden. In het jaar 1522 werd het land voor het eerst gezien, maar niemand ging aan land. Het was pas in het jaar 1606 dat de Hollander Willem Jansz aan land ging bij de westkust van Australië. Mede omdat het gebied als onherbergzaam werd gezien en het feit dat de VOC geen geld had om het gebied te koloniseren werd er niet veel aandacht aan het land besteed. Pas in 1770 werd het gebied geclaimd als Engels grondgebied. In deze tijd was het gewoon om criminelen te verbannen naar Britse strafkolonies omdat de Britste gevangenissen al overvol zaten. Australië werd ook zo’n strafkolonie en in 1787 werden de eerste schepen met criminelen naar het land vervoerd. De eerste jaren waren zwaar, voedsel was lastig om aan te komen en de lokale Aboriginals waren niet blij met de komst van deze kolonisten. De kolonisten besloten toen om te verplaatsen naar een ander deel van Australië, hier werd in vrede geleefd met de Aboriginals. De criminelen die verbannen waren kregen zelfs goede banen aangeboden.

De jaren daarna werd het land ook steeds aantrekkelijker voor vrije kolonisten, wat dit proces nog eens versnelde was de ontdekking van goud in Australië. Er werden al steeds minder dwangarbeiders naar het land gestuurd en onder druk van de bevolking van Australië werd het transport van dwangarbeiders in 1853 gestopt.  Eind 19e eeuw werd er besloten om de afzonderlijke Australische koloniën onder te brengen in een federatie. In 1900 werd dit goedgekeurd door het brits parlement en werd het eerste Australische parlement in Sydney een jaar later geopend.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Australië genoodzaakt om deel te nemen aan de oorlog, dit kwam door afspraken tussen Australië en Groot-Brittannië. Hierna kwam er een periode van politieke onrust, de economische depressie in de jaren 30 hielp hier ook niet aan mee. Na de Japanse aanval op Pearl Harbor werd Australië ook weer bij de Tweede Wereldoorlog betrokken. In het begin van deze oorlog werd het land vaak aangevallen door de Japanners, maar nadat de Amerikanen Australië als uitgangspunt voor tegenacties ging gebruiken, keerde langzamerhand de rust terug in het land.  In de tijden na de Tweede Wereldoorlog kent Australië een vrij rustige periode, wel waren er veel ontwikkelingen op politiek gebied.

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Australië

Over Australië

Wie op zoek is naar ultiem avontuur vindt in Australië alles wat er maar te wensen valt. Een land vol interessante steden, prachtige stranden en natuurparken. Van wilde jungle tot de droogte van de woestijn.Tijdens een reis van Zuid- naar Noord-Australië maak je kennis met steden als Sydney, Melbourne en Darwin. Allemaal met een eigen karakter; bruisend, ontspannen of met een mengelmoes aan culturen. 

Een belangrijk onderdeel van een bezoek aan dit land is de natuur. Bezoek het Great Barrier Reef om te snorkelen en te genieten van de pracht van het koraalrif. Een bezoek aan één van de immense stranden om te surfen of gewoon te ontspannen mag ook niet ontbreken. Je vindt er verschillende nationale parken om doorheen te wandelen of kanoën. Wie weet kom je oog in oog te staan met een krokodil of andere uitzonderlijke diersoorten. Australië is hét land voor een avontuurlijke rondreis vol natuur en cultuur.

Australië, het land van de kangoeroes en de aussies, heeft voor iedereen wat te bieden en een groepsreis door dit land maakt het mogelijk om dit allemaal te ervaren. Zo kun je genieten van de prachtige natuurparken, wilde natuur in de Outback en bezoek je een paar van de meest iconische steden van Australië.

Er zijn 5 reizen die voldoen aan jouw wensen
 • Groepsrondreis Australië Het Rode Continent
  • Complete rondreis van Zuid- naar Noord-Australië, dwars door de Outback
  • Uniek verblijf op het bijzondere en groene eiland Tasmanië
  • Vier comfortabele, tijdbesparende binnenlandse vluchten
  28 dagen
  vanaf € 4.998,- € 4.698,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Australië & Nieuw-Zeeland Over het continent van Aboriginals en Maori's
  • Het beste van Australië en Nieuw-Zeeland in één rondreis
  • Ontdek de prachtige zuidkust van Australië al rijdend over de Great Ocean Road
  • Mogelijkheid om de Tongariro Crossing te doen: één van ’s wereld mooiste wandelingen

  Gegarandeerd vertrek op:
  15 nov , 31 jan , 28 feb - alle vertrekdata

  Nieuwe reis
  30 dagen
  vanaf € 5.498,- inclusief CO2-compensatie
 • 22 dagen
  vanaf € 5.390,- inclusief vlucht
 • Groepsrondreis West-Australië Op overland avontuur, inclusief de Kimberley regio
  • Complete rondreis door West-Australië inclusief de Kimberley regio
  • Bezoek veel nationale parken met o.a. prachtige watervallen, rotsformaties en waterpoelen.
  • Reizen per avontuurlijke en comfortabele 4x4 overlandtruck

  Gegarandeerd vertrek op:
  09 sep - alle vertrekdata

  Avontuur-Plus
  25 dagen
  vanaf € 5.539,- inclusief CO2-compensatie
  Bekijk deze reis

  Gegarandeerd vertrek op:
  09 sep - alle vertrekdata

 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

Reisverhalen

 • Mijn reis door Australië

  Oceanië, 16-09-19

  Australië is een van de mooiste reisbestemmingen ter wereld als je het mij vraagt. Het is een continent, groter dan Europa en een land en eiland in één. Het is zo veelzijdig dat je urenlang ro...

  Lees verder
 • Ontdek Australië van top tot teen

  Oceanië, 04-12-17

  Historie, natuur, dieren… Maak een grote reis door Australië en je komt het allemaal tegen. Van eeuwenoude rotsformaties in het Grampians Nationaal Park tot het groene eiland Tasmanië, dat t...

  Lees verder
 • Kamperen Down Under

  Oceanië, 12-09-16

  Mooi weer, geen zorgen, vriendelijke mensen en een flora en fauna die totaal anders is dan die wij hier kennen; kamperen in de Australische Outback is een onvergetelijk avontuur. Dit grote land hee...

  Lees verder
image

Hoogtepunten van Australië 

Wij hebben een paar hoogtepunten die je tijdens een groepsreis in Australië kan tegenkomen op een rijtje gezet.

Nationale parken

Australië heeft een overweldigende mooie natuur, wat ook gelijk één van de redenen is voor veel toeristen om naar dit land af te reizen. Australië heeft meer dan 500 nationale parken met een gezamenlijk oppervlakte van miljoenen hectares, er is dus meer dan genoeg natuur te zien. We hebben een paar nationale parken die je kan gaan bezoeken tijdens je groepsreis uitgelicht.

Blue Mountains Nationaal Park 

Dit nationale park ligt vlakbij Sydney en kenmerkt zich deels door hoge onbegaanbare klippen. Het meest spectaculaire dat in dit park te vinden is zijn de ‘three sisters’. De three sisters is een afwijkende rotsformatie en wordt in de Aboriginal cultuur gezien als 3 zusters die in een steen veranderd zijn.

Three sisters


Kakadu Nationaal Park

Kakadu is te vinden in het noorden van Australië en staat vooral bekend om de wetlands. Het park is het best in het droge seizoen te bezoeken, de wegen zijn dan beter begaanbaar en de wilde dieren die er leven zijn dan beter te zien. Het nationaal park heeft een grote culturele waarde door o.a. de vele rotsschilderingen die gemaakt zijn door de Aboriginals.

Kosciuszko Nationaal Park

Dit park is vernoemd naar de hoogste berg (2228 meter) te vinden op het Australische vasteland, namelijk de berg Kosciuszko. Buiten de vele flora en fauna dat te vinden is, biedt het park ook vele recreatieve mogelijkheden. Zo kan er in de winter geskied en snowboard worden en in zomer wordt er veel gezwommen en gekanood. 

Steden

De nationale parken zijn niet de enige hoogtepunten die jij tijdens je groepsreis door Australië gaat tegenkomen, tijdens je reis verblijf je namelijk ook in een paar van de meest iconische Australische steden. 

Sydney

Deze stad wordt vaak ten onrechte gezien als de hoofdstad van Australië. Dit is niet zo gek aangezien het de bekendste stad van het land is, maar de hoofdstad van Australië is toch echt Canberra. Sydney zijn meest iconische gebouw is het Opera House waarvan de bouw in 1973 is afgerond.

Sydney


Melbourne

Nog een stad dat zeker als hoogtepunt gezien wordt tijdens je groepsreis door Australië is Melbourne. Het is de hoofdstad van de deelstaat Victoria en tegelijkertijd ook de grootste stad met ruim 4 miljoen inwoners. De bijnaam van de stad is ‘Garden City’ vanwege de vele parken die er te vinden zijn.

Great Ocean Road 

De great ocean road is een weg langs de zuidkust van Australië. Soldaten die terug kwamen van de Eerste Wereldoorlog begonnen in 1919 aan de bouw van deze weg ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de oorlog. Tot aan 1932 werkte ze aan de weg die meer als 240 km lang is. Dit maakt het ook gelijk het grootste oorlogsmonument voor slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog.

Great Ocean Road


Tasmanië 

Tasmanië is een eiland ten zuiden van Australië, het staat bekend om de ongerepte natuur. Dit eiland herbergt een aantal dieren waaronder de Tasmaanse duivel die alleen nog maar hier te vinden zijn. Mede hierdoor staat dit bijzondere eiland ook op de werelderfgoedlijst. 

Beste reistijd

Vanwege de grote omvang van Australië heeft het land te maken met meerdere klimaatzones. Belangrijk om te weten is dat Australië op het zuidelijk halfrond ligt, wat betekent dat de seizoenen zijn omgedraaid in vergelijking met die van ons, als het bij ons zomer is dan is het in Australië dus winter. Tijdens de zomermaanden van Australië, december, januari en februari kan het zeer warm zijn in het land, vooral in het centrale gedeelte valt er dan ook amper neerslag.

Klimaat 

Het centrum van Australië, wat ook gelijk het grootste gedeelte van het land is, heeft te maken met een woestijnklimaat. Het noordelijke deel heeft een tropisch savanneklimaat. De zomer is het regenseizoen en dat betekent dat het letterlijk met bakken uit de hemel kan vallen. Het zuiden en oosten van Australië heeft te maken met een zeeklimaat, hier valt in de zomer juist minder neerslag en wordt dit meestal gezien als de beste reisperiode voor dit gebied.

Reisadvies

Australië is een land met vele verschillen qua klimaat en neerslag, maar het is ook een land waar extreem weer kan voorkomen. In het centrale deel van Australië is het vrijwel het hele jaar warm tot erg heet, alhoewel het in de avond gewoon kan vriezen. Het noorden van het land is tijdens de Australische zomer maanden erg nat, in diezelfde periode is het zuiden juist weer een stuk aantrekkelijker. In de wintermaanden kan het in het zuiden koeler worden en zijn er zelfs gebieden waar mensen kunnen wintersporten, het noorden is dan juist het warme en zonnige gebied.

image
image
Cairns

Reistips voor Australië  

Tijdens je groepsreis door Australië zal je vele hoogtepunten tegenkomen. We hebben een paar reistips voor je op een rijtje gezet waarvan wij denken dat deze niet mogen ontbreken aan je rondreis door Australië! 

De grotten van Jenolan 

Volgens wetenschappers zijn de grotten van Jenolan de oudste open grotten ter wereld, 10 van de grotten zijn ook open voor publiek. De andere grotten zijn alleen te bereiken voor ervaren onderzoekers. Eén van de ruimtes in de grot wordt de Cathedral (kathedraal) genoemd vanwege de uitstekende akoestiek, hier vinden vaak concerten en bruiloften plaats. 

Zonsopgang over Uluru 

Uluru is een reusachtige rotsformatie in het midden van Australië, door de rode kleur van de grond wordt dit gebied ook wel het rode centrum genoemd. Overdag is dit al een prachtige plek om te zien, maar om het op zijn mooist te zien zal je een keer vroeg uit de veren moeten. Rond 05:30 zal je uit bed moeten om dit natuurlijke fenomeen te aanschouwen, maar het is het zeker waard! 

Uluru


Hobart

Dit stadje op het eiland Tasmanië is uitgeroepen door Lonely Planet als 1 van de top 10 plekken die je bezocht moet hebben. Het is de hoofdstad van het eiland en na Sydney de oudste hoofdstad van Australië. De stad is populair onder de toeristen vanwege de vele historische gebouwen die er te vinden zijn, echter is dit niet het enige wat de stad populair maakt, er zijn namelijk ook vele restaurants van echte top kwaliteit te vinden.

Hobart


Wandelroute langs het strand

De wandeling van het bekende Bondi beach naar Coogee beach heeft een totale lengte van 6 km, waar je op een rustig tempo ongeveer 2 uur over doet. Tijdens deze korte wandelroute kom je langs verschillende uitzichtpunten. We raden je ook aan om je zwemkleding mee te nemen zodat je tussendoor even een duik in de diverse baaien kan nemen.

Naar boven
 

Reisinspiratie nodig?

Kom langs op een van onze events: 

 • 27 oktober: Inspiratiedag, kantoor Sawadee, Amsterdam
 • 24 november: Reisevent, DeFabrique, Utrecht

Meld je gratis & vrijblijvend aan.