Achtergrond

Het eiland Borneo is opgedeeld onder Indonesië en Maleisië. Het zuidelijke grootste deel behoort tot Indonesië en heet officieel Kalimantan. Het noorden behoort tot Maleisië, op het noordelijke gedeelte ligt ook de onafhankelijke staat Brunei. Borneo heeft de oudste regenwouden ter wereld met een verscheidenheid aan flora en fauna.

Bevolking

Borneo kent een grote diversiteit aan inwoners, er wonen meer dan 200 verschillende bevolkingsgroepen. De grootste bevolkingsgroepen zijn Maleiers, Chinezen en de Dayak. Inwoners op het eiland zijn grotendeels islamitisch en spreken verschillende talen. In principe spreekt men in het Indonesische deel Indonesisch en in het Maleisische deel Maleisisch.

Geschiedenis

Vroeger werd het eiland Borneo voornamelijk gebruikt voor de handel van goud, ivoor en bijenwas. Archeologen verklaren dat Borneo in de periode van 1300 v. Chr. tot 500 v. Chr. een bruisend handelscentrum moet zijn geweest tussen India en China, door vondsten in de rivierdelta de Sarawak. In de 15e eeuw werd de islam geïntroduceerd op Borneo, in de 17e eeuw werden veel kustgebieden bestuurd door kleine moslimrijken. De Nederlanders en de Britten hebben van de 17e tot de 19e eeuw controle gehad over de handel die op Borneo plaatsvond. In 1839 zette de Britse avonturier James Brooke zijn eigen kolonie op in Borneo, vanaf dat moment beseften de Nederlanders dat ieder andere Europeaan Borneo kon bezetten. De Nederlanders vestigden zich uiteindelijk in het zuidwesten van Borneo. Tijdens de 2e wereldoorlog werd Borneo bezet door Japanners van 1942 tot 1945. Vanaf 1949 werd het Indonesische gedeelte van Borneo (Kalimantan) toegevoegd aan de nieuwe Indonesische republiek. Vanaf 1963 werden de gedeelten Sabah en Sarawak toegevoegd aan de staat van Maleisië. 

Wist je dat...

 • Het regenwoud van Borneo meer dan 130 miljoen jaar oud is?
 • Er nog jaarlijks nieuwe dieren en plantensoorten worden ontdekt op Borneo?
 • Borneo het grootste eiland ter wereld is, na Nieuw-Guinea en Groenland?
 • Dat Brunei slechts 1% van Borneo bedekt?

Foto's & Video's

Droom weg bij de mooiste beelden van Borneo
Er zijn 5 reizen die voldoen aan jouw wensen
 • Groepsrondreis Maleisisch Borneo Sarawak en Sabah: Naar het hart van Borneo
  • Gevarieerde rondreis met maar liefst 23 dagen op Borneo
  • Uniek longhouse-programma: 2 overnachtingen in een longhouse
  • Optionele beklimming van Mt. Kinabalu, de hoogste berg in Zuidoost-Azië
  Avontuur-Plus
  23 dagen
  vanaf € 2.799,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis West-Maleisië & Borneo Het beste van Maleisië
  • Afwisselende reis voor natuur- en cultuurliefhebbers
  • Op pad met de Iban tijdens het verblijf in een traditioneel longhouse
  • Wandelmogelijkheden bij Bako Nationaal Park en de Cameron Highlands
  Nieuwe reis
  19 dagen
  vanaf € 2.349,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Kalimantan Orang-oetans, regenwoud en longhouses
  • Een unieke reis door Kalimantan, het nauwelijks bezochte Indonesische deel van Borneo
  • Inclusief boottocht langs de verschillende eilanden van Derawan
  • Zeer grote kans op het zien van Orang Oetans in Kutai Nationaal Park
  Avontuur-Plus
  22 dagen
  vanaf € 2.999,- inclusief CO2-compensatie
 • Groepsrondreis Maleisië - Borneo Go-26 Avontuurlijke jongerenreis door Maleisisch Borneo
  • Op reis met onze Belgische partner Joker
  • Reis met leeftijdsgenoten door Maleisisch Borneo
  • Bewonder de exotische flora en fauna die Maleisisch Borneo te bieden heeft
  21 dagen
  vanaf € 2.725,- inclusief vlucht
 • Toon ook reizen met internationale groepen

Resultaten worden geladen

Rondreis Borneo

Orang-oetangs, gibbons, zeldzame neusapen en nog veel meer apensoorten zul je tegenkomen tijdens een groepsreis door Borneo. Maak kennis met deze bijzondere apensoorten en ontdek waarom de Maleise bevolking de neusaap ook wel Orang Belanda, de mens die op Nederlanders lijkt, noemt. Geniet van een avontuurlijke wandeling door de jungle, waad door brede rivieren, klauter door donkere grotten en kom meer te weten over jachttechnieken en geneeskrachtige planten. Bijkomen doe je op een van de prachtige bountystranden die Borneo rijk is. Als je nog niet genoeg avontuur hebt gehad, dan kun je tijdens een duik-of snorkeltrip kennismaken met de bijzondere onderwaterwereld van Borneo. 

Ontdek deze prachtige vakantiebestemming tijdens een van de rondreizen met Sawadee: een rondreis, familiereis en singlereis.

Hoogtepunten Borneo

Mahakam rivier cruise 

Een boottocht van vier dagen over de Makaham rivier is een ervaring die je zeker bij zal blijven. Tijdens deze tocht zal je verschillende dorpen bezoeken, waaronder een uniek dorp dat volledig gebouwd is op houten palen. Tijdens het varen zal je wellicht de zeldzame Irrawaddydolfijn tegenkomen en genieten van de prachtige uitzichten over het water!

Kutai National Park

In de jungle van het Kutai National Park leeft de wilde Orang-Oetan. Tijdens een wandeling door dit park zal je de prachtige flora en fauna van het park ontdekken. Zo zijn er niet alleen wilde Orang-Oetans te vinden maar ook chimpansees, neusapen en krokodillen. Balikpapan mangrove tour Tijdens een bezoek aan het Argomulyo mangrove bos ontdek je indrukwekkende mangrove bossen. Tijdens tussenstops kom je de dieren tegen die in het gebied leven. Een grote kans dat je hier de neusaap tegen zult komen! 

Bako National Park 

Het Bako National Park is een relatief klein park. Het herbergt prachtige plantensoorten die alleen op Borneo voorkomen, zoals verschillende soorten vleesetende planten. De verschillende wandelpaden leiden je langs de mooiste gebieden.

Mulu 

Mulu is de beste plek om de jungle te verkennen door een kijkje van bovenaf; een wandeling over de 480 meter lange hangbrug laat je de meest prachtige flora en fauna zien. Verder kent het gebied zo’n 44 grotten met bijzonder vreemde rotsformaties, de imposante 120 meter hoge ingang zal je versteld doen staan.

Kuching

In Kuching ontdek je overgebleven historische gebouwen uit de tijd van de ‘Witte Radja’s’. Met een bootje kan je de rivier op varen. Langs de rivier is een levendige markt, hier kan er genoten worden van een heerlijk sateetje of nasi lemak. Kuching staat bekend om zijn prachtige zonsondergangen, die gaan jullie zeker meemaken! 

Kinabatangan rivier 

De Kinabatangan is een uniek leefgebied van onder andere orang-oetans, olifanten, neusapen en neushoornvogels. Het stroomgebied heeft een totale lengte van 560 kilometer en stroomt vanaf de bergen van Sabah richting de Suluzee. Tijdens een bootsafari over de rivier kan je oog in oog komen te staan met de zeldzame dieren in dit gebied. Dus houd ogen en oren open!

Beste reistijd

Borneo is het op twee na grootste eiland van de wereld en het grootste eiland van Indonesië. Op Borneo heerst een tropisch klimaat en officieel heeft het eiland een regen en droog seizoen. Gedurende het hele jaar is het warm met temperaturen tussen de 27 en 32 graden. De temperatuur komt, ook in de nacht, zelden onder de 20 graden. Het klimaat van Borneo wordt beïnvloedt door de moesson uit het noordoosten. Deze duurt van november tot en met maart en zorgt voor een periode waarin hevige regenval kan voorkomen. De moesson uit het zuidwesten van mei tot september brengt een drogere periode met zich mee. Op Borneo kan het iedere dag in het jaar regenen.  Het regent daarentegen niet achter elkaar door. 

Seizoenen

 • Regenseizoen – midden oktober tot midden maart
 • Droger seizoen – mei tot september

Een beste reistijd voor Borneo is lastig te definiëren. Laat je niet ontmoedigen door het regenseizoen. Een regenseizoen op Borneo betekent namelijk niet dat het wekenlang de hele dag door regent. Het komt er simpelweg op neer dat er vaker hevige regenbuien zijn, veelal van korte duur. Door diezelfde regenperiode wordt de natuur uiteraard een stuk mooier en staat alles vol in de bloei. 

Kuching

In het oosten van Maleisië ligt Kuching op het eiland Borneo. Dichtbij de stad liggen twee parken, namelijk het Westlands nationaal park en het nationaal park Bako. In deze parken komt unieke flora en fauna voor. Kuching heeft een tropisch regenwoudklimaat. Het regent er vaak steviger, waardoor de stad vochtig aanvoelt. De meeste regen valt daarentegen wel vroeg in de ochtend. Overdag is het vaak warm in de stad en kan de temperatuur soms oplopen tot rond de 40 graden Celsius.  

Reistips Borneo

Samboja Lestari 

Je kunt als vrijwilliger meehelpen bij de stichting BOS (Balikpapan Orangutan Survival Foundation). BOS is een Indonesische organisatie die zich inzet voor de Orang-Oetan en zijn leefgebied. Als vrijwilliger is het mogelijk om het eten klaar te maken voor de apen en de apen van dichtbij te zien. Verder kun je ook een bezoek brengen aan het regenwoud, met een beetje geluk kom je misschien wel de neusaap en de Maleise beer tegen! 

Derawan eiland 

De Derawan eilanden staan sinds 2005 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ontdek de prachtige onderwaterwereld door te gaan duiken of snorkelen, hierbij zal je het kleurrijke koraal en misschien wel zeeschildpadden zien. Na een duik in deze heldere zee kun je rustig bijkomen op het hagelwitte strand.

Sepilok 

Bij Sepilok kan je helpen met het voederen van de Maleise beer in het rehabilitatiecentrum. De medewerkers vertellen je graag meer over de kleinste beer ter wereld. Ontdek op deze plek meer van de jungle van Borneo tijdens een wandeling of gewoon lekker relaxen bij het zwembad is ook een optie.

Beklimming Mt. Kinabalu 

Beklim de Mount Kinabalu, met 4095 is dit de hoogste berg van Zuidoost Azië. In twee dagen klim je van 1700 naar de top en weer terug. Onderweg ervaar je de meest adembenemende uitzichten, de flora met onder andere zwarte orchideeën en bekerplanten zijn absoluut een must-see! Voor wie graag de wandelschoenen aantrekt is dit een perfecte dagvulling. 

Pulau Tiga 

Lekker zwemmen of snorkelen voor de kust van het eiland Pulau Tiga is zeker de moeite waard. Of maak een boottocht en bezoek de andere nabij gelegen eilanden, net na de regentijd kun je op het slangeneiland een heerlijk modderbad nemen.

Naar boven
 


Stem & Win 

Win een droomreis voor 2 personen

Laat ons weten welke bestemming jij het liefst zou willen ontdekken en maak kans op een reis naar het land van je keuze!