Resultaten worden geladen

Poolreis Antarctica

Wie heeft er nooit van gedroomd om tijdens een poolreis Antarctica te ontdekken? Deze groepsreis naar Antarctica brengt je naar één van de meest ontzagwekkende bestemmingen op aarde: het vaste land van de Zuidpool.

Antarctica werd pas in 1820 ontdekt, ondanks eerdere vermoedens over het bestaan ervan. Drie verschillende expedities hebben toen binnen zeer korte tijd Antarctica bereikt. Nadien ging de Engelsman James Clark Ross op zoek naar de (geografische) geomagnetische Zuidpool. Hoewel hij deze niet bereikte, stuitte hij wel op het Ross-ijsplateau en het eiland Ross, die naar hem zijn genoemd. De Fransman Jules Dumont d'Urville en de Belg Adrien de Gerlache brachten een groot deel van de kustlijn in kaart.

De Zuidpool werd als eerste bereikt door de Noor Roald Amundsen in 1911. In 1912 probeerde een Britse expeditie onder leiding van Roald Scott ook de Zuidpool te bereiken. Hoewel ze hun doel wel haalden, kwamen ze op de terugweg om het leven.

Antarctisch Verdrag

In 1975-1958, het Internationaal Geofysisch jaar, werden veel expedities naar de Zuidpool uitgezonden. Toen begon men met de bouw van de basis Amundsen-Scott, precies op de Zuidpool. Sindsdien is deze basis permanent bewoond. In 1959 werd het Antarctisch Verdrag getekend. De grootmachten maakten daarin de afspraak om af te zien van militarisering of economische ontwikkeling van het gebied. Er werd bovendien afgesproken dat Antarctica neutraal grondgebied zou zijn dat niet voor landen geclaimd mag worden. Echter, vooral Argentinië, Chili en het Verenigd Koninkrijk houden zich daar niet aan.

Poolreis Antarctica: IJskoud

Antarctica wordt omringd door de Indische Oceaan en de Grote Oceaan. Het land en de zeeën om Antarctica worden gezamenlijk aangeduid als Antarctis. Deze Poolreis brengt je naar het koudste gebied op aarde en het continent is bijna volledig bedekt met ijs. Niet alleen is het continent het koudste, het is ook nog het gemiddeld hoogste en meest winderige continent. Er zijn echter verschillen: Oost-Antarctica is kouder dan West-Antarctica en het Antarctisch Schiereiland heeft het meest gematigde klimaat. 90% van al het ijs op de wereld ligt op Antarctica. Het is meer dan 100.000 jaar oud en heeft een gigantische dikte.

Poolreis Antarctica: Dierenrijk

Maak een Poolreis naar Antartica om kennis te maken met deze fantastische natuur. Omdat de wateren rond het continent erg voedselrijk zijn, leven er langs de kust vele dieren, waaronder pinguïns, walvissen en zeehonden. Plankton vormt de basis van het voedsel. Dat wordt gegeten door krill, wat op zijn beurt weer het hoofdvoedsel van walvissen vormt. Wanneer in de zomer kleine stukken land onder het sneeuwpak vandaan komen, zijn dit goede nestplekken voor de pinguïns en andere vogels.

Poolreis Antarctica: Bevolking en onderzoeksstations

Het bevolkingsaantal van Antarctica verschilt per seizoen. Dit ligt aan het feit dat het gebied geen permanente inwoners heeft. De bevolking wordt dan ook gevormd door de medewerkers van de diverse onderzoeksstations. Daarvan zijn er namelijk ruim 60. Er wordt wetenschappelijk onderzoek verricht door ruim 30 landen. Het grootste poolstation is het Amerikaanse Station McMurdo aan de McMurdo Sound, waar tot wel 1200 mensen kunnen leven. Maak een rondreis naar Antartica, je kent de plaatselijke bevolking voor je het weet!

Naar boven